RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije dokaz, nego čvrsto uvjerenje.

Naprimjer, logika je za zaključiti da NIŠTA nemože nastati iz ničega bez utjecaja nečega. Prema tome, ako želimo smisleno razmišljati, trebali bi zaključiti da je prvo postojalo nešto što je VJEČNO, i što je uzrok svemu drugome. Međutim, to se nemože niti objasniti niti definirati, i zato ostaje VJERA na temelju čvrstog uvjerenja.

Rimljanima 1:20 - Jer njegova se nevidljiva svojstva, naime njegova vječna moć i božanstvo, jasno vide još od stvaranja svijeta, budući da se razabiru po onome što je stvoreno, tako da ti ljudi nemaju izgovora. :heart: :bye:
Nisi mi odgovorio..
Zašto je tvoje uverenje istinito i logično a moje razmišljanje nemoguće? :)

Lakše ti da filozofiraš.. pa dobro.. i meni je interesantno.. i sigurno ću ti odgovoriti kada ti meni odgovoriš na ono što sam te pitala..:D

To za raskol je novinarska patka, da bi imalo nesto da se pise, ali ljudi nisu savrseni, i nasi se svadjaju ali se i mire.

Nije nikakva patka, nego povijesna činjenica.

Početak otpada se kronološki počeo stvarati početkom 2. stoljeća, u 4. stoljeću Konstantin igra igru, i stapa kršćanstvo sa državom i politikom, u 5. stoljeću počinje raskol na koptsku i jakobitsku crkvu, nadalje 1054. n.e. se raskol širi na crkve istočnog pravoslavlja - rusku, grčku, rumunjsku, srbsku i druge. u 16. stoljeću dolazi do reformacije iz koje nastaju luteranske, kalvinske i anglikanske formacije, a iz njih mnoštvo drugih.

Prema tome, sasvim jasno i povijesno potvrđeno, vidi se RASPAD KRŠĆANSTVA, i raskol na hrpu denominacija koje svojataju Isusovu nauku. Jasno dolazimo do ISTINE, a to je da je BIBLIJA jedino simbolično ogledalo, po kojm se može prepoznati PRAVO KRŠĆANSTVO. Znači, uspoređujući Kristov nauk, i biblijsku kronologiju smisla, dolazimo do istine. Međutim, ova povijesna činjenica, o stvaranju KRŠĆANSKOG OTPADA, je PROREČENA u samoj Božjoj riječi. Tek u POSLIJEDNJIM DANIMA će se prepoznati pravo kršćanstvo, nasuprot svih ostalih učenja.

2. Petrova 2:1-3 - No u narodu je bilo i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja. Oni će neprimjetno uvesti razorne sljedbe i odreći se vlasnika koji ih je kupio, te navući na sebe brzu propast. I mnogi će se povesti za besramnim djelima njihovim i zbog njih će se pogrdno govoriti o putu istine. I u svojoj će vas lakomosti iskorištavati lažljivim riječima...:heart: :bye:

Nisi mi odgovorio..
Zašto je tvoje uverenje istinito i logično a moje razmišljanje nemoguće? :)

Lakše ti da filozofiraš.. pa dobro.. i meni je interesantno.. i sigurno ću ti odgovoriti kada ti meni odgovoriš na ono što sam te pitala..:D

Pa gledaj, ja VJERUJEM da je moje istinito, kao što ti vjeruješ u svoje.

Da bi ti dokazao svoju tvrdnju u istinu, morali bi početi proučavati religiju i povijest.

Ovo što sam napisao je JEDINI način da ti dokažem svoju tvrdnju.

Ivan 8:32 ...- i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi. :heart:

:heart: :bye:

Stvarno?
Ček' da bacim pogled... :think:
U ovoj poruci, takvu tezu nisam našao:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9760398&postcount=2716

Osim toga, vorki, kao Jehovin svedok zastupa tezu da je grupacija Jehovinih svedoka upravo ona prava, a kontekst je to da deljenje na frakcije nije hrišćansko... bar koliko sam ja pratio ovaj deo teme.
Moguće da grešim, mada mi tako ne izgleda. :think:

hajde, malo pazljivije baci pogled

Prošlo je samo nekoliko desetljeća nakon što su apostoli pomrli, a među kršćanima su se već počele zamjećivati šizme. Will Durant kaže: ”Celzo [protivnik kršćanstva iz drugog stoljeća] je i sam sarkastično primijetio da su kršćani ’podijeljeni u toliko mnogo frakcija da svaki pojedinac želi imati svoju vlastitu stranku‘. Oko 187. [n. e.] Irenej je naveo dvadeset varijanti kršćanstva; oko 384. [n. e.] Epifanije je nabrojio osamdeset“ (The Story of Civilization: Part III—Caesar and Christ).

u istom kosu Celzo (Celsus, Kels) i Irinej I Epifanije... Irinej i Epifanije su bili deo one Crkve ciji sam clan i ja....

naravno da podele nisu hriscanske po svom karakteru... ali ne mogu istom kosu biti istina (Istina) i laz (otac lazi)... ne mogu u istoj Crkvi biti onaj koji kaze da je Isus stvorenje Bozije i onaj koji ispoveda da je Isus Bogocovek...

Mislim, ako te ne zanima ozbiljno ova tematika.... Shvatam ja da ti verujes u mnogo bogova, te da je za tebe prava ona stara slovenska religija... Ali o cemu onda da "raspravljas na temelju Pisma"? Ili ti se svidja uloga svojevrsnog medijatora? ;)

kakve su ovo istorijske filozofeme i konstrukcije, simplifikacije... sve u svhru da se izgradi vremenski most od prvobitnih hriscana na koji se J.Svedoci pozivaju (inace, ne dobismo komentar na ono sto je rekao Ignjatije, ucenik Apostola Jovana???) do polovine 19 veka kada se javljaju Svedoci...

Vorki, prijatelju, definisi sta je to teokrat(c)ija ...

Teokracija je pojam gdje je slikovito rečeno, Bog predsjednik države, a Biblija njen ustav.

Bog i njegovi zakoni su SVETINJA za Jehovinog svjedoka i Kristovog sljedbenika.

Sama Biblija jasno govori, da je glava Krist, a tijelo su kšćani koji funkcioniraju po svojemu talentu na korist i dobrobit čitavog tijela. Prema tome, ispod krista NEPOSTOJI VOĐA koji je čovjek, kojega se treba slušati u njegovim odredbama. Kada je došlo do kršćanskog otpada, tada je nastala SVEĆENIČKA KLASA, koja je uzela sebi za pravo da određuje. Upravo zato je Krist rekao, da onaj koji želi da bude učitelj, ili da ima veća zaduženja, mora da bude PONIZNIJI od drugih, i da ima veće izražene plodove duha. Uz to, treba postojati vodeće tijelo, sastavljeno od više ljudi, koji su na visokom duhovnom stupnju, koji će predvoditi Kristovo tijelo, ili kompletnu organizaciju. Takvo nešto NIJE nastalo u kršćanskom otpadu, nego upravo suprotno, stvarajući POJEDINCE i postavljajući ih IZNAD drugih.

Galaćanima 5:22,23 - A plod je duha: ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, dobrostivost, dobrota, vjera, blagost, samosvladavanje...:heart: :bye:

Prošlo je samo nekoliko desetljeća nakon što su apostoli pomrli, a među kršćanima su se već počele zamjećivati šizme. Will Durant kaže: ”Celzo [protivnik kršćanstva iz drugog stoljeća] je i sam sarkastično primijetio da su kršćani ’podijeljeni u toliko mnogo frakcija da svaki pojedinac želi imati svoju vlastitu stranku‘. Oko 187. [n. e.] Irenej je naveo dvadeset varijanti kršćanstva; oko 384. [n. e.] Epifanije je nabrojio osamdeset“ (The Story of Civilization: Part III—Caesar and Christ).

u istom kosu Celzo (Celsus, Kels) i Irinej I Epifanije... Irinej i Epifanije su bili deo one Crkve ciji sam clan i ja....

naravno da podele nisu hriscanske po svom karakteru... ali ne mogu istom kosu biti istina (Istina) i laz (otac lazi)... ne mogu u istoj Crkvi biti onaj koji kaze da je Isus stvorenje Bozije i onaj koji ispoveda da je Isus Bogocovek...

Mislim, ako te ne zanima ozbiljno ova tematika.... Shvatam ja da ti verujes u mnogo bogova, te da je za tebe prava ona stara slovenska religija... Ali o cemu onda da "raspravljas na temelju Pisma"? Ili ti se svidja uloga svojevrsnog medijatora? ;)

Nisu bili dio crkve čiji si član i ti, jer su oni bili dio kršćanstva, dok si ti dio pravoslavlja koje se odvojilo 1054. :heart: :bye:

Pa gledaj, ja VJERUJEM da je moje istinito, kao što ti vjeruješ u svoje.

Da bi ti dokazao svoju tvrdnju u istinu, morali bi početi proučavati religiju i povijest.

Ovo što sam napisao je JEDINI način da ti dokažem svoju tvrdnju.

Ivan 8:32 ...- i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi. :heart:

Ja nisam ni rekla da je moje istina. To je samo razmišljanje.. nagađanje, moglo bi se reći..
Ti si taj koji moju ideju ne uvažava ni toliko da o njoj porazmisli, već je odbacuješ sa tvrdnjom da je nemoguća.
Šta je čini nemogućom?

istina, istina, istina... toliko puta ponavljate tu reč da će se načisto izlizati i izgubiti smisao...

Evo jednog saveta:

''Zatim Buda dade grupi bramana izuzetno važan savet: "Ne valja za mudrog čoveka koji podržava (doslovno: štiti) istinu da dođe do zaključka: 'Jedino je ovo istina i sve ostalo je lažno'."

Na pitanje mladog bramana da objasni ideju podržavanja ili zaštite istine, Buda reče: "Čovek poseduje veru. Ako kaže 'Ovo je moja vera', utoliko podržava istinu. Ali odatle on ne može nastaviti dalje do apsolutnog zaključka: 'Jedino je ovo Istina i sve ostalo je lažno'." Drugim rečima, čovek može da veruje u šta hoće i može reći 'Verujem u to'. Utoliko on poštuje istinu. Ali zbog onoga u šta veruje ne treba da kaže kako je to i jedina istina, a sve drugo je lažno.

Buda kaže: "Biti privržen jednoj stvari (određenom stanovištu) i gledati na druge stvari (stanovišta) kao na manje vredne – to mudraci nazivaju okovom."

:kpozdrav:

Teokracija je pojam gdje je slikovito rečeno, Bog predsjednik države, a Biblija njen ustav.

ok, recimo....

Bog i njegovi zakoni su SVETINJA za Jehovinog svjedoka i Kristovog sljedbenika.

da li primenjujete ovo?

Jakovljeva 5:
14 Boluje li ko među vama? Neka dozove crkvene starešine, pa neka se pomole nad njim i pomažu ga uljem u ime Gospodnje. 15 I molitva vere spašće bolesnika, i Gospod će ga podići; ako je i učinio grehe, biće mu oprošteno.

Kod nas, u Pravoslavnoj Crkvi, to se zove sv.tajna Jeleosvecenja

Sama Biblija jasno govori, da je glava Krist, a tijelo su kšćani koji funkcioniraju po svojemu talentu na korist i dobrobit čitavog tijela. Prema tome, ispod krista NEPOSTOJI VOĐA koji je čovjek, kojega se treba slušati u njegovim odredbama. Kada je došlo do kršćanskog otpada, tada je nastala SVEĆENIČKA KLASA, koja je uzela sebi za pravo da određuje. Upravo zato je Krist rekao, da onaj koji želi da bude učitelj, ili da ima veća zaduženja, mora da bude PONIZNIJI od drugih, i da ima veće izražene plodove duha. Uz to, treba postojati vodeće tijelo, sastavljeno od više ljudi, koji su na visokom duhovnom stupnju, koji će predvoditi Kristovo tijelo, ili kompletnu organizaciju. Takvo nešto NIJE nastalo u kršćanskom otpadu, nego upravo suprotno, stvarajući POJEDINCE i postavljajući ih IZNAD drugih.

Galaćanima 5:22,23 - A plod je duha: ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, dobrostivost, dobrota, vjera, blagost, samosvladavanje...:heart: :bye:

Vorki, necemo ovako uopsteno pricati... Jer i ovo su uopstavanja.. Vama Svedocima taj pojam "hriscanski otpad" dodje kao plastelin, gde god vam je rupa u istorijskom kontinuitetu (a to u stvari ni je rupa, nego ponor bez dna) vi oblikujete taj pojam i naizgled zapusite rupu...

Da li mozes dati komentar na ono sto je rekao Ignjatije, ucenik apostola Jovana?

Pozz

Kako se oformila svećenička klasa :rtfm:
-----------------------------------------------------------
Daljnji znak otpada bilo je to što se službu koju su prema naučavanju Isusa i apostolâ trebali obavljati svi kršćani sada počelo ograničavati na ekskluzivno svećenstvo i hijerarhiju koja se razvila u nazovikršćanstvu. Tokom prvog stoljeća, nakon Isusove smrti, njegovi su apostoli, zajedno s drugim duhovno osposobljenim kršćanskim starješinama u Jeruzalemu, savjetovali i vodili kršćansku skupštinu. Nijedan od njih nije iskazivao superiornost nad drugim. :bye:

Godine 49. n. e. pojavila se potreba da se okupe u Jeruzalemu kako bi razriješili pitanja koja su se ticala svih kršćana. Biblijski izvještaj kaže što se zbilo nakon otvorene diskusije: ”Tada nadjoše za dobro apostoli i starješine [presbýteroi] sa svom crkvom da izberu izmedju sebe dvojicu i da pošlju u Antiohiju s Pavlom i Barnabom (...). I napisaše rukama svojima ovo: Apostoli i starješine i braća pozdravljaju braću koja su po Antiohiji i Siriji i Ciliciji što su od neznabožaca.“ Očito je da su apostoli i starješine služili kao administrativno središnje vodstvo za rasprostranjene kršćanske skupštine . :bye:

Budući da je to kolektivno vodstvo u Jeruzalemu predstavljalo ranokršćansku pripremu za generalno nadgledanje svih kršćana, nameće se pitanje: Kakav je sistem uprave postojao u svakoj skupštini, na lokalnoj razini? Pavlovo pismo Timoteju jasno pokazuje da su skupštine imale nadglednike (grčki: epískopos, izvorna riječ za riječ ”episkopalni“), u duhovnom smislu starješine (presbýteroi), muževe koji su po svom vladanju i po svojoj duhovnosti ispunjavali preduvjete za poučavanje svojih sukršćana. U prvom stoljeću ti muževi nisu sačinjavali izdvojenu svećeničku klasu. Nisu se isticali po nekoj posebnoj odjeći. Ono po čemu su se isticali bila je njihova duhovnost. Ustvari, svaka je skupština imala starješinstvo (skupinu nadglednika), a ne monarhijsku vladavinu jednog čovjeka. :bye:

Tek je s vremenom riječ epískopos (nadglednik, nadzornik) pretvorena u ”biskup“, što znači svećenik s jurisdikcijom nad drugim članovima svećenstva u svojoj dijecezi. Španjolski isusovac Bernardino Llorca objašnjava to na sljedeći način: ”Isprva se nije pravila dovoljno velika razlika između biskupâ i prezbitera, pazilo se jedino na značenje tih riječi: biskup je ekvivalent za nadzornik; prezbiter je ekvivalent za stariji muškarac. (...) No malo-pomalo razlika je postajala sve jasnija, tako da se imenom biskup označavalo značajnije nadzornike, koji su imali najviši svećenički autoritet i pravo da polažu ruke i zaređuju svećenike“ (Historia de la Iglesia Católica [Povijest Katoličke crkve]). Ustvari, biskupi su počeli funkcionirati kao neka vrsta monarhijskog sustava, osobito od početka četvrtog stoljeća. Ustanovljena je hijerarhija, ili vladajuće klerikalno tijelo, a s vremenom su rimskog biskupa, koji je tvrdio da je Petrov nasljednik, mnogi počeli smatrati vrhovnim biskupom i papom. :bye:

Danas je u različitim crkvama nazovikršćanstva pozicija biskupa ustvari pozicija prestiža i moći, obično veoma unosna, i može je se usporediti s pozicijom koju u državi ima elitna vladajuća klasa. No između njihovog ponosnog i uzvišenog položaja i jednostavnosti organizacije pod Kristom i starješinama, ili nadglednicima, ranih kršćanskih skupština, postoji ogromna razlika. :bye:

Matej 5:14-16 - Vi ste svjetlo svijeta. Ne može se sakriti grad koji leži na gori. Svjetiljka se ne pali da se stavi pod košaru, nego na svijećnjak, pa svijetli svima u kući. Tako neka vaše svjetlo svijetli pred ljudima, da bi vidjeli vaša dobra djela i slavili Oca vašega koji je na nebesima. :heart:

Rimljanima 10:13-15 - Jer “svatko tko prizove ime Jehovino, bit će spašen”. No kako će prizvati onoga u kojega nisu povjerovali? A kako će povjerovati u onoga za kojega nisu čuli? A kako će čuti ako nitko ne bude propovijedao? A kako će propovijedati ako ne budu poslani? Kao što je napisano: “Kako su krasne noge onih koji objavljuju dobru vijest o onom što je dobro!” :heart:

1. Petrova 3:15 - Nego neka Krist, kao Gospodin, bude svet u srcima vašim i budite uvijek spremni na obranu pred svakim tko od vas traži obrazloženje nade koja je u vama, ali činite to blago i s dubokim poštovanjem. :heart:

Galaćanima 2:9 - ...i kad su saznali za nezasluženu dobrotu koja mi je bila ukazana, Jakov i Kefa i Ivan, koje se smatralo stupovima, pružili su meni i Barnabi desnicu u znak suglasnosti da mi idemo k neznabošcima, a oni k obrezanima. :heart:

Djela apostolska 15:22,23 - Tada su apostoli i starješine zajedno s cijelom skupštinom odlučili izabrati između sebe neke muževe i poslati ih u Antiohiju s Pavlom i Barnabom. Bili su to Juda zvan Barsaba i Sila, vodeći muževi među braćom. Po njima su poslali ovo pismo: “Apostoli i starješine, braća, pozdravljaju braću u Antiohiji, Siriji i Ciliciji koja su iz drugih naroda! :heart:

1. Timoteju 3:1-7 - Ova je izjava vjerodostojna.
Ako tko želi služiti kao nadglednik, hvalevrijednu službu želi. Stoga nadglednik treba biti besprijekoran, imati samo jednu ženu, biti umjeren u svemu, razborit, uredno živjeti, biti gostoljubiv, sposoban poučavati, ne pijanica, ne svadljivac, nego razuman, ne ratoboran, ne pohlepan za novcem. Treba dobro upravljati svojim domom, a djeca mu trebaju biti poslušna i pokazivati puno poštovanje. Jer ako tko ne zna upravljati svojim domom, kako će se brinuti za Božju skupštinu? Ne smije biti novoobraćenik, da se ne bi uzoholio i pao pod istu osudu kao i Ðavo. A treba biti i na dobrom glasu među ljudima izvan skupštine, da ne bi upao u sramotu i zamku Ðavlovu. :heart:

Filipljanima 1:1 - Pavao i Timotej, robovi Krista Isusa, svima svetima u zajedništvu s Kristom Isusom koji su u Filipima, te nadglednicima i slugama pomoćnicima: :heart:

1. Petrova 5:1-3 - Stoga, starješine među vama pobuđujem, jer sam i ja starješina kao i oni i svjedok Kristovih patnji, a i sudionik slave koja će se očitovati: Pasite Božje stado koje vam je povjereno — ne na silu, nego dragovoljno; ne radi nepoštenog dobitka, nego gorljivo; ne kao da gospodarite onima koji su vlasništvo Božje, nego budite uzor stadu. :heart:

Ja nisam ni rekla da je moje istina. To je samo razmišljanje.. nagađanje, moglo bi se reći..
Ti si taj koji moju ideju ne uvažava ni toliko da o njoj porazmisli, već je odbacuješ sa tvrdnjom da je nemoguća.
Šta je čini nemogućom?

istina, istina, istina... toliko puta ponavljate tu reč da će se načisto izlizati i izgubiti smisao...

Evo jednog saveta:

''Zatim Buda dade grupi bramana izuzetno važan savet: "Ne valja za mudrog čoveka koji podržava (doslovno: štiti) istinu da dođe do zaključka: 'Jedino je ovo istina i sve ostalo je lažno'."

Na pitanje mladog bramana da objasni ideju podržavanja ili zaštite istine, Buda reče: "Čovek poseduje veru. Ako kaže 'Ovo je moja vera', utoliko podržava istinu. Ali odatle on ne može nastaviti dalje do apsolutnog zaključka: 'Jedino je ovo Istina i sve ostalo je lažno'." Drugim rečima, čovek može da veruje u šta hoće i može reći 'Verujem u to'. Utoliko on poštuje istinu. Ali zbog onoga u šta veruje ne treba da kaže kako je to i jedina istina, a sve drugo je lažno.

Buda kaže: "Biti privržen jednoj stvari (određenom stanovištu) i gledati na druge stvari (stanovišta) kao na manje vredne – to mudraci nazivaju okovom."

:kpozdrav:

Objasnio sam ti da sam ja UVJEREN u istinitost onoga što ja predstavljam, no NEMOGU ti objasniti i dokazati u nekoliko rečenica, nego jedino kroz OZBILJNO PROUČAVANJE.

Ja uvažavam tvoje razmišljanje, no odbacujem ga jer sam uvjeren u svoje.

ok, recimo....

da li primenjujete ovo?

Jakovljeva 5:
14 Boluje li ko među vama? Neka dozove crkvene starešine, pa neka se pomole nad njim i pomažu ga uljem u ime Gospodnje. 15 I molitva vere spašće bolesnika, i Gospod će ga podići; ako je i učinio grehe, biće mu oprošteno.

Kod nas, u Pravoslavnoj Crkvi, to se zove sv.tajna Jeleosvecenja

Vorki, necemo ovako uopsteno pricati... Jer i ovo su uopstavanja.. Vama Svedocima taj pojam "hriscanski otpad" dodje kao plastelin, gde god vam je rupa u istorijskom kontinuitetu (a to u stvari ni je rupa, nego ponor bez dna) vi oblikujete taj pojam i naizgled zapusite rupu...

Da li mozes dati komentar na ono sto je rekao Ignjatije, ucenik apostola Jovana?

Pozz

Ne koristimo mi KRŠĆANSKI OTPAD za naše rupe, jer ih nemamo, nego za POVIJESNU ČINJENICU.

Jakov 5:13-15 - Pati li tko među vama? Neka se moli. Je li tko veseo? Neka pjeva psalme. Boluje li tko među vama? Neka pozove starješine skupštinske, pa neka se oni mole za njega, mažući ga uljem u ime Jehovino. I molitva upućena s vjerom ozdravit će bolesnoga, i Jehova će ga podignuti. I ako je učinio grijehe, bit će mu oprošteno. :heart:

Kod nas se to ne zove TAJNA, jer se nema zašto tako zvati.

U ovom biblijskom citatu se sasvim jasno govori o ljudima koji su u različitim STANJIMA svoje osobnosti. Oni koji su veseli trebaju se tako i ponašati, oni koji su duhovno bolesni i koji pate, njima treba pomoći, no isto tako ih treba savjetovati da sami mole za svoj trenutni nedostatak. Ovdje se ne govori o DOSLOVNIM bolestima koje imaju ljudi.

Znači okovan. Tako sam i mislila...:(

:bye:

Hahaha. nisam okovan. LJudi koji traže istinu su kao valovi koje vjetar nosi tamo-amo, no oni koji je pronađu, ustaljeni su u svome uvjerenju sve dok ne dobiju, ili se uvjere u nešto bolje, ili više istinskije i logičnije.

Ja sam UVJEREN da sam pronašao ISTINU smisla života, i to rado djelim sa drugima.

Jakov 1:5-8 - I ako kome od vas nedostaje mudrosti, neka traži od Boga, jer on svima daje velikodušno i bez prekoravanja, i dat će mu je. Ali neka traži s vjerom, ne sumnjajući nimalo, jer je onaj tko sumnja kao morski val nošen vjetrom i tjeran tamo-amo. Neka takav ne misli da će išta primiti od Jehove. Takav je čovjek neodlučan, nepostojan na svim putevima svojim. :heart: :bye:

Temelj kršćanskog otpada :rtfm:
-----------------------------------------------
Prekretnica za tu novu religiju u Rimskom Carstvu nastupila je 313. n. e., u vrijeme takozvanog obraćenja cara Konstantina na ”kršćanstvo“. Kako je došlo do tog obraćenja? Godine 306. n. e. Konstantin je naslijedio svog oca i konačno je, zajedno s Licinijem, postao suvladar Rimskog Carstva. Na njega je utjecala predanost njegove majke kršćanstvu i njegovo vlastito vjerovanje u božansku zaštitu. Tvrdio je da mu je, prije nego što je godine 312. n. e. krenuo u bitku koja se odigrala na milvijskom mostu u blizini Rima, u snu bilo rečeno da na štitove svojih vojnika nacrta ”kršćanski“ monogram — grčka slova hi i ro, prva dva slova Kristovog imena na grčkom. S tim ’svetim talismanom‘, Konstantinove su snage porazile njegovog neprijatelja Maksencija. Ubrzo nakon što je izvojevao pobjedu, Konstantin je izjavio da je postao vjernikom, premda se krstio tek neposredno pred svoju smrt otprilike 24 godine kasnije. Potporu tobožnjih kršćana u svom carstvu nastojao je steći time što je ”prihvatio [grčka slova] hi-ro [ ] kao svoj amblem (...). Međutim, slova hi-ro već su se ranije koristila u obliku ligature [spojnice od dvaju slova] i u poganskim i u kršćanskim kontekstima“ (The Crucible of Christianity, uredio Arnold Toynbee). :heart: :bye:

Time je položen temelj nazovikršćanstvu. Britanski novinar Malcolm Muggeridge u svojoj je knjizi The End of Christendom (Kraj svijeta kršćanstva) napisao: ”Svijet kršćanstva je nastao s carem Konstantinom.“ Međutim, dao je i sljedeći zanimljivi komentar: ”Moglo bi se čak reći i to da je svijet kršćanstva još prije nego je i nastao već bio poništen izjavom samog Krista da njegovo kraljevstvo ne pripada ovome svijetu — jednom od njegovih najdalekosežnijih i najvažnijih izjava.“ I jednom koju religije i politički vladari nazovikršćanstva najviše ignoriraju. Uz Konstantinovu potporu, religija nazovikršćanstva postala je službenom državnom religijom Rima. Elaine Pagels, profesorica religijskih znanosti, objašnjava: ”Kršćanski biskupi, nekoć predmet hapšenja, mučenja i pogubljivanja, sada su dobivali porezne olakšice, poklone iz carske riznice, ugled i čak utjecaj na dvoru; njihove su crkve stekle novo bogatstvo, moć i važnost.“ Postali su prijatelji cara, prijatelji rimskog svijeta. :heart: :bye:

Ivan 18:36 - A Isus je odgovorio: “Moje kraljevstvo nije dio ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo dio ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali moje kraljevstvo nije odavde.” :heart:

Jakov 4:4 - Preljubnici, ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo s Bogom? Tko god, dakle, želi biti prijatelj svijetu postaje neprijatelj Bogu. :heart:

1. Ivanova 2:15-17 - Nemojte ljubiti ni svijet ni ono što je u svijetu! Ako tko ljubi svijet, ljubav prema Ocu nije u njemu, jer ništa što je u svijetu — želja tijela i želja očiju i isticanje svog imetka — ne potječe od Oca, nego potječe od svijeta. A svijet prolazi i želja njegova, no onaj tko vrši volju Božju ostaje zauvijek. :heart:

Hahaha. nisam okovan. LJudi koji traže istinu su kao valovi koje vjetar nosi tamo-amo, no oni koji je pronađu, ustaljeni su u svome uvjerenju sve dok ne dobiju, ili se uvjere u nešto bolje, ili više istinskije i logičnije.

Ja sam UVJEREN da sam pronašao ISTINU smisla života, i to rado djelim sa drugima.

Jakov 1:5-8 - I ako kome od vas nedostaje mudrosti, neka traži od Boga, jer on svima daje velikodušno i bez prekoravanja, i dat će mu je. Ali neka traži s vjerom, ne sumnjajući nimalo, jer je onaj tko sumnja kao morski val nošen vjetrom i tjeran tamo-amo. Neka takav ne misli da će išta primiti od Jehove. Takav je čovjek neodlučan, nepostojan na svim putevima svojim. :heart: :bye:

Dobro. Nisi okovan.. ako ti se tako više sviđa...:lol:

Uživaj u svojoj istini. :D

Nisu u "istom košu", nego ih navodi kao istorijske izvore da bi potkrepio svoju tvrdnju, koristeći stavove koje iznose strane koje imaju različite uglove posmatranja na stvar od interesa.

Naravno da ne mogu, otuda i podele.

De_Sisti, valjda si do sada primetio da ja svojim porukama uglavnom ukazujem na netačna tvrđenja, a da smatram da svako ima pravo na slobodu veroispovesti, dok god to pravo ne brani drugima. :roll:
A to da sam neozbiljan, ovaj put ću preći preko toga...

Dakle, vorki se nije bliže određivao koja je od hrišćanskih denominacija jeretička (jer iz ugla Jehovinih svedoka, sve su osim njih jeretičke) već je ukazivao na to da od najranijeg doba u hrišćanstvu postoje podele.
To je istorijska činjenica oko koje se slažu i protivnici i zagovornici hrišćanstva.
Tako to treba i shvatiti.

Prekretnica za tu novu religiju u Rimskom Carstvu nastupila je 313. n. e., u vrijeme takozvanog obraćenja cara Konstantina na ”kršćanstvo“. Kako je došlo do tog obraćenja? Godine 306. n. e. Konstantin je naslijedio svog oca i konačno je, zajedno s Licinijem, postao suvladar Rimskog Carstva. Na njega je utjecala predanost njegove majke kršćanstvu i njegovo vlastito vjerovanje u božansku zaštitu. Tvrdio je da mu je, prije nego što je godine 312. n. e. krenuo u bitku koja se odigrala na milvijskom mostu u blizini Rima, u snu bilo rečeno da na štitove svojih vojnika nacrta ”kršćanski“ monogram — grčka slova hi i ro, prva dva slova Kristovog imena na grčkom. S tim ’svetim talismanom‘, Konstantinove su snage porazile njegovog neprijatelja Maksencija. Ubrzo nakon što je izvojevao pobjedu, Konstantin je izjavio da je postao vjernikom, premda se krstio tek neposredno pred svoju smrt otprilike 24 godine kasnije. Potporu tobožnjih kršćana u svom carstvu nastojao je steći time što je ”prihvatio [grčka slova] hi-ro [ ] kao svoj amblem (...). Međutim, slova hi-ro već su se ranije koristila u obliku ligature [spojnice od dvaju slova] i u poganskim i u kršćanskim kontekstima“ (The Crucible of Christianity, uredio Arnold Toynbee).

Nije Konstantin I tvrdio da je imao viziju u snu, nego Euzebije, pri čemu je dao tri veoma različita opisa tog događaja.
Konstantin I nije izjavio da je postao vernik posle bitke.
Ostalo je manje-više u redu, iako bi se moglo još malo poraditi na tekstu, jer je suviše ostrašćen.

Zavodljivost filozofije u kršćanskom otpadu :rtfm:
----------------------------------------------------------------------
Povjesničar Will Durant objašnjava: ”Crkva je preuzela neke vjerske običaje i forme uobičajene u pretkršćanskom [poganskom] Rimu — stolu i druge elemente poganskog svećeničkog ruha, očišćenja uz pomoć tamjana i svete vodice, paljenje svijeća i vječno svjetlo pred oltarom, obožavanje svetaca, arhitekturu bazilika, rimsko pravo kao temelj kanonskog prava, titulu pontifex maximus za vrhovnog svećenika te, u četvrtom stoljeću, latinski jezik (...). Uskoro će biskupi, a ne više rimski prefekti, držati u svojim rukama poredak i vlast u gradovima; metropoliti, ili nadbiskupi, podupirat će, ako ne i izgurati s položaja provincijske namjesnike; a provincijski će sabor biti nadomješten biskupskom sinodom. Rimska je Crkva išla stopama rimske države“ (The Story of Civilization: Part III—Caesar and Christ [Povijest civilizacije: III. dio — Cezar i Krist]). :heart: :bye:

Ovaj stav kompromisa s rimskim svijetom u oštroj je suprotnosti s učenjima Krista i apostolâ. (Vidi okvir na 262. stranici.) Apostol Petar je savjetovao: ”Ljubljeni, (...) potičem [vas] dozivajući vam u pamet zdravo shvaćanje. Pišem da se sjetite proročanstava koja su navijestili sveti proroci i zapovijedi Gospodnje i Spasiteljeve, koju su saopćili vaši apostoli. Prema tome, ljubljeni, jer ovo unaprijed znate, čuvajte se da ne biste zavedeni zabludom zločinaca izgubili svoj čvrsti stav!“ Pavao je dao jasan savjet: ”Ne budite s nevjernicima pod jednim te istim jarmom; Što ima pravednost s bezakonjem? Što li je zajedničko svjetlu i tmini? (...) ’Zato ”iziđite između njih i odvojite se“ — veli Gospodin! ”Ne dotičite se ničega nečista, i ja ću vas primiti!“‘“. :heart: :bye:

Usprkos ovom jasnom upozorenju, otpadnički kršćani drugog stoljeća obilno su se nakitili ukrasima poganske rimske religije. Udaljili su se od svojih čistih biblijskih korijena i umjesto toga zaodjenuli se u pogansku rimsku odoru i titule te postali zadojeni grčkom filozofijom. Profesor Wolfson s harvardskog sveučilišta objasnio je u djelu The Crucible of Christianity (Iskušenje kršćanstva) da je u drugom stoljeću kršćanstvo doživjelo velik priljev ”filozofski naobraženih pogana“. Takvi su veoma cijenili mudrost Grka te su smatrali da postoje sličnosti između grčke filozofije i biblijskih učenja. Wolfson nastavlja: ”Ponekad su se na različite načine izražavali u smislu da je ustvari Bog Grcima putem ljudskog razuma kao poseban dar dao filozofiju isto kao što je Židovima putem direktnog objavljenja dao Pismo.“ On nastavlja: ”Crkveni su se oci (...) upustili u sustavno dokazivanje tvrdnje da iza jednostavnog jezika kojim se Pismo voli izražavati postoje i skrivena učenja filozofâ izražena nerazumljivim tehničkim terminima skovanim u Akademiji, Likeju i Stoi Poikile [centrima za filozofske rasprave].“ :heart: :bye:

Takav je stav grčkoj filozofiji i terminologiji otvorio put za infiltraciju u učenja nazovikršćanstva, osobito na polju trinitarne doktrine i vjerovanja u besmrtnu dušu. Wolfson to objašnjava na sljedeći način: ”Oci [crkveni] su u hrpi filozofske terminologije počeli tražiti dva dobra tehnička termina, od kojih bi se jedan koristio da bi se prikazalo kako je svaki član Trojstva u biti kao pojedinac zaseban, a drugi bi se koristio da bi se prikazalo njihovo temeljno međusobno jedinstvo.“ No ipak su morali priznati da je ”zamisao trojedinog Boga tajna koju ljudski razum ne može dokučiti“. Nasuprot tome, Pavao je očigledno prepoznao opasnost takvog zagađenja i ’izvrtanja evanđelja‘ kad je pisao kršćanima u Galaciji i Kolosama: ”Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom [grčki: philosophía] i praznom prijevarom, po kazivanju čovječijemu, po nauci svijeta, a ne po Krstu“. :heart: :bye:

2. Korinćanima 6:14-17 - Ne uprežite se u nejednak jaram s nevjernicima. Jer što je zajedničko pravednosti i bezakonju? Ili kakvo zajedništvo ima svjetlo s tamom? Nadalje, može li vladati sklad između Krista i Belijala? Ili što je zajedničko vjerniku i nevjerniku? I kako se hram Božji slaže s idolima? Jer mi smo hram Boga živoga, kao što je Bog rekao: “Prebivat ću među njima i biti među njima i bit ću Bog njihov, a oni će biti narod moj.” “‘Zato iziđite iz njihove sredine i odvojite se’, kaže Jehova, ‘i ne dotičite više ništa nečisto’, ‘i ja ću vas primiti.’ :heart:

Otkrivenje 18:2-5 - I povikao je na sav glas: “Pala je, pala je bludnica Babilon Veliki i postala prebivalište demona, izvorište svakovrsnog smrada nečistog i skrovište svih ptica nečistih i mrskih! Jer svi su se narodi opili vinom gnjeva, vinom bluda njezina. Kraljevi zemaljski bludničili su s njom, a trgovci zemaljski obogatili su se od silne i besramne raskoši njezine.” I čuo sam jedan drugi glas s neba kako govori: “Iziđite iz nje, narode moj, da ne budete sudionici u grijesima njezinim i da vas ne zadese nevolje njezine! Jer grijesi su se njezini nagomilali do neba i Bog se sjetio nepravednih djela njezinih. :heart:

Nije Konstantin I tvrdio da je imao viziju u snu, nego Euzebije, pri čemu je dao tri veoma različita opisa tog događaja.
Konstantin I nije izjavio da je postao vernik posle bitke.
Ostalo je manje-više u redu, iako bi se moglo još malo poraditi na tekstu, jer je suviše ostrašćen.

Ja se izvinjavam ako napravim koji previd, jer nisam povijesničar, no činjenice su jasne i vidljeve za sve one koji žele da vide.

Ja se izvinjavam ako napravim koji previd, jer nisam povijesničar, no činjenice su jasne i vidljeve za sve one koji žele da vide.

Početak otpada se kronološki počeo stvarati početkom 2. stoljeća, u 4. stoljeću Konstantin igra igru, i stapa kršćanstvo sa državom i politikom, u 5. stoljeću počinje raskol na koptsku i jakobitsku crkvu, nadalje 1054. n.e. se raskol širi na crkve istočnog pravoslavlja - rusku, grčku, rumunjsku, srbsku i druge. u 16. stoljeću dolazi do reformacije iz koje nastaju luteranske, kalvinske i anglikanske formacije, a iz njih mnoštvo drugih.

raskol na koptsku i jakobitsku crkvu,

hm... :think:

cisto jedna mala digresija:

koptska i sirijska jakovitska crkva su u istoj grupi tzv. nehalkidonskih iliti Orijentalnih Pravoslavnih Crkava i dan danas su u medjusobnom evharistijskom jedinstvu... :rtfm:

Nisu bili dio crkve čiji si član i ti, jer su oni bili dio kršćanstva,

Aha....:think:

Znaci, Irinej i Epifanije su bili pravi hriscani? Drzali su pravu veru?

ODLICNO!!!

Hocemo li malo da porazgovaramo o tome sta su oni verovali pa onda da to uporedimo sa verovanjem J.Svedoka? :think:

A sta rece Vorki, sta mislis o Ignjatiju, uceniku apostola Jovana? Da li je on pravi hriscanin (da podsetim umro je u prvoj deceniji drugog veka) tj. vecinu zivota proveo je u veku u kojem je ziveo i Isus (Crkveno Predanje cak kaze da je Ignjatije bio ono dete koje je Isus uzeo u narucje govoreci: "pustite decu k Meni...")

dok si ti dio pravoslavlja koje se odvojilo 1054. :heart: :bye:

Od koga se Pravoslavlje odvojilo? U cemu je to zastranilo te 1054. godine? :think:

:heart::klap::hvala:

p.s. za Kopte i Jakovite; nisam hteo da sitnicarim... ali ipak je i to bitno... pokazuje kredibilnost pristupa istoriji Crkve...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back