Ja samo mislim da je tokom svih prethodnih godina Jermenija, odnosno sam strategijski vrh oružanih snaga NK i same Jermenije, uključujući i bezbednosno-obaveštajni sistem, nedovoljno dobro pratio i projektovao najveće adute Azerbejdžana, prevashodno da nisu imali uvid u potenicjale upotrebe bespilotnih letelica, pa i kroz asistenciju Turske, i intezitet faktora koji bi mogao, tj. koji jeste presudio na bojištu.
Ovako kada pogledaš, vojni potenicjal NK nije zanemarljiv, naročito u doktrini odbrane, iako istina ima tu najviše sredstava koji datiraju iz sovjetskog perioda, ali opet ne može se reći da to nije jedan respektabilni sveukupan potencijal za odbranu teritorije.
Mojom nekom logikom, u nekom periodu pre pet ili više godina, glavešine, oni generali i stratezi su morali već imati pretpostavku da bi najveća taktička prednost mogli biti dronovi, i to toliko jaka taktička prednost da postaje strateška po sebi.
Čini mi se da su Jermeni mislil da je sigurnost neba osigurana posedovanjem S-300 i da će time držati azerbejdžansku avijaciju na zemlji, što i jeste bio slučaj, ali mi deluje da nisu bili dovoljno pronicljivi i da nisu shvatili da prizemljena avijacija neće značiti ništa manju opasnost odozgo s obzirom da je nadomeštena na drugi način, onaj koji možda nisu shvatili u punoj meri.
Jer da jesu, ne verujem da ne bi na neke načine ojačavali svoj PVO, da li kroz nabavku novih sredstava kratkog do srednjeg dometa i uopšte kroz poboljšanje operativne doktrine tih PVO sistema.
A sve i da nisu mogli sebi tako nešto da priušte, opet bi valjda bilo logično da su imali približno realnu projekciju devastacije koju bi pretreli s neba, što bi možda samo po sebi bilo dovoljno da se ne zavaravaju idejom da bi mogli da se odbrane.
Neko moje razmišljanje, onako laičko... Samo se pitam da li je hipotetički jači i adekvatniji PVO Jermenije sam po sebi mogao ipak da utiče na drugačiju dinamiku rata, ili ishod.