RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vi ne koristite Bibliju, vec RASELOVA I RADERFORDOVA TUMACENJA, i tome slepo verujete. Kako istina moze biti sakrivena vise od 18. vekova? Vi demantujete samog HRISTA, jer je rekao da njegovu CRKVU ni vrata pakla nece nadvladati! Tri dana niko nista nije smeo da kaze povodom reci sv. Ignjatija a onda dodje neki lik, provali da je to apokrif i krenu show. UNIZAVAJUCI DIREKTNOG APOSTOLSKOG UCENIKA, dokazujete da je bitno samo ono sto vi govorite...

Baš mi je žao što si DUHOVNO SLIJEP.

Evo ti jedan primjer:

Danijel 12:4 - A ti, Danijele, zatvori ove riječi i zapečati knjigu do vremena kraja! Mnogi će pretraživati i pravo će se znanje umnožiti.” :heart:

Eto vidiš, koliko god se vi trudili kroz stoljeća da shvatite proroka Danijela, to vam jednostavno NEMOŽE polaziti za rukom, jer je jasno rečeno. :bye:

Je li Isus posjedovao Bibliju? :rtfm:
--------------------------------------------------
NE, Isus nije posjedovao Bibliju. Zašto to možemo reći? Zato što cijela Biblija kakvu imamo danas u njegovo vrijeme nije postojala. No u sinagogama se čuvalo zbirke svitaka koji su sadržavali tekstove koji su kasnije postali dio Biblije. Isus je u sinagogi u Nazaretu čitao iz svitka proroka Izaije. Apostol Pavao je u pizidijskoj Antiohiji slušao “javno čitanje Zakona i Prorokâ”. A učenik Jakov rekao je da se Mojsijeve spise “svake subote naglas čita u sinagogama”. Jesu li pojedinci koji su živjeli u prvom stoljeću posjedovali vlastite svitke s dijelovima Svetog pisma? Dvoranin etiopske kraljice očito jest jer je na putu u Gazu “sjedio u svojim kolima i naglas čitao proroka Izaiju” kad mu je pristupio učenik Filip. Apostol Pavao zamolio je Timoteja da mu donese “svitke, osobito pergamente”. Iako Pavao nije rekao o kakvim je svicima riječ, lako je moguće da su to bili dijelovi hebrejskih knjiga Svetog pisma. :heart: :bye:

Alan Millard, profesor semitskih jezika, kaže da su među Židovima osobne primjerke svitaka koji su sadržavali biblijske knjige vjerojatno posjedovali samo “privilegirani u Palestini, oni koje se smatralo obrazovanima, neki farizeji te učitelji poput Nikodema”. Cijena svitaka jedan je od razloga zašto ih veći broj ljudi nije posjedovao. Prema Millardovoj procjeni “svitak Izaije mogao je koštati od šest do deset denara”, dok je za kompletni hebrejski dio Biblije “trebalo 15 do 20 svitaka”, što je otprilike moglo koštati pola godišnje radničke zarade. Iz Biblije ne saznajemo jesu li Isus i njegovi učenici posjedovali vlastite svitke s dijelovima Biblije. No poznato je da je Isus dobro poznavao Sveto pismo, ukazivao na njega te napamet citirao neke njegove dijelove. Ne bi li nas to trebalo potaknuti da bolje upoznamo Bibliju, koja danas više nije skupa i većina je ljudi može nabaviti? :heart: :bye:

Luka 4:16,17 - I došao je u Nazaret, gdje je odrastao. Po običaju svojemu ušao je na dan subotnji u sinagogu, te je ustao da čita. I dali su mu svitak proroka Izaije, a on je otvorio svitak i našao mjesto gdje je bilo napisano: :heart:

Djela apostolska 13:14,15 - A oni su otišli iz Perge i došli u Antiohiju u Pizidiji te na dan subotnji ušli u sinagogu i sjeli. Nakon javnog čitanja Zakona i Prorokâ predstojnici sinagoge poslali su po njih, govoreći: “Ljudi, braćo, ako imate koju riječ ohrabrenja za narod, recite!” :heart:

2. Timoteju 4:13 - Kada dođeš, donesi kabanicu koju sam ostavio u Troadi kod Karpa, a donesi i svitke, osobito pergamente. :heart:

Je li Isus posjedovao Bibliju? :rtfm:
--------------------------------------------------
NE, Isus nije posjedovao Bibliju. Zašto to možemo reći? Zato što cijela Biblija kakvu imamo danas u njegovo vrijeme nije postojala.

Potpuno tačno.

Alan Millard, profesor semitskih jezika, kaže da su među Židovima osobne primjerke svitaka koji su sadržavali biblijske knjige vjerojatno posjedovali samo “privilegirani u Palestini, oni koje se smatralo obrazovanima, neki farizeji te učitelji poput Nikodema”. Cijena svitaka jedan je od razloga zašto ih veći broj ljudi nije posjedovao. Prema Millardovoj procjeni “svitak Izaije mogao je koštati od šest do deset denara”, dok je za kompletni hebrejski dio Biblije “trebalo 15 do 20 svitaka”, što je otprilike moglo koštati pola godišnje radničke zarade. Iz Biblije ne saznajemo jesu li Isus i njegovi učenici posjedovali vlastite svitke s dijelovima Biblije. No poznato je da je Isus dobro poznavao Sveto pismo, ukazivao na njega te napamet citirao neke njegove dijelove.

Da li je neko obavestio prof. A. Milarda o stopi pismenosti u Palestini u I veku nove ere? :think:

Poslednja izmena:
Potpuno tačno.

Da li je neko obavestio prof. A. Milarda o stopi pismenosti u Palestini u I veku nove ere? :think:

Da, Izraelci su bili naročito pismen narod, jer je još od doba Mojsija bio ORGANIZIRAN u skupine ( nešto slično kao u vojsci ) koje su imale posebna zaduženja. Jedna od skupina su bili PISARI, dok svećenici su dali jasni nalog o opismenjavanju djece od rane dobi.

U biblijska su vremena samo određene povlaštene klase bile pismene, kao što su bili pisari u Mezopotamiji i Egiptu. U oštroj suprotnosti s tim, u drevnom su Izraelu svi bili ohrabreni da nauče čitati i pisati. ”Razlika je nesumnjivo bila zbog jednostavnijeg alfabetskog sistema pisanja koji su koristili Hebreji. (...) U povijesti obrazovanja ne smije se previdjeti važnost alfabetskog pisanja. Ono je najavilo raskid s tradicionalnim pisarskim kulturama Egipta, Mezopotamije i Kanaana drugog milenija. Pismenost više nije bila prepoznatljivo i isključivo obilježje klase profesionalnih pisara i svećenika, vještih u teško razumljivim klinastim i hijeroglifskim znakovima“ (Encyclopaedia Judaica). :bye:

5. Mojsijeva 11:18,19 - Ove riječi moje usadite u srce svoje i u dušu svoju, vežite ih kao znak na ruku svoju i neka vam budu kao povez na čelu. Poučite o njima sinove svoje, govoreći o njima kad sjediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad liježeš i kad ustaješ. :heart:

Priče Salamunove 1:8 - Slušaj, sine moj, pouku oca svojega i ne ostavljaj upute majke svoje. :heart:

U drevnom Izraelu, djecu su od vrlo rane dobi poučavali i otac i majka. U Dictionnaire de la Bible, bibličar E. Mangenot je napisao: ”Čim je progovorilo, dijete je naučilo nekoliko odlomaka iz Zakona. Njegova majka ponavljala bi redak; kad ga je upamtilo, dala bi mu drugi. Kasnije bi se djeci u ruke dao napisani tekst redaka koje su već znala ponoviti napamet. Tako su se upoznavala s čitanjem, a kad su postala starija mogla su nastaviti svoju vjersku poduku čitajući i meditirajući o Gospodinovom zakonu.“ Kako bi se mladima i starima pomoglo da pamte, korištena su razna pomagala za pamćenje. Ona su uključivala alfabetske akrostihove (uzastopne retke u pjesmi koji počinju različitim slovom po alfabetskom redu), aliteraciju i upotrebu brojeva. Zanimljivo je da neki izučavatelji smatraju da je Gezerski kalendar (Arheološki muzej u Istanbulu), jedan od najstarijih primjeraka drevnog hebrejskog pisanja, vježba pamćenja nekog učenika. :bye:

Priče Salamunove 31:26 - Usta svoja otvara mudro i na jeziku joj je zakon dobrote.:heart:

Pa vidi kojice, potrebna je mudrost i zanje da bi se ispravno vaspitavala deca ... i to Biblijsko znanje...

Pred Bogom je zivot nevencanih osoba BLUD i time GREH...

tako Bog gleda.... Zakonski sklopljen brak je nesto sto Bog odobrava... i sto je normalno... bez obzira na zakon drzave.. ili shvatanja okoline... ili drustvenih normi...

Bozji zakon je iznad ljudskog ...
E ti će da mi kažeš. :D

NIje potrebna naročita mudrost da bi odgovorila na moje komentare, al tebi eto ni to ne ide od ruke..
za jedani isti komentar jednom kažeš da sam bukvalna, a drugi put kažeš tako je...

U večini slučajeva, decu vaspitavaju roditelji koji nisu stariji od trideset godina..
starije ili mlađe maloletnike, vaspitavaju roditelji koji nisu stariji od četrdeset godina...
Ko je do te dobi stekao mudrost?

Zapravo.. koj će ga znati šta je za tebe mudrost...:confused:

I još uvek mi nisi odgovorila...

Kakav stav i stanja iz tvoga srca izvlače oni citati?

Nije točno !

Jehovini Svjedoci NISU ljudska tvorevina, nego Božja, jer je upravo takav narod PROREČEN da će se pojaviti u poslijednjim danima.

Ako bi razmišljali na taj način, kako ti tumaćiš, onda su sve religije ljudska tvorevina, jer su njihovi osnivači pojedinci ljudi ili određene skupine.

Crkvene dogme se temelje na KOMBINACIJI biblijske istine i Grčke filozofije onoga vremena, te je još uz to igrala ulogu ljudska predaja.

Dogma je riječ za nešto TAJANSTVENO, samo Bogu ili odabranim poznato, i prema tome nemože da bude biblijsko.

Kološanima 2:8 - Pazite da vas tko ne odmami mudrovanjem i ispraznom prijevarom što se temelji na ljudskoj predaji, na načelima ovoga svijeta, a ne na Kristovim učenjima. :heart: :bye:
Nećeš verovati, ali tako je. :D
Jer kad bilo ko od onih silnih proroka, počev od ubice Mojsija, kaže da mu se bog obratio, ti zapravo veruješ proroku na reč.

Zato pravoslavlje i ima veću širinu i mudrost nego ovo vaše učenje.

Nećeš verovati, ali tako je. :D
Jer kad bilo ko od onih silnih proroka, počev od ubice Mojsija, kaže da mu se bog obratio, ti zapravo veruješ proroku na reč.

Zato pravoslavlje i ima veću širinu i mudrost nego ovo vaše učenje.

To ti kažeš.

To tko ima veću mudrost i šire učenje, OTOM POTOM.

Mi vjerujemo u Bibliju da je RIJEČ BOŽJA. Bog je putem posredništva ljudi napisao ISTINU, ljudima na pouku i na izbor.

:heart: :bye:

TAJ STIH IZ KOLOSANA UOPSTE NE GOVORI O SV. PREDANJU I ONAJ STIH OD PROROKA DANILA NE ZNAM ZASTO SI STAVIO I NA STA SE ON ODNOSI. VIDIM DA NI TI NE ZNAS ZNACENJE RECI DOGMA, AKO SU PO TEBI RECI SV. IGNJATIJA MUDROVANJE I LJUDSKA PREDAJA, OD KOGA JE NJEGOV UCITELJ JOVAN BOGOSLOV PRIMIO NAUKU? RANIJE SAM NAVEO CITATE O PREDANJU PA PROCITAJ. I DA KO JE UCIO KAO VI U PRVA 3. VEKA I KAD JE TO VAS BOG OSNOVAO?

Što povijest kaže o tome kakav su stav prvi kršćani imali s obzirom na služenje vojske? :rtfm:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Pomno razmatranje svih dostupnih podataka pokazuje da do vremena Marka Aurelija [rimskog cara od 161. do 180. n. e.] nijedan kršćanin nije postao vojnik, a nijedan vojnik nije ostao u vojnoj službi nakon što je postao kršćanin” (Ernest William Barnes, The Rise of Christianity, London, 1947, stranica 333). :heart: :bye:

“Mi koji smo bili obuzeti ratovanjem i međusobnim krvoprolićem i puni svake zloće, svi smo po cijeloj Zemlji prekovali svoje bojno oružje — svoje mačeve u plugove, i svoja koplja u ratarsko oruđe — i gajimo pobožnost, čestitost, čovjekoljublje, vjeru i nadu, koju imamo od samog Oca preko Onoga koji je bio raspet” (Justin Mučenik u “Dijalogu sa Židovom Trifonom” [2. stoljeće n. e.], The Ante-Nicene Fathers, uredili Alexander Roberts i James Donaldson, Grand Rapids, Michigan, SAD, pretisak edinburškog izdanja iz 1885, svezak I, stranica 254). :heart: :bye:

“Odbijali su aktivno sudjelovati u upravljanju državom ili u vojnoj obrani carstva. (...) Nije bilo moguće da kršćanin postane vojnik, državni upravitelj ili vladar, a da se ne odrekne svetije dužnosti” (Edward Gibbon, History of Christianity, New York, 1891, stranice 162, 163). :heart: :bye:

Izaija 2:2-4 - U posljednjim će danima gora doma Jehovina čvrsto stajati nad vrhovima gorskim i uzdizat će se nad bregovima, i svi će se narodi stjecati k njoj. I mnogi će narodi ići, govoreći: “Dođite! Pođimo na goru Jehovinu, u dom Boga Jakovljeva! On će nas poučavati putevima svojim, i ići ćemo stazama njegovim.” Jer sa Siona će doći zakon i riječ Jehovina iz Jeruzalema. On će suditi među narodima i sklad će stvoriti među narodima mnogim. Oni će prekovati mačeve svoje u raonike i koplja svoja u srpove. Narod na narod više neće dizati mača niti će se više učiti ratu. :heart:

To ti kažeš.

To tko ima veću mudrost i šire učenje, OTOM POTOM.

Mi vjerujemo u Bibliju da je RIJEČ BOŽJA. Bog je putem posredništva ljudi napisao ISTINU, ljudima na pouku i na izbor.

Znači verujete posrednicima a ne Bogu.
Jer ti ljudi možda nikada Boga videli/čuli nisu, već su ga izmislili iz neke samo njima znane potrebe.

Eto ti Mojsijev primer. Dovoljno je bio obrazovan da one zakone sklepa sam.
A i dovoljno su nesavršeni.. baš kao da ih je čovek pisao..
Čovek kome je vlast izmakla ispred nosa, samo zato što nije uspeo da savlada svoju nezgodnu narav i ubio čoveka.
Smislio je fantastičan način da se na vlast vrati - javio mu se Bog. :D
I sasvim mi je razumljivo što su mu oni mučenici poverovali.
Bili su gomila nepismenih, siromašnih, jadnih ljudi, kojima nije bilo potrebno mnogo priče...
Dovoljan im je bio tračak nade... a on je bio daleko superiorniji u odnosu na njih...

A što mu veruješ ti? :think:

To ja kažem. A ti kažeš da je biblija božija reć...

Vorki, PRAVU CRKVU NIJE OSNOVAO COVEK NEGO BOG POSLAVSI APOSTOLE DA KRSTAVAJU U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA, A NE DUHOM VODJENE ORGANIZACIJE, I MOLIM TE NEMOJ DA MI KOPIRAS KULU STRAZARA OVDE POSTO KUCAM PORUKE SA MOBILNOG I SKIDA MI DOSTA KREDITA DOK SE OTVORE TI VELIKI TEKSTOVI. HVALA.

TAJ STIH IZ KOLOSANA UOPSTE NE GOVORI O SV. PREDANJU I ONAJ STIH OD PROROKA DANILA NE ZNAM ZASTO SI STAVIO I NA STA SE ON ODNOSI. VIDIM DA NI TI NE ZNAS ZNACENJE RECI DOGMA, AKO SU PO TEBI RECI SV. IGNJATIJA MUDROVANJE I LJUDSKA PREDAJA, OD KOGA JE NJEGOV UCITELJ JOVAN BOGOSLOV PRIMIO NAUKU? RANIJE SAM NAVEO CITATE O PREDANJU PA PROCITAJ. I DA KO JE UCIO KAO VI U PRVA 3. VEKA I KAD JE TO VAS BOG OSNOVAO?

Nema potrebe da pišeš velikim slovima, još uvijek nemam problema sa vidom.

Svi mi primamo nauku od Boga putem njegove riječi, no bitno je kako je interpretiramo i primjenjujemo u praksi.

Evo. čitam baš o tome kako dolazi do SUKOBA unutar PRAVOSLAVNE crkve, te se planira raskol. Takvo ponašanje vodećih duhovnih vođa NIJE KRŠĆANSKO. Ti mi možeš sada obrazlagati koliko hoćeš, no činjenica je ta da će se PRAVI Isusovi učenici prepoznati po LJUBAVI IZMEĐU SEBE, i po ISTOM duhu i mislima. Kod takvih kršćana nema PODJELA i svađa.

Ivan 13:35 - Po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete ljubili jedan drugoga.”:heart:

Znači verujete posrednicima a ne Bogu.
Jer ti ljudi možda nikada Boga videli/čuli nisu, već su ga izmislili iz neke samo njima znane potrebe.

Eto ti Mojsijev primer. Dovoljno je bio obrazovan da one zakone sklepa sam.
A i dovoljno su nesavršeni.. baš kao da ih je čovek pisao..
Čovek kome je vlast izmakla ispred nosa, samo zato što nije uspeo da savlada svoju nezgodnu narav i ubio čoveka.
Smislio je fantastičan način da se na vlast vrati - javio mu se Bog. :D
I sasvim mi je razumljivo što su mu oni mučenici poverovali.
Bili su gomila nepismenih, siromašnih, jadnih ljudi, kojima nije bilo potrebno mnogo priče...
Dovoljan im je bio tračak nade... a on je bio daleko superiorniji u odnosu na njih...

A što mu veruješ ti? :think:

To ja kažem. A ti kažeš da je biblija božija reć...

To je tvoje uvjerenje.

Ja poznajem Bibliju malo bolje nego što ti misliš, i takav zaključak je NEMOGUĆ, pošto postoji povezana kronologija od prve do posljednje knjige.

Površnost podaje nedovoljnu spoznaju, a neznanje je najveći neprijatelj ljudskoga uma.

Mi možemo tumačiti određeni događaj na sto načina, no samo na jedan način dolazimo do logike i istine.

Upravo zato postoji VJERA. Apostol Pavao sam daje njenu definiciju.

Hebrejima 11:1-3 - Vjera je čvrsto pouzdanje da će se dogoditi ono čemu se nadamo, dokaz onoga što je stvarno, premda se ne vidi. Jer zbog nje su ljudi iz staroga doba primili svjedočanstvo da su Bogu po volji. Vjerom shvaćamo da je sav svijet uređen riječju Božjom, te je ono vidljivo nastalo iz nevidljivoga. :heart: :bye:

U Dictionnaire de la Bible, bibličar E. Mangenot je napisao: ”Čim je progovorilo, dijete je naučilo nekoliko odlomaka iz Zakona. Njegova majka ponavljala bi redak; kad ga je upamtilo, dala bi mu drugi. Kasnije bi se djeci u ruke dao napisani tekst redaka koje su već znala ponoviti napamet. Tako su se upoznavala s čitanjem, a kad su postala starija mogla su nastaviti svoju vjersku poduku čitajući i meditirajući o Gospodinovom zakonu.“ Kako bi se mladima i starima pomoglo da pamte, korištena su razna pomagala za pamćenje. Ona su uključivala alfabetske akrostihove (uzastopne retke u pjesmi koji počinju različitim slovom po alfabetskom redu), aliteraciju i upotrebu brojeva. Zanimljivo je da neki izučavatelji smatraju da je Gezerski kalendar (Arheološki muzej u Istanbulu), jedan od najstarijih primjeraka drevnog hebrejskog pisanja, vježba pamćenja nekog učenika. :bye:

Upravo sam na ovo i mislio. :ok:
Mladi Jevreji su učili da čitaju kod kuće koristeći Stari zavet.
A to znači da su porodice posedovale primerke istog, te to opovrgava stav koji iznosi prof. A. Milard.
Naravno, moguće da je njegov stav ovde izvučen iz šireg konteksta. :think:

Alan Millard, profesor semitskih jezika, kaže da su među Židovima osobne primjerke svitaka koji su sadržavali biblijske knjige vjerojatno posjedovali samo “privilegirani u Palestini, oni koje se smatralo obrazovanima, neki farizeji te učitelji poput Nikodema”.

Vorki, PRAVU CRKVU NIJE OSNOVAO COVEK NEGO BOG POSLAVSI APOSTOLE DA KRSTAVAJU U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA, A NE DUHOM VODJENE ORGANIZACIJE, I MOLIM TE NEMOJ DA MI KOPIRAS KULU STRAZARA OVDE POSTO KUCAM PORUKE SA MOBILNOG I SKIDA MI DOSTA KREDITA DOK SE OTVORE TI VELIKI TEKSTOVI. HVALA.

Crkva znači Skupština ljudi. Od Izraela do Kršćana Božji narod je bio ORGANIZIRAN.

Prema tome, kada je Isus Krist pokrenuo kršćanstvo, on je imao određene CILJEVE u vidu. Da bi se ti ciljevi postigli, njegovi učenici su poslije njegovog odlaska k Bogu, OSNOVALI vodeće tijelo u Jeruzalemu, koje je KOORDINIRALO radom kršćana propovjednika, i koje je bilo zaduženo za imenovanje starješina u novoorganiziranim skupštinama. Kasnije se, stapanjem uz državu, IZVORNO KRŠĆANSTVO rascijepilo na mnoštvo manjih skupina, dok je glavna bila pomiješana sa RIMSKO-GRČKIM POGANIZMOM.

Prošlo je samo nekoliko desetljeća nakon što su apostoli pomrli, a među kršćanima su se već počele zamjećivati šizme. Will Durant kaže: ”Celzo [protivnik kršćanstva iz drugog stoljeća] je i sam sarkastično primijetio da su kršćani ’podijeljeni u toliko mnogo frakcija da svaki pojedinac želi imati svoju vlastitu stranku‘. Oko 187. [n. e.] Irenej je naveo dvadeset varijanti kršćanstva; oko 384. [n. e.] Epifanije je nabrojio osamdeset“ (The Story of Civilization: Part III—Caesar and Christ).

Djela apostolska 20:29,30 - Ja znam da će nakon mog odlaska među vas ući okrutni vukovi koji neće imati obzira prema stadu. I između vas samih dići će se ljudi koji će iznositi iskrivljena učenja da bi odvukli učenike za sobom. :heart: :bye:

To je tvoje uvjerenje.

Ja poznajem Bibliju malo bolje nego što ti misliš, i takav zaključak je NEMOGUĆ, pošto postoji povezana kronologija od prve do posljednje knjige.

Površnost podaje nedovoljnu spoznaju, a neznanje je najveći neprijatelj ljudskoga uma.

Mi možemo tumačiti određeni događaj na sto načina, no samo na jedan način dolazimo do logike i istine.

Upravo zato postoji VJERA. Apostol Pavao sam daje njenu definiciju.

Hebrejima 11:1-3 - Vjera je čvrsto pouzdanje da će se dogoditi ono čemu se nadamo, dokaz onoga što je stvarno, premda se ne vidi. Jer zbog nje su ljudi iz staroga doba primili svjedočanstvo da su Bogu po volji. Vjerom shvaćamo da je sav svijet uređen riječju Božjom, te je ono vidljivo nastalo iz nevidljivoga. :heart: :bye:
Tako je. :D

No, što li je tvoje ubeđenje istinito i logično, a moje razmišljanje nemoguće...:think:
Zato što je Biblija povezana kronologija? :lol:
Pa nisu oni koji su je pustili u promet naivni niti glupi, pa da je ne uobliče.
Imaš li ti neki drugi argument?

Interesantno je ovo što je Pavao rekao...
ako čvrsto veruješ da će se dogoditi nešto čemu se nadaš, onda je to dokaz da je to stvarno...:think:

Oko 187. [n. e.] Irenej je naveo dvadeset varijanti kršćanstva; oko 384. [n. e.] Epifanije je nabrojio osamdeset“ (The Story of Civilization: Part III—Caesar and Christ).

Ovo je dokazano cupanje iz konteksta.:thumbdown:
Vec sam o tome pisao... Irinej i Epifanije su pisali o jeresima i razoblicavali su njihova lazna ucenja....:rtfm:

Da li si cuo za Panarion (Kovcezic) koji je napisao Epifanije?:think:

Hoces da kazem da apostoli Petar i Pavle nisu imali sukob koji je opisan u Bibliji?

I Pavao i Barnaba su imali sukob, no oni su se mirili jedni sa drugima i nastavili suradnju po teokraciji, dok oni koji ne poštuju teokraciju stvaraju raskol. Teokracija je nestala u trenutku POVEZIVANJA sa tadašnjim svijetom, RIMSKIM CARSTVOM, jer je napravljeno, između svijeta i kršćanstva, čitav niz KOMPRENZACIJA, gdje se Boga stavilo, zbog interesa, PO STRANI.

Poslednja izmena:
Ovo je dokazano cupanje iz konteksta.:thumbdown:
Vec sam o tome pisao... Irinej i Epifanije su pisali o jeresima i razoblicavali su njihova lazna ucenja....:rtfm:

Eh, sad... :roll:
vorki je naveo broj varijanti hrišćanstva, što je inače istorijska činjenica, a nije se bliže odredio u odnosu na pravilnost njihovog učenje, te njihovu jeretičnost, tako da je tvoj komentar bespredmetan.

Tako je. :D

No, što li je tvoje ubeđenje istinito i logično, a moje razmišljanje nemoguće...:think:
Zato što je Biblija povezana kronologija? :lol:
Pa nisu oni koji su je pustili u promet naivni niti glupi, pa da je ne uobliče.
Imaš li ti neki drugi argument?

Interesantno je ovo što je Pavao rekao...
ako čvrsto veruješ da će se dogoditi nešto čemu se nadaš, onda je to dokaz da je to stvarno...:think:

Nije dokaz, nego čvrsto uvjerenje.

Naprimjer, logika je za zaključiti da NIŠTA nemože nastati iz ničega bez utjecaja nečega. Prema tome, ako želimo smisleno razmišljati, trebali bi zaključiti da je prvo postojalo nešto što je VJEČNO, i što je uzrok svemu drugome. Međutim, to se nemože niti objasniti niti definirati, i zato ostaje VJERA na temelju čvrstog uvjerenja.

Rimljanima 1:20 - Jer njegova se nevidljiva svojstva, naime njegova vječna moć i božanstvo, jasno vide još od stvaranja svijeta, budući da se razabiru po onome što je stvoreno, tako da ti ljudi nemaju izgovora. :heart: :bye:

Eh, sad... :roll:
vorki je naveo broj varijanti hrišćanstva, što je inače istorijska činjenica, a nije se bliže odredio u odnosu na pravilnost njihovog učenje, te njihovu jeretičnost, tako da je tvoj komentar bespredmetan.

naveo je to u kontekstu teze: "ima zilion grupacija, nemas pojma koja je prava"... Obe pomenute osobe, inace svetitelji u Pravoslavnoj Crkvi su jasno i precizno objasnjavali u cemu je greska svakog od tih ucenja...

I Pavao i Barnaba su imali sukob, no oni su se mirili jedni sa drugima i nastavili suradnju po teokraciji, dok oni koji ne poštuju teokraciju stvaraju raskol. Teokracija je nestala u trenutku POVEZIVANJA sa tadašnjim svijetom, RIMSKIM CARSTVOM, jer je napravljeno, između svijeta i kršćanstva, čitav niz KOMPRENZACIJA, gdje se Boga stavilo, zbog interesa, PO STRANI.

kakve su ovo istorijske filozofeme i konstrukcije, simplifikacije... sve u svhru da se izgradi vremenski most od prvobitnih hriscana na koji se J.Svedoci pozivaju (inace, ne dobismo komentar na ono sto je rekao Ignjatije, ucenik Apostola Jovana???) do polovine 19 veka kada se javljaju Svedoci...

Vorki, prijatelju, definisi sta je to teokrat(c)ija ...

naveo je to u kontekstu teze: "ima zilion grupacija, nemas pojma koja je prava"...

Stvarno?
Ček' da bacim pogled... :think:
U ovoj poruci, takvu tezu nisam našao:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9760398&postcount=2716

Osim toga, vorki, kao Jehovin svedok zastupa tezu da je grupacija Jehovinih svedoka upravo ona prava, a kontekst je to da deljenje na frakcije nije hrišćansko... bar koliko sam ja pratio ovaj deo teme.
Moguće da grešim, mada mi tako ne izgleda. :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back