RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Istina oslobađa ljude :rtfm:
---------------------------------------

Jednog dana u Zagrebu (Hrvatska) jedna je sestra sjedila u parku. Primijetila je jednog mladića koji se skrivao iza grmlja. Bio je blijed i sav se tresao, pa je pomislila da je bolestan. Prišla mu je i rekla: ”Mladiću, ako vam nije dobro, odvest ću vas liječniku.“ On je rekao da je dobro, iako je još uvijek drhtao. Zatim ga je pitala: ”Jeste li gladni? Hoćete li da vam donesem nešto za jelo?“ Odgovorio je: ”Ne. Molim vas, nemojte mi se približavati. Traži me policija pa mogu misliti da smo zajedno.“ Sestra je upitala: ”Što ste učinili?“ Mladić je priznao da je opljačkao jednu trgovinu i rekao: ”Sve je tu u mom džepu. Tako me strah policije i zatvora.“ Sestra se sažalila i željela mu je pomoći. Pozvala ga je da sjedne pored nje tako da mogu porazgovarati o tome. Rekla mu je da će mu Jehova Bog dati mudrost tako da zna što će reći kad se vrati u trgovinu koju je opljačkao. On je pažljivo slušao, ali je još uvijek drhtao od straha. Savjetovala ga je: ”Tražite vlasnika, priznajte mu da ste ukrali novac i da ga želite vratiti.“ Dok su pričali, pored njih je prošla susjeda naše sestre i obratila joj se po imenu. Tako je čovjek saznao njeno ime. Nedugo nakon toga sestra se iznenadila kad je u jednim novinama pronašla pismo upućeno njoj. U pismu je stajalo: ”Gospođo Barice, puno vam hvala za vaš ljubazan savjet. Hvala, hvala, hvala — spasili ste me od zatvora. Ne mogu vam zahvaliti osobno jer ne znam vašu adresu. Ali pišem vam tako da mnogi koji se nađu u sličnoj situaciji mogu ovo pročitati i obratiti se pravom Bogu koji pomaže, Jehovi! Vratio sam novac. Vlasnik je rekao da je ukradeno 1 500 kuna. Ali ja sam iz džepa izvadio 1 700 kuna. On je rekao da 200 kuna zadržim zato što u blagajni nedostaje samo 1 500 kuna. Odvratio sam: ’Ne, gospodine, ja u džepu nisam imao ni kune; nisam imao niti za kruh.‘ Nato mi je vlasnik dao neke stvari. Rekao je: ’Ovih 200 kuna je tvoje.‘ Osim toga, dao mi je 500 kuna, dva kruha, dva mlijeka u tetrapaku, pet jogurta, pola kilograma salame i dječju hranu. Rekao je: ’Ovo ti dajem zato što si pošten čovjek koji je priznao svoju grešku.‘ Samo Bogu i vama mogu zahvaliti što nisam završio u zatvoru. Još jednom puno, puno hvala!“ :heart: :bye:

Ivan 8:32 - ...i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi. :heart:

Istina mijenja ljude :rtfm:
-----------------------------------

Jedna pionirka u Luksemburgu jako se trudila da dopre do svakog čovjeka na svom području. Rolete na jednoj kući uvijek su bili spušteni i nikoga nikad nije bilo kod kuće. Međutim, kad je pionirka jednog dana išla u školu po svoju kćer, primijetila je automobil ispred te kuće u kojoj nikoga nikad nije bilo. Ona u tom trenutku očito nije planirala ići u službu propovijedanja, ali nije željela propustiti priliku. Pozvonila je. Čovjek koji se javio rekao je da ga Biblija zapravo ne interesira, ali je želio saznati više o Isusu Kristu. Uručila mu je knjigu Najveći čovjek koji je ikada živio. Nakon što je s mužem napravila nekoliko ponovnih posjeta, započet je studij. No čovjek je u početku htio proučavati samo jednom u tri tjedna zbog svog ispunjenog rasporeda. Međutim, postupno je počeo usvajati novo gledište o životu. Shvatio je da treba odvojiti više vremena za upoznavanje i vršenje Božje volje. Više nije igrao stolni tenis, koji je jako volio i kojem je posvećivao četiri večeri u tjednu. Kad je potpuno shvatio pitanje kršćanske neutralnosti, dao je otkaz na poslu i prihvatio posao s više od upola nižom plaćom. Što misli o toj promjeni? Rekao je: ”Drago mi je što sam to učinio. Na koncu, jako sam želio svoj život dovesti u sklad s biblijskim načelima. Nastavio sam napredovati u istini tako da mi ništa ne stane na put da postanem nekršteni objavitelj, pa sam, pet mjeseci kasnije, simbolizirao svoje predanje Jehovi krštenjem u vodi.“ Kako je samo zahvalan što je ona pionirka tako temeljito obavljala svoju službu! :heart: :bye:

Efežanima 4:17 - Ovo, dakle, kažem i opominjem vas u Gospodinu: nemojte više živjeti kao što žive neznabošci u svojem ispraznom razmišljanju, :heart:

Ako odeš kod Js, odmah će te učiti kako je najbitnije da Boga nazivaš Jehova. Ako protestant ode kod pravoslavaca, odmah će mu reći kako je dobro što je napustio sektu i došao kod onih koji poseduju apostolsko prejemstvo. Ako pravoslavac ode kod protestanata, reći će mu kako je odlično što se konačno odvratio od paganskih običaja i počeo da sledi "čistu evanđeosku veru". Adventistima je, izgleda, najvažnije svetkovanje subote.
Nema šta, verske zajednice su stvarno odlično odradile đavolju rabotu: ogadile su ljudima hrišćanstvo. Ovim neću da kažem da ne treba pripadati nijednoj zajednici (jer verniku je neophodno društvo drugih vernika), samo treba biti svestan da nas ne spasava zajednica kojoj pripadamo, već Hristos, koji je umro za grešnike, "od kojih sam prvi ja", kako kaže apostol Pavle.

Ako odeš kod Js, odmah će te učiti kako je najbitnije da Boga nazivaš Jehova. Ako protestant ode kod pravoslavaca, odmah će mu reći kako je dobro što je napustio sektu i došao kod onih koji poseduju apostolsko prejemstvo. Ako pravoslavac ode kod protestanata, reći će mu kako je odlično što se konačno odvratio od paganskih običaja i počeo da sledi "čistu evanđeosku veru". Adventistima je, izgleda, najvažnije svetkovanje subote.
Nema šta, verske zajednice su stvarno odlično odradile đavolju rabotu: ogadile su ljudima hrišćanstvo. Ovim neću da kažem da ne treba pripadati nijednoj zajednici (jer verniku je neophodno društvo drugih vernika), samo treba biti svestan da nas ne spasava zajednica kojoj pripadamo, već Hristos, koji je umro za grešnike, "od kojih sam prvi ja", kako kaže apostol Pavle.

Između ostalog, bitno je svetiti i slaviti Božje ime, jer to sam Bog kroz svoju riječ obznanjuje.

Najbitnije je SAZNATI što Stvoritelj Bog i njegov Sin Isus Krist zahtjevaju od nas ljudi. Da bi to saznali, moramo ISTRAŽIVATI na mjestu gdje postoje te informacije, a to je Božja riječ Biblija. Nas spašava Krist, no samo onda kada VRŠIMO Božju volju. No, da bi saznali koja je to Božja volja, mi ljudi sami trebamo da to uvidimo, čitajući i proučavajući Sveto Pismo.

Efežanima 5:10 - Ispitujte što je ugodno Gospodinu! :heart: :bye:

Spoznaja otvara um :rtfm:
-------------------------------------

Stella, studentica iz Nigerije, tragala je za istinom. Nakon što je nekoliko godina bila pentekostalka, smatrala je da je pronašla pravu religiju. Odlučila je napisati knjigu kako bi pokazala da su sve druge religije krive. Međutim, dok je radila popis svih značajnijih religija koje su je okruživale, ustanovila je da o Jehovinim svjedocima ne zna mnogo. ”Ići ću tri mjeseca na njihove sastanke da saznam nešto o njima“, rekla je sama sebi. Tog je vikenda otišla na pokrajinski sastanak. Kako se približavao kraj programa, počele su joj se pojavljivati sumnje s obzirom na njenu religiju. Sljedećeg je tjedna došla u mjesnu Dvoranu Kraljevstva. Ujedno je pročitala sve publikacije Svjedoka koje je mogla pronaći. Nakon trećeg sastanka kojem je prisustvovala, pristupila je jednom od skupštinskih starješina i rekla: ”Brate, krsti me. Sada sam jedna od vas.“ Brat je objasnio da postoje stvari koje mora znati prije nego što se može krstiti. Zatim joj je dao knjigu koju treba proučavati. Stella ju je pročitala za dva dana, a zatim ponovno došla kod starješine i rekla: ”Završila sam knjigu, brate. Krsti me.“ Brat je dogovorio da jedna sestra proučava s njom, i nekoliko mjeseci kasnije Stella se zaista i krstila. :heart: :bye:

Ivan 17:3 - A da bi dobili vječni život, trebaju dobro upoznati tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista. :heart:

Pogrebni običaji u Senegalu :rtfm:
-------------------------------------------------

Mjesni pogrebni običaji spadaju među ’snažne utvrđene stvari‘ s kojima se naša braća u Senegalu moraju boriti. Rituale pokapanja često prate običaji koji su povezani s vjerovanjem da je duša besmrtna. Kad je nedavno preminula jedna 89-godišnja Svjedokinja iz sela u blizini Dakra, njen je sin zabranio sudjelovanje u bilo kakvim pogrebnim ritualima koji se kose s Biblijom. Plemenski običaj nalaže da se tijelo preminule osobe prije pokopa pokrije bijelim platnom koje mora pribaviti obitelj preminule osobe s očeve strane. Međutim, prije nego što ga se upotrijebi, dio platna se mora otkinuti i razrezati na vrpce koje bliski članovi obitelji vežu sebi oko ručnog zgloba i vrata. Time ne samo da se identificiraju kao članovi obitelji već ljudi u svom praznovjerju vjeruju da ih taj postupak štiti od gnjeva umrle osobe. Obitelj našeg brata bila je prva koja je na iznenađenje cijelog sela odbila podržati taj običaj. Jedan savjetnik Rimokatoličke crkve je primijetio: ”Ono što smo mi 15 godina pokušavali postići, to je Jehovinim svjedocima uspjelo za jedan dan. Mislim da oni posjeduju jednu drugačiju snagu.“ Preko 400 ljudi iz ovog otočnog sela prisustvovalo je pogrebu ostarjele majke. Mnogi sada u tom području postavljaju biblijska pitanja i dobivaju zadovoljavajuće odgovore. :heart: :bye:

2. Korinćanima 10:4,5 - Jer oružje našega ratovanja nije tjelesno, nego ima veliku snagu od Boga za rušenje onoga što je snažno utvrđeno. Jer rušimo kriva razmišljanja i svaku oholost koja se podiže protiv poznavanja Boga, obuzdavamo svaku misao da bi se pokorila Kristu. :heart:

Пошто наш брат Ворки има Божји благолов,истину и љубав толико да их свима
од реда жели,које и ми њему желимо,ја лично му желим што више
оне ствари,пива и фудбала...
Можда понеки пут и неку књигу са сликама острва и палми...

Иначе,у мом селу је обичај да се приликом сахране умрлих попије.
За душу.
Али и да се ВЕЋИНА проспе по земљи.
Па су неки пили више него што су сипали,па постадоше и професионални
жалитељи(не знам други израз),сви су ти знали.
Свештеник им није могао ништа.
И нико,од више од 4 хиљаде житеља села није се бунио.
Сличност ове приче са Сенегалом и његовим селом НЕ ПОСТОЈИ...
Јер је прича ИСТИНИТА.

Пошто наш брат Ворки има Божји благолов,истину и љубав толико да их свима
од реда жели,које и ми њему желимо,ја лично му желим што више
оне ствари,пива и фудбала...
Можда понеки пут и неку књигу са сликама острва и палми...

Иначе,у мом селу је обичај да се приликом сахране умрлих попије.
За душу.
Али и да се ВЕЋИНА проспе по земљи.
Па су неки пили више него што су сипали,па постадоше и професионални
жалитељи(не знам други израз),сви су ти знали.
Свештеник им није могао ништа.
И нико,од више од 4 хиљаде житеља села није се бунио.
Сличност ове приче са Сенегалом и његовим селом НЕ ПОСТОЈИ...
Јер је прича ИСТИНИТА.

Hvala na lijepim željama. Zaslužio si zbog toga još jednu priču na temelju Pisma. :bye:

Velika snaga Božje sile u mjenjanju ljudi :rtfm:
-------------------------------------------------------------------

U Libanonu jedna je brižna sestra uspjela pomoći jednoj djevojci koja je odrasla među Jehovinim narodom. Do svoje petnaeste godine pohađala je sastanke i činilo se da je sve u redu. Tada je iznenada prekinula vezu sa skupštinom i nije željela razgovarati o biblijskoj istini. Skoro godinu dana bila je odvojena od skupštine. Na koncu je sestra, nakon što se posavjetovala sa starješinama i pomolila, nazvala djevojku i upitala je da li bi željela da je ona posjeti. Odgovor je bio: ”Zašto me želiš posjetiti? Ako želiš sa mnom razgovarati o istini, molim te ne dolazi.“ Sestra je uvjerila djevojku da joj nedostaje i da bi joj željela pričati o svom nedavnom putovanju u Evropu. Obećala je da će poštovati njenu želju; međutim, dodala je: ”Ustvari, željela bih ti postaviti nekoliko pitanja, a tvoji bi mi odgovori mogli koristiti da pomognem mladima poput tebe.“ Kada su se našle, naša je sestra pričala djevojci o putovanju u Evropu i o kongresu kojem je prisustvovala. Govorila joj je o radosti koju je osjetila među braćom te o ljubavi koju su oni pokazali. Djevojci je bilo drago što to čuje i bila je impresionirana. Tada joj je sestra postavila nekoliko pitanja: ”Ti već godinu dana živiš svoj život, a da te istina ne ograničava. Sad mi, molim te, reci: Jesi li sretna i zadovoljna? Što je to nedostajalo istini, a što si pronašla u svjetovnom načinu života? Što je s onim ljudima s kojima si se družila u toj godini dana — misliš li sada da su bolji za tebe nego oni s kojima si se družila prije?“ Zamolila je djevojku da razmisli o pitanjima pa da joj onda kasnije odgovori. Deset dana kasnije ponovno su se susrele. Djevojka je, kao odgovor na pitanja, između ostalog, rekla da se dosađivala i da je svoje vrijeme pokušala ispuniti radeći po kući, slušanjem muzike te gledanjem televizije i videofilmova, ali da nije bila sretna. Također je rekla da ima mladića i da se nada da će se vjenčati s njim. Sestra je strpljivo koristila neke biblijske retke, neke članke ”Mladi pitaju“ iz Probudite se! i knjigu Obiteljski život učiniti sretnim kako bi joj pomogla da shvati što je prava ljubav i kako bi mladić koji uistinu voli djevojku trebao pokazivati svoju ljubav i zanimanje za nju. Nakon nekoliko posjeta, za vrijeme kojih su razgovarale na temelju prvih pet poglavlja knjige Obiteljski život, djevojka je zaključila da njen mladić neće biti onakav muž kakvog bi željela. Ponovno je započela proučavati Bibliju i napredovala je sigurnim koracima. Zatim se jedan drugi mladić počeo zanimati za nju i za istinu. Premda je proučavao, nije napredovao. Prekinula je svaku vezu s njim budući da je odlučila da će se udati za nekoga tko će zajedno s njom služiti Jehovi cijelim srcem. Krstila se godinu dana kasnije. Našla je zaposlenje sa skraćenim radnim vremenom i započela služiti kao pionir. Umjesto da se dosađuje, ona sada služi kao sretan pionir. Ujedno može pomoći drugim mladima koji misle da će ih svijet usrećiti, baš kao što je to jednom i sama mislila. :heart: :bye:

Efežanima 4:22-24 -... da trebate skinuti staru osobnost oblikovanu vašim prijašnjim načinom života, koju kvare njene prevarljive želje, a obnavljati se u sili koja pokreće vaš um i obući novu osobnost koja je stvorena po Božjoj volji u istinskoj pravednosti i vjernosti. :heart:

Je li Biblija ”politički korektna“? :rtfm:
------------------------------------------------------
”U novom anglikanskom molitveniku znatno je promijenjen tekst poznatih molitvi i psalama iz Biblije kako bi se vjernike potaklo na razmišljanje o temama kao što su dugovi zemalja trećeg svijeta i slobodna trgovina“, izvještava novinska agencija Reuters. U molitveniku koji nosi naslov Mala zbirka molitvi za mir i pravdu promijenjen je tekst molitve Očenaš, tako da su Isusove riječi ”Kruh naš svagdanji daj nam danas“ zamijenjene riječima ”Daješ nam kruh naš svagdanji kad uspijemo obraniti svoju zemlju ili dobiti bolju plaću“. Slično tome, u 23. psalmu izbačene su riječi ”da mi je i dolinom smrti proći“, a umjesto njih dodano je ”čak i ako dođe do sveopćeg rata, neću se bojati, Gospodine“. Ljudi koji drže do vjerske tradicije rekli su da je taj novi molitvenik od 96 stranica ”izopačen i bogohulan“ te da je ”prost i uvredljiv“, piše londonski list The Daily Telegraph. :heart: :bye:

Matej 6:9-15 - Molite se, dakle, ovako: ‘Oče naš, koji jesi na nebesima, neka se sveti ime tvoje! Neka dođe kraljevstvo tvoje! Neka bude volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš za ovaj dan daj nam danas i oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u iskušenje, nego nas izbavi od Zloga!’ Jer ako vi oprostite ljudima njihove prijestupe, i vaš će Otac nebeski oprostiti vama. Ali ako vi ne oprostite ljudima njihove prijestupe, ni Otac vaš neće vama oprostiti vaše prijestupe. :heart:

Je li Biblija ”politički korektna“? :rtfm:
------------------------------------------------------
”U novom anglikanskom molitveniku znatno je promijenjen tekst poznatih molitvi i psalama iz Biblije kako bi se vjernike potaklo na razmišljanje o temama kao što su dugovi zemalja trećeg svijeta i slobodna trgovina“, izvještava novinska agencija Reuters. U molitveniku koji nosi naslov Mala zbirka molitvi za mir i pravdu promijenjen je tekst molitve Očenaš, tako da su Isusove riječi ”Kruh naš svagdanji daj nam danas“ zamijenjene riječima ”Daješ nam kruh naš svagdanji kad uspijemo obraniti svoju zemlju ili dobiti bolju plaću“. Slično tome, u 23. psalmu izbačene su riječi ”da mi je i dolinom smrti proći“, a umjesto njih dodano je ”čak i ako dođe do sveopćeg rata, neću se bojati, Gospodine“.

Eto, niste vi jedini koji menjate Bibliju.

Eto, niste vi jedini koji menjate Bibliju.

Nadahnuti biblijski pisci služili su se jezikom običnih ljudi. Apostoli i drugi kršćani iz prvog stoljeća nisu pisali klasičnim grčkim kakvim su se služili filozofi poput Platona. Koristili su svakodnevni grčki jezik običnih ljudi — koine. Stoga su grčke knjige Biblije bile napisane na narodnom jeziku, isto kao što je to ranije bio slučaj i s hebrejskim knjigama. Zato je iznimno važno da i prijevodi izvornih biblijskih spisa budu na narodnom jeziku, kako bi ih čitatelj lako razumio. Zato prevoditelji engleskog i drugih prijevoda Novi svijet nisu koristili zastarjele izraze koji su bili u upotrebi prije tristo ili četiristo godina, nego suvremene izraze koji jasno i izražajno prenose smisao kako bi čitatelji lako razumjeli što Biblija zapravo kaže. :heart: :bye:

Curaçao - Biblija oslobađa :rtfm:
-----------------------------------------------
Kad je jedan naš brat došao na biblijski tečaj kod jednog čovjeka, on mu je u ruke dao metak i upitao ga zna li što je to. Čovjek mu je objasnio da je prije nego što je brat prvi put došao k njemu nekoliko mjeseci razmišljao o samoubojstvu jer je ostao bez posla i bez obitelji. Obuzet razmišljanjem o osveti, odlučio je ubiti četvero ljudi koje je smatrao odgovornima za svoje probleme. U pištolj je stavio četiri metka, a jedan je sačuvao za sebe, ako odluči i sebi oduzeti život. No prije nego što je otišao iz kuće odlučio je zatražiti pomoć od Boga. Uključio je televizor i počeo tražiti neki vjerski program. U taj čas na vrata su mu pokucala dva Jehovina svjedoka. S vremenom su s njim počeli proučavati Bibliju. Čovjek je bacio ona četiri metka, ali je zaboravio peti. Kad ga je našao u džepu, pokazao ga je bratu i ispričao mu što se bilo dogodilo te rekao da mu se život puno promijenio otkad je počeo proučavati Bibliju. Rekao je da petero ljudi duguje život Jehovinim svjedocima. Taj čovjek sada dolazi na skupštinske sastanke. :heart: :bye:

Hebrejima 4:12 - Jer riječ je Božja živa i djelotvorna, oštrija je od svakog dvosjeklog mača i prodire dotle da razdvaja dušu i duh, kosti i njihovu moždinu te može prosuditi misli i namjere srca. :heart:

Nadahnuti biblijski pisci služili su se jezikom običnih ljudi. Apostoli i drugi kršćani iz prvog stoljeća nisu pisali klasičnim grčkim kakvim su se služili filozofi poput Platona. Koristili su svakodnevni grčki jezik običnih ljudi — koine. Stoga su grčke knjige Biblije bile napisane na narodnom jeziku, isto kao što je to ranije bio slučaj i s hebrejskim knjigama. Zato je iznimno važno da i prijevodi izvornih biblijskih spisa budu na narodnom jeziku, kako bi ih čitatelj lako razumio. Zato prevoditelji engleskog i drugih prijevoda Novi svijet nisu koristili zastarjele izraze koji su bili u upotrebi prije tristo ili četiristo godina, nego suvremene izraze koji jasno i izražajno prenose smisao kako bi čitatelji lako razumjeli što Biblija zapravo kaže. :heart: :bye:

Drugim rečima, ovi iz Bruklina prvo protumače stih, pa onda to tumačenje stave umesto stiha, umesto da prevedu kako i piše, pa onda neka tumači ko kako razume.
A, postoji, na primer, "savremeni srpski prevod Novog zaveta", koji je vrlo precizan, a tamo gde su stavili neku savremeniju reč, u fus-noti napišu kako doslovno glasi ta reč (stih).
Znači, da ponovim, kod Bruklinaca je problem taj što, umesto tačnog prevoda stiha, stave tumačenje stiha. Jel primećuješ razliku?

Drugim rečima, ovi iz Bruklina prvo protumače stih, pa onda to tumačenje stave umesto stiha, umesto da prevedu kako i piše, pa onda neka tumači ko kako razume.
A, postoji, na primer, "savremeni srpski prevod Novog zaveta", koji je vrlo precizan, a tamo gde su stavili neku savremeniju reč, u fus-noti napišu kako doslovno glasi ta reč (stih).
Znači, da ponovim, kod Bruklinaca je problem taj što, umesto tačnog prevoda stiha, stave tumačenje stiha. Jel primećuješ razliku?

A čuj, shvatio si onako kako želiš da shvatiš, pošto nevoliš Jehovine Svjedoke.

U prijevodu Novi svjet nema PROMJENE SMISLA riječi, nego promjene nečitkih i filozofsko-teoloških izraza.

I kod nas u fusnoti postoji orginalni izraz. Naprimjer, izanaliziraj Kološanima 2:8.

Kološanima 2:8 - Pazite da vas tko ne odmami mudrovanjem i ispraznom prijevarom što se temelji na ljudskoj predaji, na načelima ovoga svijeta, a ne na Kristovim učenjima. :heart: ( prijevod Novi svjet ).

Kološanima 2:8 - Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu. :heart: ( prijevod Daničić-Karađić ).

Vidimo razliku u nekim riječima, no smisao je ostao isti, i napravljena je zamjena za riječ filozofija, za koju mnogi stariji ljudi nisu čuli, ili ne poznaju njeno značenje.

Pozdrav, Božji blagoslov, ljubav i spoznaju istine ti želim ! :heart: :bye:

Predavanje o obiteljskim i moralnim vrijednostima :rtfm:
--------------------------------------------------------------------------------

Uprava jedne velike tvornice stakla u Ekvadoru željela je za svoje namještenike organizirati predavanja o obiteljskim i moralnim vrijednostima. Direktor sektora za osoblje pitao je neke svećenike, no bez rezultata. Kad je čuo za to, jedan je Svjedok pozvao direktora i pokazao mu popis tema koje su obrađene u našim časopisima. Direktor je bio impresioniran, odabrao je tri teme i pripremio dvosatni program za sve zaposlene, podijelivši ih u sedam grupa po 30 osoba. Tri osposobljena brata vodila su program. Prisutni su bili pozvani da komentiraju i postavljaju pitanja. Kada se razgovaralo o poštenju, jedan je čuvar rekao da smatra da je pod određenim okolnostima ispravno krasti. Drugi se složio, rekavši: ”Ako je moja majka bolesna, a ja nemam novaca, onda moram krasti. Ili bih je trebao pustiti da umre?“ Kao odgovor, brat im je ispričao primjer mladog oca koji je dugovao stanarinu za tri mjeseca. Upetljao se u bandu lopova i bio ubijen tokom pokušaja pljačke, ostavljajući udovicu i troje djece. ”S druge strane“, objasnio je naš brat, ”poštene osobe obično imaju dobre prijatelje koji im u nuždi priskoče u pomoć.“ Na kraju svakog dijela mnogi su izrazili cijenjenje. Drugi su ostavili svoje ime i adresu te su zamolili braću da ih posjete. Uprava je besplatno ponudila knjigu Obiteljski život svakome tko je želio. Šezdeset i šest osoba naručilo je knjigu. Zatim je u predvorju bila izložena knjiga Najveći čovjek koji je ikad živio, a nakon nje slijedila je knjiga Pitanja mladih — djelotvorni odgovori. U vrijeme pisanja ovog iskustva, još uvijek su stizale narudžbe za knjige. Upravu su veoma dojmile praktične informacije i željela je dogovoriti još jedan program za šest mjeseci. :heart: :bye:

1. Petrova 3:7 - Tako i vi, muževi, živite sa svojim ženama u skladu s onim što ste naučili, poštujući ih kao slabije posude jer su i one s vama nasljednice nezasluženog dara života, inače će vaše molitve naići na zapreku. :heart:

Vidimo razliku u nekim riječima, no smisao je ostao isti, i napravljena je zamjena za riječ filozofija, za koju mnogi stariji ljudi nisu čuli, ili ne poznaju njeno značenje.

:eek:
Stariji ljudi nisu čuli za filozofiju i ne znaju šta to znači?!
Valjda su i stariji ljudi išli u školu... :think:
A šta je sa mlađim ljudima?
Ima li onda izdanje Svetog pisma prilagođeno uzrastu? :dontunderstand:

:eek:
Stariji ljudi nisu čuli za filozofiju i ne znaju šta to znači?!
Valjda su i stariji ljudi išli u školu... :think:
A šta je sa mlađim ljudima?
Ima li onda izdanje Svetog pisma prilagođeno uzrastu? :dontunderstand:

Neznam što se čudiš !? Prijevod Novi svjet je razumljiv i starjim i mlađim ljudima, i obrazovanim i neukim, a drugi prijevodi u sebi imaju riječi koje razumiju jedino školovani.

Odi na selo, pa napravi anketu sa pitanjem: ŠTO JE FILOZOFIJA ?

1. Ivanova 5:9 - Svjedočanstvo je Božje veće od svjedočanstva ljudskoga... :heart:

:heart: :bye:

Poslednja izmena:
Pobjeda nad spiritizmom :rtfm:
--------------------------------------------

Elsie, jedna žena s Mauricijusa, bila je poznata u svom mjestu kao Gros Mama, vračara. Svi su bili u strahu od nje. Na groblju je vršila mračne rituale i poznavali su je kao duhovnog iscjelitelja velike moći. Kako je ona upoznala istine iz Biblije? Uz mnogo strpljivosti, osobnog interesa i Jehovinu nezasluženu dobrohotnost. Nakon što je Elsieina kći počela proučavati, jedna je Svjedokinja posjetila i Elsie. Svjedokinja ne samo da je otkrila kako se majka duboko uplela u spiritizam već i da ne zna čitati, da ima ozbiljnih obiteljskih problema i da je strastveni pušač. Unatoč tome, počele su voditi razgovore na temelju Biblije koristeći publikaciju Moja knjiga biblijskih priča. Svjedokinja ju je posjećivala tri puta tjedno, stalno je ohrabrujući i potičući: ”Pouzdajte se u Jehovu.“ Nije bilo lako promijeniti se. Dok se borila da prestane pušiti, trebala je naučiti da Jehova vidi sve što radimo i da ništa ne možemo sakriti od njega. U knjizi Vječno živjeti vidjela je sliku koja prikazuje rane kršćane kako spaljuju svoje knjige koje su govorile o magiji i bilo joj je objašnjeno što ta slika znači, no ona nije odmah prestala sa svojim demonskim obredima. Ipak, nakon jednog iskustva koje joj je utjeralo strah u kosti, sakupila je sve predmete koje je koristila u krivom obožavanju i bacila ih u rijeku. Nakon toga, kad bi joj ljudi dolazili radi okultnih usluga, objasnila bi im da se ono što je prije radila ne dopada Bogu. Poticala ih je da proučavaju Bibliju. Govorila im je da ih samo Jehova može zaštititi od zla i hrabrila ih je da se pouzdaju u njega. Iako je Elsie nedavno umrla, neki ljudi koji su prije koristili njene usluge sada služe Jehovi. :heart: :bye:

Hebrejima 4:13 - I nema stvorenja koje je sakriveno njegovu pogledu, nego je sve golo i otkriveno očima onoga kojemu moramo položiti račun. :heart:

Djela apostolska 19:19 - A mnogi koji su se bavili vračanjem skupili su svoje knjige i spalili ih pred svima. I procijenili su da su vrijedile pedeset tisuća srebrnjaka. :heart:

Neznam što se čudiš !? Prijevod Novi svjet je razumljiv i starjim i mlađim ljudima, i obrazovanim i neukim, a drugi prijevodi u sebi imaju riječi koje razumiju jedino školovani.

Odi na selo, pa napravi anketu sa pitanjem: ŠTO JE FILOZOFIJA ?

Napisao si stariji, a ne seljaci.
Nisi definisao neuki, a ni obrazovani.
Jednoznačno definisanje pojmova je put ljubavi i razumevanja. Dvosmislenost vodi u nerazumevanje i sukob. :heart: :bye:

Pobjeda nad spiritizmom :rtfm:
--------------------------------------------

Elsie, jedna žena s Mauricijusa, bila je poznata u svom mjestu kao Gros Mama, vračara. Svi su bili u strahu od nje. Na groblju je vršila mračne rituale i poznavali su je kao duhovnog iscjelitelja velike moći. Kako je ona upoznala istine iz Biblije? Uz mnogo strpljivosti, osobnog interesa i Jehovinu nezasluženu dobrohotnost. Nakon što je Elsieina kći počela proučavati, jedna je Svjedokinja posjetila i Elsie. Svjedokinja ne samo da je otkrila kako se majka duboko uplela u spiritizam već i da ne zna čitati, da ima ozbiljnih obiteljskih problema i da je strastveni pušač. Unatoč tome, počele su voditi razgovore na temelju Biblije koristeći publikaciju Moja knjiga biblijskih priča. Svjedokinja ju je posjećivala tri puta tjedno, stalno je ohrabrujući i potičući: ”Pouzdajte se u Jehovu.“ Nije bilo lako promijeniti se. Dok se borila da prestane pušiti, trebala je naučiti da Jehova vidi sve što radimo i da ništa ne možemo sakriti od njega. U knjizi Vječno živjeti vidjela je sliku koja prikazuje rane kršćane kako spaljuju svoje knjige koje su govorile o magiji i bilo joj je objašnjeno što ta slika znači, no ona nije odmah prestala sa svojim demonskim obredima. Ipak, nakon jednog iskustva koje joj je utjeralo strah u kosti, sakupila je sve predmete koje je koristila u krivom obožavanju i bacila ih u rijeku. Nakon toga, kad bi joj ljudi dolazili radi okultnih usluga, objasnila bi im da se ono što je prije radila ne dopada Bogu. Poticala ih je da proučavaju Bibliju. Govorila im je da ih samo Jehova može zaštititi od zla i hrabrila ih je da se pouzdaju u njega. Iako je Elsie nedavno umrla, neki ljudi koji su prije koristili njene usluge sada služe Jehovi. :heart: :bye:

Hebrejima 4:13 - I nema stvorenja koje je sakriveno njegovu pogledu, nego je sve golo i otkriveno očima onoga kojemu moramo položiti račun. :heart:

Djela apostolska 19:19 - A mnogi koji su se bavili vračanjem skupili su svoje knjige i spalili ih pred svima. I procijenili su da su vrijedile pedeset tisuća srebrnjaka. :heart:

Kako su je Loa počastvovali titulom Maman, nema te sile koja bi je odvukla od rituala njenih predaka.Pričica je izmišljena.

Kako su je Loa počastvovali titulom Maman, nema te sile koja bi je odvukla od rituala njenih predaka.Pričica je izmišljena.

Božja sila svetoga duha, koja djeluje putem njegove riječi, je najmočnije Jehovino oružje za promjenu osobnosti. :bye:

Hebrejima 4:12 - Jer riječ je Božja živa i djelotvorna, oštrija je od svakog dvosjeklog mača i prodire dotle da razdvaja dušu i duh, kosti i njihovu moždinu te može prosuditi misli i namjere srca. :heart:

Efežanima 4:22-24...-  da trebate skinuti staru osobnost oblikovanu vašim prijašnjim načinom života, koju kvare njene prevarljive želje, 23 a obnavljati se u sili koja pokreće vaš um 24 i obući novu osobnost koja je stvorena po Božjoj volji u istinskoj pravednosti i vjernosti. :heart:

Osoba putem svoje slobodne volje izbora, ako dopusti Bogu da djeluje na njegovo srce i um, tada dolazi do promjene, bez obzira kakav i gdje je prije bio. :bye:

Širenje istine u Rumunjskoj :rtfm:
------------------------------------------------

Iako se mnogim ljudima sada redovito svjedoči, njih otprilike sedam milijuna, što je trećina ukupnog broja stanovništva, živi na područjima koja su još uvijek neobrađena. Na nekima od njih još se nikad nije propovijedala dobra vijest, tako da je ’žetva još uvijek velika‘! Kako bi se udovoljilo toj potrebi, stalni i specijalni pioniri te skupštinski starješine preselili su se na ta područja. Zahvaljujući tome osnovane su nove grupe i skupštine. Osim toga, podružnica je skupštine pozvala da sudjeluju u posebnim akcijama obrađivanja neobrađenih područja. Kao i u drugim zemljama, te su akcije urodile izvrsnim rezultatima. U jednom udaljenom selu 83-godišnja žena dobila je Kulu stražaru od svoje kćerke, koja ju je pronašla u kanti za smeće u Bukureštu. Ta starija gospođa ne samo da je pročitala časopis već je u svojoj Bibliji, koja je usput rečeno sadržavala Božje ime, potražila sve retke. Kad je idući put razgovarala s kćerkom, rekla joj je: ”Draga moja, pronašla sam istinu!“ Ona je također razgovarala sa svećenikom u svom selu i pitala ga zašto ljudima nije rekao kako se Bog zove. Umjesto da joj odgovori, svećenik ju je zamolio da mu posudi Bibliju i taj časopis kako bi ih proučio. Žena je to učinila, no on joj ih više nikada nije vratio. Kad su kasnije Jehovini svjedoci došli propovijedati u njeno selo, pozvala ih je k sebi. Počela je proučavati Božju Riječ pomoću knjige Spoznaja te je izvrsno napredovala. Danas su i ona i sve njene kćeri u istini. :heart: :bye:

Matej 9:37 - Tada je rekao svojim učenicima: “Uistinu, žetva je velika, a radnika je malo. :heart:

Прије неколико дана свијетом мушке забаве проширила се тужна вијест.
28-годишња Американка из савезне државе Вермонт,Ерика Ц. Кембел,
објавила је да напушта свијет еротских фотографија,и филмића за одрасле.
Након 10 година каријере,и неколико милиона долара на рачуну,зарађених
ширењем ногу пред камерам,и стављањем прстију и разних предмета међу
исте,одлучила је да јој је доста.
Оставила је десетине хиљада фотографија на Интернету,а пред камерама се
љубила са дјевојкама,недолично разним дијеловима тијела додиривала њихове
дијелове тијела,и тако даље.
Затворила је интернет страницу,повукла се на свој ранч(иначе,кад је почела
није имала ништа осим патика,хаљине и ципела).
Као разлог повлачења навела је да је "нашла Бога"...
Питам се само је ли читала Кулу стражару...

Прије неколико дана свијетом мушке забаве проширила се тужна вијест.
28-годишња Американка из савезне државе Вермонт,Ерика Ц. Кембел,
објавила је да напушта свијет еротских фотографија,и филмића за одрасле.
Након 10 година каријере,и неколико милиона долара на рачуну,зарађених
ширењем ногу пред камерам,и стављањем прстију и разних предмета међу
исте,одлучила је да јој је доста.
Оставила је десетине хиљада фотографија на Интернету,а пред камерама се
љубила са дјевојкама,недолично разним дијеловима тијела додиривала њихове
дијелове тијела,и тако даље.
Затворила је интернет страницу,повукла се на свој ранч(иначе,кад је почела
није имала ништа осим патика,хаљине и ципела).
Као разлог повлачења навела је да је "нашла Бога"...
Питам се само је ли читала Кулу стражару...

To je lepa vest.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back