RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iz rata u mir :rtfm:
---------------------------

Prije više godina, dok je rat bjesnio na Balkanu, Branko je služio kao stražar u jednoj bolnici, u hrvatskom dijelu Bosne. Jedan liječnik koji je radio u bolnici proučavao je Bibliju s Jehovinim svjedocima i jedne noći ispričao je Branku što je naučio iz tog proučavanja. Ono što je Branko čuo toliko ga je dirnulo da je odmah položio oružje. Nešto kasnije, nakon što se preselio u drugu evropsku zemlju, Branko je prisustvovao sastanku Jehovinih svjedoka i tamo je upoznao Slobodana. I Slobodan je došao iz Bosne. Sudjelovao je u istom ratu kao i Branko — samo na suprotnoj strani. Slobodan se borio za Srbe, a protiv Hrvata. Kad su se njih dvojica upoznala, Slobodan je već bio Svjedok Jehove, pa je ponudio Branku, svom bivšem neprijatelju, da s njim proučava Bibliju. Kako je studij napredovao, tako je Brankova ljubav prema Stvoritelju Jehovi rasla. Ubrzo je odlučio postati Jehovin svjedok. I Slobodan je postao Svjedok uz pomoć bivšeg neprijatelja. Kako? Pa, nakon što je napustio bosansko ratište, posjetio ga je Mujo, koji je također došao iz Bosne, ali koji je odrastao u vjeri koja se jako razlikuje od Slobodanove. Sada je Mujo bio Jehovin svjedok. Iako su nekad bili neprijatelji, Slobodan je pristao proučavati Bibliju s Mujom i kasnije postao Jehovin svjedok. Što je bio razlog da su ovi ljudi prevladali duboko ukorijenjenu etničku mržnju i iz neprijatelja postali prijatelji? Proučavajući Bibliju, razvili su ljubav prema Jehovi. Nakon toga bili su spremni dopustiti da ih ’Bog pouči da ljube jedan drugoga‘ (1. Solunjanima 4:9, St). Kao što profesor Wojciech Modzelewski o Jehovinim svjedocima kao o grupi zapaža, ”ključni faktor za njihov miroljubiv stav jest ideja da već danas slijede načela koja se nalaze u Bibliji“.
Na svoju radost, Branko je kasnije saznao da je liječnik koji mu je prvi o tome govorio također postao Jehovin svjedok. :heart: :bye:

Iz rata u mir :rtfm:
---------------------------

Prije više godina, dok je rat bjesnio na Balkanu, Branko je služio kao stražar u jednoj bolnici, u hrvatskom dijelu Bosne. Jedan liječnik koji je radio u bolnici proučavao je Bibliju s Jehovinim svjedocima i jedne noći ispričao je Branku što je naučio iz tog proučavanja. Ono što je Branko čuo toliko ga je dirnulo da je odmah položio oružje. Nešto kasnije, nakon što se preselio u drugu evropsku zemlju, Branko je prisustvovao sastanku Jehovinih svjedoka i tamo je upoznao Slobodana. I Slobodan je došao iz Bosne. Sudjelovao je u istom ratu kao i Branko — samo na suprotnoj strani. Slobodan se borio za Srbe, a protiv Hrvata. Kad su se njih dvojica upoznala, Slobodan je već bio Svjedok Jehove, pa je ponudio Branku, svom bivšem neprijatelju, da s njim proučava Bibliju. Kako je studij napredovao, tako je Brankova ljubav prema Stvoritelju Jehovi rasla. Ubrzo je odlučio postati Jehovin svjedok. I Slobodan je postao Svjedok uz pomoć bivšeg neprijatelja. Kako? Pa, nakon što je napustio bosansko ratište, posjetio ga je Mujo, koji je također došao iz Bosne, ali koji je odrastao u vjeri koja se jako razlikuje od Slobodanove. Sada je Mujo bio Jehovin svjedok. Iako su nekad bili neprijatelji, Slobodan je pristao proučavati Bibliju s Mujom i kasnije postao Jehovin svjedok. Što je bio razlog da su ovi ljudi prevladali duboko ukorijenjenu etničku mržnju i iz neprijatelja postali prijatelji? Proučavajući Bibliju, razvili su ljubav prema Jehovi. Nakon toga bili su spremni dopustiti da ih ’Bog pouči da ljube jedan drugoga‘ (1. Solunjanima 4:9, St). Kao što profesor Wojciech Modzelewski o Jehovinim svjedocima kao o grupi zapaža, ”ključni faktor za njihov miroljubiv stav jest ideja da već danas slijede načela koja se nalaze u Bibliji“.
Na svoju radost, Branko je kasnije saznao da je liječnik koji mu je prvi o tome govorio također postao Jehovin svjedok. :heart: :bye:

Vorki, ovo je pricica za laku noc ili dobro jutro?:heart::hvala:

HOcemo li mi jednom ozbiljno pretresti tezu "zimskog sna" Crkve u svetlu Hristovih obecanja o postojanosti Crkve?

Ворки, ваш превод "Нови свет" је комбинација превода и вашег тумачења... То није веродостојна Библија, јер би се огрешила о саму себе, јер у њој јасно стоји да ни једно слово, ни једна цртица неће нестати из закона...

Dobro, to je tvoje mišljenje i stav. Napisao sam nekoliko postova za redom o prijevodu Novi svijet, tako da ga prouči ako hoćeš, pa ćeš uvidjeti da griješiš.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9520976&postcount=1796,1797 i 1798 - post

:heart: :bye:

Vorki, ovo je pricica za laku noc ili dobro jutro?:heart::hvala:

HOcemo li mi jednom ozbiljno pretresti tezu "zimskog sna" Crkve u svetlu Hristovih obecanja o postojanosti Crkve?

Može, jer kad to shvatiš onda ćeš uvidjeti istinu i prihvatiti zabludu.

Pisao sam već o tome, no nije na odmet da ponovim.

Biblija je jasno prorekla da će poslije smrti prvim Isusovih učenika nastati KRŠĆANSKI OTPAD, koji će preuzeti primat kršćanstva u javnom i političkom smislu. Kršćanstvo, kao pravi Božji narod, se GASI u obliku SKUPINE, međutim, Bog preko POJEDINACA ili manjih grupica i dalje djeluje na svome PLANU SPASENJA i rasvjetljavanju istine od laži. SPAJANJEM kršćanstva sa svijetom dolazi do ULASKA poganizma i ljudske tradicije u učenja istine, te počinju prevladavati razni DOGMATSKI koncepti i ceremonijalni običaji. Tadašnji vodeći predstavnici kršćanstva, krajem drugoga i početkom trečega stoljeća, a pogotovo poslije prihvaćanja kršćanstva za SLUŽBENU religiju i koncila u Niceji, podlegli su KOMPROMISU sa tadašnjim rimskim religioznim učenjem i grčkom filozofijom. Nadalje, ti NE KRŠĆANSKI običaji su počeli poprimati svoju ustajalost u načinu života i crkve i ljudi laika. Bog Jehova je djelovao kroz hrabre pojedince, koji su se usudili SUPROTSTAVITI crkvi i njezinoj ISKRIVLJENOSTI, no u večini slučajeva sa SMRTONOSNIM posljedicama. Svaki pojedinac, i osnivač nove crkvene zajednice je obznanjivao istinu i raskrinkavao velo zabluda i laži. Pojedini ljudi, koji su u večini slučajeva izgubili svoje živote, su DOPRINESLI jačanju svijetla istine i biblijske logike. U trenutku, pred sam početak POSLIJEDNJIH DANA, mladič Rasell i grupa prijatelja, potaknuti od strane BOGA, preko SILE, dobili su nagon u svojim srcima za ISTRAŽIVANJE Pisma, uvidjevši potrebu za otkrivanjem SMISLA i istine. Njihova namjera je bila časna i dobronamjerna, te su zato i prozvani za ISTRAŽIVAČE BIBLIJE. Kako je proučavanje teklo oni su OTKRIVALI sve više i više pravih istina i razotkrivali mnoštvo laži i nelogike. Uvidjeli su da su upravo oni PROREČENI Božji narod za poslijednje dane. Kasnije se istina sve više razvijala i dan je postajao sve jasniji i svijetliji. Normalno je, da u takvim uvijetima i želje i htjenja, neke stvari su NAGLO i brzopleto donosili, no uvijek sa stavom PONIZNOSTI su priznavali svoje greške. To obilježje je upravo svojstveno Božjem narodu. Danas je još jasnija slika o ovom razdoblju kraja, i sigurni smo da se bliži KRAJ ZLA i njegovog uzročnika, Sotone Đavla. :heart: :bye:

:klap: :hvala: :klap:

Ја не говорим о неким савременим терминима, већ о томе да сте цео библијски смисао изменили...

Nije točno, jer SVAKA Biblija danas na svijetu koja postoji ima ISTI SMISAO, no neki pojmovi ili riječi su drugačije. :heart: :bye:

Upravo prijevodi, koje ste večinom VI uzimali za svoje Biblije, potječu iz doba kada je postojao kršćanski otpad, tako da su UBAČENI neki termini koji su pridonesli novom ( dogmatskom ) učenju.

Biblija Novi svijet, je rađena od NAJSTARIJIH mogučih prijepisa, koje danas postoje u različitim muzejima svijeta. Prema tome, nije ispravno kada se govori da je prijepis ven okvira orginalnog teksta, pošto je baš naša Biblija stvarana na način ORGINALNOSTI.

Mržnja - Sljepilo uma i srca :rtfm:
------------------------------------------------
PRIJE otprilike dvije tisuće godina, jedna mala grupa postala je predmetom mržnje. Tertulijan objašnjava kakav su stav Rimljani općenito imali prema ranim kršćanima: ”Ako nebo ne daje kišu, ako se dogodi potres, ako vlada glad ili pošast, odmah se čuje povik: ’Bacite kršćane lavovima!‘“ Usprkos tome što su bili predmet mržnje, rani su kršćani odoljeli iskušenju da se osvete za učinjenu nepravdu. U svojoj poznatoj Propovijedi na gori, Isus Krist je rekao: ”Čuli ste da je kazano: ljubi bližnjega svojega, i mrzi na neprijatelja svojega. A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje (...) i molite se Bogu za one koji vas gone“ (Matej 5:43, 44). Židovska usmena predaja zastupala je mišljenje da je ispravno ’mrziti neprijatelja‘. Međutim, Isus je rekao da moramo voljeti i svog neprijatelja, a ne samo prijatelja. To je teško, ali ne i nemoguće. Voljeti neprijatelja ne znači voljeti sve njegove postupke ili sva njegova djela. Grčka riječ koju nalazimo u Matejevom izvještaju izvedena je od riječi agápe, kojom se opisuje ljubav koja postupa u skladu s načelom. Osoba koja pokazuje agápe, načelnu ljubav, čini dobro čak i neprijatelju koji je mrzi i maltretira. Zašto? Zato što na taj način oponaša Krista i pobjeđuje mržnju. Jedan je grčki izučavatelj zapazio: ”[Agápe] nam omogućava da pobijedimo svoju prirodnu sklonost gnjevu i ogorčenosti.“ No, hoće li to djelovati u današnjem svijetu ispunjenom mržnjom? :heart: :bye:

Doduše, nisu svi koji tvrde da su kršćani odlučni slijediti Kristov primjer. Nedavna krvoprolića u Ruandi izvršile su etničke grupe čiji se mnogi članovi izjašnjavaju kao kršćani. Pilar Díez Espelosín, rimokatolička opatica koja je 20 godina radila u Ruandi, potanko je ispričala jedan dojmljiv događaj. Neki je čovjek prišao njenoj crkvi mašući kopljem koje je očigledno upotrijebio. Opatica ga je upitala: ”Kako možeš hodati uokolo ubijajući ljude? Zar ne misliš o Kristu?“ Izjavio je da misli o njemu, ušao je u crkvu, kleknuo i gorljivo molio krunicu. No kad je završio, otišao je kako bi nastavio ubijati. ”Ovaj događaj pokazuje da evanđelje ne poučavamo ispravno“, priznala je opatica. Međutim, takvi neuspjesi ne znače da je Isusova poruka manjkava. Oni koji ispovijedaju pravo kršćanstvo mogu pobijediti mržnju. :heart: :bye:

Može, jer kad to shvatiš onda ćeš uvidjeti istinu i prihvatiti zabludu.

mislim da je izlisno da malo, po malo ubacujes Watchtower isecke... pogotovu jos onakve...

Pisao sam već o tome, no nije na odmet da ponovim.
tacno, jesmo nesto malo pricali, ali se nismo previse udubljivali u pricu....

Biblija je jasno prorekla da će poslije smrti prvim Isusovih učenika nastati KRŠĆANSKI OTPAD, koji će preuzeti primat kršćanstva u javnom i političkom smislu.

molim citat koji govori o tome kako ce otpad nadvladati Crkvu

Kršćanstvo, kao pravi Božji narod, se GASI u obliku SKUPINE, međutim, Bog preko POJEDINACA ili manjih grupica i dalje djeluje na svome PLANU SPASENJA i rasvjetljavanju istine od laži.

molim:
1) imena tih istaknutih pojedinaca
2) nazive tih grupa
3) ucenja tih grupa
4) srodnost njihovih sa ucenjem JS

please note, da su arijanci kao grupa nestali tokom 7. i 8 veka...

SPAJANJEM kršćanstva sa svijetom dolazi do ULASKA poganizma i ljudske tradicije u učenja istine, te počinju prevladavati razni DOGMATSKI koncepti i ceremonijalni običaji.

molim malo vise objasnjenja

Tadašnji vodeći predstavnici kršćanstva, krajem drugoga i početkom trečega stoljeća, a pogotovo poslije prihvaćanja kršćanstva za SLUŽBENU religiju i koncila u Niceji, podlegli su KOMPROMISU sa tadašnjim rimskim religioznim učenjem i grčkom filozofijom.
ono sto je u Nikeji potvrdjeno kao Simbol vere toliko je razlicito od "rimskim religioznim učenjem i grčkom filozofijom" da je prosto nepojmljivo izneti stav kojim se izmedju njih stavlja znak jednakosti...

Nadalje, ti NE KRŠĆANSKI običaji su počeli poprimati svoju ustajalost u načinu života i crkve i ljudi laika.

malo vise razjasniti

Bog Jehova je djelovao kroz hrabre pojedince, koji su se usudili SUPROTSTAVITI crkvi i njezinoj ISKRIVLJENOSTI, no u večini slučajeva sa SMRTONOSNIM posljedicama. Svaki pojedinac, i osnivač nove crkvene zajednice je obznanjivao istinu i raskrinkavao velo zabluda i laži. Pojedini ljudi, koji su u večini slučajeva izgubili svoje živote, su DOPRINESLI jačanju svijetla istine i biblijske logike.

molim:
2) nazive tih grupa
3) ucenja tih grupa

U trenutku, pred sam početak POSLIJEDNJIH DANA, mladič Rasell i grupa prijatelja, potaknuti od strane BOGA, preko SILE, dobili su nagon u svojim srcima za ISTRAŽIVANJE Pisma, uvidjevši potrebu za otkrivanjem SMISLA i istine.

ko garantuje njihovu Bogopokretanost? Russel himself? Grupa prijatelja?

Njihova namjera je bila časna i dobronamjerna, te su zato i prozvani za ISTRAŽIVAČE BIBLIJE. Kako je proučavanje teklo oni su OTKRIVALI sve više i više pravih istina i razotkrivali mnoštvo laži i nelogike. Uvidjeli su da su upravo oni PROREČENI Božji narod za poslijednje dane. Kasnije se istina sve više razvijala i dan je postajao sve jasniji i svijetliji. Normalno je, da u takvim uvijetima i želje i htjenja, neke stvari su NAGLO i brzopleto donosili, no uvijek sa stavom PONIZNOSTI su priznavali svoje greške. To obilježje je upravo svojstveno Božjem narodu. Danas je još jasnija slika o ovom razdoblju kraja, i sigurni smo da se bliži KRAJ ZLA i njegovog uzročnika, Sotone Đavla. :heart: :bye:

cekaj. 18 vekova niko nije istrazivao Bibliju i onda dodje Russel i prijatelji i kazu: mi smo ti koji to radimo na pravi nacin?:think:

kod nas u Pravoslavlju to je poznato pod nazivom PRELEST

p.s. vise bih se fokusirao na te grupice i pojedince za koje kazes da su povremeno zasijavale pravom verom...
zato su mi bitni odgovori na sledeca pitanja

2) nazive tih grupa
3) ucenja tih grupa
:heart:

p.s.2. I molim te, Vorki, prestani samo da kopiras Watchtower, jer: 1) Za mene taj casopis nema nikakav autoritet (taman ga postovao 1010010010000000000000000000000000000000000000000000000000 puta) 2) gubim osecaj da razgovoram sa zivim covekom :klap: 3) smatram da si dovoljno inteligentan ( do sada sam stekao takav utisak) da sam sklapas recenice a ne da se oslanjas na gotova resenja ( a pokazao sam ti to komentarisuci Watchtower tekstic o mrznji)

Poslednja izmena:
Прво погледај филм, па онда покушај да уочиш да ли је веродостојан...;)

Jehovini Svjedoci ISKLJUČE svake godine oko 10 000 ljudi diljem svijeta, dali među tim ljudima, da napraviš interviju, bude bilo onih koji će BLATITI zajednicu ???

Gledaj, kod nas se moraju poštovati Božja načela, ako želimo biti DIO ZAJEDNICE. Osoba koja ZGRIJEŠI, ako se NE ŽELI pokajati, biva odstranjena.

Večinom, osoba kada napravi grijeh, i ne želi se pokajati, SAMA NAPUSTI Jehovine Svjedoke, i upravo te osobe pričaju loše o nama.

Ja ti sada postavljam pitanje: Zašto laik kod vas, kada radi grijeh, ne biva odstranjen ?

Kod nas, čim se sazna da je pojedinac napravio grijeh, a nije sam došao starješini i priznao, te ŠUTI, osoba ga prijavljuje i sa njim se obavlja kršćanski razgovor na nivou ljubavi. Ako osoba odluči da se pokaje i javno to kaže, ona ostaje u zajednici, ali više ne sa određenim djelovanjem i obavezama unutar grupe. Kod nas se pazi na duhovnu ČISTOĆU zajednice, a ne kao u drugim religijoznim grupacijama. Tamo se počini grijeh, dođe se na ispovjed čovjeku, dobije pet očenaš i deset zdravomarijo i on je KAO čist ??? To je glupost, jer tako kršćanstvo, kao nešto drugačije od svijeta, gubi VJERODOSTOJNOST. Zato su crkve SPOJENE sa ovim svijetom, kojim vlada Sotona, te i dan danas rade KOMPROMISE.

Psalmi 15:1-5 - Jehova, tko će biti gost u šatoru tvojemu? Tko će prebivati na svetoj gori tvojoj? Onaj tko živi čestito i postupa pravedno i istinu govori u srcu svojemu. On ne kleveće jezikom svojim. Nikakvo zlo ne čini bližnjemu svojemu i ne govori sramotno o prijatelju svojemu. Oči njegove odbacuju onoga tko prezir zaslužuje, a čast iskazuje onima koji se boje Jehove. Zakletvu svoju ne mijenja, makar mu i na štetu bila. Novac svoj ne daje uz kamate i mito protiv nevinoga ne uzima. Tko tako čini, nikad neće posrnuti. :heart: :bye:

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PRAVOG KRŠĆANSTVA I OTPADA ? :rtfm:
=====================================================

”KRŠĆANSTVO je (...) samo ondje gdje se aktivira spomen na Isusa Krista u teoriji i praksi“ (Biti kršćanin). Tim je riječima švicarski teolog Hans Küng ukazao na očiglednu istinu, a to je da pravo kršćanstvo postoji samo ondje gdje osobe iskrenog srca žive po Isusovim učenjima. No što ako pojedinci ili institucije tvrde da slijede Krista, ali u stvarnosti ne čine ono što je Isus naučavao? Sam je Isus rekao da će mnogi tvrditi da su kršćani. Kako bi dokazali da mu služe, oni će se možda pozivati na različite aktivnosti kojima se bave govoreći nešto poput: ”Nismo li proricali u tvoje ime, i istjerivali demone u tvoje ime, i činili mnoga moćna djela u tvoje ime?“ No, što će Isus nato reći? Njegove snažne riječi pokazuju kakva će biti njegova presuda: ”Nikad vas nisam poznavao! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje“ (Matej 7:22, 23). To je doista snažno upozorenje za one koji ’čine bezakonje‘, a tvrde da slijede Isusa! Razmotri dva osnovna preduvjeta koja je Isus postavio i na temelju kojih ljude priznaje kao prave kršćane, a ne odbacuje ih kao one koji čine bezakonje. :bye:

”Ako budete imali ljubav među sobom“ :heart:
------------------------------------------------------------------
Jedan od uvjeta koje je Isus postavio glasi: ”Dajem vam novu zapovijed: ljubite jedan drugoga; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedan drugoga. Po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete imali ljubav među sobom“ (Ivan 13:34, 35). Isus od svojih sljedbenika traži da istinski vole jedni druge i sve ostale ljude. U stoljećima nakon Isusovog života na Zemlji taj su preduvjet ispunjavali mnogi pojedinci među onima koji su tvrdili da su kršćani. Ali što je s većinom vjerskih organizacija koje tvrde da zastupaju Krista? Je li njihova prošlost obilježena ljubavlju? Daleko od toga! Upravo suprotno, one su bile na čelu bezbrojnih ratova i sukoba u kojima se prolijevala krv nedužnih (Otkrivenje 18:24). Jednako je i u novije doba. U 20. su stoljeću narodi koji se smatraju kršćanskima predvodili krvoproliće u dva svjetska rata. U još novije vrijeme pripadnici takozvanih kršćanskih crkava bili su predvodnici u brutalnim zvjerstvima i pokušaju genocida u Ruandi 1994. Nekadašnji anglikanski nadbiskup Desmond Tutu napisao je: ”Oni koji su se okrenuli jedni protiv drugih u tom krvavom piru bili su iste vjere. Većina njih bili su kršćani.“ :bye:

”Ako ostanete u mojoj riječi“ :heart:
---------------------------------------------------
Drugi temeljni preduvjet da bi se netko mogao zvati pravim kršćaninom izražen je ovim Isusovim riječima: ”Ako ostanete u mojoj riječi, zaista ste moji učenici, i upoznat ćete istinu, i istina će vas osloboditi“ (Ivan 8:31, 32). Isus očekuje od svojih sljedbenika da ostanu u njegovoj riječi, odnosno da se drže njegovih učenja. Za razliku od toga, vjerski učitelji koji tvrde da slijede Krista ”uvelike su usvojili grčke filozofske ideje“, napisao je Küng. Isusova su učenja zamijenili, između ostalog, idejom o besmrtnosti duše, vjerovanjem u čistilište, štovanjem Marije i svećeničkim staležom — što je sve preuzeto od poganskih religija i filozofa (1. Korinćanima 1:19-21; 3:18-20). Vjerski učitelji također su uveli neshvatljivo učenje o Trojstvu, uzdižući Isusa na položaj na koji se on sam nikada nije uzdizao. Time su odvratili ljude od štovanja onoga na koga je Isus uvijek skretao pažnju — njegovog Oca, Jehove (Matej 5:16; 6:9; Ivan 14:28; 20:17). ”Kada Isus govori o Bogu“, piše Hans Küng, ”tada misli na drevnog Boga otaca Abrahama, Izaka i Jakova, na Jahvu (...). On je za njega jedan i jedini Bog.“ Koliko ljudi danas može odmah povezati Isusovog Boga i Oca s Jahvom, ili Jehovom, kako se još na hrvatskom to ime često izgovara? Vjerski vođe posve su zanemarili Isusovu zapovijed da budu neutralni u političkim zbivanjima. U Isusovim danima Galileja je bila ”središte etničkog nacionalizma“, navodi pisac Trevor Morrow. Mnogi židovski rodoljubi dizali su se na oružje kako bi se izborili za političku i vjersku slobodu. Je li Isus svojim sljedbenicima rekao da se i oni pridruže takvim borbama? Nije, već im je rekao: ”Niste dio svijeta“ (Ivan 15:19; 17:14). Međutim, umjesto da budu neutralni, crkveni vođe razvili su ono što je irski pisac Hubert Butler opisao kao ”militantnu i političku crkvenost“. On nadalje piše: ”Političko kršćanstvo gotovo je uvijek i militarističko kršćanstvo, a kad se državnici i svećenici sporazumiju, uvijek se dešava da Crkva za određene povlastice uzvraća tako što daje svoj blagoslov vojnim snagama države.“ :bye:

Lažni učitelji odriču se Isusa :heart:
----------------------------------------------------
Apostol Pavao upozorio je na udaljavanje od pravog kršćanstva. Rekao je da će se nakon njegove smrti među onima koji se izjašnjavaju kao kršćani pojaviti ”okrutni vukovi“ koji će ”govoriti iskrivljene stvari da bi odvukli učenike za sobom“ (Djela apostolska 20:29, 30). Oni će ’javno izjavljivati da poznaju Boga‘, ali će ga se zapravo ’odricati svojim djelima‘ (Titu 1:16). Slično tome, apostol Petar upozorio je na to da će lažni učitelji ’potiho uvesti razorne sekte i odreći se čak i vlasnika koji ih je kupio‘. Njihovo loše vladanje, rekao je on, navest će ljude da ’pogrdno govore o putu istine‘ (2. Petrova 2:1, 2). Odreći se Krista na takav način, kaže stručnjak za grčki jezik William Vine, znači ”zanijekati Oca i Sina otpadništvom i širenjem pogubnih učenja“. Što bi Isus učinio ako oni koji tvrde da su njegovi učenici namjerno ne žele ’ostati u njegovoj riječi‘ i udovoljiti ostalim zahtjevima? On je upozorio: ”Tko se god odrekne mene pred ljudima, i ja ću se odreći njega pred svojim Ocem koji je na nebesima“ (Matej 10:33). Naravno, Isus se neće odreći nekoga tko pogriješi usprkos svojoj iskrenoj želji da mu bude vjeran. Naprimjer, iako se triput odrekao Isusa, apostol Petar se pokajao i zato mu je bilo oprošteno (Matej 26:69-75). Međutim, Isus se odriče pojedinaca i institucija koji su u stvarnosti vukovi u ovčjoj koži — pretvaraju se da slijede Krista, ali namjerno i uporno odbacuju njegova učenja. O takvim lažnim učiteljima Isus je rekao: ”Prepoznat ćete ih po njihovim plodovima“ (Matej 7:15-20). :bye:

Otpadništvo nakon smrti apostola :heart:
-----------------------------------------------------------
Kada su se lažni kršćani počeli odricati Isusa Krista? Bilo je to ubrzo nakon njegove smrti. On sam je upozorio da će Sotona Ðavo brzo posijati ”kukolj“, odnosno lažne kršćane, među ”dobro sjeme“, odnosno prave kršćane, koje je Isus ”posijao“ tijekom svoje službe (Matej 13:24, 25, 37-39). Apostol Pavao je upozorio na lažne učitelje koji su djelovali već u njegovim danima. Pavao je naveo da je glavni razlog njihovog odstupanja od učenja Isusa Krista bio taj što nisu imali pravu ”ljubav prema istini“ (2. Solunjanima 2:10).
Apostoli Isusa Krista služili su kao prepreka otpadništvu dok su bili živi. Međutim, nakon njihove smrti vjerski su vođe, koristeći se ’svakim moćnim djelom i lažnim znakovima i predznacima i svakom nepravednom prijevarom‘, željeli zavesti mnoge, te su sve više i više ljudi odvraćali od istina koje su naučavali Isus i njegovi apostoli (2. Solunjanima 2:3, 6-12). S vremenom se, napisao je engleski filozof Bertrand Russell, prvobitna kršćanska zajednica pretvorila u vjersku organizaciju koja bi ”zaprepastila i Isusa i Pavla“. :bye:

Obnova pravog kršćanstva :heart:
------------------------------------------------
Činjenice govore same za sebe. Nakon što su apostoli pomrli, Krista više nije bilo u većini onoga što se događalo u ime kršćanstva. No, to ipak ne znači da Isus nije održao obećanje da će biti sa svojim sljedbenicima ”u sve dane do završetka sustava stvari“ (Matej 28:20). Možemo biti sigurni da je, otkad su te riječi izgovorene, bilo vjernih pojedinaca koji su ’spomen na Isusa Krista aktivirali u teoriji i praksi‘. Isus Krist je uvijek održao svoje obećanje da će podupirati takve osobe dok se trude pokazivati ljubav koja je obilježje pravih kršćana i ostati vjerni istinama koje je on naučavao. Štoviše, Isus je obećao da će u posljednjim danima ovog zlog svijeta okupiti svoje vjerne učenike u jasno prepoznatljivu kršćansku zajednicu kojom će se služiti kako bi postigao ono što želi (Matej 24:14, 45-47). On se upravo sada služi tom zajednicom kako bi sakupio ”veliko mnoštvo“ muškaraca, žena i djece ”iz svih nacija i plemena i naroda i jezika“ te ih ujedinjuje pod svojom vlašću u ”jedno stado pod jednim pastirom“ (Otkrivenje 7:9, 14-17; Ivan 10:16; Efežanima 4:11-16). Dakle, odvoji se od institucija ili organizacija koje posljednjih dvije tisuće godina kaljaju Kristovo ime i sramote kršćanstvo. U suprotnom, kao što je Isus Krist rekao apostolu Ivanu, moglo bi se dogoditi da ’primiš dio njihovih nevolja‘ kada u bliskoj budućnosti Bog bude izvršavao svoju presudu nad njima (Otkrivenje 1:1; 18:4, 5). Budi među onima o kojima je govorio prorok Mihej kada je rekao da će ”u posljednja vremena“ pravi Božji sluge — pripadnici pravog kršćanstva — slušati Božje zapovijedi i ’hoditi njegovim stazama‘ u obnovljenoj, čistoj religiji (Mihej 4:1-4). :bye:

:heart: :klap: :hvala: :klap: :heart:

Poslednja izmena:
mislim da je izlisno da malo, po malo ubacujes Watchtower isecke... pogotovu jos onakve...

tacno, jesmo nesto malo pricali, ali se nismo previse udubljivali u pricu....

molim citat koji govori o tome kako ce otpad nadvladati Crkvu

molim:
2) nazive tih grupa
3) ucenja tih grupa

please note, da su arijanci kao grupa nestali tokom 7. i 8 veka...

molim malo vise objasnjenja

ono sto je u Nikeji potvrdjeno kao Simbol vere toliko je razlicito od "rimskim religioznim učenjem i grčkom filozofijom" da je prosto nepojmljivo izneti stav kojim se izmedju njih stavlja znak jednakosti...

malo vise razjasniti

molim:
2) nazive tih grupa
3) ucenja tih grupa

ko garantuje njihovu Bogopokretanost? Russel himself? Grupa prijatelja?

cekaj. 18 vekova niko nije istrazivao Bibliju i onda dodje Russel i prijatelji i kazu: mi smo ti koji to radimo na pravi nacin?:think:

kod nas u Pravoslavlju to je poznato pod nazivom PRELEST

p.s. vise bih se fokusirao na te grupice i pojedince za koje kazes da su povremeno zasijavale pravom verom...
zato su mi bitni odgovori na sledeca pitanja

2) nazive tih grupa
3) ucenja tih grupa
:heart:

p.s.2. I molim te, Vorki, prestani samo da kopiras Watchtower, jer: 1) Za mene taj casopis nema nikakav autoritet (taman ga postovao 1010010010000000000000000000000000000000000000000000000000 puta) 2) gubim osecaj da razgovoram sa zivim covekom :klap: 3) smatram da si dovoljno inteligentan ( do sada sam stekao takav utisak) da sam sklapas recenice a ne da se oslanjas na gotova resenja ( a pokazao sam ti to komentarisuci Watchtower tekstic o mrznji)

Sve što ti postavim iz časopisa je i moj osobni stav i mišljenje.

Ako te zanima nešto više o stvaranju otpada, ima negdje prije pedesetak postova o tome, potraži ako te zanima.

Ok, nećemo više pisati veliko, nego postavi pitanje JEDNO i ja ću ga pokušati odgovoriti, a ja ću tebi isto tako.

Sve što ti postavim iz časopisa je i moj osobni stav i mišljenje.

Ako te zanima nešto više o stvaranju otpada, ima negdje prije pedesetak postova o tome, potraži ako te zanima.

Ok, nećemo više pisati veliko, nego postavi pitanje JEDNO i ja ću ga pokušati odgovoriti, a ja ću tebi isto tako.

Identifikuj mi zajednice koje su, po JS, tokom istorije predstavljale istinsku Crkvu
:heart: :klap:

Identifikuj mi zajednice koje su, po JS, tokom istorije predstavljale istinsku Crkvu
:heart: :klap:

Nijedna zajednica nije predstavljala ISTINSKU kršćansku crkvu, jer su sve nastale iz već postoječih, no razlika je ta što su njihovi osnivači TEŽILI ZA ISTINOM.

Naprimjer, kada se desilo ODVAJANJE, te je nastala Pravoslavna, ona je uvidjela da TADAŠNJA takozvana kršćanska religija, koja je bila dio svetog rimskog carstva, i njeni pretstavnici, RADE NEKRŠĆANSKE postupke, te je izmjenila to u svojem BOGOSLUŽJU. Međutim, na nju je SVJETLO ISTINE djelovalo samo DJELOMIČNO, jer su ostavili veliki dio poganskih i ljudskih tradicija. Kasnije, kada su nastali različiti REFORMATORI, kao pojedinci ili manje skupine, oni su ODBACILI još jedan značajan dio ISKRIVLJENOSTI koju su Katolička i Pravoslavna prakticirali. Znači, kako su se bližili posljednji dani, tako su DOBRONAMJERNI LJUDI otkrivali i shvaćali SVE VIŠE detalja koji su vezani za BIBLIJSKU ISTINU.

Poslednja izmena:
Pitam te za tvoje misljenje bez citata iz Biblije. Sta bi ti mislio kad bi se to dogodilo?

Pa gledaj prijatelju, meni Biblija sama govori da će u ovim vremenima te stvari biti od Božjeg protivnika, tako da je moj stav jasan u vezi natprirodnih čuda. Još uz to, moja vjera se ne zasniva na životu poslije smrti, u obliku duše, ili nečega sličnog, tako da ne vjerujem u duhove umrlih. Prema tome, sasvim je jasno, kao dan, da kada se počnu dešavati te stvari, da su od strane demona, a ne od Božje sile.

To je moj osobni stav, i vjerujem u njega.

Matej 7:21-23 - Neće svatko tko mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima. Mnogi će mi reći u onaj dan: ‘Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i u tvoje ime demone istjerivali i u tvoje ime mnoga silna djela činili?’ Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje! :heart:

2. Solunjanima 2:9-12 - Ali bezakonikova prisutnost, koju Sotona omogućuje svojim djelovanjem, popraćena je svakim silnim djelom i lažnim čudesnim znakovima i znamenjem i svakom nepravdom i prijevarom. Sve je to namijenjeno onima koji odlaze u propast zbog toga što nisu prihvatili ljubav prema istini da bi se spasili. I zato Bog dopušta da na njih djeluje zabluda, da bi povjerovali laži, kako bi svi oni bili osuđeni jer nisu vjerovali istini, nego su voljeli nepravdu. :heart:

1. Korinćanima 12:4-10 - Različiti su darovi, ali je isti duh. I različite su službe, ali je isti Gospodin. I različita su djelovanja, ali je isti Bog koji na različite načine djeluje u svima. A duh se očituje u svakome za korisnu svrhu. Naime, jednome je po duhu dana riječ mudrosti, drugome riječ znanja po tom istom duhu, drugome vjera po tom istom duhu, drugome dar liječenja po tom jednom duhu, drugome pak vršenje silnih djela, drugome proricanje, drugome sposobnost razlikovanja nadahnutih objava, drugome različiti jezici, a drugome tumačenje jezika. :heart:

1. Korinćanima 13:8-12 - Ljubav nikada ne prestaje. A darovi proricanja će nestati, jezici će prestati, znanje će nestati. Jer naše je znanje djelomično i naše je proricanje djelomično. A kada dođe ono koje je potpuno, nestat će ono koje je djelomično. Kad sam bio dijete, govorio sam kao dijete, razmišljao kao dijete, rasuđivao kao dijete. A kad sam postao čovjek, odbacio sam ono što je djetinje. Jer sada vidimo odraz u ogledalu koje ne daje jasnu sliku, a tada ćemo vidjeti licem u lice. :heart:

:bye:

Nijedna zajednica nije predstavljala ISTINSKU kršćansku crkvu, jer su sve nastale iz već postoječih, no razlika je ta što su njihovi osnivači TEŽILI ZA ISTINOM.

s kim je onda Hristos bio svo to vreme? Shvatas li Vorki, da govoreci o nepostojanju prave Crvke tokom 18 vekovnog jaza od smrti Apostola do pojave J.Svedoka, dovodis u pitanje uspeh Hristove misije i opovrgavas Hristova obecanja.

Naprimjer, kada se desilo ODVAJANJE, te je nastala Pravoslavna, ona je uvidjela da TADAŠNJA takozvana kršćanska religija, koja je bila dio svetog rimskog carstva, i njeni pretstavnici, RADE NEKRŠĆANSKE postupke, te je izmjenila to u svojem BOGOSLUŽJU.

ovo je npr. "rekla-kazala" tumacenje istorije. Pravoslavna Crkva drzala je Nikeo-Konstantinopoljski Simbol Vere koji vec u drugom pasusu direktno protivreci JS uceju

Međutim, na nju je SVJETLO ISTINE djelovalo samo DJELOMIČNO, jer su ostavili veliki dio poganskih i ljudskih tradicija.

Kasnije, kada su nastali različiti REFORMATORI, kao pojedinci ili manje skupine, oni su ODBACILI još jedan značajan dio ISKRIVLJENOSTI koju su Katolička i Pravoslavna prakticirali.
Ko su ti ljudi? Npr Luter? On je takodje verovao da je Isus, Sin Boziji, Bog Istiniti od BOga Istinitog

Znači, kako su se bližili posljednji dani, tako su DOBRONAMJERNI LJUDI otkrivali i shvačali SVE VIŠE detalja koji su vezani za BIBLIJSKU ISTINU.

ako ne zelis da opovrgnes Hristove reci o postojanosti prave Crkve:
1) moras u svakom istorijskom trenutku uspeti da identifikujes zajednice i pojedince koji cine Crkvu Voleo bih kada bi mogao da mi to predstavis po vekovima...

2) moras dokazati da su ucenja tih pojedinaca u saglasju sa ucenjem J.Svedoka. Ja npr. mogu da vidim jedino Arija kao vaseg istomisljenika. Ali on je bar verovao da je Isus raspet na Krstu, a ne obesen o stub (Arije iako jeretik, nije neobrazovan i govorio je anticki grcki, pa mu ne mozete prebaciti konfuziju u tumacenju termina)

Poslednja izmena:
s kim je onda Hristos bio svo to vreme? Shvatas li Vorki, da govoreci o nepostojanju prave Crvke tokom 18 vekovnog jaza od smrti Apostola do pojave J.Svedoka, dovodis u pitanje uspeh Hristove misije i opovrgavas Hristova obecanja.

ovo je npr. "rekla-kazala" tumacenje istorije. Pravoslavna Crkva drzala je Nikeo-Konstantinopoljski Simbol Vere koji vec u drugom pasusu direktno protivreci JS uceju

Međutim, na nju je SVJETLO ISTINE djelovalo samo DJELOMIČNO, jer su ostavili veliki dio poganskih i ljudskih tradicija.

Ko su ti ljudi? Npr Luter? On je takodje verovao da je Isus, Sin Boziji, Bog Istiniti od BOga Istinitog

ako ne zelis da opovrgnes Hristove reci o postojanosti prave Crkve:
1) moras u svakom istorijskom trenutku uspeti da identifikujes zajednice i pojedince koji cine Crkvu2) moras dokazati da su ucenja tih pojedinaca u saglasju sa ucenjem J.Svedoka. Ja npr. mogu da vidim jedino Arija kao vaseg istomisljenika. Ali on je bar verovao da je Isus raspet na Krstu, a ne obesen o stub (Arije iako jeretik, nije neobrazovan i govorio je anticki grcki, pa mu ne mozete prebaciti konfuziju u tumacenju termina)

Ma shvati čovječe, nitko ne dovodi u pitanje Isusovu misliju, jer je UVIJEK bilo pojedinaca koji su ROĐENI od Boga, bez obzira dali su upoznati sa CIJELOVITOM istinom. Prema tome, Krist je cijelo vrijeme IMAO određene ljude preko kojih je djelovao na obznanjivanju ISTINE. Radi se o tome da je PRAVO kršćanstvo bilo NESTALO KAO SKUPINA, no kao pojedinci, uvijek su djelovali sve do vremena kraja, kada se ponovno formirala grupa.:heart: :bye:

Poslednja izmena:
Ma shvati čovječe, nitko ne dovodi u pitanje Isusovu misliju, jer je UVIJEK bilo pojedinaca koji su ROĐENI od Boga, bez obzira dali su upoznati sa CIJELOVITOM istinom. Prema tome, Krist je cijelo vrijeme IMAO određene ljude preko kojih je djelovao na obznanjivanju ISTINE. :heart: :bye:

Poricanjem stalnog postojanja prave Crkve, porices i pobedu dobra nad zlom, istine nad lazi. Ako je vec vek nakon Hristove smrti, prava vera skoro zamrla, onda zbog cega je Hristos stradao?

ponavljam:
1) moras u svakom istorijskom trenutku uspeti da identifikujes zajednice i pojedince koji cine Crkvu
2) moras dokazati da su ucenja tih pojedinaca u saglasju sa ucenjem J.Svedoka.

I mene zanima jedan jasan i TVOJ odgovor na pitanje koje ti je postavio Teolog...

Pa gledaj prijatelju, meni Biblija sama govori da će u ovim vremenima te stvari biti od Božjeg protivnika, tako da je moj stav jasan u vezi natprirodnih čuda. Još uz to, moja vjera se ne zasniva na životu poslije smrti, u obliku duše, ili nečega sličnog, tako da ne vjerujem u duhove umrlih. Prema tome, sasvim je jasno, kao dan, da kada se počnu dešavati te stvari, da su od strane demona, a ne od Božje sile.

To je moj osobni stav, i vjerujem u njega.

Matej 7:21-23 - Neće svatko tko mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima. Mnogi će mi reći u onaj dan: ‘Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i u tvoje ime demone istjerivali i u tvoje ime mnoga silna djela činili?’ Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje! :heart:

2. Solunjanima 2:9-12 - Ali bezakonikova prisutnost, koju Sotona omogućuje svojim djelovanjem, popraćena je svakim silnim djelom i lažnim čudesnim znakovima i znamenjem i svakom nepravdom i prijevarom. Sve je to namijenjeno onima koji odlaze u propast zbog toga što nisu prihvatili ljubav prema istini da bi se spasili. I zato Bog dopušta da na njih djeluje zabluda, da bi povjerovali laži, kako bi svi oni bili osuđeni jer nisu vjerovali istini, nego su voljeli nepravdu. :heart:

1. Korinćanima 12:4-10 - Različiti su darovi, ali je isti duh. I različite su službe, ali je isti Gospodin. I različita su djelovanja, ali je isti Bog koji na različite načine djeluje u svima. A duh se očituje u svakome za korisnu svrhu. Naime, jednome je po duhu dana riječ mudrosti, drugome riječ znanja po tom istom duhu, drugome vjera po tom istom duhu, drugome dar liječenja po tom jednom duhu, drugome pak vršenje silnih djela, drugome proricanje, drugome sposobnost razlikovanja nadahnutih objava, drugome različiti jezici, a drugome tumačenje jezika. :heart:

1. Korinćanima 13:8-12 - Ljubav nikada ne prestaje. A darovi proricanja će nestati, jezici će prestati, znanje će nestati. Jer naše je znanje djelomično i naše je proricanje djelomično. A kada dođe ono koje je potpuno, nestat će ono koje je djelomično. Kad sam bio dijete, govorio sam kao dijete, razmišljao kao dijete, rasuđivao kao dijete. A kad sam postao čovjek, odbacio sam ono što je djetinje. Jer sada vidimo odraz u ogledalu koje ne daje jasnu sliku, a tada ćemo vidjeti licem u lice. :heart:

:bye:

Deco, on uopste ne razmislja svojom glavom, to stanje se no brane/no pane, znas da je u Bibliji zapisano: A ima i mnogo drugo sto ucini Isus, koje kad bi se redom zapisalo, ni u sami svet, mislim ne bi stale napisane knjige. Vidim da su te lepo obradili u JS, samo parlas citate i to je to. Koji covek je u istoriji drzao sva ucenja sto ih vi drzite?

Djela apostolska 20:29 - Ja znam da će nakon mog odlaska među vas ući okrutni vukovi koji neće imati obzira prema stadu. :heart:

Pavao govori, da će poslije njegove smrti zlonamjerni kršćani preuzeti vodstvo. To se nije dogodilo na način, danas su pravi kršćani, a sutra su krivi kršćani, nego se to dešavalo POSTEPENO do trenutka SPAJANJA kršćanstva i države. U tome, sudbonosnom trenutku, kršćanska crkva bila puna POTKUPLJIVIH kršćanskih vođa, koje su pristali na KOMPROMIS.

Djela apostolska 20:30 - I između vas samih dići će se ljudi koji će iznositi iskrivljena učenja da bi odvukli učenike za sobom. :heart:

Ovdje Pavao kazuje, da će poslije njegove smrti da dođe do formiranja POSEBNIH kršćanskih grupica, koje će biti povođene za ljudima. Na taj način je počelo stvaranje raznih SLJEDBI, koje će voditi do pojave GNOSTICIZMA. Taj novi pokret će se između sebe cijepati, i učiti razna NE BIBLIJSKA učenja.

Tako je Pavao PROREKAO ono što povijest bilježi. Postepeno je nastao OTPAD unutar glavne kršćanske zajednice, koja je imala korjen od Krista i apostola, a koja se malo po malo kvarila, i otpad koji je nastajao na način raznih sljedbi, koje su imale razna tumačenja Pisma.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back