Растурачица бракова

Мало ми је безвезе, упрти прстом у некога и рећи кривац је он...
У животу су могуће разне непредвидиве ситуације, могуће је заљубити се, а бити ожењен...и шта онда, трпети,
животарити поред некога кога не волиш, или послушати срце?
Олако се доносе судови о људима које уопште не познајемо, а још лакше се изричу тешке речи...

Стрела је све рекла

Увек ме је чудило како људи тако олако могу да ставе руку у ватру гарантујући за друге...па макар и за сопствену децу (која одавно више нису деца).
Написах на једној другој теми. деца нису само оно што смо ми направили васпитањем, они имају право на свој живот, своје одлуке, своје грешке, своје заблуде, своје ''грехове'' (ако ћемо их тако назвати)...

Испада као: ''Моја деца су имала као узор складан брак родитеља - то је гаранција да ће и она имати складан брак.'' Као да то зависи само од тога. И као да не зависи и од другог брачног партнера...и од хиљаду других околности...

И какве везе има да ли је дете расло у породици пуној љубави и васпитавано у духу праве и искрене љубави са тиме да ли ће заволети човека који се разводи?
Зар оно нема право на праву и искрену љубав према човеку кога воли, па макар и ако је био ожењен у тренутку зачињања те љубави?

Sve si ovo lepo napisala samo nisi kakva bi bila tvoja reakcija kada bi se to tebi licno deselo,mozda bi i to bilo normalno-znaci pripadas ovoj novijoj naprednoj generaciji.Mislim kada biti neko rasturio brak.

Ja i dalje smatram da brak ne rastura neko sa strane nego onaj ko je u braku...Kaze se da je u ratu i ljubavi sve dopusteno...pa,onda svako ima pravo da pokusa ako mu se neko svidja,a ako je ta osoba u braku,ne treba da rastura svoj brak..uvek se polazi od toga da je ta neka rasturila brak,a sta je sa tim muskarcem??On je kao jadan,naivan!?Ma hajde,ostavimo se tih predrasuda,vecinom muskarci vole da se igraju vatrom,a kada se opeku, onda su kao jadni navuceni??A ta ostavljena zena kao po obicaju krivi tu neku ljubavnicu,a njega vecinom-ne!Jedino sto mi se u takvim vezama ne svidja je to sto on u stvari vara obe.

Одгајили сте децу, задовољни сте децом и њиховим успесима у животу...а онда, једног дана дође вам ваша, рецимо, двадесетпетогодишња ћерка и каже:''Мама, морам да ти признам, ја сам већ дуже време у вези са једним ожењеним човеком. Старији је од мене 10 година, има дете... Виђали смо се тајно, а јуче је поднео захтев за развод брака. Решили смо да почнемо да живимо заједно када он регулише сву процедуру око развода. Добро сам промислила о свему. Волимо се и дивно се слажемо. Немој да ме одговараш, ја сам одлучила!''

Ви тада.....

Шта?

Šta da se kaže...

Jedino što mogu da kažem iz Ličnog iskustva a nevezano za ovakvu vrstu Problema > Znači pričam generalno, da bilo kakva vrsta Odgovaranja od takvih vrsta ´´veza´´ uvek proizvede Kontra Efekat . Odnosno što bi joj roditelji više branili bilo kakvu vezu sa Čovekom pred razvodom to bi se Ona više vezivala za njega !

Znači pustiti je da se sama Uveri u TO koliko je to dobro , a koliko loše...
Možda bi njoj (devojci-ćerki) čak i taj razvod izazvao neku vrstu Ljubomore prema njegovoj Bivšoj Ženi i njihovom nekadašnjem zajedničkom Životu...
Jer se često događa (čak i kod nas !!!) da Bivši supružnici imaju sasvim OK odnose posle Razvoda, ako ništa drugo a ono zbog svoje dece...

Možda bi se Ćerka osetila ugroženom i suvišnom u takvoj situaciji...A opet možda i Ne, možda bi je TO teralo još više da se vezuje za TOG čoveka i da se sama Izbori za svoje Mesto u celoj toj Priči......

Sve u svemu puno toga možda > Očigledno je da se ne može naći prikladno rešenje...TO treba da pronađe Onaj koji se u toj Priči nađe.....

Hexy............z:girl:

Sve si ovo lepo napisala samo nisi kakva bi bila tvoja reakcija kada bi se to tebi licno deselo,mozda bi i to bilo normalno-znaci pripadas ovoj novijoj naprednoj generaciji.Mislim kada biti neko rasturio brak.

Скоро је 500 постова на овој теми. Пре него даш овакве коментаре, прочитај постове. Знам да је можда досадно, али покушај. :ukras5:

Па сад...то да припадам ''новијој генерацији'' схватићу као комплимент! z;)z:lol:

Иначе, ја сам ову тему и поставила, а негде на претходним странама сам много и писала о свом виђењу и доживљају свега тога, не бих могла сада све укратко да рекапитулирам.z:(

Ја себе и друге људе сматрам одраслим и одговорним особама , способним да брину о себи и сами доносе одлуке. У том смислу једине особе које могу да растуре мој брак - то смо мој супруг и ја!
Нико трећи не би могао да одлучује уместо њега, да га заведе младог и зеленог z:mrgreen: и да ми тако ''растури брак''! А уколико он одлучи да оде због неке друге - одрастао је човек и има право на избор. И ма колико ми то пало тешко - знам да никога не можемо задржати против његове (и само његове!) воље.

E cudesne li teme z:lol:
Polazim od sebe meni ne treba muskarac koji "vuce proslost" za sobom, neciji ostatak, najverovatnije dobro sazvakan.
Nadam se da ako budem imala cerku da ce imati bar zrnce mog razuma, cisto zbog nje.........mislim razvod, tudja deca, medjusobno prihvatanje ili ne prihvatanje, otac mora da ih vidi, sve one igrarije i inacenja.......... Ne bih mogal nista tu da uradim, jer bi vec bilo kasno, a uostalom ni meni niko nije birao, ni solio pamet, sreca moja da sam umela da ucim na tudjim iskustvima.
Najgore bi bilo da se ona zaljubi i da ceka, sta li bi cekala ne znam.........bitni su i forma i sustina.

nešto sam jutros razmišljala o ovome....mislim, ne bi bilo dobro da detetu ne 'blagoslovim' vezu i ljubav, ali mislim da bih joj jasno stavila do znanja (mada to i sada radim kad se ukaže prilika) da se ne može graditi svoja sreća na tuđoj nesreći....i da se, kad-tad, sve vraća. i dobro i loše.

E, lepo moram, po ko zna koji put, da napomenem nekoliko činjenica.....

1. Tema je o našoj reakciji na postupak našeg deteta - a ne o razvodu zbog druge osobe.....
2. Uspešan brak ne može rasturiti niko, a najmanje treća osoba...
3. Ako se pažljivo pročita uvodni post, iz njega se može zaključiti samo da se "dotični" razvodi - nije rečeno da li je, možda, taj razvod trajao...i trajao... i trajao.... uz razdvojen život, pa se sada privodi kraju, niti je rečeno da je spomenuta ćerka uzrok raspadu braka....i nije ni tema on, i njegov razvod sa svojim uzrocima, već udaja naše ćerke za čoveka sa kojim je stupila u vezu pre nego što se zakonski okončao njegov razvod.
4.Pitam: pored svih naših saveta ženama kojima je loše u braku - da se razvedu, zašto je izvestan broj postova tako koncipiran, kao da ga piše osoba koja se boji za opstanak sopstvenog braka?
5. I pitam se: da li ljudi koji su jednom imali tu nesreću da im brak propadne, imaju prava da, sada mnogo iskusniji, potraže sreću u drugom braku?
Ili treba da se donese zakonska zabrana i moralna osuda za svaku koja, posle razvoda ne "zašije" - zna se već šta, i ne ubije u sebi svaku želju, potrebu, i nadu, da će voleti i biti voljena još koji put u životu, i da svaki koji se razveo "odseče" zna se već šta, i operiše se od emocionačlnih potreba?

Poslednja izmena:
Ja i dalje smatram da brak ne rastura neko sa strane nego onaj ko je u braku...Kaze se da je u ratu i ljubavi sve dopusteno...pa,onda svako ima pravo da pokusa ako mu se neko svidja,a ako je ta osoba u braku,ne treba da rastura svoj brak..uvek se polazi od toga da je ta neka rasturila brak,a sta je sa tim muskarcem??On je kao jadan,naivan!?Ma hajde,ostavimo se tih predrasuda,vecinom muskarci vole da se igraju vatrom,a kada se opeku, onda su kao jadni navuceni??A ta ostavljena zena kao po obicaju krivi tu neku ljubavnicu,a njega vecinom-ne!Jedino sto mi se u takvim vezama ne svidja je to sto on u stvari vara obe.

Vidiš, sve je ovo tačno što si napisala, samo još i da podsetim, da u drugim situacijama, svi mi, koji sada osuđujemo rasturanje tuđeg braka (kao da je to moguće...), uveravamo žene kojima neki muškarac koji je u braku, obećava da će se razvesti - da laže..a kad se nađe neki takav, koji govori istinu kad kaže da je njegov brak odavno mrtav i da se razvodi, onda opet ne kažemo da je on normalan, već da je ta nova osoba "rasturačica braka", i da "ne treba da gradi svoju sreću na tuđoj nesreći", kao da bi taj brak bio srećan i uspešan, samo da se ona nije umešala, i "omađijala" čoveka, sa podlim namerama....

Da li je nekom pala na pamet ljubav?

Vidiš, sve je ovo tačno što si napisala, samo još i da podsetim, da u drugim situacijama, svi mi, koji sada osuđujemo rasturanje tuđeg braka (kao da je to moguće...), uveravamo žene kojima neki muškarac koji je u braku, obećava da će se razvesti - da laže..a kad se nađe neki takav, koji govori istinu kad kaže da je njegov brak odavno mrtav i da se razvodi, onda opet ne kažemo da je on normalan, već da je ta nova osoba "rasturačica braka", i da "ne treba da gradi svoju sreću na tuđoj nesreći", kao da bi taj brak bio srećan i uspešan, samo da se ona nije umešala, i "omađijala" čoveka, sa podlim namerama....

Da li je nekom pala na pamet ljubav?

Мени! z:)

Ја никад нисам могла да разумем ту глупу причу ,,градити срећу на туђој несрећи''.
Као да убијаш неког да би се докопао нечег.

Нисам пристрасна, никако,немам ћерке, нисам никако и никад била лично уплетена у тако нешто.

Али мислим да се нико не разводи због тога што му је у браку предивно и што је нашао све што је тражио.

Ако се двоје људи виђају и јасно им је да се воле, онда у случају да је један у браку, пате троје - њих двоје и особа са којом је један у браку.
Ако се тај ко је у брау разведе и они почну заједнички живот, онда можда пати само остављена особа, која је патила и пре тога, свакако!

Значи, не видим неко зло у томе.

Наравно да ником није лако, али, дешава се.

bila bi razočarana pošto smatram da moje dete zaslužuje bolje

Pa, da, svi mi našoj deci želimo najbolje, a brak sa osobom koja ima decu iz predhodnog braka, mada nije obavezno i da će biti problema ni sa "bivšom", ni sa decom, ipak nosi određeno "breme" - osim jedno drugom, oni moraju još od samog početka braka, da se posvećuju i drugima....i nema onog perioda, kao kod ljudi bez dece, koji zovemo "medeni mesec"... ne možemo tek tako reći deci: "izvinite nas, sad nam smetate, javite se za jedno pola godine"! Odmah nastupa normalan, svakodnevni život, sa svim svojim problemima....A mi bi tako želeli da naše dete sretne nekog sebi sličnog, odgovarajućeg, pa da malo budu sami u braku, da "prožive", pa onda da imaju decu...kad to požele..
U stvari, ta situacija je samo puna otežavajućih okolnosti, i nije za osudu, najmanje našeg deteta, koje poznajemo i volimo. Naše je da pružimo svaku moguću pomoć i podršku u svemu što naše dete preduzima, a svoje mišljenje da zadržimo za sebe. Ja bih, u takvoj situaciji, samo upozorila svoju ćerku šta je sigurno čeka, i šta može da se pojavi kao problem, i savetovala joj da dobro razmisli da li je u stanju da se nosi sa tim... Teško da mi kao roditelji, možemo nešto više da uradimo.

Poslednja izmena:
Pa, da, svi mi našoj deci želimo najbolje, a brak sa osobom koja ima decu iz predhodnog braka, mada nije obavezno i da će biti problema ni sa "bivšom", ni sa decom, ipak nosi određeno "breme" - osim jedno drugom, oni moraju još od samog početka braka, da se posvećuju i drugima....i nema onog perioda, kao kod ljudi bez dece, koji zovemo "medeni mesec"... ne možemo tek tako reći deci: "izvinite nas, sad nam smetate, javite se za jedno pola godine"! Odmah nastupa normalan, svakodnevni život, sa svim svojim problemima....A mi bi tako želeli da naše dete sretne nekog sebi sličnog, odgovarajućeg, pa da malo budu sami u braku, da "prožive", pa onda da imaju decu...kad to požele..
U stvari, ta situacija je samo puna otežavajućih okolnosti, i nije za osudu, najmanje našeg deteta, koje poznajemo i volimo. Naše je da pružimo svaku moguću pomoć o podršku u svemu što naše dete preduzima, a svoje mišljenje da zadržimo za sebe. Ja bih, u takvoj situaciji, samo upozorila svoju ćerku šta je sigurno čeka, i šta može da se pojavi kao problem, i savetovala joj da dobro razmisli da li je u stanju da se nosi sa tim... Teško da mi kao roditelji, možemo nešto više da uradimo.

upravo sam to mislila ali pošto sam bila opterećena jednom drugom temom nisam tako lepo sve napisala.Hvala što eto postoji već otkucano razmišljanje koje od prve do poslednje reči mogu da potpišem (a da ne kucamz:mrgreen:)

Сад ја морам да питам пошто ми је нејасно - да ли је вама који заговарате да је "грађење среће на туђој несрећи глупост" те у овом случају немогуће - да ли вам је то сасвим ок да се заљубите у неког кога неко већ воли и са њим већ има живот знајући да ћете у таквом куршлусу сви бити повређени, или ако не ви, онда тај трећи?
Зар није боље и лепше сачекати да тај неко буде слободан?
Ако већ тај неко има проблеме и жели да се разведе, зар не мислите да је доливање уља на ватру позив на паралелну везу? Упуштање у тако нешто? То је наше право, јел да? Да доприносимо распаду нечијег брака?
Зашто не пустити тог неког да покуша да реши своје проблеме, па ако не иде, кад се разведе упустити се у везу?
Или је ово по вашем мишљењу глупост што ја пишем?
Ја верујем да се не треба никада мешати у туђи брак и да то није питање само задовољења своје среће (читај бесне гузице) већ питања части
Извините ме ако грешим

За не мислиш да је ипак мало егоцентрично да неко придаје себи толики значај па да мисли да је он тај ко може да растури нечији брак?
Зар то није омаловажавање воље и свести самих брачних партнера?
Ако ОНИ (или једно од њих) не желе да сачувају и негују свј брак - какве везе има повод?
Ако они желе да сачувају и негују свој брак, ако је тај брак добар и испуњава их и задовољава - КО је тај ко може да их растури?

Знаш како, постојала је једна особа која је била толико безобразна
Али не, није нас пореметила
Хвала Богу
Само нас је ојачала
Али Линда то ипак јесте безобразлук, да причам напамет па хајде, али не причам

Знаш како, постојала је једна особа која је била толико безобразна
Али не, није нас пореметила
Хвала Богу
Само нас је ојачала
Али Линда то ипак јесте безобразлук, да причам напамет па хајде, али не причам
eto vidis ;)
a da vas dvoje niste bili u jakoj ljubavi..pa verovatno da bi ta osoba i uspela
znaci nije zavisilo od te osobe nego od vas dvoje

Meni se sviđa kako razmišlja JauLjubavVerujem.
Možda smo ti i ja malo staromodnez:)
Znate, mi Evropljani, zapravo čitava zapadna kultura, svoje potrebe stavljamo visoko na listu prioriteta. Jedan od odgovora na ovu temu bio je i da ne treba životariti kraj nekog ako nam se desi da pronađemo svoju srodnu dušu. To je ono što možemo a ne moramo da prihvatimo kao obrazac. Živi se brzo, potzrebno nam je da osetimo da smo živeli kvalitetno. Nije nam dovoljno da imamo skladan brak bez strasti i običan posao. Želimo punoću osećaja i življenja. Mnoge od nas će se složiti da ne bi mogle da žive u brakovim kakve su umale naše babe i prababe. Takođe, ni ja ne bih baš volela da živim u vreme kada su se momak i devojka kamenovali ako su imali prebračne sex. odnose(CG i Hercegovina-19. vek)
Ne znam, mnogo mi se puta desilo da sretnem duhovitijeg, obrazovanijeg, šarmantnijeg od mog muža (takav mi je posao, ah avaj, toliko iskušenjaz:). Ali mi imamo prošlost i sadašnjost, toliko smo toga dobrog i lošeg prošli, dali zavete, lečili jedno drugo. Mislim da se ne bi otisnula u tu novu pustolovinu iako bi to značilo da neću spoznati savršenu sreću, jer bi moja sreća obeležila njega i donela njemu nesreću.
Iako sad ne pričamo o nama no o deci, opraštajte:zstidljivko:

Back