RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako nam ono što kaže Biblija može pomoći da razumijemo što je duša? :rtfm:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Mojs. 2:7: “Tada je Jehova Bog načinio čovjeka od praha zemaljskoga i udahnuo mu u nosnice dah života, i čovjek je postao živa duša.” (Zapazite da se ovdje ne kaže da je čovjek dobio dušu, nego da je čovjek postao duša, odnosno živa osoba.) (Dio hebrejske riječi koji je ovdje preveden s “duša” glasi nefeš. Isti je prijevod i u JB, a Ša, 2006, kaže “biće”.) :heart: :bye:

1. Kor. 15:45: “Tako je i napisano: ‘Prvi čovjek, Adam, postao je živa duša.’ Posljednji Adam postao je duh koji daje život.” (Dakle, opis duše u grčkom dijelu Biblije podudara se s opisom koji nalazimo u hebrejskom dijelu.) (Ovdje je “duša” prijevod grčke riječi psykhé u akuzativu. JB i St također kažu “duša”. Isti prijevod nalazi se i u izdanjima Šarićevog Novog zavjeta iz 1942, 1950. i 1965. No zanimljivo je da je u izdanju iz 2006. prijevod izmijenjen, pa se koristi izraz “biće”.) :heart: :bye:

1. Petr. 3:20: “U danima Noinim (...) svega se nekoliko ljudi, to jest osam duša, spasilo prošavši kroz vodu.” (Grčka riječ koja je ovdje prevedena s “duša” glasi psykhaí, što je množinski oblik riječi psykhé. JB, St i Ša, 2006 [kao i sva ranija izdanja Šarićevog prijevoda] također kažu “duša”, a Ru kaže “ljudi”.) :heart: :bye:

1. Mojs. 9:5: “I vašu ću krv, duše [odnosno život; hebrejski: nefeš] vaše, tražiti.” (Ovdje se duša poistovjećuje s krvlju.) :heart: :bye:

Još. 11:11: “Sve duše [hebrejski: nefeš] koje su u njemu bile pobili su oštricom mača.” (Iz ovog retka vidimo da se duša može ubiti mačem. Dakle, duše koje se ovdje spominju nisu mogle biti duhovi.) :heart: :bye:

aj ne izmisljaj :roll: nisi nikad cuo da ljudi obolevaju :roll: :think: desava se :neutral: svima...

koliko je pravoslavaca samo u dusevnim bolnicama i koliko se njih ubije godisnje...

koliko njih umre od transfuzije krvi ...

pa nama to nije argument protiv pravoslavlja :roll: stvarno si jadan...:roll:

aj nadji neki argument umesto sto patetises :roll:

Ljudi umiru kad ne prime prime transfuziju krvi, a to je i navedeno u clanku, da covek zbog toga nije hteo da se operise. Toliko o hriscanskoj ljubavi koju propovedas, samo vredjas. Neces ti uci u onih 144.000 odabranih, nazalost :sad2:

Ljudi umiru kad ne prime prime transfuziju krvi, a to je i navedeno u clanku, da covek zbog toga nije hteo da se operise. Toliko o hriscanskoj ljubavi koju propovedas, samo vredjas. Neces ti uci u onih 144.000 odabranih, nazalost :sad2:

Tko ulazi u 144 000 ???

Dali je kršćanska ljubav slati djecu u rat ???

Krist je rekao, da upravo oni koji će spašavati SVOJ ŽIVOT kršeći Božji zakon, izgubit će ga.

:heart: :bye:

Poslednja izmena:

Naravno da necu uci u onih 144 000 jer oni nasledjuju nebo sa Hristom....

ja imam nadu vecnog zivota na zemlji.. kao i vecina ljudi....

a ti ocigledno pricas ono sto i sam ne razumes :think:

a tvoja ljubav se dovoljno ogleda o tome pokusavas da nam nasijes nesto lose :D

jel to ljubav? :think:

Mi volimo sve ljude i svim ljudim propovedamo hriscanstvo :) :heart:

kad i ti to budes radio javni:cao:

Poslednja izmena:
Naravno da necu uci u onih 144 000 jer oni nasledjuju nebo sa Hristom....

ja imam[b[ nadu vecnog zivota na zemlji...[/B]

a ti ocigledno pricas ono sto i sam ne razumes :think:

a tvoja ljubav se dovoljno ogleda o tome pokusavas da nam nasijes nesto lose :D

jel to ljubav? :think:

Mi volimo sve ljude i svim ljudim propovedamo hriscanstvo :) :heart:

kad i ti to budes radio javni:cao:

A koji će ti večni život,ako si nečiji sluga...valjda je bitniji kvalitet od kvantiteta...:(

Sami sebe loše prikazujete...nije ljubav reč,besmrtna,mrzi me više da ti ponavljam stalno jedno isto...:roll:

Uvredila si čoveka i "dokazala" koliko imaš ljubavi prema ljudima...

A koji će ti večni život,ako si nečiji sluga...valjda je bitniji kvalitet od kvantiteta...:(

Sami sebe loše prikazujete...nije ljubav reč,besmrtna,mrzi me više da ti ponavljam stalno jedno isto...:roll:

Uvredila si čoveka i "dokazala" koliko imaš ljubavi prema ljudima...

jeco to je tvoje licno glediste...

pokusaj da pozitvno gledas pa ces videti ljubav :heart: :cao:

svako bira dal ce ziveti il nece

a Bog je ljude stvorio da zive vecno :)

“BLIZU JE KRAJ KRIVE RELIGIJE!” :rtfm:
==============================
U listopadu i studenom 2006. Jehovini su svjedoci po cijelom svijetu pojačano propovijedali i dijelili traktat Vijesti Kraljevstva broj 37, koji je imao naslov “Blizu je kraj krive religije!” Kakve su bile reakcije na snažnu poruku tog traktata?
“Prava stvar!” rekao je jedan Šveđanin kojeg je smetalo licemjerje u krivoj religiji. Poput njega, mnogi su počeli proučavati Bibliju nakon što su pročitali taj traktat. :hvala:

Nepal :heart:
-------------------
Dil je u Katmanduu dala traktat Vijesti Kraljevstva jednom čovjeku koji je redovito išao u crkvu, ali žena ga je ostavila dva mjeseca prije toga jer je imao problema s pićem. Kad su Dil i njezin muž Buddha ponovno posjetili tog čovjeka kako bi razgovarali s njim o traktatu, on im je rekao da mu se ne sviđa ponašanje nekih vjernika iz njegove crkve te da je ono što su mu rekli Jehovini svjedoci puno drugačije od onoga što je slušao u crkvi. Brat mu je pokazao što piše u Otkrivenju 18:2-4 te mu objasnio koliko je važno izaći iz “Babilona Velikog”. Kad su treći put došli k tom čovjeku započeli su proučavati s njim 13. lekciju iz brošure Zahtjevi. Na petom posjetu upoznali su njegovu ženu, koja mu se u međuvremenu vratila. Ona je znala za Jehovine svjedoke i sviđalo joj se ono o čemu oni govore. Na sedmom posjetu čovjek i njegova žena zajedno su proučavali brošuru. Žena je rekla: “Moj muž više ne pije.” :bye:

Brazil :heart:
-------------------
Jedan vozač taksi-motocikla koji je dobio traktat Vijesti Kraljevstva nastavio je objavljivati poruku traktata tako što ga je zalijepio na leđa svoje jakne i tako ga nosio nekoliko dana. Na taj su način svi njegovi putnici gledali naslovnu stranicu traktata dok ih je vozio.
Dvije sestre iz Brazila uplašile su se kad su došle do jedne kuće i na njoj ugledale natpis: “Možete ući, ali nećete živi izaći.” Zbog toga su zamolile dva brata za pomoć. Braća su odlučila otići do te kuće. Najprije su zamolili Jehovu za vodstvo, a potom su pljesnuli rukama kako bi najavili svoj dolazak, kao što je to ondje običaj. Stanar je bio policajac i ljubazno je uzeo traktat Vijesti Kraljevstva. Objasnio je braći da preuređuje kuću pa u dvorištu ima puno građevinskog materijala. Zbog toga je postavio onaj natpis kako bi zastrašio kradljivce. Kad su ga objavitelji ponovno posjetili, prihvatio je biblijski tečaj. :bye:

Mongolija :heart:
------------------------
Tsetsegmaa je mnogo puta pokušavala svjedočiti svojoj starijoj sestri. Iako je njezina sestra došla na nekoliko sastanaka te dvije godine zaredom na obilježavanje Kristove smrti, istina je nije pretjerano zanimala i nije htjela proučavati Bibliju. Međutim, kad je vidjela traktat Vijesti Kraljevstva broj 37 u Tsetsegmaainoj kući, to ju je zaintrigiralo. U dvosatnom razgovoru koji je uslijedio postavila je mnogo pitanja, a Tsetsegmaa joj je odgovarala služeći se Biblijom. Njezinu je sestru iznenadilo ono što je čula te je rekla da bi htjela još više saznati o tome. Sada redovito proučava Bibliju. :bye:

Gruzija :heart:
---------------------
Sestre su ponudile traktat Vijesti Kraljevstva jednoj ženi koja ih je upitala je li on vjerskog sadržaja. Dobivši potvrdan odgovor, uzela je traktat i obećala da će ga pročitati. Kad su je sestre ponovno posjetile, žena ih je upitala da li ju je Pravoslavna crkva prevarila. Bila je zabrinuta zbog stanja u svijetu i zbog srozavanja moralnih vrijednosti među mladima. Rekla je da joj je teško naći zajednički jezik sa svojom djecom. Sestre su joj ukazale na 2. Timoteju 3:1-5 i žena je uzela knjigu Što Biblija uči. Kad su sestre bile na odlasku, rekla im je: “Uvjerena sam da je vaša religija ona prava. Moram pohvaliti vaše mlade za to što se pristojno odijevaju i što su pošteni i žive vrlo moralnim životom.” Ta žena sada redovito uzima naše časopise i voli ih čitati. :bye:

Bangladeš :heart:
--------------------------
Devetnaestogodišnja Richel nudila je traktat Vijesti Kraljevstva broj 37 na području na kojem dotad nitko nije propovijedao. Iako je to područje bilo dosta daleko od njezine kuće, Richel se odvažila otići na njega budući da se radilo o posebnoj akciji s traktatom. Na drugim vratima na koja je došla razgovarala je s dvije djevojke koje su rekle da su kršćanke. Njima je dva mjeseca prije toga umro otac. “Zašto je Bog dopustio da nam se to dogodi?” upitale su. Richel im je dala odgovor koji se temeljio na Bibliji i djevojke su rado uzele traktat Vijesti Kraljevstva, rekavši Richel: “Bog te poslao u našu kuću.” Uvidjevši da gladuju za istinom, Richel je djevojkama ponudila biblijski tečaj i one su ga odmah prihvatile. Djevojke marljivo proučavaju i postavljaju mnogo pitanja. Richel mora puno istraživati da bi našla odgovore, ali istinski uživa u tome što može duhovno gladnim osobama prenositi istinu iz Biblije. :bye:

Armenija :heart:
-----------------------
Elizu, koja služi kao stalni pionir, nazvala je Lilit, s kojom je prije proučavala Bibliju. Lilit joj je rekla: “Pod svaku cijenu otkaži sve što imaš u planu za sutra i dođi k meni da ponovno počnemo proučavati Bibliju.” Kako je došlo do toga? Kad je Lilit prvi put počela proučavati Bibliju s Jehovinim svjedocima, muž joj je rekao: “Biraj: ili ja ili Jehova.” Zato je prestala proučavati. Sada, dvije godine kasnije, dobila je traktat Vijesti Kraljevstva broj 37 dok je sa svojom djecom šetala parkom. To je obnovilo njezino zanimanje za istinu, i to toliko jako da je rekla svome mužu: “Možda si ti zadovoljan time da dobro živiš pedesetak godina i onda umreš, ali ja želim više od toga!” Zatim je obećala mužu da će joj proučavanje Biblije pomoći da ispravi svoje loše karakterne crte, pa se on prestao protiviti. Lilit danas proučava Bibliju, a muž je s tim suglasan te čuva djecu dok ona proučava. :bye:

Kambodža :heart:
--------------------------
Tijekom akcije s traktatom Hugues, koji služi kao misionar, ponudio je traktat Vijesti Kraljevstva jednom muslimanu. Kad ga je čovjek pročitao složio se s tim da religije ne bi smjele sudjelovati u ratovima. Bio je jako razočaran u svoju religiju, za koju je rekao da je sama sebe dovela na loš glas zbog ekstremista. Hugues mu je pročitao Psalam 46:9 i istaknuo da je Bog obećao da će po cijelom svijetu prekinuti ratove. Idući tjedan Hugues mu je ponudio knjigu Što Biblija uči. Čovjek danas jako cijeni Bibliju i redovito je proučava. :bye:

Rusija :heart:
--------------------
“Znam da vi imate istinu”, rekao je jedan pravoslavni svećenik koji je od dvije naše sestre uzeo traktat Vijesti Kraljevstva, “i da će vaš Bog, Jehova, uništiti sve krive religije i ostaviti vašu.” Zatim im je rekao ono što je znao o nebeskoj nadi i raju na Zemlji. Sestre su ga upitale zašto je ostao u svojoj religiji ako zna da će ona biti uništena. “Vidite”, odgovorio je, “meni je to posao. Imam tri stana i četiri automobila. Ne mogu se odreći svega toga.” :bye:

Kako nam ono što kaže Biblija može pomoći da razumijemo što je duša? :rtfm:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Mojs. 2:7: “Tada je Jehova Bog načinio čovjeka od praha zemaljskoga i udahnuo mu u nosnice dah života, i čovjek je postao živa duša.” (Zapazite da se ovdje ne kaže da je čovjek dobio dušu, nego da je čovjek postao duša, odnosno živa osoba.) (Dio hebrejske riječi koji je ovdje preveden s “duša” glasi nefeš. Isti je prijevod i u JB, a Ša, 2006, kaže “biće”.) :heart: :bye:

1. Kor. 15:45: “Tako je i napisano: ‘Prvi čovjek, Adam, postao je živa duša.’ Posljednji Adam postao je duh koji daje život.” (Dakle, opis duše u grčkom dijelu Biblije podudara se s opisom koji nalazimo u hebrejskom dijelu.) (Ovdje je “duša” prijevod grčke riječi psykhé u akuzativu. JB i St također kažu “duša”. Isti prijevod nalazi se i u izdanjima Šarićevog Novog zavjeta iz 1942, 1950. i 1965. No zanimljivo je da je u izdanju iz 2006. prijevod izmijenjen, pa se koristi izraz “biće”.) :heart: :bye:

1. Petr. 3:20: “U danima Noinim (...) svega se nekoliko ljudi, to jest osam duša, spasilo prošavši kroz vodu.” (Grčka riječ koja je ovdje prevedena s “duša” glasi psykhaí, što je množinski oblik riječi psykhé. JB, St i Ša, 2006 [kao i sva ranija izdanja Šarićevog prijevoda] također kažu “duša”, a Ru kaže “ljudi”.) :heart: :bye:

1. Mojs. 9:5: “I vašu ću krv, duše [odnosno život; hebrejski: nefeš] vaše, tražiti.” (Ovdje se duša poistovjećuje s krvlju.) :heart: :bye:

Još. 11:11: “Sve duše [hebrejski: nefeš] koje su u njemu bile pobili su oštricom mača.” (Iz ovog retka vidimo da se duša može ubiti mačem. Dakle, duše koje se ovdje spominju nisu mogle biti duhovi.) :heart: :bye:

Da razjasnimo nesto: Rec duh oznacava nekad sustinu ili srz necega. Npr. ti ne poznajes duh pravoslavlja; Rec duh takodje oznacava i logicki smisao neke tvrdnje. Npr. Hristos kaze ucenicima: ,,Cuvajte se kvasca farisejskog...''(Mt 16,6) a Ucenici shvatise te reci bukvalno , i onda ih Spasitelj ukorava da nisu razumeli duh ili logicki, sustinski smisao Njegovih reci; Rec duh oznacava i moralno-psiholosko raspolozenje za rad i borbu. ,,Hrabar covek je jak duhom, a plasljivac i ocajnik je klonuo duhom (Lk 1,17; Ps 143,4); Rec duh moze da oznacava utvaru, prividjenje (Lk 24,37); Rec duh oznacava ponekad cisto duhovno bice, andjela ili demona o cemu u Bibliji ima dosta primera.
Najzad rec duh oznacava duhovnu supstanciju za razliku od materijalne supstancije. Isto tako rec dusa upotrebljena je u Bibliji u vise razlicitih znacenja, razume se, prema raznim situacijama.
Na vise mesta u SZ rec dusa oznacava krv. Ovde je rec o dusi kao vegetativnom i animalnom principu , kao o bioloskoj sili koja ozivljava neko telo u bioloskom smislu te reci.
Postoji jos jedno znacenje reci dusa. Ta rec moze da oznacava zivog coveka u onom smislu kad kazemo: U toj kuci zivi pet dusa. ,,Koja dusa zgresi ona ce umreti'' (Jez 18,20); ili ,,I bice da ce se svaka dusa koja ne poslusa toga proroka istrebiti iz naroda''(Dap 3,23). ,,I posta covek dusa ziva''. U svakom od ovih citata govori o zivom coveku kao celom psihofizickom bicu, a ne bas o samoj ljudskoj dusi kao posebnom duhovnom bicu. Sledi nastavak...

Priznaju li i bibličari koji nisu Jehovini svjedoci da je to biblijsko gledište o duši? :rtfm:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U katoličkoj enciklopediji piše: “U Starom zavjetu duša se ne dijeli od tijela. Izraelac je gledao na stvari konkretno, promatrao ih je kao cjelinu, pa je stoga gledao na čovjeka kao na osobu, a ne kao na biće koje tvore razne sastavnice. Premda je izraz nefeš preveden našom riječi “duša”, taj izraz nikada nije označavao dušu kao nešto odijeljeno od tijela ili od osobe. (...) Izraz [psykhé] u Novom zavjetu po svom značenju odgovara izrazu nefeš. On između ostalog označava životni princip, sam život ili živo biće” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak XIII, stranice 449, 450). :bye:

“Hebrejski izraz preveden s ‘duša’ (nefeš, ono što diše) koji je koristio Mojsije (...) označava ‘živo biće’ i ne odnosi se samo na ljude. (...) U Novom se Zavjetu izraz psykhē (‘duša’) koristi na sličan način kao i nefeš” (The New Encyclopaedia Britannica, 1976, Macropaedia, svezak 15, stranica 152). :bye:

“Vjerovanje da duša nastavlja živjeti nakon smrti tijela zapravo spada u domenu filozofskih i teoloških spekulacija, a ne u domenu same vjere, pa se stoga nigdje u Svetom pismu ono izričito ne naučava” (The Jewish Encyclopedia, 1910, svezak VI, stranica 564). :bye:

:heart: :hvala: :heart:

Rec dusa upotrebljena je u Bibliji i u smislu psihickog ili dusevnog zivota. ,,Ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom i svom snagom svojom'' (5 Mojs 6,5; Mt 22,37). ,,Nego slozite ove moje reci u srce svoje i u dusu svoju'' (5 Mojs 11,18); ,,Dokle ces muciti duse nase'' (Jn 10,24), rekose Judeji Hristu.
No, najcesce Biblija govori o dusi bas kao o duhovnom telu covekovog bica. Smrt Rahilje, Jakovljeve zene ovako je opisana: ,,A kad se rastavljase sa dusom te umirase... (1 Mojs 35,18).
Prorok Ilija se ovako moli Bogu: ,,Gospode Boze moj, neka se povrati u dete dusa njegova'' (1 Car 17,21). Spasitelj hrabri svoje ucenike: ,,I ne bojte se onih koji ubijaju telo a dusu ne mogu ubiti; nego se vise bojte onoga koji moze i dusu i telo pogubiti u paklu'' (Mt 10,28).
Prorok Ilija takodje govori: ,,Dosta je vec Gospode, primi dusu moju (1 Car 19,4). Car i prorok David izrazava svoju veliku nadu u Boga kad kaze: ,,jer neces ostaviti duse moje u adu'' (Ps 16,10). ,,Kakvo je nadanje licemeru kad se lakomi, a Bog ce iscupati dusu njegovu'' (Jov 27,8).

Poslednja izmena:
JESU LI JEHOVINI SVJEDOCI TAJNO DRUŠTVO ? :rtfm:
==========================================

Zasigurno nitko ne želi podržavati tajnu organizaciju — religioznu ili nereligioznu — koja zloupotrebljava njegovo povjerenje ( BOŽJE ) i koristi ga za ciljeve s kojima se on ne slaže. Što ljudi ipak mogu učiniti da bi izbjegli upadanje u zamku upletenosti u tajna društva sumnjive prirode? Očigledno je da će svatko tko razmišlja o članstvu u tajnim društvima mudro postupiti ako se uvjeri u njihove stvarne ciljeve. Treba se čuvati pritiska prijatelja ili poznanika i svaka bi se odluka trebala temeljiti ne na emocijama, već na činjenicama. Zapamti, vrlo će vjerojatno sam pojedinac — a ne nitko drugi — biti pozvan da snosi moguće posljedice. Slijeđenje biblijskih načela najsigurniji je način da se izbjegnu opasne grupe čiji motivi nisu časni. To uključuje održavanje političke neutralnosti, pokazivanje ljubavi prema drugima, čak i prema neprijateljima, izbjegavanje ’djela tijela‘ i razvijanje plodova Božjeg duha. Iznad svega, pravi kršćani baš poput Isusa ne smiju biti dio svijeta, a to isključuje povezanost sa svjetovnim tajnim društvima. :bye:

Jehovini svjedoci su iskreni istraživači Biblije koji svoju vjeru smatraju vrlo važnom i otvoreno nastoje živjeti u skladu s njom. Širom svijeta oni su dobro poznati kao religiozna grupa koja ’traži mir i drži se njega‘. Stoga njihova knjiga Jehovah’s Witnesses—Proclaimers of God’s Kingdom ispravno primjećuje: ”Jehovini svjedoci ni na koji način nisu tajno društvo. Njihova vjerovanja temeljena na Bibliji potpuno su objašnjena u publikacijama koje su svima dostupne. Usto, oni ulažu posebne napore da pozovu javnost da posjete sastanke i da sami vide i čuju o čemu se radi.“ Prava religija definitivno ne pribjegava tajnovitosti. Obožavatelje pravog Boga upućuje se da ne skrivaju svoj identitet niti da prikrivaju namjere koje imaju kao Jehovini svjedoci. Rani učenici Isusa napunili su Jeruzalem svojim učenjem. Oni su izašli u javnost s obzirom na svoja vjerovanja i aktivnost. Jednako je i u slučaju Jehovinih svjedoka danas. Razumljivo, kada diktatorski režimi nepravedno ograniče slobodu obožavanja, kršćani moraju oprezno i hrabro ustrajati u svojoj aktivnosti, pokoravajući se ’većma Bogu negoli ljudima‘, u situaciji koja im je nametnuta zbog njihovog hrabrog javnog svjedočenja. Ako si ikada pomislio da bi Jehovini svjedoci mogli biti tajni kult ili sekta, to je vjerojatno bilo zbog toga jer si osobno premalo znao o njima. Mora da je takva situacija bila i kod mnogih u prvom stoljeću. Dvadeset osmo poglavlje Djela apostolskih govori nam o sastanku u Rimu koji je apostol Pavao imao sa ’židovskim prvacima‘. Oni su mu rekli: ”Mi bismo željeli čuti od tebe tvoje poglede, jer nam je za ovu sljedbu jedino poznato da joj se svuda protive“. U svom odgovoru, Pavao im je ”izlagao i svjedočio o kraljevstvu Božjem“ i ”jedni povjerovaše“. Dobivanje činjeničnih informacija što se tiče pravog kršćanstva, bilo je zasigurno za njihovu vječnu korist. Tako predani svojoj otvorenoj i javnoj službi Bogu, Jehovini svjedoci će biti sretni da mogu otkriti jednostavne činjenice o svojoj aktivnosti i vjerovanjima svakome tko mari za činjenice. :bye:

APOSTOL Petar savjetovao je svoje sukršćane: ”Vladajte se dobro medju neznabošcima, da bi za ono što vas opadaju kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, hvalili Boga“. U Italiji Jehovini svjedoci već dugi niz godina javno pokazuju takvo vrsno vladanje. U duhu Isusove poduke da ’propovijedaju s krovova‘, oni vrše svu svoju kršćansku aktivnost otvoreno i pred očima javnosti. Zbog toga, kad su jedan talijanski odvjetnik i jedan svećenik objavili optužbe da su Jehovini svjedoci ”nazovireligiozna sekta“ i ubrojili ih među ”tajna društva koja namamljuju ljude“, Svjedoci su odlučili pokrenuti pravni postupak zbog tih klevetničkih izjava. Na prvoj sudskoj raspravi sud je zaključio da odvjetnik i svećenik nisu povrijedili nijedan zakon. Međutim, 17. srpnja 1997. drugostepeni sud u Veneciji poništio je odluku prvog suda i proglasio obojicu optuženika krivima. Drugostepeni je sud izjavio: ”Oba objavljena sporna članka sadrže izraze i rečenice koji sigurno mogu nanijeti štetu ugledu sljedbenikâ religije ’Jehovinih svjedoka‘. Očigledno je da je namjera tih članaka javno nanositi sramotu sljedbenicima te religije.“ Sud je izjavio da ti članci ”predstavljaju kršenje korištenja zakonitog prava na izvještavanje i procjenjivanje“. Sud je dvojicu klevetnika kaznio globom i ujedno im naredio da plate sve sudske troškove, uključujući i odvjetničke troškove Svjedoka u oba sudska slučaja. U svojoj je pismenoj presudi drugostepeni sud u Veneciji objasnio: ”Samo ujednačenim provođenjem i osiguravanjem svih prava zajamčenih Ustavom [Italije] moguće je spriječiti netolerantne postupke i vjerski fanatizam.“ Ova je odluka potvrdila da aktivnost Jehovinih svjedoka nije niti tajna niti nazovireligiozna. ”Svrstati Svjedoke među tajna društva“, naveo je sud, ”znači ne poštovati kriterije čak ni povijesne istine, budući da je ta priznata religija prisutna u mnogim gradovima, a široko rasprostranjena djelatnost prozelitizma koju vrše njezini članovi, osobito nedjeljom i ostalim praznicima, opće je poznata i u svakom slučaju pobuđuje cijenjenje za trud koji se ulaže, bez obzira na to što netko misli o doktrinama koje se propovijedaju.“ Tako su izvještaji o revnom propovijedanju i primjernom vladanju Jehovinih svjedoka u Italiji pomogli da se razbiju predrasude prema njima. :bye:

:heart: :klap: :hvala: :klap: :heart:

Rec dusa upotrebljena je u Bibliji i u smislu psihickog ili dusevnog zivota. ,,Ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom i svom snagom svojom'' (5 Mojs 6,5; Mt 22,37). ,,Nego slozite ove moje reci u srce svoje i u dusu svoju'' (5 Mojs 11,18); ,,Dokle ces muciti duse nase'' (Jn 10,24), rekose Judeji Hristu.
No, najcesce Biblija govori o dusi bas kao o duhovnom telu covekovog bica. Smrt Rahilje, Jakovljeve zene ovako je opisana: ,,A kad se rastavljase sa dusom te umirase... (1 Mojs 35,18).
Prorok Ilija se ovako moli Bogu: ,,Gospode Boze moj, neka se povrati u dete dusa njegova'' (1 Car 17,21). Spasitelj hrabri svoje ucenike: ,,I ne bojte se onih koji ubijaju telo a dusu ne mogu ubiti; nego se vise bojte onoga koji moze i dusu i telo pogubiti u paklu'' (Mt 10,28).
Prorok Ilija takodje govori: ,,Dosta je vec Gospode, primi dusu moju (1 Car 19,4). Car i prorok David izrazava svoju veliku nadu u Boga kad kaze: ,,jer neces ostaviti duse moje u adu'' (Ps 16,10). ,,Kakvo je nadanje licemeru kad se lakomi, a Bog ce iscupati dusu njegovu'' (Jov 27,8).

Ворки, ако би могло тумечење овога горе, што је теолог навео...;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back