Побуњенички вођа захтева извињење САД и Велике Британије
Након што су испливале информације о умешаности тајних служби великих сила у мучење вође побуњеника Абдела Хакима Белхаја он је затражио извињење
Абдел Хаким Белај (у средини) огорчен због умешаности западних обавештајних служби Фото Бета
Триполи – Светска штампа јуче преноси реаговање либијског побуњеничког команданта Абдела Хакима Белхаја који је затражио извињење од Велике Британије и САД након што је из заплењених поверљивих докумената открио да су обе земље учествовале у акцији његовог притварања и мучења 2004. године. Огласио се и британски премијер Дејвид Камерон који је поручио да умешаност острвске тајне службе у ове активности мора бити детаљно испитана, јавља Би-Би-Си.
Документа откривена у архивама обавештајне службе Моамера Гадафија указују да је ЦИА ухватила Белхаја у Бангкоку 2004. године и присилно га вратила у Либију, у којој се борио против Гадафијевог режима, пренела је агенција АФП.
Тада је на седам година притворен у озлоглашеном затвору Абу Селим у Триполију, где су га испитивали британски обавештајци.
„Оно што ми се догодило било је незаконито и заслужује извињење”, истакао је Белхај, сада војни заповедник у Триполију, који је додао и да разматра да тужи и америчку и британску владу. „Убризгали су ми нешто, висио сам са зида закачен рукама и ногама и ставили су ме у контејнер са ледом”, испричао је Белхај присећајући се тог времена у затвору, где су га редовно мучили и није му било дозвољено да спава. „Изненађен сам да је Британија умешана у нешто што је веома болан период мог живота”, рекао је он.
Белхај је рекао и да ова открића неће омести односе нове Либије са САД и Великом Британијом.
Документа су пронашли истраживачи „Хјумен рајтс воча”, који су обилазили зграде либијске владе.
У забелешкама ЦИА преноси се либијским властима пут „Абдулаха ел Садика” и његове трудне жене из Куала Лумпура у Бангкок, где ће контролу преузети о њима САД, а Садик је Белхајево ратно име.
Америчке обавештајне службе су осумњичене терористе послале најмање осам пута на саслушања у Либију, и поред познате репутације те земље да мучи затворенике, пренела је америчка штампа.
У замену, Либија је тражила да им се пошаље вођа опозиције Садик, а официр ЦИА је одговорио да су они „привржени развитку тих односа у корист обе службе” и обећао да ће урадити све како би га лоцирали, наводи се у документима.
Велика Британија увек је негирала да је учествовала у таквим операцијама.
Што се тиче стања на терену побуњеничке снаге су јуче стигле пред једно од последњих Гадафијевих упоришта, град Бани Валид, дајући шансу становништву да се преда и да се избегну сукоби. На хиљаде побуњеника скупило се око пустињског града Бани Валид, на око 140 километара југоисточно од Триполија, пренела је агенција АП. „Не желимо да уђемо у Бани Валид док нас племе Варфала не позове. Не желимо да употребимо оружје. Али, ако Гадафијеви следбеници пуцају на нас, узвратићемо ватром, наравно”, рекао је један од побуњеничких команданата Исмаил ел Ђитани, који је изразио наду да нико неће погинути.
-----------------------------------------------------------