RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
SVETI DUH U POSLJEDNJIM DANIMA :rtfm:
=================================

Sveti duh jednako tako djeluje u korist pravih kršćana našeg vremena. To je u drugoj polovici 19. stoljeća postalo očito jednoj maloj grupi istraživača Biblije u Alleghenyu (Pennsylvania, SAD). Ti iskreni istraživači Biblije žarko su htjeli saznati ”istinu“. Jedan član te grupe, Charles Taze Russell, rekao je u vezi sa svojom potragom za biblijskom istinom sljedeće: ”Molio sam se (...) za sposobnost da svoje srce i um očistim od svake predrasude koja bi mi se mogla ispriječiti na tom putu i da me njegov duh vodi do ispravnog razumijevanja.“ Bog je blagoslovio ovu poniznu molitvu. Kako su Russell i njegovi suradnici marljivo istraživali Bibliju, tako su im mnoge stvari postale jasne. ”Ustanovili smo da su kroz stoljeća“, objasnio je Russell, ”razne sekte i vjerski pokreti prihvaćali svaki po neku biblijsku doktrinu i zatim ih pomiješali, neki s više, a neki s manje ljudskih nagađanja i pogrešnih tumačenja.“ To je dovelo do toga da se, kako je on to rekao, ”istina zametnula“. I doista, biblijske istine pale su u zaborav ostavši zatrpane ispod mnoštva poganskih učenja koja su se tijekom stoljećâ uvukla u kršćanstvo. No Russell je odlučio saznati istinu i objaviti je. Russell i njegovi suradnici hrabro su na stranicama časopisa Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence (Sionska kula stražara i glasnik Kristove prisutnosti) osuđivali lažne religiozne doktrine koje su Boga prikazivale u krivom svjetlu. Razumjeli su da je — suprotno uvriježenom mišljenju među religijama — duša smrtna, da nakon smrti odlazimo u grob i da je Jehova jedini pravi Bog, stoga ne može biti dio nekog Trojstva. Kao što možeš i pretpostaviti, to razotkrivanje lažnih učenja razgnjevilo je svećenstvo kršćanstva. U silnoj želji da zadrže svoje utjecajne položaje mnogi katolički i protestantski svećenici organizirali su kampanje čiji je cilj bio da unište Russellov ugled. No on i njegovi suradnici nisu se predali. S povjerenjem su se obratili Božjem duhu za vodstvo. ”Naš Gospodin Isus nam jamči“, rekao je Russell, ”da će (...) Očev sveti duh, koji je poslan zbog Isusa i na zahtjev našeg Otkupitelja, Posrednika i Poglavara, biti naš podučavatelj.“ I kako ih je samo podučio! Ti iskreni Istraživači Biblije nastavili su uzimati čiste vode istine iz Biblije i objavljivati ih diljem svijeta. Današnja organizacija Jehovinih svjedoka već duže od jednog stoljeća spremno prihvaća vodstvo Božjeg svetog duha. Dok Jehovin duh sve više osvjetljava njihov duhovni vidik, Svjedoci spremno vrše potrebne preinake kako bi se prilagodili tom novom razumijevanju. :bye:

Ivan 8:32 - ...i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi. :heart:

Ivan 16:13 - No kada dođe on, duh istine, uputit će vas u svu istinu, jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti ono što čuje i objavit će vam ono što dolazi. :heart:

Otkrivenje 22:17 - I duh i nevjesta govore: “Dođi!” I tko god čuje, neka kaže: “Dođi!” I tko je god žedan, neka dođe! Tko god želi, neka uzme vode života zabadava! :heart:

Izreke 4:18 - A pravednička je staza kao sjajna svjetlost koja sve jače svijetli, dok ne bude potpuni dan. :heart:

Isus je ukazao na još jedan aspekt djelovanja Božjeg svetog duha kad je svojim učenicima rekao: ’Primit ćete silu kad sveti duh dođe na vas, i bit ćete mi svjedoci do najudaljenijeg dijela zemlje‘. Isusovo obećanje da će svojim učenicima dati ”silu“ i ”sveti duh“ koji su im potrebni za izvršavanje od Boga im dodijeljenog zadatka još uvijek se ispunjava. Jehovini svjedoci su kao grupa dobro poznati po svojim propovjedničkim aktivnostima. (Vidi okvir.) Doista, Jehovini svjedoci prenose poruku istine u preko 230 zemalja i otočnih skupina. Oni pod svim mogućim okolnostima, pa čak i kad time riskiraju život u ratom zahvaćenim područjima, hrabro podižu svoj glas u znak podrške Božjem Kraljevstvu. Njihova revnost u kršćanskoj službi snažan je dokaz u prilog tome da sveti duh djeluje i danas. A posve je vidljivo i to da Jehova Bog blagoslivlja njihove napore. Primjerice, Svjedoci su prošle godine proveli preko milijardu sati u propovijedanju dobre vijesti o Božjem Kraljevstvu. S kakvim rezultatom? Broj onih koji su simbolizirali svoje predanje Bogu krštenjem u vodi iznosio je 323 439. Pored toga, svakog su se tjedna s zainteresiranim osobama vodila 4 433 884 biblijska studija na domu. Ukupno je uručena 24 607 741 knjiga, 631 162 309 časopisa i 63 495 728 brošura i brošurica. Kakvog li snažnog svjedočanstva u prilog tome da Božji duh djeluje! :bye:

Djela apostolska 1:8 - ...nego ćete primiti snagu kad sveti duh dođe na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.” :heart:

:klap: :hvala: :klap:

Poslednja izmena:
Razočaran krivom religijom :rtfm:
------------------------------------------------
Jedan čovjek iz Gane, po imenu Godwin, imao je skoro 70 godina kada je napustio PREZBITERIJANSKU crkvu i MASONSKU ložu. ”U crkvi su se događale neke stvari koje sam smatrao vrijednima prijekora“, kaže Godwin. ”Naprimjer, bilo je mnogo unutarnjih sukoba, a oni još uvijek traju. Ponekad je morala doći policija kako bi uvela mir i red! Nisam smatrao da je to prikladno za sljedbenike Krista. Tada je nastao problem između mene i jednog suvjernika prezbiterijanca. Javni je sud saslušao slučaj i tog je čovjeka presudio krivim. Međutim, SVEĆENIK crkve nepravedno je stao na stranu tog čovjeka i pokušao me ukoriti pred čitavom kongregacijom! Iskreno sam mu rekao što mislim o tome te sam otišao iz crkve — i nikada se nisam vratio. Prošlo je neko vrijeme te su me u mojoj kući posjetili JEHOVINI SVJEDOCI. Ispočetka sam ih slušao samo zato jer nisam htio odbiti ljude koji govore o Bogu. No, počeo sam primjećivati da su, iako sam desetljećima bio prezbiterijanac, postojale mnoge stvari koje o Bibliji nisam znao. Naprimjer, nikada nisam znao da Biblija pruža nadu za vječni život u Raju na Zemlji. A kad sam počeo posjećivati sastanke Jehovinih svjedoka, bio sam impresioniran manirama, a posebno odijevanjem i dotjerivanjem mladih među njima. To su bili ljudi koji su zaista živjeli u skladu s biblijskim načelima!“ Ipak, ’kupovanje istine‘ od njega je zahtijevalo da napravi neke bolne promjene u svom životu. Godwin se prisjeća: ”Bio sam član masonske lože. A iako je ona poznata kao bratovština koja svojim članovima pruža pomoć, vršio sam rituale koji su uključivali korištenje lubanja i kostiju te prizivanje duhova. Ti duhovi navodno pomažu onima koji s njima saobraćaju da se razviju u duhovnom pogledu. Moje proučavanje pomoglo mi je da uvidim da se Jehova Bog gnuša nad svakom upletenošću u SPIRITIZAM zato jer on osobu može dovesti pod utjecaj Sotone i njegovih zlih duhovnih sila. Hoću li ostati član masonske lože sa svim njenim mističnim stvarima, ili ću prestati s tim i ugoditi Jehovi? Izabrao sam ovo drugo. Uništio sam sav pribor SLOBODNIH ZIDARA koji sam posjedovao, pa čak i odoru koju sam koristio na sastancima lože. Osjetio sam istinitost Isusovog obećanja kad je rekao: ’Istina će vas izbaviti!‘. Sada drugima radosno prenosim stvari koje sam naučio. Uopće ni za čim ne žalim.“ Mnoge tisuće iskrenih osoba na sličan su način napravile velike žrtve kako bi ’kupile istinu‘. Poput troje kršćana o kojima je bilo riječi u ovom članku, oni ne žale zbog promjena koje su napravili. Biblijska im je istina dala ”vrstan temelj za budućnost, da bi se čvrsto uhvatili pravog života“. Taj ’pravi život‘ kao i svi blagoslovi koje on donosi sa sobom, mogu biti i tvoji u svu vječnost ako ’kupiš istinu‘.

Ivan 8:31,32 - “Ako ostanete u mojoj riječi, zaista ste moji učenici, i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.” :heart:

1. Timoteju 6:12,19 - Bij dobru bitku vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan, za što si dao dobro svjedočanstvo pred mnogim svjedocima.Time će skupljati ono blago koje je dobar temelj za budućnost, kako bi osvojili pravi život. :heart:

:bye: :heart: :bye: :heart:

Poslednja izmena:
Treba napomenuti da mu je tako dobro pošlo u životu da mu je je sledećeg proleća njegova drvena noga, okovana na onom užem kraju čistim švedskim čelikom, prolistala, i uskoro je počela da daje značajan prinos pegavih ripstonskih jabuka, što je našem preobraćeniku omogućilo da se sa zamašnim prihodom koji je ostvarivao prodajom tih jabuka, povuče u vilu na obali mora.

Vorki, zasto onda Isus kaze: Ja i Otac jedno smo; Sve sto ima Otac moje je; Ko vidi mene video je Oca (Jn 10,30; 16,15; 14,9; 5,18). Kako je onda samo covek mogao da iskupi ceo svet? ,,Ja sam put, istina i zivot'' (Jn 14,6). Kako je to jedan covek mogao da kaze to za sebe?

OVAJ biblijski citat iz Ivana 10:30 često se navodi kao potvrda za Trojstvo, iako se ovdje uopće ne spominje neka treća osoba. Ali, sam Isus je objasnio što je mislio s tim da je ”jedno” s Ocem. Prema Ivanu 17:21, 22 (NS), on se molio Bogu u vezi svojih učenika: ”Da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u zajednici sa mnom i ja u zajednici s tobom, da i oni budu u zajednici s nama, ... da bi bili jedno, kao što smo mi jedno.” Da li se Isus molio da iz svih njegovih učenika postane jedan jedini entitet (biće)? Ne, očito se molio za to da oni budu ujedinjeni u načinu razmišljanja i u namjeri, kao što su on i Otac ujedinjeni. Prema 1. Korinćanima 3:6, 8 (Stvarnost) Pavao je rekao: ”Ja sam posadio, Apolon je zalio... Onaj koji sadi i onaj koji zalijeva jedno su.” Pavao nije mislio da su on i Apolo jedna osoba; štoviše, mislio je da su ujedinjeni u namjeri. Grčka riječ (hen), koju je ovdje Pavao upotrijebio za ”jedno”, stoji u srednjem rodu, a ukazuje na jedinstvo u suradnji. Radi se o istoj riječi koja je upotrijebljena u Ivanu 10:30 za opisivanje Isusova odnosa prema njegovom Ocu. Istu riječ je Isus upotrijebio i u Ivanu 17:21, 22. Kad je, dakle, u ovim slučajevima upotrijebio riječ za ”jedno” (hen), govorio je o jedinstvu misli i namjere.

Jean Calvin (koji je bio trinitarijanac) u knjizi Commentary on the Gospel According to John (Komentar evanđelja po Ivanu), pisao je o Ivanu 10:30: ”Ljudi u stara vremena su pogrešno primjenjivali ovaj redak kako bi dokazali da su Krist... i Otac isto biće. Krist ne govori o jedinstvenosti bića, nego o skladu između njega i Oca.” U kontekstu redaka nakon Ivana 10:30 Isus je snažno ukazao na to da svojim riječima nije tvrdio za sebe da je Bog. On je Židovima koji su pogrešno donijeli taj zaključak, želeći ga zbog toga kamenovati, postavio pitanje: ”Kako vi govorite onome kojega Otac posveti i posla na svijet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: ja sam Sin Božji?” (Ivan 10:31-36). Ne, Isus nije tvrdio da je Bog Sin, nego Sin Božji. :bye:

1. Korinćanima 1:10 - Potičem vas, braćo, imenom Gospodina našega Isusa Krista da svi jedno govorite i da među vama ne bude podjela, nego da budete potpuno ujedinjeni istim umom i istim načinom razmišljanja. :heart:

TKO JE BIO TACIJAN ? :rtfm:
======================

PRI kraju svog trećeg misionarskog putovanja apostol Pavao sastao se sa starješinama skupštine u Efezu. Rekao im je: “Ja znam da će nakon mog odlaska među vas ući okrutni vukovi koji neće obzirno postupati sa stadom, i između vas samih dići će se ljudi koji će govoriti iskrivljene stvari da bi odvukli učenike za sobom“ (Djela apostolska 20:29, 30). Pavlove riječi pokazale su se istinitima budući da je u drugom stoljeću n. e. došlo do određenih promjena i prorečenog otpada. Na snazi je dobivao gnosticizam, rasprostranjeni religiozni i filozofski pravac koji je onečistio vjeru nekih kršćana. Gnostici su vjerovali da su stvari duhovne prirode dobre, a sve što je materijalno smatrali su zlom. Zaključujući da je sve tjelesno zlo, odbacili su brak i rađanje, tvrdeći da potječu od Sotone. Zbog vjerovanja da je dobro samo ono što je duhovne prirode, neki od njih smatrali su da nije važno što čovjek radi sa svojim fizičkim tijelom. Takvi su stavovi za posljedicu imali ekstremne načine života — bilo asketizam bilo prepuštanje tjelesnim užicima. Gnostici su tvrdili da spasenje dolazi jedino putem mističnog gnosticizma, ili samospoznaje, ne ostavljajući time mjesta za istinu iz Božje Riječi. Kako su na prijetnju gnosticizma reagirali oni koji su se izjašnjavali kao kršćani? Neki učeni ljudi otvoreno su se usprotivili pogrešnim gnostičkim učenjima, dok su drugi podlegli njihovom utjecaju. Irenej se, naprimjer, upustio u doživotnu borbu protiv heretičkih učenja. Podučavao ga je Polikarp, čovjek koji je bio suvremenik apostola. Polikarp je bio pobornik strogog pridržavanja učenja Isusa Krista i njegovih apostola. No Irenejev prijatelj Florin se unatoč tome što je imao istog učitelja ipak poveo za učenjima Valentina, najistaknutijeg zastupnika gnosticizma. To su uistinu bila burna vremena. Djela Tacijana, poznatog pisca iz drugog stoljeća, pomažu nam razumjeti religioznu klimu tog vremena. Kakav je čovjek bio Tacijan? Kako je došlo do toga da se počeo izjašnjavati kao kršćanin? I kako je on reagirao na utjecaj gnostičke hereze? Njegovi zanimljivi argumenti i vlastiti primjer mogu svima koji danas traže istinu pružiti vrijedne pouke. :bye:

Tacijan se rodio u Siriji. Mnogo je proputovao i čitao te se tako dobro upoznao s grčko-rimskom kulturom svog vremena. Tacijan je u Rim došao kao putujući retor. No dok je bio u Rimu, njegovu je pažnju privuklo kršćanstvo. Počeo se družiti s Justinom Mučenikom i vjerojatno postao njegov učenik. Opisujući svoje obraćenje na nominalno kršćanstvo, Tacijan kaže: “Tražio sam način da dokučim istinu.“ Govoreći o onome što je osjećao kada je došao u doticaj s Biblijom, on kaže: “Susreo sam se s određenim barbarskim tekstovima, odviše starim da bi se uspoređivali s gledištima Grka i odviše uzvišenim da bi se uspoređivali s njihovim zabludama. Morao sam im vjerovati zbog njihova jednostavna jezika, iskrenosti njihovih pisaca, istinita predviđanja budućnosti, zbog njihovih uzvišenih nauka i objave o vlasti koja će vladati čitavim svijetom, sjedinjena u jednom Biću.“ Tacijan je bez ustezanja pozivao svoje suvremenike neka se upoznaju s kršćanstvom kakvo je tada postojalo i uoče njegovu jednostavnost i jasnoću naspram tame koja je vladala u poganskom svijetu. Što možemo naučiti iz onoga što je Tacijan napisao? Tacijana njegova djela prikazuju kao apologeta, odnosno pisca koji otvoreno brani svoju vjeru. Imao je odbojan, neprijateljski stav prema poganskoj filozofiji. Tacijan u svom djelu Govor Grcima ističe da je poganstvo bezvrijedno te da je kršćanstvo kakvo on poznaje u skladu s razumom. Stil mu je vrlo oštar dok izražava prezir prema grčkoj kulturi i filozofiji. Naprimjer, o filozofu Heraklitu kaže: “Međutim, smrt kojom je umro razotkrila je nerazumnost ovog čovjeka. Imao je vodenu bolest, a kako je izučavao umijeće liječenja jednako kao i filozofiju, on je sebe oblijepio kravljim izmetom koji mu je, otvrdnuvši, toliko stegnuo cijelo tijelo da mu se meso rasprsnulo, i tako je umro.“ Tacijan je čvrsto vjerovao u jednog Boga, Stvoritelja svega što postoji. U svom Govoru Grcima on naziva Boga “Duhom“ i kaže: “Samo On je bez početka, i On sam je početak svega“. Odbacujući upotrebu vjerskih slika i kipova, Tacijan piše: “Kako mogu o komadima drva i kamenju govoriti kao o bogovima?“ Vjerovao je da je prvo što je nebeski Otac stvorio bila Riječ, ili Logos, preko koje je zatim stvoren materijalni svemir. O uskrsnuću koje se treba zbiti u vrijeme koje je za to određeno, Tacijan kaže: “Vjerujemo da će doći do uskrsnuća tijela nakon što svemu dođe kraj.“ Objašnjavajući zašto umiremo, on piše: “Nismo bili stvoreni da umiremo, ali ipak umiremo jer smo sami za to krivi. Uništila nas je naša slobodna volja; mi koji smo bili slobodni postali smo robovi; prodani smo zbog grijeha.“ A objašnjenje koje Tacijan daje o duši doista je zbunjujuće. On kaže: “Čovjekova duša nije sama po sebi besmrtna, o Grci, već smrtna. Ali može i ne umrijeti. Ukoliko nije spoznala istinu, ona umire i raspada se zajedno s tijelom, ali na svršetku svijeta ponovo oživljava zajedno s tijelom, primajući smrtnu osudu vječne kazne.“ Nije jasno što je točno Tacijan time htio reći. Je li možda, držeći se nekih biblijskih učenja, u isto vrijeme pokušavao udovoljiti svojim suvremenicima miješajući biblijske istine i poganske filozofije? Još jedno Tacijanovo poznato djelo je Diatessaron, ili Harmonija četiri Evanđelja. Tacijan je bio prvi koji je skupštinama u Siriji učinio dostupnima Evanđelja na njihovom jeziku. Bilo je to vrlo cijenjeno djelo u kojem su četiri Evanđelja povezana u jednu cjelinu. Njime se služila sirijska Crkva. :bye:

Podrobnijom analizom Tacijanovih djela saznajemo da je bio dobro upoznat s Biblijom i veoma je poštovao. O utjecaju Biblije na njega on kaže: “Nije mi stalo do bogatstva; ne pokoravam se vojnoj vlasti; gnušam se nad bludom; ne osjećam nezasitnu ljubav prema dobitku koja bi me tjerala da postanem pomorac. ( . . . ) Nisam opsjednut željom da budem slavan. ( . . . ) Jedno je sunce za sve ljude i jedna je smrt za sve, živjeli oni u veselju ili u bijedi.“ Tacijan savjetuje: “Prestanite živjeti za ovaj svijet i odbacite njegovu ludost. Živite za Boga, spoznajte ga i skinite staru narav“. S druge strane, spomenimo što piše u Tacijanovom djelu O savršenosti prema riječima Spasiteljevim. U njemu je bračno uređenje pripisao Ðavlu. Tacijan je snažno osuđivao brak tvrdeći da se čovjek njime veže uz ovaj propadljivi svijet. Izgleda da je Tacijan oko 166. n. e., poslije smrti Justina Mučenika, ili osnovao asketsku sektu enkratita ili joj je pristupio. Njezini su sljedbenici naglašavali strogu samokontrolu i tjelesnu uzdržljivost. Živjeli su asketski, što je od njih zahtijevalo da se odreknu vina, braka i materijalnih posjeda. Zašto se Tacijan toliko udaljio od Biblije? Je li postao “zaboravni slušač“? Je li postao plijenom ljudske filozofije zato što nije odbacio lažne priče? S obzirom na to da je zastupao tako izrazite zablude, je li se možda radilo o nekom duševnom poremećaju? Što god da bilo, Tacijanova djela i njegov primjer pružaju nam uvid u tadašnju religioznu klimu. Pokazuju koliko štetan može biti utjecaj filozofije ovoga svijeta. Zato trebamo primiti k srcu upozorenje apostola Pavla da se klonimo “ispraznog govora koji oskvrnjuje ono što je sveto i proturječjâ lažno nazvane ‘spoznaje‘“. :bye:

:heart: :klap: :hvala: :klap: :heart:

Ne volim ja, nego vase ucenje dovodi do toga da onaj covek ima onakav tumor!
aj ne izmisljaj :roll: nisi nikad cuo da ljudi obolevaju :roll: :think: desava se :neutral: svima...

koliko je pravoslavaca samo u dusevnim bolnicama i koliko se njih ubije godisnje...

koliko njih umre od transfuzije krvi ...

pa nama to nije argument protiv pravoslavlja :roll: stvarno si jadan...:roll:

aj nadji neki argument umesto sto patetises :roll:

aj ne izmisljaj :roll: nisi nikad cuo da ljudi obolevaju :roll: :think: desava se :neutral: svima...

koliko je pravoslavaca samo u dusevnim bolnicama i koliko se njih ubije godisnje...

koliko njih umre od transfuzije krvi ...

pa nama to nije argument protiv pravoslavlja :roll: stvarno si jadan...:roll:

aj nadji neki argument umesto sto patetises :roll:

Opet vređaš čoveka....ccc...de će ti duša,jadna?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back