RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
BOGATAŠ I LAZAR :rtfm:
--------------------------------------
No, što je mislio Isus, rekavši u jednoj usporedbi: »A kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Abrahamovo; a umrije i bogati i zakopaše ga. I u paklu (hadesu) kad bješe u mukama podiže oči svoje i ugleda iz daleka Abrahama i Lazara u naručju njegovu«? (Luka 16:19-31). Budući da se hades odnosi na grob čovječanstva, a ne na mjesto muka, jasno je da se ovdje radi o usporedbi. Slijedeća razmišljanja dokazuju da je riječ o usporedbi, a ne o činjeničnom izvještaju: Da li je pakao doslovno toliko blizu neba, da onaj tko se nalazi u paklu može razgovarati s nekim tko je na nebu? I ako se bogataš nalazio u doslovnom jezeru ognjenom, kako bi onda Abraham mogao poslati tamo Lazara, da samo jednom kapljicom vode na vršku prsta rashladi jezik bogatome? Što je Isus želio time predočiti? :heart: :bye:

Bogataš je predočavao ohole duhovne vođe, koji su odbacili i ubili Isusa. Lazar je predočavao jednostavan narod, koji je prihvatio sina Božjeg. Smrt bogataša i Lazara znači promjenu njihova stanja. Ta je promjena nastupila kad je Isus počeo duhovno hraniti Lazaru slične, zapostavljene ljude, čime su došli u milost većeg Abrahama, Jehove Boga. Istodobno su vođe krive religije »umrli« s obzirom na Božju milost. Budući da su bili odbačeni, trpjeli su muke kada su Kristovi sljedbenici otkrivali njihova zla djela (Djela apostolska 7:51-57). Dakle, ova usporedba ne uči da će se neki umrli mučiti u doslovnoj paklenoj vatri. Kad bi tu priču trebalo shvatiti doslovno, ona bi se kosila s drugim dijelovima Biblije. A ako bi Biblija bila proturječna, bi li onaj tko ljubi istinu trebao svoju vjeru graditi na njoj? No Biblija ne proturječi sama sebi. :heart: :bye:

VIZIJA MOJSIJA I ILIJE :rtfm:
------------------------------------------

Vizija preobraženja bila je divna predslika Krista u kraljevskoj slavi (Matej 17:1-9). Ta je vizija ojačala vjeru Petra, Jakova i Ivana u vrijeme kad su mnogi prestali slijediti Isusa jer nije ispunio njihova nebiblijska očekivanja. Slično tome, Jehova je u ovom vremenu kraja ojačao vjeru svojih današnjih slugu tako što im je dao veće razumijevanje o ispunjenju te zadivljujuće vizije i mnogih s njom povezanih proročanstava. Razmotrimo sada ispunjenje nekih od tih proročanstava koja jačaju vjeru. Govoreći o preobraženju, apostol Petar je napisao: ”Stoga imamo još sigurniju proročansku riječ; i dobro činite što joj poklanjate pažnju kao svjetiljci koja svijetli na tamnom mjestu — dok ne svane dan i ne pojavi se zvijezda danica — u vašim srcima“ (2. Petrova 1:19). Ta simbolična zvijezda Danica, odnosno ”sjajna jutarnja zvijezda“, jest proslavljeni Isus Krist (Otkrivenje 22:16). On se ’pojavio‘ 1914, kad je na nebu rođeno Božje Kraljevstvo, što je označilo početak jednog novog razdoblja (Otkrivenje 11:15). U viziji preobraženja Mojsije i Ilija pojavili su se s Isusom i razgovarali s njim. Koga oni predočavaju? Budući da su se Mojsije i Ilija pojavili s proslavljenim Kristom, ta dva vjerna svjedoka moraju predstavljati one koji će vladati s Isusom u njegovom Kraljevstvu. To da Isus ima suvladare potvrđuje vizija o ustoličenom Mesiji koju je dobio prorok Danijel. On je vidio kako je netko ”kao sin čovječji“ dobio ’vječnu vlast‘ od ”starca“, Jehove Boga. No zapazi što je Danijel vidio ubrzo nakon toga. On je napisao: ”Kraljevstvo i vlast i veličanstvo kraljevsko pod svim nebom daće se narodu svetaca višnjega“ (Danijel 7:13, 14, 27). Da, više od pet stoljeća prije preobraženja Bog je otkrio da će njegovi sveti sluge kraljevati s Kristom. Tko su ti sveti sluge iz Danijelove vizije? O tim pojedincima apostol Pavao kaže: ”Sam duh svjedoči s našim duhom da smo Božja djeca. Dakle, ako smo djeca, i nasljednici smo: nasljednici Božji, a sunasljednici Kristovi, ako trpimo zajedno s njim da bismo zajedno s njim bili i proslavljeni“ (Rimljanima 8:16, 17). Ti sveti sluge su Isusovi duhom pomazani učenici. Isus u Otkrivenju kaže: ”Onome tko pobijedi dat ću da sjedne sa mnom na moje prijestolje, kao što sam i ja pobijedio i sjeo sa svojim Ocem na njegovo prijestolje.“ Ti uskrsnuli ’pobjednici‘ kojih ima 144 000 vladat će s Isusom nad cijelom Zemljom (Otkrivenje 3:21; 5:9, 10; 14:1, 3, 4; 1. Korinćanima 15:53). Zašto je prikladno da Mojsije i Ilija predočavaju pomazane kršćane? Zato što ti kršćani, dok još imaju tijelo od krvi i mesa, izvršavaju djelo slično Mojsijevom i Ilijinom. Naprimjer, oni služe kao svjedoci Jehove, pa čak i kad ih se progoni (Izaija 43:10; Djela apostolska 8:1-8; Otkrivenje 11:2-12). Poput Mojsija i Ilije, hrabro razotkrivaju krivu religiju dok iskrene ljude potiču da budu odani isključivo Bogu (2. Mojsijeva 32:19, 20; 5. Mojsijeva 4:22-24; 1. Kraljevima 18:18-40). Je li njihovo djelo urodilo plodom? Svakako da jest! Osim što pomažu da se sakupi sve pomazanike, oni pomažu milijunima ’drugih ovaca‘ da se spremno podlože Isusu Kristu (Ivan 10:16; Otkrivenje :heart: :bye:

BOGATAŠ I LAZAR :rtfm:
--------------------------------------
No, što je mislio Isus, rekavši u jednoj usporedbi: »A kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Abrahamovo; a umrije i bogati i zakopaše ga. I u paklu (hadesu) kad bješe u mukama podiže oči svoje i ugleda iz daleka Abrahama i Lazara u naručju njegovu«? (Luka 16:19-31). Budući da se hades odnosi na grob čovječanstva, a ne na mjesto muka, jasno je da se ovdje radi o usporedbi. Slijedeća razmišljanja dokazuju da je riječ o usporedbi, a ne o činjeničnom izvještaju: Da li je pakao doslovno toliko blizu neba, da onaj tko se nalazi u paklu može razgovarati s nekim tko je na nebu? I ako se bogataš nalazio u doslovnom jezeru ognjenom, kako bi onda Abraham mogao poslati tamo Lazara, da samo jednom kapljicom vode na vršku prsta rashladi jezik bogatome? Što je Isus želio time predočiti? :heart: :bye:

Bogataš je predočavao ohole duhovne vođe, koji su odbacili i ubili Isusa. Lazar je predočavao jednostavan narod, koji je prihvatio sina Božjeg. Smrt bogataša i Lazara znači promjenu njihova stanja. Ta je promjena nastupila kad je Isus počeo duhovno hraniti Lazaru slične, zapostavljene ljude, čime su došli u milost većeg Abrahama, Jehove Boga. Istodobno su vođe krive religije »umrli« s obzirom na Božju milost. Budući da su bili odbačeni, trpjeli su muke kada su Kristovi sljedbenici otkrivali njihova zla djela (Djela apostolska 7:51-57). Dakle, ova usporedba ne uči da će se neki umrli mučiti u doslovnoj paklenoj vatri. Kad bi tu priču trebalo shvatiti doslovno, ona bi se kosila s drugim dijelovima Biblije. A ako bi Biblija bila proturječna, bi li onaj tko ljubi istinu trebao svoju vjeru graditi na njoj? No Biblija ne proturječi sama sebi. :heart: :bye:

A sad se sluzite alegorijskim tumacenjem, a za dusu vazi samo telo ili kompletna osoba, a sta cemo sa Mojsijem (Iliju necu da spominjem jer je on vaznet na nebo pa se podrazumeva da je on tamo).

Poslednja izmena:
A sad se luzite alegorijskim tumacenjem, a za dusu vazi samo telo ili kompletna osoba, a sta cemo sa Mojsijem (Iliju necu da spominjem jer je on vaznet na nebo pa se podrazumeva da je on tamo).

Ne podrazumjeva se da je Ilija vezan za nebo. Zastranili ste prijatelju, duhovno. :bye:

1. Korinćanima 2:12-14 - A mi nismo primili duh svijeta, nego duh koji je od Boga, da spoznamo ono što nam je Bog podario. O tome i govorimo, ne riječima kojima uči ljudska mudrost, nego onima kojima uči duh, dok se služimo duhovnim riječima da objasnimo ono što je duhovno. A tjelesni čovjek ne prihvaća ono što je od Božjega duha, jer je to za njega ludost, i ne može to spoznati, jer se to treba prosuđivati na duhovan način. :heart:

VIZIJA MOJSIJA I ILIJE :rtfm:
------------------------------------------

Vizija preobraženja bila je divna predslika Krista u kraljevskoj slavi (Matej 17:1-9). Ta je vizija ojačala vjeru Petra, Jakova i Ivana u vrijeme kad su mnogi prestali slijediti Isusa jer nije ispunio njihova nebiblijska očekivanja. Slično tome, Jehova je u ovom vremenu kraja ojačao vjeru svojih današnjih slugu tako što im je dao veće razumijevanje o ispunjenju te zadivljujuće vizije i mnogih s njom povezanih proročanstava. Razmotrimo sada ispunjenje nekih od tih proročanstava koja jačaju vjeru. Govoreći o preobraženju, apostol Petar je napisao: ”Stoga imamo još sigurniju proročansku riječ; i dobro činite što joj poklanjate pažnju kao svjetiljci koja svijetli na tamnom mjestu — dok ne svane dan i ne pojavi se zvijezda danica — u vašim srcima“ (2. Petrova 1:19). Ta simbolična zvijezda Danica, odnosno ”sjajna jutarnja zvijezda“, jest proslavljeni Isus Krist (Otkrivenje 22:16). On se ’pojavio‘ 1914, kad je na nebu rođeno Božje Kraljevstvo, što je označilo početak jednog novog razdoblja (Otkrivenje 11:15). U viziji preobraženja Mojsije i Ilija pojavili su se s Isusom i razgovarali s njim. Koga oni predočavaju? Budući da su se Mojsije i Ilija pojavili s proslavljenim Kristom, ta dva vjerna svjedoka moraju predstavljati one koji će vladati s Isusom u njegovom Kraljevstvu. To da Isus ima suvladare potvrđuje vizija o ustoličenom Mesiji koju je dobio prorok Danijel. On je vidio kako je netko ”kao sin čovječji“ dobio ’vječnu vlast‘ od ”starca“, Jehove Boga. No zapazi što je Danijel vidio ubrzo nakon toga. On je napisao: ”Kraljevstvo i vlast i veličanstvo kraljevsko pod svim nebom daće se narodu svetaca višnjega“ (Danijel 7:13, 14, 27). Da, više od pet stoljeća prije preobraženja Bog je otkrio da će njegovi sveti sluge kraljevati s Kristom. Tko su ti sveti sluge iz Danijelove vizije? O tim pojedincima apostol Pavao kaže: ”Sam duh svjedoči s našim duhom da smo Božja djeca. Dakle, ako smo djeca, i nasljednici smo: nasljednici Božji, a sunasljednici Kristovi, ako trpimo zajedno s njim da bismo zajedno s njim bili i proslavljeni“ (Rimljanima 8:16, 17). Ti sveti sluge su Isusovi duhom pomazani učenici. Isus u Otkrivenju kaže: ”Onome tko pobijedi dat ću da sjedne sa mnom na moje prijestolje, kao što sam i ja pobijedio i sjeo sa svojim Ocem na njegovo prijestolje.“ Ti uskrsnuli ’pobjednici‘ kojih ima 144 000 vladat će s Isusom nad cijelom Zemljom (Otkrivenje 3:21; 5:9, 10; 14:1, 3, 4; 1. Korinćanima 15:53). Zašto je prikladno da Mojsije i Ilija predočavaju pomazane kršćane? Zato što ti kršćani, dok još imaju tijelo od krvi i mesa, izvršavaju djelo slično Mojsijevom i Ilijinom. Naprimjer, oni služe kao svjedoci Jehove, pa čak i kad ih se progoni (Izaija 43:10; Djela apostolska 8:1-8; Otkrivenje 11:2-12). Poput Mojsija i Ilije, hrabro razotkrivaju krivu religiju dok iskrene ljude potiču da budu odani isključivo Bogu (2. Mojsijeva 32:19, 20; 5. Mojsijeva 4:22-24; 1. Kraljevima 18:18-40). Je li njihovo djelo urodilo plodom? Svakako da jest! Osim što pomažu da se sakupi sve pomazanike, oni pomažu milijunima ’drugih ovaca‘ da se spremno podlože Isusu Kristu (Ivan 10:16; Otkrivenje :heart: :bye:

Decko, Mojsije i Ilija predstavljaju Zakon i Proroke do Hrista i zato se bas njih dvojica pojavljuju. Sam Petar govori: ,,Gospode, dobro nam je ovde biti; ako hoces da nacinimo ovde tri senice; tebi jednu, i Mojsiju jednu, i Iliji jednu...'' (Mt 17, 1-9). Potom se oglasava Bog Otac i Isus nakon sto podize Apostole zapoveda da nikom ne govore o tome. To dakle nije vizija nego dogadjaj. Jedno je kad ti imas neku viziju u glavi a drugo je to kad vidis da se nesto desava ispred tebe. A ko se po tebi pojavio umesto Mojsija i Ilije (ili i vi verujete kao mi da je Ilija vaznesen na nebo?).

Decko, Mojsije i Ilija predstavljaju Zakon i Proroke do Hrista i zato se bas njih dvojica pojavljuju. Sam Petar govori: ,,Gospode, dobro nam je ovde biti; ako hoces da nacinimo ovde tri senice; tebi jednu, i Mojsiju jednu, i Iliji jednu...'' (Mt 17, 1-9). Potom se oglasava Bog Otac i Isus nakon sto podize Apostole zapoveda da nikom ne govore o tome. To dakle nije vizija nego dogadjaj. Jedno je kad ti imas neku viziju u glavi a drugo je to kad vidis da se nesto desava ispred tebe. A ko se po tebi pojavio umesto Mojsija i Ilije (ili i vi verujete kao mi da je Ilija vaznesen na nebo?).

Za tebe možda to predstavlja, no Biblija se proučava na način SMISLA. Ovdje se govori o BUDUČNOSTI, a ne o ZAKONIMA I PROROCIMA, jer to nema nikakvu LOGIČKU SVRHU. Da je tako kako ti kažeš, zbog čega bi Isus Krist poveo svoje NAJVJERNIJE učenike, te im prikazivao nešto što je PROŠLO, a to su Mojsijevi zakoni ? Te zakone i proroke je SAM objašnjavao svojim sljedbenicima, tako da nije bila potrebna seansa prikaza. To je nelogično što pričaš. :bye:

2. Petrova 1:16-19 - Snagu i prisutnost našeg Gospodina Isusa Krista nismo vam objavili povodeći se za lukavo izmišljenim pričama, nego kao očevici njegove veličanstvenosti. Jer on je od Boga, Oca, primio čast i slavu, kad su od veličanstvene slave do njega doprle riječi: “Ovo je sin moj, ljubljeni moj, koji mi je po volji!” Da, čuli smo te riječi koje su došle s neba dok smo s njim bili na svetoj gori. Tako je proročanska riječ koju imamo još pouzdanija, i dobro činite što pazite na nju kao na svjetiljku koja svijetli na tamnome mjestu, u srcima vašim, dok ne svane dan i ne pojavi se zvijezda danica. :heart:

Pisao sam o tome da postoje biblijski citati koji su VIŠESTRUKI, što znači da imaju mogučnost ŠIREG TUMAČENJA, i JEDNOSTRUKI, koji se mogu tumačiti na nivou logike i smisla SAMO NA JEDAN način. :bye:

Ti prijatelju vjeruj u svoj koncept tumačenja ovih biblijskih citata, a ja ću u svoj. :heart: :bye:

Za tebe možda to predstavlja, no Biblija se proučava na način SMISLA. Ovdje se govori o BUDUČNOSTI, a ne o ZAKONIMA I PROROCIMA, jer to nema nikakvu LOGIČKU SVRHU. Da je tako kako ti kažeš, zbog čega bi Isus Krist poveo svoje NAJVJERNIJE učenike, te im prikazivao nešto što je PROŠLO, a to su Mojsijevi zakoni ? Te zakone i proroke je SAM objašnjavao svojim sljedbenicima, tako da nije bila potrebna seansa prikaza. To je nelogično što pričaš. :bye:

2. Petrova 1:16-19 - Snagu i prisutnost našeg Gospodina Isusa Krista nismo vam objavili povodeći se za lukavo izmišljenim pričama, nego kao očevici njegove veličanstvenosti. Jer on je od Boga, Oca, primio čast i slavu, kad su od veličanstvene slave do njega doprle riječi: “Ovo je sin moj, ljubljeni moj, koji mi je po volji!” Da, čuli smo te riječi koje su došle s neba dok smo s njim bili na svetoj gori. Tako je proročanska riječ koju imamo još pouzdanija, i dobro činite što pazite na nju kao na svjetiljku koja svijetli na tamnome mjestu, u srcima vašim, dok ne svane dan i ne pojavi se zvijezda danica. :heart:

Pisao sam o tome da postoje biblijski citati koji su VIŠESTRUKI, što znači da imaju mogučnost ŠIREG TUMAČENJA, i JEDNOSTRUKI, koji se mogu tumačiti na nivou logike i smisla SAMO NA JEDAN način. :bye:

Ti prijatelju vjeruj u svoj koncept tumačenja ovih biblijskih citata, a ja ću u svoj. :heart: :bye:

I na kraju Preobrazenje se nije ni desilo ili sta?

Rec dusa upotrebljena je u Bibliji i u smislu psihickog ili dusevnog zivota. ,,Ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom i svom snagom svojom'' (5 Mojs 6,5; Mt 22,37). ,,Nego slozite ove moje reci u srce svoje i u dusu svoju'' (5 Mojs 11,18); ,,Dokle ces muciti duse nase'' (Jn 10,24), rekose Judeji Hristu.
No, najcesce Biblija govori o dusi bas kao o duhovnom telu covekovog bica. Smrt Rahilje, Jakovljeve zene ovako je opisana: ,,A kad se rastavljase sa dusom te umirase... (1 Mojs 35,18).
Prorok Ilija se ovako moli Bogu: ,,Gospode Boze moj, neka se povrati u dete dusa njegova'' (1 Car 17,21). Spasitelj hrabri svoje ucenike: ,,I ne bojte se onih koji ubijaju telo a dusu ne mogu ubiti; nego se vise bojte onoga koji moze i dusu i telo pogubiti u paklu'' (Mt 10,28).
Prorok Ilija takodje govori: ,,Dosta je vec Gospode, primi dusu moju (1 Car 19,4). Car i prorok David izrazava svoju veliku nadu u Boga kad kaze: ,,jer neces ostaviti duse moje u adu'' (Ps 16,10). ,,Kakvo je nadanje licemeru kad se lakomi, a Bog ce iscupati dusu njegovu'' (Jov 27,8).

5. Mojsijeva 6:5 - Ljubi Jehovu, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svom snagom svojom. :heart:

Matej 22:37 - On mu je odgovorio: “‘Ljubi Jehovu, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim!’ :heart:

5. Mojsijeva 11:18 - Ove riječi moje usadite u srce svoje i u dušu svoju, vežite ih kao znak na ruku svoju i neka vam budu kao povez na čelu. :heart:

1. Mojsijeva 35:18 - I dok se život u njoj gasio, jer je umirala, dala mu je ime Ben-Oni, ali ga je otac prozvao Benjamin. :heart:

1. Kraljevima 17:21-  I ispruživši se nad dječakom tri puta, povikao je k Jehovi: “Jehova, Bože moj, molim te neka se vrati život u dijete ovo! :heart:

Matej 10:28 - Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali ne mogu ubiti dušu. Bojte se radije onoga koji može pogubiti i dušu i tijelo u geheni. :heart:

1. Kraljevima 19:4 - A sam je otišao dan hoda u pustinju i došavši onamo, sjeo je pod neko drvo. Tada je počeo moliti da umre: “Dosta mi je! Jehova, uzmi sada dušu moju, jer nisam ništa bolji od praotaca svojih!” :heart:

Psalmi 16:10 - Jer dušu moju nećeš ostaviti u grobu. Nećeš dopustiti da tvoj sluga vjerni jamu gleda. :heart:

(Jn 10,24), = neznam koji je citat. :heart: :bye:

Poslednja izmena:
Sta je Isus radio u vreme dok su Apostoli imali viziju? Stajao po strani?

Matej 17:1-9 - Šest dana kasnije Isus je uzeo Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, i poveo ih na visoku goru, gdje su bili sami. Tada se preobrazio pred njima. Lice mu je zasjalo kao sunce, a haljine su mu postale bijele kao svjetlost. I gle, ukazali su im se Mojsije i Ilija, kako razgovaraju s njim. Nato je Petar rekao Isusu: “Gospodine, dobro nam je ovdje. Ako želiš, podignut ću ovdje tri šatora, jedan za tebe, jedan za Mojsija i jedan za Iliju.” I dok je on još govorio, zasjenio ih je svijetao oblak. I začuo se glas iz oblaka, koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji! Njega slušajte!” Kad su to čuli, učenici su pali ničice i silno se uplašili. Tada im je Isus pristupio, dodirnuo ih i rekao im: “Ustanite, ne bojte se!” A kad su podigli oči, nisu vidjeli nikoga osim Isusa sama. I dok su silazili s gore, Isus im je zapovjedio: “Nikome ne govorite o ovom viđenju dok Sin čovječji ne ustane iz mrtvih!” :heart:

Krist se PREOBRAZIO, a Ilija i Mojsije su stvoreni u VIZIJI. :bye:

Ćekaj malo, a dali su Mojsije i Ilija bili na nebo? ili gdje su bili u to vrjeme?
Ps. uptrebi svoj text koji imaš kod nick!
A sad se sluzite alegorijskim tumacenjem, a za dusu vazi samo telo ili kompletna osoba, a sta cemo sa Mojsijem (Iliju necu da spominjem jer je on vaznet na nebo pa se podrazumeva da je on tamo).
:)

srdačan pozdrav. harec

5. Mojsijeva 6:5 - Ljubi Jehovu, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svom snagom svojom. :heart:

Matej 22:37 - On mu je odgovorio: “‘Ljubi Jehovu, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim!’ :heart:

5. Mojsijeva 11:18 - Ove riječi moje usadite u srce svoje i u dušu svoju, vežite ih kao znak na ruku svoju i neka vam budu kao povez na čelu. :heart:

1. Mojsijeva 35:18 - I dok se život u njoj gasio, jer je umirala, dala mu je ime Ben-Oni, ali ga je otac prozvao Benjamin. :heart:

1. Kraljevima 17:21-  I ispruživši se nad dječakom tri puta, povikao je k Jehovi: “Jehova, Bože moj, molim te neka se vrati život u dijete ovo! :heart:

Matej 10:28 - Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali ne mogu ubiti dušu. Bojte se radije onoga koji može pogubiti i dušu i tijelo u geheni. :heart:

1. Kraljevima 19:4 - A sam je otišao dan hoda u pustinju i došavši onamo, sjeo je pod neko drvo. Tada je počeo moliti da umre: “Dosta mi je! Jehova, uzmi sada dušu moju, jer nisam ništa bolji od praotaca svojih!” :heart:

Psalmi 16:10 - Jer dušu moju nećeš ostaviti u grobu. Nećeš dopustiti da tvoj sluga vjerni jamu gleda. :heart:

(Jn 10,24), = nezna koji je citat. :heart: :bye:

Matej 22:37 - On mu je odgovorio: “‘Ljubi Jehovu, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim!’ Zasto se ovde dusa pominje pored uma ako si rekao da ima i to znacenje. Neces valjda sad reci: i svim zivotom svojim... :dontunderstand:

(Jn 10,24), = nezna koji je citat --- Dokle ces muciti duse nase... Ili po tvom: umove nase, zivote nase, kompletne zivote nase...

Poslednja izmena:
Matej 22:37 - On mu je odgovorio: “‘Ljubi Jehovu, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim!’ Zasto se ovde dusa pominje pored uma ako si rekao da ima i to znacenje. Neces valjda sad reci: i svim zivotom svojim... :dontunderstand:

(Jn 10,24), = nezna koji je citat --- Dokle ces muciti duse nase... Ili po tvom: umove nase, zivote nase, komoletne zivote nase...

Nemože se reči: Voli ga svom DUŠOM svojom, u smislu duše kao SVJESNE OSOBE, jer čovjek po učenju o duši NIJE SVJESTAN duše. Ovdje se nabrajaju pojmovi za koje je OSOBA SVJESNA. :bye:

LJubi Boga svim SRCEM svojim - da ga voliš više od bilo koga drugoga, svim TIJELOM svojim - da vršiš njegovu volju potpuno u praksi, svim UMOM svojim - da si koncentriran konstantno u svome životu na Boga i njegove zakone, svom DUŠOM = ŽIVOTOM svojim - na način da više ne živiš za sebe nego za njega, Boga i Krista.

Filipljanima 1:21 Jer za mene je živjeti Krist...:heart:

Ko su zapravo bili Mojsije i Ilija? I gde je Hristos bio u celoj toj situaciji?

Sam biblijski citat ti govori. Isus je bio preobražen u slavi, i u takvoj svjetlosti je stajao ISPRED njih, a Ilija i Mojsije su bili VIZIJA, nestvarna pojava.

No, pročitaj još jednom zbog čega je Isus to učinio, i zašto je rekao učenicima da ne pričaju o tome do njegovog uskrsnuća.

Luka 9:28-36 - Otprilike osam dana nakon ovih riječi, poveo je sa sobom Petra, Ivana i Jakova i popeo se na goru da se moli. Dok se molio, promijenio se izgled lica njegova, a odjeća mu je postala blistavo bijela. I gle, dva čovjeka razgovarala su s njim, a to su bili Mojsije i Ilija.  Ukazali su se u slavi i počeli govoriti o njegovu odlasku koji se trebao dogoditi u Jeruzalemu. A Petra i one koji su bili s njim svladao je san. Kad su se probudili, vidjeli su slavu njegovu i dva čovjeka kako stoje s njim. I dok su ovi odlazili od njega, Petar je, ne znajući što govori, rekao Isusu: “Učitelju, dobro nam je ovdje. Zato podignimo tri šatora, jedan za tebe, jedan za Mojsija i jedan za Iliju!” Dok je to govorio, stvorio se oblak i zasjenio ih. Kad su ušli u oblak, uplašili su se. A iz oblaka je došao glas: “Ovo je Sin moj, izabranik. Njega slušajte!” Kad se začuo glas, Isus se našao sam. A učenici su šutjeli i onih dana nisu nikome govorili što su vidjeli.

:heart: :bye:

Poslednja izmena:
Svjedoci poput Mojsija i Ilije :rtfm:
------------------------------------------------
Postoje značajna obilježja koja Mojsija i Iliju označavaju prikladnima da proročanski predočavaju Isusove pomazane sunasljednike. I Mojsije i Ilija služili su mnogo godina kao Jehovini predstavnici. Obojica su se suočila sa srdžbom vladara. U vrijeme nevolje obojici je pomogla neka ne-izraelska obitelj. Obojica su odvažno prorokovala kraljevima i odlučno se odupirala lažnim prorocima. I Mojsije i Ilija vidjeli su dokaze Jehovine moći na gori Sinaj (koja se naziva i Horeb). Obojica su imenovala nasljednike na istočnoj obali Jordana. Osim toga, kako u vrijeme Mojsija (s Jozuom) tako i u vrijeme Ilije (s Elizejem) događalo se najviše čuda, ako izuzmemo čuda koja su se događala za vrijeme Isusovog života. Zar nas sve to ne podsjeća na Izrael Božji? Da, podsjeća nas. Isus je svojim vjernim sljedbenicima rekao: ”Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u ime oca i sina i svetoga Duha, učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka“ (Matej 28:19, 20). Pomazani su kršćani poslušali te riječi, i od Pentekosta 33. n. e. pa sve dosad oni služe kao Jehovin predstavnik. I oni su se poput Mojsija i Ilije suočili sa srdžbom vladara i svjedočili im. Isus je rekao 12-orici svojih apostola: ”Pred vlastelje i careve vodiće vas mene radi za svjedočanstvo njima i neznabošcima“ (Matej 10:18). Njegove su se riječi uvijek iznova ispunjavale tijekom povijesti kršćanske skupštine (Djela apostolska 25:6, 11, 12, 24-27; 26:3). :heart: :bye:

Osim toga, pomazani su kršćani neustrašivi poput Mojsija i Ilije dok zastupaju istinu nasuprot religioznih laži. Prisjeti se kako je Pavao osudio židovskog lažnog proroka Barjezusa i taktično ali odlučno razotkrio da su bogovi Atenjana lažni (Djela apostolska 13:6-12; 17:16, 22-31). Prisjeti se i da je pomazani ostatak u suvremeno doba odvažno razotkrio nazovikršćanstvo, a to ga svjedočenje muči (Otkrivenje 8:7-12). Kad je Mojsije pobjegao pred faraonovom srdžbom, pronašao je utočište u domu ne-Izraelca Raguela, koji se zvao i Jetro. Mojsije je kasnije dobio koristan organizacijski savjet od Raguela, čiji je sin Hobab vodio Izrael kroz pustoš (2. Mojsijeva 2:15-22; 18:5-27; 4. Mojsijeva 10:29). Da li članovima Izraela Božjeg isto tako pomažu pojedinci koji nisu pomazani članovi Izraela Božjeg? Da, njih podupire ’veliko mnoštvo‘ ’drugih ovaca‘, koje se pojavilo na sceni tijekom ovih posljednjih dana (Otkrivenje 7:9; Ivan 10:16; Izaija 61:5). Pretkazujući kakvu će srdačnu, ljubaznu potporu te ”ovce“ pružiti svojoj pomazanoj braći, Isus im je proročanski rekao: ”Ogladnjeh, i daste mi da jedem; ožednjeh, i napojiste me; gost bijah, i primiste me; go bijah, i odjenuste me; bolestan bijah, i obidjoste me; u tamnici bijah, i dodjoste k meni. (...) Zaista vam kažem: kad učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Matej 25:35-40). :heart: :bye:

Pored toga, Izrael Božji doživio je nešto što se može usporediti s onim što je doživio Ilija na gori Horebu. Poput Ilije u vrijeme kada je bježao od kraljice Jezabele, uplašeni je pomazani ostatak mislio da je s krajem prvog svjetskog rata završilo i njegovo djelo. Zatim je, poput Ilije, imao jedan susret s Jehovom, koji je došao kako bi presudio organizacijama koje su tvrdile da su ’kuća Božja‘ (1. Petrova 4:17; Malahija 3:1-3). Crkve kršćanstva nisu udovoljile mjerilima, dok je pomazani ostatak nasuprot tome bio priznat kao ”vjerni i razboriti rob“ i postavljen nad svim Isusovim zemaljskim imanjem (Matej 24:45-47, NW). Ilija je na Horebu čuo ”glas tih i tanak“, za koji se pokazalo da pripada Jehovi, koji mu je dao daljnje zadatke. U mirnom razdoblju poslijeratnih godina, vjerni pomazani Jehovini sluge čuli su njegov glas sa stranica Biblije. I oni su shvatili da pred njima stoji zadatak koji trebaju izvršiti (1. Carevima 19:4, 9-18; Otkrivenje 11:7-13). I na kraju, da li posredstvom Izraela Božjeg dolaze do izražaja izvanredne objave Jehovine moći? Apostoli su nakon Isusove smrti činili mnoga čuda, no to je postupno prestalo (1. Korinćanima 13:8-13). Mi danas ne vidimo čuda u fizičkom smislu. Isus je s druge strane rekao svojim sljedbenicima: ”Zaista, zaista vam kažem: koji vjeruje mene, djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovijeh tvoriti“ (Ivan 14:12). Ove su se riječi prvi put ispunile u prvom stoljeću kad su Isusovi učenici propovijedali dobru vijest diljem Rimskog Carstva (Rimljanima 10:18). Danas se čine još i veća djela jer pomazani ostatak predvodi u propovijedanju dobre vijesti ”po svemu svijetu za svjedočanstvo svijem narodima“ (Matej 24:14). Koja je posljedica toga? U 20. stoljeću odigralo se sakupljanje najvećeg broja predanih, vjernih Jehovinih slugu u povijesti (Otkrivenje 5:9, 10; 7:9, 10). Kakav je to samo veličanstveni dokaz Jehovine moći! (Izaija 60:22). :heart: :bye:

Nemože se reči: Voli ga svom DUŠOM svojom, u smislu duše kao SVJESNE OSOBE, jer čovjek po učenju o duši NIJE SVJESTAN duše. Ovdje se nabrajaju pojmovi za koje je OSOBA SVJESNA. :bye:

LJubi Boga svim SRCEM svojim - da ga voliš više od bilo koga drugoga, svim TIJELOM svojim - da vršiš njegovu volju potpuno u praksi, svim UMOM svojim - da si koncentriran konstantno u svome životu na Boga i njegove zakone, svom DUŠOM = ŽIVOTOM svojim - na način da više ne živiš za sebe nego za njega, Boga i Krista.

Filipljanima 1:21 Jer za mene je živjeti Krist...:heart:

Evo nekoliko primera iz Biblija koja tvrdi da covek ima i dusu i telo i da je dusa isto sto i duh zivotni. Vec sam naziv duh zivotni upucuje nas na zakljucak da je prirodi duha smrt nesto strano, jer kad bi mu bila svojstvena, onda se ne bi nazivao duh zivotni. U SZ odlazak coveka iz ovoga sveta naziva se pribiranje svojim ocima. O Avramu je receno: I onemocav umrije Avram i bi pribran k rodu svojemu (1 Mojs 25,8). Isto to je receno i za Isaka i za Jakova. Posto se iz teksta jasno vidi da ni u jednom od ova tri slucaja nije rec o sahrani u zajednickoj grobnici, to onda izraz pribiranje k rodu svojemu jedino moze znaciti odlazak duse coveka tamo gde su i njegovi rodjaci i preci koji su preminuli. Doduse, ima u SZ i izvesnih izreka koje izjednacavaju coveka sa zivotinjom i da u grobu Boga niko nece slaviti (Prop 3, 9-12; 9, 5-6; Ps 6,5; Ps 30,9; Ps 88,10-12; Ps 115,17; Ps 146,4). No kad se te reci procitaju u vezi sa celim tekstom onda se vidi da to nije poricanje besmrtnosti duse, jer u grobu gde odlazi telo i pretvara se u prah, zaista niko nece slaviti Boga. Posmatrano sa materijalisticke strane, ako se coveku oduzme duh, onda nema razlike izmedju njega i zivotinje. Po Hristovim recima Bog Avrama, Isaka i Jakova nije Bog mrtvih, nego Bog zivih, jer su u njemu svi zivi (Mt 22,32; Lk 20,38).
Ispricavsi pricu o Lazaru i bogatasu Hristos dokazuje da ljudske duse zive i posle smrti u onakvim okolnostima koje odgovaraju njihovim moralnim osobinama (Lk 16, 19-31).
Hristos kaze razbojniku: Zaista ti kazem: Danas ces biti sa mnom u raju (ili po JS: Zaista kazem ti danas: Bices sa mnom u raju; mala igra sa interpunkcijom). Ap. Pavle pise Filipljanima: Imam zelju da umrem i budem sa Hristom, sto je kud i kamo bolje; ali ostati u telu to je potrebnije radi vas (Fil 1, 23-24).
Slicno pise i Korincanima: Uzdamo se i spremni smo da radije izadjemo iz tela i da se kod Gospoda nastanimo kao kod kuce (2 Kor 5,8).
Jer kakva je korist coveku ako ceo svet zadobije a dusi svojoj naudi (Mt 16,26)

Evo nekoliko primera iz Biblija koja tvrdi da covek ima i dusu i telo i da je dusa isto sto i duh zivotni. Vec sam naziv duh zivotni upucuje nas na zakljucak da je prirodi duha smrt nesto strano, jer kad bi mu bila svojstvena, onda se ne bi nazivao duh zivotni. U SZ odlazak coveka iz ovoga sveta naziva se pribiranje svojim ocima. O Avramu je receno: I onemocav umrije Avram i bi pribran k rodu svojemu (1 Mojs 25,8). Isto to je receno i za Isaka i za Jakova. Posto se iz teksta jasno vidi da ni u jednom od ova tri slucaja nije rec o sahrani u zajednickoj grobnici, to onda izraz pribiranje k rodu svojemu jedino moze znaciti odlazak duse coveka tamo gde su i njegovi rodjaci i preci koji su preminuli. Doduse, ima u SZ i izvesnih izreka koje izjednacavaju coveka sa zivotinjom i da u grobu Boga niko nece slaviti (Prop 3, 9-12; 9, 5-6; Ps 6,5; Ps 30,9; Ps 88,10-12; Ps 115,17; Ps 146,4). No kad se te reci procitaju u vezi sa celim tekstom onda se vidi da to nije poricanje besmrtnosti duse, jer u grobu gde odlazi telo i pretvara se u prah, zaista niko nece slaviti Boga. Posmatrano sa materijalisticke strane, ako se coveku oduzme duh, onda nema razlike izmedju njega i zivotinje. Po Hristovim recima Bog Avrama, Isaka i Jakova nije Bog mrtvih, nego Bog zivih, jer su u njemu svi zivi (Mt 22,32; Lk 20,38).
Ispricavsi pricu o Lazaru i bogatasu Hristos dokazuje da ljudske duse zive i posle smrti u onakvim okolnostima koje odgovaraju njihovim moralnim osobinama (Lk 16, 19-31).
Hristos kaze razbojniku: Zaista ti kazem: Danas ces biti sa mnom u raju (ili po JS: Zaista kazem ti danas: Bices sa mnom u raju; mala igra sa interpunkcijom). Ap. Pavle pise Filipljanima: Imam zelju da umrem i budem sa Hristom, sto je kud i kamo bolje; ali ostati u telu to je potrebnije radi vas (Fil 1, 23-24).
Slicno pise i Korincanima: Uzdamo se i spremni smo da radije izadjemo iz tela i da se kod Gospoda nastanimo kao kod kuce (2 Kor 5,8).
Jer kakva je korist coveku ako ceo svet zadobije a dusi svojoj naudi (Mt 16,26)

Ma nije prijatelju, ponovno POGREŠNO tumaćiš.

Duša NIJE ISTO što i duh životni. Ne označava duh životni OSOBU, nego SILU ( energiju ) koja PODRAŽAVA materiju, i zato se tako naziva. Sam biblijski citat iz 1. Mojsijeve 2:7 objašnjava tu istinu.

1. Mojsijeva 2:7 - Tada je Jehova Bog načinio čovjeka od praha zemaljskoga i udahnuo mu u nosnice dah života, i čovjek je postao živa duša. :heart:

Kao što se vidi, osoba OŽIVLJAVA tek u trenutku SPOJA energije ( duha životnog ) i materije ( praha zemaljskog ). Prema tome, kada se te dvije supstance RAZDVOJE, život NESTAJE. Sila se vraća nazad Bogu, koji ju je poslao, a materija se raspada. Ta sila ili energija NIJE ŽIVA OSOBA.

Kad shvatiš i prihvatiš da je SMRT SUPROTNOST ŽIVOTU, onda ćeš uvidjeti da je postojanje duše kao osobe, koja nadživljava tijelo i VJEČNO živi, NELOGIKA, i suprotnost biblijskog smisla i istine.

Isus Krist bi JASNO UČIO svoje učenike, i pričao im o tome, da je odlazak duše kao osobe u novi svijet nešto NORMALNO, te bi to bio koncept biblijske istine. Međutim, on je naučavao nešto sasvim SUPROTNO, a to je da je osoba kada je MRTVA u STANJU NEPOSTOJANJA, te je govorio o TEMELJU kršćanstva, a to je USKRSNUĆE.

:heart: :bye:

Poslednja izmena:
a sta cemo sa Mojsijem (Iliju necu da spominjem jer je on vaznet na nebo pa se podrazumeva da je on tamo).
taman samhtjeo da te pohvalim kad vidjeh to gore, teologu teologija ti ne čini, dali ti to svjesno ili nesvjesno napisa neznam, ali ti preporučujem( čisto drugarski) briši to što napisa kako znaš i umješ :) mislim nemoj da to vidi "ketko" jer će se smijat teolgiji.
Znaš šta si pisao jer ti stoji: Mudar covek ne kaze sve sto misli, ali misli sve sto kaze :D

pozdrav.hrec

Hajdemo da malo na Lukin opis dogadjaja

Luka 9

28 A oko osam dana posle ove besede, uze Petra, Jovana i Jakova, pa se pope na goru da se pomoli. 29 I dok se molio, njegovo lice se izmeni, a njegovo odelo posta belo i sjajno. 30 I gle, dva čoveka su razgovarala s njim; to su bili Mojsije i Ilija, 31 koji se pokazaše u slavi i govorahu o njegovoj smrti koju je imao da podnese u Jerusalimu. 32 Međutim, Petra i njegove drugove je savladao san. A kad su se probudili, videše njegovu slavu i dva čoveka koji su stajali s njim. 33 I kad su se oni odvajali od njega, Petar reče Isusu: učitelju, dobro je da smo ovde, da načinimo tri senice: jednu tebi, jednu Mojsiju i jednu Iliji, - ne znajući šta govori. 34 I dok je on to govorio, dođe oblak i zakloni ih; i uplašiše se kad uđoše u oblak. 35 A iz oblaka dođe glas koji je govorio: ovo je moj izabrani Sin, njega slušajte. 36 I kad je glas odjeknuo, Isus se nađe sam. Oni su pak oćutali i tih dana nisu javljali nikome ništa od onoga što su videli.

Krist se PREOBRAZIO, a Ilija i Mojsije su stvoreni u VIZIJI. :bye:

SImbolika koju JS zele da predstave dogadjajem preobrazenja mogla je da se postigne i uvodjenjem andjela i sl.

Sve sto je Gospod Isus Hristos radio, radio je sa smislom. On svesno pokazuje Mojsija i Iliju Apostolima, kao znak da oni nisu nestali nakon smrti, vec da njihova dusa zivi.

U JS tumacenju ovog dogadjaja, on postaje svojevrsni show koji Isus priredjuje svojim ucenicima, jer "Mojsije i Ilija su stvoreni u viziji" dakle ne postoje, vec Isus fingira njihovo postojanje dovodeci u zabludu svoje ucenike. Hajde da vidimo da li postoji jos neki dogadjaj u evandjeljima gde se Isus tako sluzi prikazama?

i da se vratim malo na Filipljane:
Filipljanima 1
21 Jer Hristos je za mene život, a smrt dobitak. 22 Ali kako život u telu za mene znači plodan rad, to ne znam šta ću izabrati. 23 Mučim se s dve strane: imam želju da umrem i da budem sa Hristom, što je kud i kamo bolje; 24 ali ostati u telu - to je potrebnije radi vas.

Vorki, u jednom od prethodnih postova nisi potpuno citirao Apostola Pavla. Evo, ja sam postavio tvoj citat u puni kontekst. Medjutim, tu mi se javljaju odredjene dileme.

Naime, ako je dusa smrtna (kao sto JS tvrde) onda:
1) Zasto je za ap.Pavla smrt dobitak? Sta on dobija time?
2) Kako to ap.Pavle govori o zivotu u telu implicirajuci da postoji i zivot van tela, nakon smrti?
3) kako Pavle moze biti sa Hristom nakon smrti?

Eto, onako na brzinu srocih par pitanja... Ne zamerite na pomalo zbrkanom postu..
3)

taman samhtjeo da te pohvalim kad vidjeh to gore, teologu teologija ti ne čini, dali ti to svjesno ili nesvjesno napisa neznam, ali ti preporučujem( čisto drugarski) briši to što napisa kako znaš i umješ :) mislim nemoj da to vidi "ketko" jer će se smijat teolgiji.
Znaš šta si pisao jer ti stoji: Mudar covek ne kaze sve sto misli, ali misli sve sto kaze :D

pozdrav.hrec

Reci cemu se to ,,netko'' smejati? To sto govorim vorkiju da covek nije isto sto i zivotinja, hoce li se tome neko smejati? Za one koji veruju Sv. Pismu rasprava bi bili zavrsena odavno, ali posto ne on ne veruje jer je pogresno naucen i nema svoje misljenje zato moramo da se razgovarama ovako dugo. Vorki, koliko si duga clan JS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back