RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Biblijski izvještaj iz kojeg su Jehovini svjedoci uzeli svoje
ime nalazi se u 43. poglavlju Izaije. U njemu je svjetska scena
prikazana kao sudski postupak: bogovi naroda pozvani su da dovedu
svoje svjedoke kako bi dokazali svoju navodnu pravednost ili da poslušaju
svjedoke koji su na Jehovinoj strani i priznaju istinu. Jehova na tom mjestu
svom narodu kaže: ”Vi ste moji svjedoci, veli Jehova, i sluga moj kojega izabrah,
da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da sam ja; prije mene nije bilo boga niti će poslije mene biti. Ja sam, ja sam Jehova, i osim mene nema spasitelja“ (Izaija 43:10, 11).

Jehova Bog imao je svjedoke na Zemlji tisućama godina prije Isusovog rođenja. Nakon što se u 11. poglavlju Hebrejima navode neki od tih ljudi vjere, u Hebrejima 12:1 stoji: ”Zato, dakle, budući da oko sebe imamo tako velik oblak svjedoka, skinimo i mi svaki teret i grijeh koji nas lako zapliće, i s ustrajnošću trčimo trku koja stoji pred nama.“ Isus je pred Poncijem Pilatom rekao: ”Ja sam se zato rodio i zato sam došao u svijet, da svjedočim za istinu.“ Isus je nazvan ”vjerni i istiniti svjedok“ (Ivan 18:37; Otkrivenje 3:14). Svojim je učenicima rekao: ”Primiti [ćete] silu kad sveti duh dođe na vas, i bit ćete mi svjedoci kako u Jeruzalemu tako i u cijeloj Judeji i Samariji i do najudaljenijeg dijela zemlje“ (Djela apostolska 1:8).

Stoga oko 6 000 000 osoba koje danas prenose dobru vijest o Jehovinom Kraljevstvu pod Kristom Isusom u više od 230 zemalja smatra da je prikladno što nose ime Jehovini svjedoci.

Svjetski izvještaj za 2007. - Nema tajnosti :rtfm:
---------------------------------------------------------------------
Podružnica Jehovinih svjedoka: 113
Zemalja koje su izvještavale: 236
Skupština: 101 376
Prisutnih na obilježavanju Kristove smrti: 17 672 443
Simbole uzelo: 9 105
Najveći broj objavitelja: 6 957 854
Prosječno objavitelja svaki mjesec: 6 691 790
Postotak porasta u odnosu na 2006: 3,1
Krštenih: 298 304
Prosječno pomoćnih pionira svaki mjesec: 312 741
Prosječno ostalih pionira svaki mjesec: 678 638
Sati provedenih u službi propovijedanja: 1 431 761 554
Prosječno biblijskih tečajeva svaki mjesec: 6 561 426

Tijekom službene 2007. godine Jehovini svjedoci potrošili su preko 121 milijun američkih dolara za financiranje specijalnih pionira, misionara i putujućih nadglednika u njihovoj službi.Diljem svijeta u podružnicama radi ukupno 19 581 osoba. Svi su oni članovi Međunarodnog reda posebnih punovremenih slugu Jehovinih svjedoka. :heart: :bye:

Isusova jednostavnost :rtfm:
-----------------------------------------
Možeš li zamisliti koliko se opsežnim rječnikom Isus mogao služiti da je htio? Pa ipak, kada je poučavao, on se nikada nije služio riječima koje njegovi slušatelji ne bi mogli razumjeti, jer su mnogi od njih bili “neuki i obični” ljudi. Uzimao je u obzir da ne mogu sve razumjeti i nikada ih nije opterećivao s previše informacija. Govorio je jednostavnim riječima, no njegova učenja nisu zbog toga nimalo izgubila na svojoj snazi. :heart: :bye:

Uzmimo za primjer Propovijed na gori, zapisanu u Mateju 5:3–7:27. Isus je u toj propovijedi iznio vrlo mudre savjete, koji prodiru u sam korijen različitih problema. No u njoj nema teško razumljivih misli ili izraza. Gotovo da nema riječi koju čak i malo dijete ne bi lako razumjelo! Stoga je posve razumljivo da su na kraju njegove propovijedi ljudi — među kojima je vjerojatno bilo mnogo zemljoradnika, pastira i ribara — ‘bili zadivljeni njegovim učenjem’. Isus je često jednostavnim, kratkim rečenicama iznosio vrlo duboke misli. Na taj je način pomogao svojim slušateljima da njegovu poruku duboko usade u svoj um i srce, budući da u to doba nije bilo tiskanih knjiga u kojima bi mogli ponovno pročitati ono što im je rekao. Evo nekoliko primjera: “Ne sudite, da vam se ne sudi.” “Zdravi ne trebaju liječnika, nego bolesni.” “Duh je (...) voljan, ali tijelo je slabo.” “Vratite caru carevo, a Bogu Božje!” “Više usrećuje davati nego primati”. Čak i danas, skoro 2 000 godina nakon što su izgovorene, te se izreke još uvijek pamte. :heart: :bye:

Važno je koristiti jednostavne riječi koje većina ljudi lako razumije. Osnovna učenja iz Božje Riječi nije teško razumjeti. Jehova svoje naume otkriva ljudima koji imaju iskreno i ponizno srce. Jednostavne, pažljivo odabrane riječi mogu djelotvorno prenijeti ljudima istinu iz Božje Riječi. Cilj nam je pomoći joj da postane Kristov sljedbenik i Jehovin sluga. Stoga joj moramo dati vremena koliko god joj je potrebno da bi u razumnoj mjeri shvatila ono što uči. Tek tada će biblijska istina utjecati na njeno srce i potaknuti je da naučeno i primijeni. :heart: :bye:

Tko je dvoroga zvijer ? :rtfm:
----------------------------------------
Ivan je napisao: “I vidio sam jednu drugu zvijer kako izlazi iz zemlje. Imala je dva roga kao u janjeta, ali progovorila je kao zmaj. I provodila je svu vlast prve zvijeri u njezinoj nazočnosti. I navodila je zemlju i one koji žive na njoj da se klanjaju prvoj zvijeri, kojoj je smrtna rana zacijelila. I činila je velika čuda, čak je vatru spuštala s neba na zemlju naočigled ljudi” (Otkrivenje 13:11-13). :heart:

Zvijer je imala dva roga, što ukazuje na savezništvo dviju političkih sila. Za nju se kaže da izlazi iz zemlje, a ne iz mora. Dakle, ona potječe iz postojećeg Sotoninog zemaljskog poretka. Stoga se sigurno radi o svjetskoj sili koja je već postojala i koja je dobila značajnu ulogu tijekom Gospodinovog dana. O kome je riječ? O anglo-američkoj svjetskoj sili, istoj onoj sili koju je predočavala sedma glava prve zvijeri, no sada u posebnoj ulozi. Budući da se u ovoj viziji ta zvijer pojavljuje izdvojeno, možemo jasnije razumjeti da ona na svjetskoj sceni djeluje nezavisno. Ta se simbolična dvoroga zvijer sastoji od dvije političke sile koje djeluju u isto vrijeme, nezavisne su, no međusobno surađuju. Dva roga “kao u janjeta” ukazuju na to da se zvijer želi prikazati blagom i bezazlenom. Ona želi uvjeriti cijeli svijet da se treba okrenuti njenoj naprednoj državnoj upravi. No ona govori “kao zmaj” jer se koristi pritiscima i prijetnjama, pa čak i otvorenim nasiljem kad god netko ne prihvaća njen način vladanja. Ona ne potiče ljude da se podlože Božjem Kraljevstvu kojim vlada Janje Božje, nego upravo suprotno — potiče ih da rade u interesu Sotone, velikog zmaja. Ona potiče nacionalne podjele i potpiruje mržnju, a sve to na kraju doprinosi tome da se obožava prva zvijer. Ta dvoroga zvijer čini velika čuda, čak spušta vatru s neba. Ovo posljednje spomenuto čudo podsjeća nas na Iliju, Božjeg proroka iz drevnog doba koji je uputio izazov Baalovim prorocima. Kad je u Jehovino ime prizvao vatru s neba, nije bilo sumnje u to da je on pravi prorok, a da su Baalovi proroci lažni. Poput Baalovih proroka, dvoroga zvijer smatra da ima pravo biti prorok. Ona tvrdi da je nadvladala sile zla u dva svjetska rata i da je pobijedila komunizam, koji ne priznaje postojanje boga. Mnogi smatraju da je svjetska sila predočena dvorogom zvijeri doista čuvar slobode i izvor materijalnog blagostanja. :heart: :bye:

Matej 7:21-23 - Neće svatko tko mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima. Mnogi će mi reći u onaj dan: ‘Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i u tvoje ime demone istjerivali i u tvoje ime mnoga silna djela činili?’ Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje! :heart:

кад ћеш стићи до стране 146

јел ти познат овај господин
cgtaylor_web1.jpg

кад ћеш стићи до стране 146

јел ти познат овај господин
cgtaylor_web1.jpg

Ne razumijem, strane 146 ???

Ne zamaram se sa ljudima koji su OTPADNICI od istine, pa bili i osobe iz vodećeg tijela.

Rekao sam svoje, svi ljudi su grešni i skloni duhu ovoga svijeta, pošto je BOG na našoj planeti Sotona, koji utječe na ljude. Kada je čovjek opsjednut Đavoljim duhom, tada je zasljepljen i nevidi više istinu, jer tada istina nije u njemu. I Juda je bio Isusov učenik, pa ga je Sotona uspio zavesti. LJudi koji napuste istinu, poprime osobine Jehovinog protivnika, od ponosa do zavisti, tako da i kada pišu razne knjige, govore u njima o SVOJIM subjektivnim viđenjima, a ne objektivnim činjenicama.

Ako želiš analizu između trulih jabuka, koje su bile u Jehovinim Svjedocima, i trulih plodova u drugim religijama, mogli bi o tome da pričamo.

Ivan 8:44 - Vaš je otac Ðavo i želite postupati po željama svojega oca. On je bio ubojica ljudi otkad se pobunio i nije ostao postojan u istini, jer nema istine u njemu. Kad govori laž, svoje govori, jer je lažljivac i otac laži. :heart: :bye:

Potreba za ispravljanjem gledišta :rtfm:
--------------------------------------------------------
Sve do pred kraj 1914, mnogi su kršćani očekivali da će se Krist vratiti u to vrijeme i da će ih uzeti na nebo. Zato je u predavanju održanom 30. rujna 1914. A. H. Macmillan, jedan od Istraživača Biblije, izjavio: ”Ovo je vjerojatno posljednje javno predavanje koje ću ikad održati, jer ćemo uskoro krenuti kući [na nebo].“ Macmillan je očigledno bio u zabludi, no to nije bilo jedino neispunjeno očekivanje koje su gajili on i njegovi suradnici, Istraživači Biblije. Istraživači Biblije, od 1931. poznati pod imenom Jehovini svjedoci, očekivali su i da će se 1925. ispuniti divna biblijska proročanstva. Pretpostavljali su da će u to vrijeme započeti zemaljsko uskrsnuće, kad će se u život vratiti vjerni muževi starog doba kao što su Abraham, David i Danijel. U novije doba mnogi su Svjedoci nagađali da bi se zbivanja povezana s početkom Kristove Milenijske vladavine mogla početi odvijati 1975. Njihovo se očekivanje temeljilo na shvaćanju da će tada započeti sedmi milenij ljudske povijesti. Ta pogrešna gledišta ne znače da su Božja obećanja lažna, da je on načinio pogrešku. Ni u kom slučaju! Isto kao i u slučaju kršćana u prvom stoljeću, do grešaka ili pogrešnih shvaćanja došlo je stoga što oni nisu poslušali Isusovo upozorenje: ’Vi ne znate kad će vrijeme nastati.‘ Pogrešne zaključke nisu donijeli zbog zlobe ili nevjernosti Kristu, nego uslijed gorljive želje da u svoje vrijeme vide ostvarenje Božjih obećanja. Zato je A. H. Macmillan kasnije objasnio: ”Naučio sam da moramo priznati svoje pogreške i nastaviti s istraživanjem Božje riječi kako bismo dobili veće prosvjetljenje. Bez obzira na to kakve smo preinake u svojim gledištima morali poduzimati s vremena na vrijeme, one nisu promijenile velikodušnu pripremu otkupnine i Božje obećanje vječnog života.“ Doista, u Božja se obećanja možemo pouzdati! Ljudi su ti koji su skloni pogrešci. Zato će pravi kršćani zadržati stav čekanja, u poslušnosti Isusovoj zapovijedi. Oni će ostati budni i spremni za Kristov neizbježiv dolazak u ulozi Božjeg Izvršitelja Presude. Oni neće dopustiti da im osjetila otupe uslijed lažnih predviđanja i da ignoriraju istinito upozorenje o kraju svijeta. :heart: :bye:

Matej 24:36 - A o tom danu i času nitko ne zna, ni anđeli nebeski ni Sin, nego samo Otac. :heart:

страна 146 књиге "RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA" коју овде постављаш

војвода Milton Henschel
Henschel.jpg
јел и он отпадник?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovo ti je stranica 146 knjige RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA.

Zašto Jehovini svjedoci propovijedaju od kuće do kuće?
Isus je za naše dane prorekao sljedeće: “Ova dobra vijest o kraljevstvu propovijedat će se po svemu svijetu za svjedočanstvo svim narodima, i tada će doći kraj.” A svojim je učenicima zapovjedio: “Idite i načinite učenike od ljudi iz svih naroda” (Mat. 24:14; 28:19).
Kad je Isus svoje prve učenike poslao propovijedati, rekao im je neka ljude posjećuju u njihovom domu (Mat. 10:7, 11-13). Apostol Pavao je o svojoj službi propovijedanja rekao: “Ništa korisno nisam propustio reći vam i poučavati vas javno i idući od kuće do kuće” (Djela 20:20, 21; vidi i Djela 5:42).
Poruka koju Jehovini svjedoci objavljuju može ljudima spasiti život, stoga oni savjesno posjećuju ljude kako nikoga ne bi izostavili (Sef. 2:2, 3). To čine iz ljubavi — prije svega, ljubavi prema Bogu, ali i ljubavi prema svojim bližnjima.
Na jednom saboru vjerskih vođa u Španjolskoj bilo je rečeno: “Možda [crkve] previše zanemaruju ono čime se Jehovini svjedoci najviše bave — posjećivanje ljudi u njihovom domu, a to je djelatnost koja spada u apostolsku metodologiju rane crkve. Dok se crkve uglavnom koncentriraju na gradnju svojih vjerskih objekata i zvonjavom pozivaju ljude da dođu i slušaju propovijedi u njihovim crkvama, [Jehovini svjedoci] se služe apostolskom taktikom, naime idu od kuće do kuće i koriste svaku priliku za davanje svjedočanstva” (El Catolicismo, Bogota, Kolumbija, 14. rujna 1975, stranica 14).
Zašto Jehovini svjedoci uvijek iznova dolaze na vrata ljudima koji ne dijele njihova vjerska uvjerenja?
Oni ne prisiljavaju druge na to da prihvate ono što oni objavljuju. No svjesni su toga da se ljudi sele te da im se mijenjaju životne okolnosti. Danas je netko možda prezaposlen da bi slušao što mu žele reći, ali drugi će ih put možda rado saslušati. Jedan član obitelji možda nije zainteresiran za poruku koju objavljuju, ali drugi možda jesu. Sami ljudi se mijenjaju — ozbiljni životni problemi mogu kod njih potaknuti želju da zadovolje svoje duhovne potrebe. (Usporedi Izaiju 6:8, 11, 12.) :bye:

I što sa tom stranicom želiš da kažeš ???
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ako želiš nešto da kažeš, onda to i kaži, te argumentiraj.

Što hoćeš da kažeš sa Miltonom Hanschelom ? :heart:

ништа нарочито рекао си да поставим нешто ако знам о ПОНИЗНИМА.
сад испадоше да су ПОНИЗНИ отпад.

glee2.jpg

Kad imaš UNAPRJED utvrđen stav i mišljenje, onda gledaš na pristran način.

Svaka osoba, bila ona dio vodećeg tijela ili ne, biva iskušana od Sotone, svoje grešnosti i duha ovoga svijeta, tako da putem slobodne volje izbora bira što želi. Čovjek koji je bio dobar, može vrlo lako da postane loš. Ako dopustimo da nama ovladaju nečiste misli, te se prepustimo svijetu, tada se automatski udaljavamo od Boga, a tako i Bog od nas. Nije problem pasti, nego je problem dignuti se i nastaviti sa svojim bremenom. Isus je rekao da uzmemo sa sobom svoj stup ( križ ), i da pođemo u novi, kršćanski život. Prema tome, postavljanje ovakvih slika pojedinaca, koji su imali različite stadije duhovnosti u svome životu, nije nikakav dokaz za krivu religiju kršćanstva, nego je dokaz da osoba, ili sam otpadne ili se isključi, za razliku od drugih vjerskih kršćanskih denominacija, koje toleriraju sve i svašta. :heart: :bye:

Jakov 1:13-15 - Neka nitko, kad se nađe u kušnji, ne govori: “Bog me iskušava.” Jer Boga se ne može zlom iskušavati, a ni on nikoga zlom ne iskušava. Nego svakoga iskušava njegova želja, tako što ga privlači i mami. Zatim želja, kad začne, rađa grijeh, a grijeh, kad je učinjen, donosi smrt. :heart:

Jakov 4:7,8 - Podložite se, dakle, Bogu, a suprotstavite se Ðavlu, i pobjeći će od vas! Približite se Bogu, i on će se približiti vama! :heart:

Sijač koji “spava noću i ustaje danju” :rtfm:
--------------------------------------------------------------
U Marku 4:26-29 nalazimo još jednu usporedbu o sijaču: “Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme na zemlju, i spava noću i ustaje danju, a sjeme klija i raste, a da on i ne zna kako. Zemlja sama od sebe donosi plod — najprije stabljiku, zatim klas i na kraju puno zrno u klasu. A čim plod sazri, on se hvata srpa, jer je došlo vrijeme žetve.”
Tko je taj sijač? Neki iz svijeta kršćanstva smatraju da sijač predočava samog Isusa. No zar je moguće da Isus spava i da ne zna kako sjeme raste? Isus sasvim sigurno zna kako se odvija rast! Taj sijač, poput onoga o kojem smo govorili ranije, predočava objavitelje, svakog pojedinca koji sije sjeme tako što revno propovijeda. Sjeme posijano na zemlju odnosi se na riječ, odnosno poruku o Kraljevstvu, koju prenose ti objavitelji. Isus je rekao da sijač “spava noću i ustaje danju”. To ne znači da je nemaran. Time se samo opisuje uobičajena životna rutina većine ljudi. Riječi upotrijebljene u tom retku ukazuju na proces koji se tijekom određenog vremenskog perioda uzastopce ponavlja — sijač danju radi, a noću spava. Isus je objasnio što se događa u međuvremenu. “Sjeme klija i raste”, rekao je te je dodao: “A da on i ne zna kako.” Time se ističe činjenica da se rast odvija “sam od sebe”. :heart: :bye:

Što je Isus time želio reći? Zapazi da je istaknuo rast i to da do njega dolazi postepeno. “Zemlja sama od sebe donosi plod — najprije stabljiku, zatim klas i na kraju puno zrno u klasu”. Do rasta dolazi postupno, u fazama. On se ne može ubrzati niti postići nasilu. Isto je i s duhovnim rastom. Do njega dolazi postepeno dok Jehova dozvoljava da istina raste u srcu osobe koja ima ispravan stav prema dobroj vijesti. U kom smislu sijač sudjeluje u žetvi “čim plod sazri”? Jehova daje da istina o Kraljevstvu takoreći raste u srcima novih učenika, pa ih ljubav prema Jehovi s vremenom potakne da mu predaju svoj život. Oni svoje predanje potvrđuju krštenjem. Braća koja nastave napredovati do zrelosti mogu postepeno dobivati veće dužnosti u skupštini. Kad posijano sjeme urodi plodom, odnosno kad netko postane učenik, taj plod ubire onaj tko je posijao sjeme, ali i drugi objavitelji koji možda nisu bili osobno uključeni u sijanje tog sjemena. Da, “sijač i žetelac zajedno se raduju”. :heart: :bye:

Ivan 4:36-38 - žetelac prima plaću i skuplja plod za vječni život, da bi se sijač i žetelac zajedno radovali. Doista, u tome je istinita izreka: ‘Jedan sije, a drugi žanje.’ Ja sam vas poslao da žanjete ono oko čega se niste trudili. Drugi su se trudili, a vi ste se okoristili trudom njihovim.” :heart:

Poslednja izmena:
Domišljatost Božjeg naroda :rtfm:
-------------------------------------------------
Dvoje objavitelja ima običaj postaviti štand s literaturom na udaljenoj željezničkoj stanici u seoskom predjelu Novog Južnog Walesa (Australija) svaki put kad tamo treba doći jedan od dva međudržavna vlaka. Budući da ta dva vlaka, Indian Pacific i The Ghan, na stanici ponekad stoje i do dva sata, objavitelji s putnicima vode mnoge lijepe razgovore te im uručuju puno literature. Ustvari, na povratku kući nekoliko je putnika čak izvršilo ”ponovni posjet“ kod to dvoje objavitelja. Kondukter vlaka The Ghan obično putnicima spomene zanimljivosti koje mogu pogledati dok vlak stoji u raznim mjestima. Budući da je objavitelje Kraljevstva prethodno upitao za dopuštenje, sada putnicima spomene i njih i njihovu literaturu. Da, zahvaljujući domišljatosti ovo dvoje Jehovinih svjedoka koji žive na udaljenom području putnici iz čitave Australije i iz drugih zemalja primaju izvrsno svjedočanstvo. :heart: :bye:

Priče Salamunove 8:6 - Slušajte, jer govorim o onome što je najvažnije i usne otvaram da govore o onome što je pravo. :heart:

једно питање

да ли је Свето писмо писано аутоматски диктирањем од стране Бога човеку који га је записивао без властитог учешћа у стварању?

мани се књиге, пиши својим речима.

Božje autorstvo Pisma preko ljudi :rtfm:
---------------------------------------------------------
Bog je svoj duh, odnosno silu kojom se služi, ‘udahnuo’ muškarcima koji su mu vjerno služili (ili bismo mogli reći da je njome ‘dahnuo’ na njih) i tako ih je naveo da sastave i napišu Sveto pismo. To nazivamo nadahnućem. Kad je Bog nadahnuo proroke i druge svoje vjerne sluge, pomoću svoje sile vodio je njihove misaone procese. To znači da im je slao poruke i vizije i omogućio im da ih dobro upamte. “Proročanstvo nikad nije bilo izrečeno ljudskom voljom, nego su ljudi govorili riječi koje su dolazile od Boga kako ih je vodio sveti duh”. Dok su ti Božji sluge bili budni i pri punoj svijesti ili pak dok su spavali, Božji je duh u njihov um usađivao poruke koje je Bog slao. Nakon što je dobio poruku, prorok ju je morao usmeno prenijeti drugim ljudima. Kad Mojsije i drugi vjerni proroci uskrsnu, nesumnjivo će moći potvrditi da je ono što su napisali vjerodostojno sačuvano i preneseno do nas, jer će u njihovom bistrom i obnovljenom umu po svemu sudeći još biti živo sjećanje na izvornu poruku koju su primili od Boga. Na sličan je način i vizija preobraženja ostavila tako dubok dojam na apostola Petra da je mogao jasno opisati njenu veličanstvenost i nakon više od 30 godina. :heart: :bye:

Isus je Božji duh nazvao Božjim “prstom”. Kad je Isus izliječio čovjeka opsjednutog demonima tako da mu se vratila sposobnost govora i vid, vjerski su neprijatelji pohulili na ono čime je Isus izliječio čovjeka. Prema Matejevom zapisu, Isus im je rekao: “Ako ja pomoću Božjeg duha istjerujem demone, zaista je među vas stiglo kraljevstvo Božje”. Luka nam pomaže da bolje razumijemo tu izjavu. On je zapisao što je Isus rekao u jednoj sličnoj prigodi: “Ako ja Božjim prstom istjerujem demone, zaista je među vas stiglo kraljevstvo Božje”. Davno prije toga egipatski svećenici koji su se bavili vračanjem bili su prisiljeni priznati da su nevolje koje su pogodile Egipat bile očitovanje Jehovine ogromne sile. Priznali su: “To je prst Božji!”. Na temelju upotrebe izraza “prst” u ovim recima lako se može zaključiti da ‘Božji prst’ ima veliku moć i da taj izraz dobro opisuje njegov duh, silu koju je Bog koristio pri pisanju Biblije. Zato Biblija kaže da je Deset zapovijedi na kamenim pločama bilo ispisano “prstom Božjim”. Ljude koji su pisali razne biblijske knjige u pisanju je vodio i usmjeravao Božji simbolični prst — njegova sila odnosno duh. Božji je sveti duh nevidljiv, ali Bog se njime služio na čudesan način. A vidljivi, opipljivi plod tog djelovanja jest Biblija, Božja Riječ istine, koju je putem tog duha čovječanstvo dobilo kao neprocjenjivi dar. Nema nikakve sumnje u to da je Autor Biblije Jehova, Bog koji se putem nje s neba obratio čovječanstvu. :heart: :bye:

Jehova koristi ljude u širenju dobre vijesti :rtfm:
-------------------------------------------------------------------
Neki crkveni starješina u jednom mjestu u Pakistanu govorio je ljudima da ne smiju pustiti Svjedoke u svoje domove zato što Svjedoci ne vjeruju u Isusa i zato što njihove nauke nisu istinite. Međutim, jedan je specijalni pionir proučavao s nekom obitelji koja nije željela prekinuti studij. Jednog dana crkveni je starješina došao posjetiti tu obitelj dok je imala svoj redoviti biblijski studij. Mirno je sjedio tijekom studija i bio je zadivljen kad je vidio da Svjedoci uistinu naučavaju Bibliju. To je dovelo do toga da je započet studij s tim crkvenim starješinom. Počeo je pohađati skupštinske sastanke i sada je kršteni Svjedok. Posredstvom tog bivšeg crkvenog starješine, šest drugih osoba počelo je redovito pohađati sastanke Jehovinih svjedoka. :heart: :bye:

1. Timoteju 4:16 - Dobro pazi kako živiš i kako poučavaš! Ustraj u tome, jer čineći to spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju. :heart:

Najveći čovjek svih vremena

TKO je, po vašem mišljenju, najveći čovjek svih vremena?

Je li to Noa, koji je preživio potop i postao praotac svih ljudi koji danas žive? (1. Mojsijeva 7:1, 21, 22; 9:18, 19). Ili možda Nebukadnezar, drevni svjetski vladar i graditelj veličanstvenog grada koji je nazvao Veliki Babilon? (Danijel 4:28-30). Je li to Aleksandar Veliki, o čijim se postignućima govori čak i u biblijskim proročanstvima? (Danijel 8:5-8, 21, 22). Ili bi to bio slavni rimski vladar Julije Cezar?
N
epunih 45 godina nakon Cezarove smrti u Betlehemu se rodio dječak po imenu Isus. Je li on postao najveći čovjek svih vremena? Prije stotinjak godina u knjizi The Historians’ History of the World bilo je rečeno: “Čak i kad se gleda sa strogo svjetovnog stajališta, [Isus] je svojom aktivnošću ostavio daleko veći trag u povijesti nego bilo koja druga osoba. Velike civilizacije svijeta početak nove ere računaju od [Isusovog] rođenja.”
Još i danas vlada veliko zanimanje za Isusa Krista. Prije nekoliko godina ugledni američki časopisi Time, Newsweek i U.S.News and World Report istovremeno su objavili članke o Isusu koje su posebno istaknuli na naslovnoj stranici. Ustvari, izgleda da zanimanje za Isusa sve više raste. “Njegov duh i dalje živi u filmovima, glazbi i modi”, pisalo je u jednom izdanju lista Toronto Star iz 2004. “On je postao jedna od znamenitih ličnosti kojima se svi mi divimo.”

Međutim, u ne tako davnoj prošlosti bilo je pojedinaca koji su tvrdili da Isus nikad nije postojao. Bruno Bauer (1809-1882) bio je jedan od uglednih mislilaca koji su zastupali tu ideju. Jedan od njegovih učenika bio je Karl Marx. Pisac Robert Van Voorst nedavno je u svojoj knjizi Jesus Outside the New Testament napisao: “Bauerove ideje o tome da je Isus izmišljena ličnost Marx je uklopio u svoju ideologiju, a kasnije se ta tvrdnja širila putem službenog sovjetskog tiska i druge komunističke propagande.”

No danas malo tko osporava tvrdnju da je Isus stvarno živio na Zemlji. Dapače, većina ljudi slaže se s tim da je on bio stvarna i vrlo značajna ličnost. U naslovu uvodnog članka koji je u prosincu 2002. objavljen u časopisu Wall Street Journal pisalo je: “Znanost ne može ignorirati Isusa”. Pisac članka zaključio je: “Većina učenjaka, izuzev nekolicine ateista, već je prihvatila Isusa Nazarećanina kao povijesnu osobu.”

No Isus je bio i puno više od toga. Časopis Time je napisao: “Onaj tko bi htio opovrgnuti tvrdnju da je Isus Nazarećanin bio najznačajnija ličnost, i to ne samo u dva tisućljeća naše ere nego u čitavoj ljudskoj povijesti, morao bi se poslužiti nizom krajnje nevjerojatnih pretpostavki i jako nategnutih argumenata.” Časopis je zatim dodao: “S pravom se može reći da nijedan čovjek nije svojim životom tako snažno i trajno utjecao na druge ljude kao što je to učinio Isus.”
No ipak ostaju pitanja: Tko je zapravo bio Isus i odakle je došao? Što je bila svrha Isusovog života na Zemlji i zašto je za nas važno da ga dobro upoznamo?:cool:

Utjecaj svetoga duha :rtfm:
---------------------------------------
U Ugandi, državi na istoku Afrike, 12-godišnji Kandole mirno je sjedio i pažljivo slušao dok je njegova majka proučavala Bibliju s Jehovinim svjedocima. S vremenom je ona izgubila interes za proučavanje, ali dječaku je nedostajao razgovor o Božjoj Riječi, pa je pitao gdje Jehovini svjedoci održavaju sastanke. Sljedeće je nedjelje propješačio 11 kilometara da bi došao do Dvorane Kraljevstva i nakon toga je redovito dolazio. Jedan je pionir s njim počeo proučavati Bibliju i on je dobro napredovao te se krstio s 14 godina. Sada ima 17 godina i nedavno je postao opći pionir. Cilj mu je da postane specijalni pionir. Nakon nekog vremena njegova je majka ponovno počela proučavati, krstila se i sada je naša sestra. Kandole više ne ide pješice na sastanke. Sada ima bicikl, na kojem i majku vozi u Dvoranu Kraljevstva. :heart: :bye:

Efežanima 4:23...- a obnavljati se u sili koja pokreće vaš um...:heart:

”Gehena“ ( Pakao ) — simbol potpunog uništenja :rtfm:
--------------------------------------------------------------------------------
Gr.: γέεννα (géenna); lat.: gehénna; heb.: גי הנם (geh hinnóm, ”dolina Hinom“)

”Gehena“ znači ”dolina Hinom“, jer je to grčki oblik hebrejskog izraza geh hinnóm. U Jozui 18:16, gdje se spominje ”dolina Hinom“, LXX prevodi ”gehena“. U Kršćanskim grčkim pismima javlja se 12 puta. Dolina Hinom pruža se zapadno i južno od drevnog Jeruzalema. U vrijeme kasnijih kraljeva Jude koristila se za idolopokloničko obožavanje poganskog boga Moleha, kome su se u vatri prinosile ljudske žrtve. Kako bi spriječio da se ponovno koristi u takve vjerske svrhe, vjerni kralj Jozija dao je zagaditi dolinu, posebno dio koji se zvao Tofet. Židovski komentator David Kimḥi (1160?-1235?), u svom komentaru za Psalam 27:13, daje ovu povijesnu informaciju za ”gehinnom“: ”I to je mjesto na zemljištu koje graniči s Jeruzalemom, i to je odvratno mjesto, i tamo se bacaju nečiste stvari i lešine. I tamo je neprestano gorjela vatra kako bi spalila nečiste stvari i kosti lešina. Stoga se osuda zlih metaforički naziva gehinnom.“ Dolina Hinom postala je mjesto za odlaganje i spaljivanje smeća iz Jeruzalema. Trupla mrtvih životinja bacala su se tamo da ih proguta vatra kojoj se dodavao sumpor kako bi lakše gorjela. Tamo su se bacala i tijela pogubljenih zločinaca, za koje se smatralo da ne zaslužuju doličan pokop u spomen-grob. Ako bi takva trupla pala u vatru, vatra bi ih progutala, no ako bi leševi pali na liticu dubokog klanca, na njihova bi tijela u raspadanju navalili crvi, koji bi uginuli tek kad pojedu mesnate dijelove, ostavljajući samo kostur. Stoga se bacanje nečijeg mrtvog tijela u gehenu smatralo najgorom vrstom kazne. Od doslovne gehene i onoga što je ona predstavljala dolazi simbol ’jezera koje gori vatrom i sumporom‘. Ni životinje ni ljude nije se žive bacalo u gehenu da bi bili živi spaljeni odnosno da bi ih se mučilo. Dakle to mjesto nikako ne može predstavljati nevidljivo područje u kojem se ljudske duše vječno muče u doslovnoj vatri ili ih vječno napadaju crvi koji ne mogu uginuti. Budući da je mrtvim zločincima koje se tamo bacalo bio uskraćen doličan pokop u spomen-grob, simbol nade u uskrsnuće, Isus i njegovi učenici koristili su izraz gehena u značenju vječno uništenje, brisanje iz postojanja u Božjem univerzumu, odnosno ”druga smrt“, vječna kazna. :heart: :bye:

Jeremija 7:31,32 - Sagradili su uzvišice obredne u Tofetu, koji je u dolini sina Hinomova, kako bi spaljivali sinove svoje i kćeri svoje u vatri, što nikad nisam zapovjedio, niti mi je to ikad na um došlo. ‘Zato, evo, dolaze dani’, kaže Jehova, ‘kad se to mjesto više neće zvati Tofet i dolina sina Hinomova, nego dolina ubijanja, i u Tofetu će se mrtvi pokapati, iako ondje više neće biti mjesta. :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back