Rat Jermenije i Azerbejdžana

Ko je vaš favorit?

• Jermenija

• Azerbejdžan

• Neutralnost

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Азарбекџански тапир је, видим, задовољан.
У Јерменији таласање.
Конфликт "замрзнут".
Колико има "промрзлина" у том делу света?
На колико табли се тренутно плеше?
Људи, ово је само увертира у нешто веће, а неко ко је опљунут, исмејан...он је у припреми.
Наравно одбранбеној.

Да, Русија је потонула на нове ниске нивое непоузданости према својим савезницима.

Издала је Све.
Nosfi, ti si okej lik...imaš realne poglede na svet...svi grešimo...i ja sam tako mislio, da se ne lažemo...očekivao sam da Rusija malo zavede red i mir, kod ovih razbojnika...kad je počela frka u Ukrajini, očekivao sam intervenciju Rusije kažnjavanje zločinaca...posle spaljivanja Rusa u Odesi, nemam više iluzija...

hm... Nije to baš tako...
Sve tri zakavkaske države vrlo su tolerantne prema Jevrejima.
No, nije ovde stvar kriterijum odnosa prema Izraelu/Jevrejima.
Ono što vidim i što sam čitao, jeste da, iako su im prodavali oružje (izraelska politika "sell, sell, sell" + okvir nafta za oružje), ovaj rat nije pokrenuo Izrael.
Nisam rekao da su pokrenuli rat, sam si potvrdio moju tvrdnju da im je novac bog, ali to je tako jevrejski. Nakon WWII sudilo se drzavniku koji je spasao skoro pola miliona jevreja. Odluka jevrejske zajednice je bila da "nije u njihovom interesu da svedoce" na sudenju se pojavio samo jedan.

Jermenski manastiri i crkve, neki od, koji prelaze pod kontrolu Azerbejdžana, nakon "sjajne šahovske partije"

1. Dadivank, 9.vek
2. Cicernavank, 6. vek
3. Amaras, 4. vek
4. Katarovank, 4. vek
5. Kanač Žam, 19. vek
6. Gtičavank, 13. vek
7. Gazančečoc, 19. vek (to je ona crkva što su je Azeri već granatirali u ovom ratu)
8. Jericmankanc, 14-17. vek
9. Crkva sv. Jovana, 17. vek

Srećan vam ruski trijumf, junaci

https://www.rferl.org/a/churches-an...-armenia-azerbaijan-peace-deal-/30944878.html

Азарбекџански тапир је, видим, задовољан.
У Јерменији таласање.
Конфликт "замрзнут".
Колико има "промрзлина" у том делу света?
На колико табли се тренутно плеше?
Људи, ово је само увертира у нешто веће, а неко ко је опљунут, исмејан...он је у припреми.
Наравно одбранбеној.
veliki sukobi su pred nama, to je činjenica...ali se Rusija previše povlači, previše dopušta trećeligašima...bolje da kažem, vrhuška Kremlja se ponaša poslovno, samo je biznis bitan...neka trgovina

Не верујем да је Русија толико пројерменски расположена.Руси имају своје интересе на Кавказу и морају узимати у обзир и жеље Азербејџана, да та земља не би била против Русије.Већ су се завадили са Грузијом, и не могу себи дозволити да се и азербејџан окрене против њих.
Ruski je promašaj to što su u zavadi sa Gruzijom.
Azerbejdžan je iz ODKB izašao još pre 20. godina, a sa NATO ima odlične odnose još od 90ih.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49111.htm
Ne postoji ništa što bi Rusi mogli da urade, a što bi Azerbejdžan odvojilo od Turske i privolelo ga na čisto rusku stranu

Nosfi, ti si okej lik...imaš realne poglede na svet...svi grešimo...i ja sam tako mislio, da se ne lažemo...očekivao sam da Rusija malo zavede red i mir, kod ovih razbojnika...kad je počela frka u Ukrajini, očekivao sam intervenciju Rusije kažnjavanje zločinaca...posle spaljivanja Rusa u Odesi, nemam više iluzija...

Хвала Златко.

Иначе све се слажем. Русија је веома избирљива и веома нестабилна у вези са помоћи коју нуди својим "савезницима".

Јако често руски савезници бивају гриловани (као у Одеси) зарад неког "вишег циља", за који се онда испостави да је лоше испланиран.

Генерално, са поразом Јермена и уништењем јерменске РСК,

Русија је опет показала да јој је свеједно.

Jermenski manastiri i crkve, neki od, koji prelaze pod kontrolu Azerbejdžana, nakon "sjajne šahovske partije"

1. Dadivank, 9.vek
2. Cicernavank, 6. vek
3. Amaras, 4. vek
4. Katarovank, 4. vek
5. Kanač Žam, 19. vek
6. Gtičavank, 13. vek
7. Gazančečoc, 19. vek (to je ona crkva što su je Azeri već granatirali u ovom ratu)
8. Jericmankanc, 14-17. vek
9. Crkva sv. Jovana, 17. vek

Srećan vam ruski trijumf, junaci

https://www.rferl.org/a/churches-an...-armenia-azerbaijan-peace-deal-/30944878.html

:)
Један коментар на конту збивања.

Считаю, что президентом РФ должен стать Алиев, а министром МВД и ФСБ - Кадыров.
Чтобы, как при Сталине, страной управляли кавказцы.

.
..постоји гомила изнервираних.

Хвала Златко.

Иначе све се слажем. Русија је веома избирљива и веома нестабилна у вези са помоћи коју нуди својим "савезницима".

Јако често руски савезници бивају гриловани (као у Одеси) зарад неког "вишег циља", за који се онда испостави да је лоше испланиран.

Ja sam, isto, čvrsto verovao i očekivao da će Rusija ovaj rat zaustaviti u samom početku, a ne da se ovako popiša po svom jedinom savezniku ispod Kavkaza.

Хвала Златко.

veruj mi, trebamo biti samo realni i ništa više, bez emocija...da sam bio realan u svom životu, da sam bio manje emotivan, daleko bi bolje prošao...što se tiče lično Srbje, ne smeši nam se svetla budućnost...mogu da nas pritegnu na više načina...RS, raška oblast, preševska dolina...a moguće da albanci krenu na sever Kosmeta i u nekoj akciji proteraju Srbe, prethodno dobivši dozvolu od NATO...a sumnjam u intervenciju Srbije...

ne zamerite mi ovo razmišljanje...kada su Rusi pustili zločince iz Debaljceva...a to su bili najcrnji rusomrzsci, najgori nacistički šljam u Ukrajini, koji bi bez razmišljanja pobio milione rusa...to me podseti na nešto, kao kada bi Srbi pustili ustaške koljače iz Jasenovca, pustili ih da se vrate iz kliničke smrti, da naprave novi logor za srpski narod

Ruski je promašaj to što su u zavadi sa Gruzijom.
Azerbejdžan je iz ODKB izašao još pre 20. godina, a sa NATO ima odlične odnose još od 90ih.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49111.htm
Ne postoji ništa što bi Rusi mogli da urade, a što bi Azerbejdžan odvojilo od Turske i privolelo ga na čisto rusku stranu
To ljudi ne kapiraju. Svi misle da su sad Azeri srećni i zadovoljni i da će se više okretati Rusiji nego Turskoj. Eno u Bakuu slave i svi mašu turskim i azerskim zastavama,a nigdje ruske:D.
Rusija ima puno tih promašaja to je nevjerovatno.
Amerika je decenijama ako ne i stotinu godina ispred njih.
Uzmi ovo riješavanje konflikta pod patronatom Rusa i uzmi Dejtonski mirovni sporazum.
Da ne govorim da su mogli od Gruzije napraviti neku dejtonsku BiH,koja će čitavu državu držati u šaci a ne cijepkati neke teritorije.

bilo ko da vlada, ne vidim da ih se nešto plaše okolni razbojnici...džihadisti, Turci, *****************i, baltički nacisti
Od mene se ne ocekuje posle izvesnih izjasnjavanja sledeci komentar. Kada su drugovi Koba i Berija vladali tim prostorima sa spomenutim razbojnicima se obracunavala ruska vojska. Inace Staljin je taj koji je sacuvao nukleus, esenciju ruske nacije, sada su na vlasti oni sa kojima se kako vidimo ipak nije uspeo obracunati.

To ljudi ne kapiraju. Svi misle da su sad Azeri srećni i zadovoljni i da će se više okretati Rusiji nego Turskoj. Eno u Bakuu slave i svi mašu turskim i azerskim zastavama,a nigdje ruske:D.
Rusija ima puno tih promašaja to je nevjerovatno.
Amerika je decenijama ako ne i stotinu godina ispred njih.
Uzmi ovo riješavanje konflikta pod patronatom Rusa i uzmi Dejtonski mirovni sporazum.
Da ne govorim da su mogli od Gruzije napraviti neku dejtonsku BiH,koja će čitavu državu držati u šaci a ne cijepkati neke teritorije.
Slažem se.
Pristup "vaspitno obogaljiti potencijalnog saveznaka i naterati ga da te moli za pomoć na kolenima i u suzama" je vrlo čudan.
Završava se ili poput Gruzije, koja se okrene ruskom neprijatelju kao manjem zlu ili poput Jermenije koja doživi poniženjee, slabljenje i demoralisanje.
Nema Rusija 150 stvarnih ili potencijalnih saveznika na ovom svetu za tako boemski nastup.

Kakve smo lekcije naucili iz ovog regionalnog konflikta, ja sam nadam dobre, jer bolje da ucimo na tudjim greskama nego na svojim. Prvo svaka cast na svom patriotizmu i hrabrosti Jermena, ali u ovom slucaju se pokazalo da boj ipak bije svijetlo oruzje a ne srce u junaka. Ispade da su ovaj rat dobili dronovi, sa jedne strane direktnim napadima i unistavanjem tehnike, sa druge strane otkrivanjem polozaja jermenske vojske koja je posle bez problema gadjana protivnickom artiljerijom.

Nama je nekako neverovatno da zamislimo da jedna strana moze da pretrpi takav poraz u regionalnom konfliktu, jer nama je i dalje u glavi NATO bombardovanje i njihova podrska siptarima. I pored svega siptarija je uspela da udje u kvadratne metre srpske teritorije. Naravno, nakon dve decenije oruzja su evoluirala, ali ovo sto je Azerbejdzan ucinio uz indirektnu pomoc turaka je cista vojna pobeda. Kao sto su pre 30 godina izgubili Karabah, sada su ga za sest nedelja povratili.

Dalje, Rusija se i u ovom konfliktu ponasala kao Rusija. Nikada Rusi nece otvoreno stati na neciju stranu. Stavise, oni su ovde najmanje na gubitku, jer bez obzira da li su Azeri pregazili ceo Nagorno Karabah ili su se Jermeni odbranili, Rusi su ostali dobri i sa jednima i sa drugima. Rusi ne tripuju da zbog pravoslavne povezanosti moraju stati iza Jermena, cak ni sa onim potpisima nekog njihovog partnerstva oni nadju nacin da elegantno zaobidju direktnu pomoc. Oni su ovde uspeli da odrze dobre odnose u celom regionu koji im je bitan za niz drugih energetskih projekata gde ce se provlaciti te cevi raznih naftovoda i gasovoda. U najkracem, Rusi su gledali sopstveni interes. Nije ovo ruski poraz, ovo je jermenski poraz koji Ruse nesto ne remeti jer njima ni Azeri nisu neprijatelji. Na kraju krajeva sve ovo je nije narusilo ni odnose Rusije i Turske, stavise, rekao bih da je to ucvrstilo odnose jer su zajedno resili jedan konflikt u regionu u koji nisu uspeli da uplove ni SAD ni EU.

Sad, da se vratimo na nas. Nase neko navijanje, bez obzira koliko to ruzno da se kaze, bilo je na strani Jermena. Dosta toga imamo zajednickog, cak i licno shvatamo ovo sto se njima dogadja.

Opet, da imamo na umu Azerbejdzan nam nije neprijateljska drzava. Ako se ne varam nisu priznali Kosovo, prilicno nas podrzavaju, ulazu pare ovde i jedni su od retkih muslimanskih drzava koji nam se obracaju i koji nas gledaju sa velikim respektom. Ne kazem da se radujem sto su pobedili Jermene, samo sam srecan da niko vise tamo ne gine. Braca Jermeni ako se ekonomski ne uzdignu uvek ce biti na vetrometini. I oni i mi imamo taj jeb.en polozaj, okruzeni manje vise neprijateljima i jedino sto mozemo da ponudimo je hrabra smrt, ali tesko pobeda u nekim vecim sukobima.

Руси нису ратовали у Карабаху, они покушавају да се убаце као неутрални фактор који није на било чијој страни.Јермени су велики националисти и русофобија је присутнија код Јермена него код Азербејџанаца.
Što misliš zbog čega ima rusofobije kod Jemena ?? Ovo nije prvi put da ih Rusi prodaju ko žeton. Rusi poklonili Kars i određene oblasti Turskoj nakon I Svjetskog rata,a nakon II Svjetskog rata poklonili Karabah Azerbejdžancima. Godišnje u Rusiji strada najmanje destak ljudi zbog rasne osnove a među njima su Jermeni,Azeri,Gruzini,Uzbeci,Kirgizi...

Inace Staljin je taj koji je sacuvao nukleus, esenciju ruske nacije
Kad je sačuvao? Od 1941-1944?
Time što je podrškom, tada nedovoljno jakom, Hitleru omogućio slom Poljske, pa potomi i zapadne i jugoistočne Evrope i dao mu 2 godine fore da se pripremi za invaziju SSSR u kojem je izginulo 20 miliona Rusa?

Kako li bi Rusi prošli da ih Staljin nije "sačuvao"...

Što misliš zbog čega ima rusofobije kod Jemena ?? Ovo nije prvi put da ih Rusi prodaju ko žeton. Rusi poklonili Kars i određene oblasti Turskoj nakon I Svjetskog rata,a nakon II Svjetskog rata poklonili Karabah Azerbejdžancima. Godišnje u Rusiji strada najmanje destak ljudi zbog rasne osnove a među njima su Jermeni,Azeri,Gruzini,Uzbeci,Kirgizi...
Ja bih dodao i to da je ruska carska uprava bila prilično neutralna do proazerski raspoložena tokom jermensko-azerskih pokolja 1905-1907.
Tadašnji guverner knez Golicin je bio izrazito antijermenski nastrojen

Back