RAT U LIBIJI

Da li podržavate Gadafija?

• Ukupno glasova
    458
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ма ј**беш оклопњаке, ниси поменуо пензионисање скоро целог официрског и подофицирског кадра који су учествовали у рату против ,,Милосрдног анђела''. Ако је крах војске био тада, био је због елиминисања способних официра и подофицира а не технике.
Мислим да се слажеш.

slažem se......sve ono što je valjalo u vojsci i svi oni sposobni oficiri koji su se hrabro suprostavili agresoru fašističko natovskom su ostranjeni iz vojske.........cela ta situacija sa oficirima i političarima koji su isporučeni hagu može se porediti sa sečom knezova.......

pa Libija, opozicija i vlast.

Заједно? Па то је немогуће - вага мора бити јединствена - са два кантара. А то се не постиже на данашњи начин...На данашњи начин онај ко изгуби може да спали листиће - и шта ћемо онда?

pa Libija, opozicija i vlast.

Мислим да је опозиција у Либији разједињена и да би Гадафи добио поштене изборе. Направио је највећу грешку што се прогласио диктатором.

Међутим избори у Либији - ће као и свађе другде овисити о средствима информисања и парама у кампањи. Избори у Либији ће и да буду организовани и да их Гадафи добије бити проглашени неважећим - јер (ће као и Милошевић) бити проглашено да су средства информисања под његовом диктатуром. Побједу ће једноставно себи приписати онај ко запали листиће.

4puka X koliko diviziona..??
gde su boforsi,i ostala LPA...??

4puka x (4 baterije + 1 laka)
Možda sam pristrasan jer sam raketaš, ali mišljenja sam da su raketni sistemi ono što je bitno. Cevi su '99 služile za zabavljanje širokih narodnih masa, ala "gle kako naši tuku", a što dalje tehnika odmiče sve manje im vidim primenu. Uostalom, ako sam dobro shvatio Vi ste bili pri VOJINu, ispravite me ako grešim ali setite se na koliko su se najniže spuštali avioni u naletima i uporedite to sa dometom cevi.

Није ми јасно, какав би пропагнадни ефекат могао бити постигнут жртвовањем војних потенцијала?

НАТО је управо своју пропаганду користио на својој ефикасности гађања војних циљева. Грађани УСА су своју подршку бомбардовању базирали на вјеровању да су НАТО дејства хируршки прецизна и да због тог нема никакве опасности за цивиле, него је акција НАТОа усмјерена на елиминисање војне моћи Милошевића. Управо из те чињенице све агресије почињу потребом хватања само једног човјека (јер су сви остали грађани те земље пријатељи УСА) само су ти појединци противници и диктатори (Милошевић, Садам, Бин Ладен, Гадафи...)

Ако је неко вјеровао, у врху војске или политике, да је потребно дејствовати и откривати своје положаје ради жртвовања технике и људства у пропагандне сврхе тај је био суманут.

Mislio sam na domaću propagandu. To je bilo zadnjih par nedelja kada je već davno bilo jasno da smo rat izgubili i pretpostavljam da je neko iz samog vrha hteo da junački izgubi, ono kao "borili smo se do poslednjeg". Dotični bi posle mogao da se prodaje za velikog heroja odbrambenog rata, a mi bi posle par meseci bili zaboravljeni, baš kao što su zaboravljeni šest momaka iz mog puka koji jesu poginuli zato što su razne starešine sedeći u kancelarijama u gradu htele da dokažu sebi i drugima da mogu da uzvrate NATOu.
Čudima moderne ruske vojne tehnike iz šezdesetih godina, cela posada radara (u koju spada komandir jedinice) ima jedan komunikacioni kanal, tako da je lepo mogao da se sagleda stav vrhovne komande.

A da se malo očešem o temu, neverovatno mi je da se tako doslovno ponavlja '99 sada u Libiji, a još neverovatnije da opet ima u svetskoj javnosti gomila ljudi koji smatraju da je to u redu. Milošević je bio kriv za sve i svašta i trebali smo da ga menjamo i bacimo na robiju, Gadafi je (verovatno) kriv za sve i svašta i Libijci treba da ga menjaju ako žele, ali agresija vojnog saveza civilizovanih zemalja na suverenu zemlju, bez ikakve odbrambene potrebe mi je van svake pameti.

tačno tako pajo......to je srž problema.......problem smo mi koji sve to posmatramo a ništa ne činimo........

Па након превара свих политичара немогуће је створити јединствени опозицини фронт...или јак опозициони фронт. Зато се ништа не чини - јер је отпор разбијен у ситне појединачне дијелове....а тих појединачних дијелова је јако пуно.

Mislio sam na domaću propagandu. To je bilo zadnjih par nedelja kada je već davno bilo jasno da smo rat izgubili i pretpostavljam da je neko iz samog vrha hteo da junački izgubi, ono kao "borili smo se do poslednjeg". Dotični bi posle mogao da se prodaje za velikog heroja odbrambenog rata, a mi bi posle par meseci bili zaboravljeni, baš kao što su zaboravljeni šest momaka iz mog puka koji jesu poginuli zato što su razne starešine sedeći u kancelarijama u gradu htele da dokažu sebi i drugima da mogu da uzvrate NATOu.
Čudima moderne ruske vojne tehnike iz šezdesetih godina, cela posada radara (u koju spada komandir jedinice) ima jedan komunikacioni kanal, tako da je lepo mogao da se sagleda stav vrhovne komande.
.

Нисам сигуран да је у посљедњих пар недјеља изгледало да је рат изгубљен. Наиме највећа побједа УСА у Југославији уопште није била сламање војске Југославије или заузимање Космета - већ очување НАТОа. Кроз НАТО УСА су остале доманиантне и у Европи. По завршетку рата Клинтон је изјавио да су успјели да сачувају јединство НАТОа и да су успјели да од три стотине војника колико је остало у Њемачкој остану најјача сила.

НАТО интервенција у Југославији омогућила је политичким емисарима да уцјењују Италију, Бугарску, Румунију...дакле они су прије свега отпор влада земаља попут Италије, кроз НАТО интервенцију у Југославији - сламали за политичким столом.

Посљедњих недјеља почели су да сумњају да ли уопште више владе тих невољних земаља могу да издрже притисак својих унутрашњих противника, под притиском домаће јавности.

А ови наши ако су одлучили да жртвују средства и људство и због домаће јавности или оправдања до посљедњег - и то је било сулудо. Пасивизација би била свакако много ефикаснија - јер би то још више појачало незадовољства грађана земаља НАТОа (наиме тада се већ причало да НАТО нема шта да гађа) - а да је отпор ПВО пасивизиран - то би био далеко већи плус, тим више што није био ефикасан.

A da se malo očešem o temu, neverovatno mi je da se tako doslovno ponavlja '99 sada u Libiji, a još neverovatnije da opet ima u svetskoj javnosti gomila ljudi koji smatraju da je to u redu. Milošević je bio kriv za sve i svašta i trebali smo da ga menjamo i bacimo na robiju, Gadafi je (verovatno) kriv za sve i svašta i Libijci treba da ga menjaju ako žele, ali agresija vojnog saveza civilizovanih zemalja na suverenu zemlju, bez ikakve odbrambene potrebe mi je van svake pameti.

Наравно да Гадафи треба да оде - али је начином своје владавине створио и противнике и оне који га подржавају - на крају ће страдати само невини народ у Либији.

Па након превара свих политичара немогуће је створити јединствени опозицини фронт...или јак опозициони фронт. Зато се ништа не чини - јер је отпор разбијен у ситне појединачне дијелове....а тих појединачних дијелова је јако пуно.

isti sistem kako su razjedinili narod primenili su prvo na sindikate......jedan od primera.........eeee banda je to razbojnička.....na sve su spremni zarad sopstvenih i onih koji su ih postavili interesa.........harala tadića banda

4puka x (4 baterije + 1 laka)
Možda sam pristrasan jer sam raketaš, ali mišljenja sam da su raketni sistemi ono što je bitno. Cevi su '99 služile za zabavljanje širokih narodnih masa, ala "gle kako naši tuku", a što dalje tehnika odmiče sve manje im vidim primenu. Uostalom, ako sam dobro shvatio Vi ste bili pri VOJINu, ispravite me ako grešim ali setite se na koliko su se najniže spuštali avioni u naletima i uporedite to sa dometom cevi.

da..u VOJIN-u...avioni su isli na velikim visinama...ali kad su dolazili u zahvat cilja spustali su se u domet.LPA...naravno da je zavisilo od cilja ali i od toga cime je avion naoruzan...
a delimicno si u pravu...vidis---kad raketas uhvati cilj u zahvat..pilot odmah ima indikaciju da je na meti...njegovo je da odluci da li ce se braniti od rakete ili iskociti....ali da si imao prilike da prisluskujes awakse koji komuniciraju sa pilotima video bi da se mnogo vise plase protivavionske artiljerije...jer tu nemaju nikakvu signalizaciju osim kod boforsa koji imaju laser ali ga ne moraju koristiti...e sad ide tu i prica da se granate u LPA prave obicno da dodje do njihovog samounistenja 6 sekundi nakon ispaljenja...a to sve zarad bezbednosti sopstvene avijacije i povratka granate na zemlju...e sad taman su nasi zavodi povadili upaljace za samounistenje 99 i tako omogucili dejstvo LPA do kraja dometa...rat je prestao...

Нисам сигуран да је у посљедњих пар недјеља изгледало да је рат изгубљен.

Ne znam kako je izgledalo na svetskoj geopolitičkoj sceni i kakvo je bilo unutrašnje stanje u NATO pošto nisam imao nikakvog dodira sa stvarnim svetom skoro ceo tok bombardovanja, ali znam da je stanje u vojsci bilo loše. Možda smo mogli još koju nedelju da se premeštamo iz rupe u rupu sa poluispravnom tehnikom i ljudima na izmaku snaga, ali da postignemo nešto značajnije svakako nismo.

da..u VOJIN-u...avioni su isli na velikim visinama...ali kad su dolazili u zahvat cilja spustali su se u domet.LPA...naravno da je zavisilo od cilja ali i od toga cime je avion naoruzan...
a delimicno si u pravu...vidis---kad raketas uhvati cilj u zahvat..pilot odmah ima indikaciju da je na meti...njegovo je da odluci da li ce se braniti od rakete ili iskociti....ali da si imao prilike da prisluskujes awakse koji komuniciraju sa pilotima video bi da se mnogo vise plase protivavionske artiljerije...jer tu nemaju nikakvu signalizaciju osim kod boforsa koji imaju laser ali ga ne moraju koristiti...e sad ide tu i prica da se granate u LPA prave obicno da dodje do njihovog samounistenja 6 sekundi nakon ispaljenja...a to sve zarad bezbednosti sopstvene avijacije i povratka granate na zemlju...e sad taman su nasi zavodi povadili upaljace za samounistenje 99 i tako omogucili dejstvo LPA do kraja dometa...rat je prestao...

Mi smo vrlo retko i to samo prvih nekoliko nedelja imali prilike da vidimo nekog ispod 5000. A koliko sam shvatio momke iz lake to je za njih previsoko, možda i nemam dobre informacije. Nisam eto znao da je rađeno na modifikaciji municije.

U nedelju 27.03. u Beogradu bice odrzan anti-NATO skup kao podrska libijskom narodu i Moameru El Gadafiju. Skup pocinje u 16h u parku Manjez (iza SKC-a) i trajace do 17:30.
Skup ce biti uredno prijavljen policiji koja ce isti i obezbedjivati.
Takodje bice obavesteni i mediji koji ce propratiti skup.

Pozivamo sve vas da prisustvujete ovom vaznom dogadjaju koji ce pokazati da srpski narod nije zaboravio NATO agresiju na svoju zemlju ,kao ni podrsku Libije tokom te agresije.

U nedelju 27.03. u Beogradu bice odrzan anti-NATO skup kao podrska libijskom narodu i Moameru El Gadafiju. Skup pocinje u 16h u parku Manjez (iza SKC-a) i trajace do 17:30.
Skup ce biti uredno prijavljen policiji koja ce isti i obezbedjivati.
Takodje bice obavesteni i mediji koji ce propratiti skup.

Pozivamo sve vas da prisustvujete ovom vaznom dogadjaju koji ce pokazati da srpski narod nije zaboravio NATO agresiju na svoju zemlju ,kao ni podrsku Libije tokom te agresije.

A zasto se nije pravilo juce 24.?

Ne znam kako je izgledalo na svetskoj geopolitičkoj sceni i kakvo je bilo unutrašnje stanje u NATO pošto nisam imao nikakvog dodira sa stvarnim svetom skoro ceo tok bombardovanja, ali znam da je stanje u vojsci bilo loše. Možda smo mogli još koju nedelju da se premeštamo iz rupe u rupu sa poluispravnom tehnikom i ljudima na izmaku snaga, ali da postignemo nešto značajnije svakako nismo.

Не вјерујем да је ико имао визију да се НАТО може поразити војним средствима - мада не искључујем могућност да је било и такових. Пораз НАТО а је могао услиједити једино распадом и отпором чланица....Међутим и ту су наши аналитичари поргершили - нису вјеровали да ће УСА да и код тих земаља утерује демократију.

Пораз СРЈ је био неминован...првенствено из разлога што је Милошевић био идеалиста. Он је хтио немогуће. Наиме рачунао је да ће опозиција и дијелови руске владе без обзира на Јељцина њему помоћи...и вјероватно је рачунао да ће у НАТОу доћи до жешћих отпора.

У поновљеној игри могуће да би добио...али је дефинитивно морао да утврди са Јељцином на чему је - а он је то заобишао. Дефинитивно је имао криве процјене о Русији, али је још дефинитивније одговоран за реалност дипломатије. Наиме - задатак му је једино био да иде у рат са директним договором и обећањима Јељцина - а да без његове подршке потписује капитулацију прије рата.

Војска је са својим потенцијалима урадила брилијантно....више него брилијантно и дефинитивно остала сачувана за евентуално копнену борбу.

Не вјерујем да је ико имао визију да се НАТО може поразити војним средствима - мада не искључујем могућност да је било и такових. Пораз НАТО а је могао услиједити једино распадом и отпором чланица....Међутим и ту су наши аналитичари поргершили - нису вјеровали да ће УСА да и код тих земаља утерује демократију.

Пораз СРЈ је био неминован...првенствено из разлога што је Милошевић био идеалиста. Он је хтио немогуће. Наиме рачунао је да ће опозиција и дијелови руске владе без обзира на Јељцина њему помоћи...и вјероватно је рачунао да ће у НАТОу доћи до жешћих отпора.

У поновљеној игри могуће да би добио...али је дефинитивно морао да утврди са Јељцином на чему је - а он је то заобишао. Дефинитивно је имао криве процјене о Русији, али је још дефинитивније одговоран за реалност дипломатије. Наиме - задатак му је једино био да иде у рат са директним договором и обећањима Јељцина - а да без његове подршке потписује капитулацију прије рата.

Војска је са својим потенцијалима урадила брилијантно....више него брилијантно и дефинитивно остала сачувана за евентуално копнену борбу.

Milosevic je radio sve po americkim nalozima.

Jelcin je isto bio americki covek.

Znao je on dobro dokle moze da ide i svakom momentu od kako je poceo rat za razbijanje Jugoslavije gde je on bio glavni Americki igrac.

Zapad ne smatra da se vojnom intervencijom može smatrati ulazak tri holandska marinca sa helikopterom duboko ušao u teritoriju Libije, niti pojavljivanje desetočlanog tima britanskog SAS-a, koji su seljaci u okolini Bengazija motkama premlatili.

Libijci u Tripoliju tvrde da je u području Bengazija već oko 70 britanskih instruktora koji pomažu pobunjenicima. Televizija je ovde prikazala i sanduke sa oružjem koje je opoziciji stiglo iz Katara.

Libijska televizija emitovala je nekoliko puta i prisluškivane i snimljene telefonske razgovore američkog i britanskog ambasadora sa vođama opozicije u Bengaziju. Dve ekselencije pitaju pobunjenike kako da im pomognu i šta im treba.

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Gadafi-krece-na-istok.lt.html

sloboda bez novca u kapitalizmu ne postoji

to je jazna sloboda

samo je situiran covek zaista i slobodan

jer na primer da uzmemo da radis kao cistacica u skoli i primila si ovaj mesec 100 evra. i imas slobodu da odes bilo gde na svetu da letujes ili zimujes.

hoces li otici ? naravno da ne

samim tim bolje je ziveti u diktaturi SA NOVCEM nego u demokratiji BEZ NOVCA
Vrednuje se i to da li živiš u policijskoj državi, gde ne smeš da pričaš stvari. Ti bi sada bio "on death row" zbog kritike vlasti.

Ali, i ta priča "bolje bogat u diktaturi" je lažna, jer po pravilu ljudi u diktaturi nemaju para.

Zbog toga, treba da slediš princip: "Bolje 100 godina biti milijunaš," tj. bolje biti bogat u demokratiji, nego siromah u totalitarnoj državi.

Zapad ne smatra da se vojnom intervencijom može smatrati ulazak tri holandska marinca sa helikopterom duboko ušao u teritoriju Libije, niti pojavljivanje desetočlanog tima britanskog SAS-a, koji su seljaci u okolini Bengazija motkama premlatili.

Libijci u Tripoliju tvrde da je u području Bengazija već oko 70 britanskih instruktora koji pomažu pobunjenicima. Televizija je ovde prikazala i sanduke sa oružjem koje je opoziciji stiglo iz Katara.

Libijska televizija emitovala je nekoliko puta i prisluškivane i snimljene telefonske razgovore američkog i britanskog ambasadora sa vođama opozicije u Bengaziju. Dve ekselencije pitaju pobunjenike kako da im pomognu i šta im treba.

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Gadafi-krece-na-istok.lt.html

Na kraju ce uci egipatske trupe i ZAVESTI RED u Libiji.

(Pripisi ovo, pa proveri za koji mesec!)

Milosevic je radio sve po americkim nalozima.
Jelcin je isto bio americki covek.
Znao je on dobro dokle moze da ide i svakom momentu od kako je poceo rat za razbijanje Jugoslavije gde je on bio glavni Americki igrac.

Није ваљда још и то!?
Хајде да се не споримо, лупи линк или извор податка одакле си то сазнао. Снови се не рачунају.
За ову прогнозу да ће египатске снаге ући У Источну Либију може и да се сачека. Али ову наведену тврдњу можеш да линкујеш или је то строга тајна.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/126133/Libija-Bombardovana-zgrada-televizije

Libija: Bombardovana zgrada televizije

Snažne eksplozije čule su se tokom noći u južnom delu Tripolija, pošto su avioni zapadne koalicije nastavili sa bombardovanjem Libije. Portparol libijske vojske Musa Ibrahim rekao je da je meta napada bila zgrada državne televizije i radija. On je pozvao Savet bezbjednosti UN da interveniše i prekine napade na civilne institucije. On je dodao da je bombardovano još nekoliko civilnih i vojnih lokacija.

Državni mediji javili su da je nepoznat broj ljudi poginuo u udarima u gradu Tadžuri istočno od Tripolija. Međutim, opozicija navodi da su u pitanju tela pobunjenika koje je ubila vojska.
Avioni "koalicije" uništavaju i civilne ciljeve
Novi napadi na mete u Libiji usledile su nekoliko časova nakon što je NATO u Briselu najavio da će "preuzeti komandu i kontrolu nad sprovođenjem zone zabranjenog leta".

ZVUČI LI VAM POZNATO ?
Evo sada se vracam kuci i srecan sam sto sam na vreme upozorio Libijske studente koji prate ovaj forum da ce biti gadjana drzavna televizija i u mom apelu da se evakuisu ljudi mozda nekome spasio zivot.Nastavicu ako imam nekih informacija da podelim sa vama koji zivite u Srbiji da prenesete svojoj braci koji zive u Libiji.Pozdrav

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back