Rat Jermenije i Azerbejdžana

Ko je vaš favorit?

• Jermenija

• Azerbejdžan

• Neutralnost

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Dve najvece istorijske greske vekova su prvo Napoleonov, a potom i Hitlerov napad na Rusiju.
Нису то биле две највеће историјске грешке већ два највећа историјска неуспеха савршено припремљених и испланираних инвазија.
Тешко да ће ико поновити тако болно понижавајуће неуспехе Француза и Немаца.

Нису то биле две највеће историјске грешке већ два највећа историјска неуспеха савршено припремљених и испланираних инвазија.
Тешко да ће ико поновити тако болно понижавајуће неуспехе Француза и Немаца.
Pa neuspeh ili greska, sve jedno reci. U oba slucaja su pali rezimi zbog toga.

Нисте ми сада баш најјаснији мораћу признати код анализе овог сукоба.
Превише навијате свако по свом нахођењу.

Ако Русија реагује агресивно (рат у Грузији у корист проруске Абхазије и Осетије) онда је Путин нови Хитлер, ако реагује половично (као у Украјини , узме Крим али не нападне Кијев јер убија прорусе у Донбасу,Одеси) онда је агресор, злочинац, међународне санкције, ако отворено помаже савезника али и довлачи своје војнике (Сирија за Асада против осталих фракција нема шта нема ) онда је опет агресор јер подржава диктатора,јер шта ће Русија тако далеко од Русије, ако након свега гледа како да смири страсти и смири страсти на крају (Јерменија-Азербејџан) онда је издајник јерменских крајишника и савезника. :think:
Ја нисам стекао утисак да су Азербејџан или Јерменија велики савезници Русије,чак ни у топ 20.Једино што купују од Руса је оружје и једни и други.То је све.Нема ту неке велике љубави.Небитни су.Видјели смо како су остале државе или силе реаговале на овај сулуди рат.Ништа, једно велико ништа.Кратка саопштења и изјаве.Осим Турске која ето има своје интересе.Зато ми је ова прича мало нејасна око издаје.Каква црна Јерменија и Азербејџан...

Rusi nisu pomogli jer je Pašinjan prozapadno orjentisan. Kada smo već kod toga zašto nisu pomogli, možemo se dotaći razloga a zašto bi pomogli?
Извини али, обезбједили су границе Јерменије од почетка, ако је то ништа онда ....???
Други је пар ципела што су нека "народна" очекивања да им неко треба мјењати и пелене ...

Превише навијате свако по свом нахођењу.

Ако Русија реагује агресивно (рат у Грузији у корист проруске Абхазије и Осетије) онда је Путин нови Хитлер, ако реагује половично (као у Украјини , узме Крим али не нападне Кијев јер убија прорусе у Донбасу,Одеси) онда је агресор, злочинац, међународне санкције, ако отворено помаже савезника али и довлачи своје војнике (Сирија за Асада против осталих фракција нема шта нема ) онда је опет агресор јер подржава диктатора,јер шта ће Русија тако далеко од Русије, ако након свега гледа како да смири страсти и смири страсти на крају (Јерменија-Азербејџан) онда је издајник јерменских крајишника и савезника. :think:
Ја нисам стекао утисак да су Азербејџан или Јерменија велики савезници Русије,чак ни у топ 20.Једино што купују од Руса је оружје и једни и други.То је све.Нема ту неке велике љубави.Небитни су.Видјели смо како су остале државе или силе реаговале на овај сулуди рат.Ништа, једно велико ништа.Кратка саопштења и изјаве.Осим Турске која ето има своје интересе.Зато ми је ова прича мало нејасна око издаје.Каква црна Јерменија и Азербејџан...

Koliko ja znam Rusija se trudi da odrzi kakav-takav uticaj u svim post-SSSR republikama, a Jermenija i Azerbejdzan nisu najmanje bitne na tom spisku. Problem je sto su one medjusobno suprotstavljene a Rusija bi zelela uticaj u obe. I onda se dogodi ovo sto smo videli, gde se vracam na ono sto sam napisao.

Koliko dobro Rusiji ide da odrzi svoj uticaj je druga prica, ali ja verujem da se trudi da to uradi jer su joj bitne drzave koje je okruzuju i na koje ima nekakav uticaj.

Ničim izazvani, nametnuli su Jermeniji obavezu turskog koridora preko Sjunika...

Може лако бити да су Турци намеравали да отму неки такав коридор, па је ово соломонско решење по јерменским леђима одговор на то.

"Како се само нисмо раније сетили да Турцима дамо екстратериторијални коридор ка Туркестану, хвала господине Лавров!"

Може лако бити да су Турци намеравали да отму неки такав коридор, па је ово соломонско решење по јерменским леђима одговор на то.

"Како се само нисмо раније сетили да Турцима дамо екстратериторијални коридор ка Туркестану, хвала господине Лавров!"
Tačno, tačno.
El, vidiš kakva je to šahovska majstorija?
Šta hoće još oni soroševci iz Jerevana? 😠

Ne, mislio sam čisto na ovaj zadnji sukob u NK.
И ја исто. Стали су им на границе да Јереван може имати конфор да иде помоћи, међутим ...

Ničim izazvani, nametnuli su Jermeniji obavezu turskog koridora preko Sjunika...
Не морају они то да прихвате - нигде не пише тако. Повуку људе (управо то раде) подигну зид ... имају и ту опцију.

Tačno, tačno.
El, vidiš kakva je to šahovska majstorija?
Šta hoće još oni soroševci iz Jerevana? 😠

Путин игра четвородимензионални шах, не можемо ми смртници да му докучимо рокаде.

Победио нас је све још пре десет потеза само још нисмо схватили.

Uz svo poštovanje, kolega, poprilično smara to tvoje uobičajeno "mnogo ste ekstremni, ja sam um'ren, 'vako stoje stvari".

Ako ti u mojim deluje stavovima nešto deluje navijački, izvoli, pa citiraj konkretne poruke
Нисам цитирао некога јер нисам ни читао све постове али видим да прича иде у том правцу.
Ако Русија реагује агресивно нови Хитлер,ако реагује умјерено-половично санкције, ако договори мир ИЗДАЈА,ИЗДАЈА,ИЗДАЈА али од тих истих што на почетку приче галаме да је Путин нови Хитлер због Грузије.
Мало ми је то све како да кажем субјективно "навијачки".Као када тражиш разлог да оправдаш своје већ унапред формирано мишљење.И то је ок ,само констатујем.

А ја сам небитан колега, мој став је само још један став у низу био он некоме "смарачко уобичајни" како констатујеш "правично објективно" или само још један у низу посматрача. :D Сви ми имамо неко мишљење али ектремизам свакако никада није био религија објективности, никада неће ни бити јер просто свијет није црно-бијели.Никада није ни био.

Не морају они то да прихвате - нигде не пише тако. Повуку људе (управо то раде) подигну зид ... имају и ту опцију.
Pobogu, pa svi su potpisali.

A u vezi zida i povlačenje ljudi sa Koridora... Povučeš svoje ljude sa dela svoje teritorije i onda tu svoju teritoriju odvojiš zidom od ostatka svoje teritorije, a sve zato što je tvoj saveznik tako ispregovarao u tvoje ime.

Ima smisla...

pa kome mogu biti jasni mamurluci u tudjoj glavi? :D
evo vidi pa čitaj šta će odgovarati. ajd kolege štovani forumaši odgovorite na ovo pitanje:

šta je to rusija trebala uraditi a da bi bilo ispravno?

ps1. pri tome glupi i neznalice imaju pravo pisati bez obrazlaganja i dokazivanja svog stava .
ps2. a poznavaoci materije već znaju da dokazati nešto znači povezati ga valjano s drugim istinitim i poznatim.

Poslednja izmena:
Велики бог Нкиси Нконди, народ Бакондо.

8690c1709164e20966e282cc5e5021e3.jpg

Mene malo nervira ta izreka Teško onom koga Rus brani...

Nervira me jer koliko god da tu ima istine toliko je odraz i zakržljalog mentaliteta koji idealizuje savezništvo, koji drugu državu doživljava kao majku, narod kao jaču braću, veru kao neraskidivu duhovnu vezu koja je kao jedna oštrica zakleta krvlju prijatelja, i tako...
A od svega toga je jači čist, sirovi, iskalkulisani interes, onaj interes koji se stavi na tas pa se prosto izraćuna koliko je ideal odbrane nekog isplativ, i to tako važi svuda, važi za svakoga, ali opet mi nekako biramo da Rusima ne priznamo tu objektivnost, nego ih jedna strana kune a druga ih veliča.

Back