raska ili sandzak, pitanje je sad..sta je ispravno i tacno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

desimiri

Zainteresovan član
Poruka
188
U zadnje vreme se mnogo insistira na ovim nazivima iste oblasti, pa me interesuje sta je prava i tacna istina.Ja koliko znam Raska i Rasani je tacan naziv za taj kraj a sandzak se koristi od strane onih koje ono vreme klanja nazivaju pravim vremenom tj koji administrativni naziv menjaju za geografski pojam i time isticu pripadnost nekom drugom civilizacijskom krugu.Utticaj Turske i njihivih poturcenjaka kao i Austrougarske carevine u 19 veku, je nametnuo ovaj naziv .Tu se namece i Titova Jugoslavija i njen razorni uticaj na Republiku Srbiju.Smatram da je doslo vreme da se to kroz skolski sistem ispravi , jednom i zauvek.. Rasani zive u Raskoj a Rascani u gradu Raskoj i to je to......

U zadnje vreme se mnogo insistira na ovim nazivima iste oblasti, pa me interesuje sta je prava i tacna istina.Ja koliko znam Raska i Rasani je tacan naziv za taj kraj a sandzak se koristi od strane onih koje ono vreme klanja nazivaju pravim vremenom tj koji administrativni naziv menjaju za geografski pojam i time isticu pripadnost nekom drugom civilizacijskom krugu.Utticaj Turske i njihivih poturcenjaka kao i Austrougarske carevine u 19 veku, je nametnuo ovaj naziv .Tu se namece i Titova Jugoslavija i njen razorni uticaj na Republiku Srbiju.Smatram da je doslo vreme da se to kroz skolski sistem ispravi , jednom i zauvek.. Rasani zive u Raskoj a Rascani u gradu Raskoj i to je to......

Ако бисмо по "муслиманској" логици, онда овај регион може да се зове Полусанџак јер је, у време његове успоставе, повлачења Турака на југ 1878, захватао већи простор:

Sanjak_of_Novibazar.png

У сваком случају, назив је врло скорог датума, трајао је до ослобођења 1913. и што је најважније, дело је окупационих снага на тлу Србије, дакле, иш.

Ако бисмо по "муслиманској" логици, онда овај регион може да се зове Полусанџак јер је, у време његове успоставе, повлачења Турака на југ 1878, захватао већи простор

Ja mislim da bi najizvornije bilo Etrurija, Raska je od Ras, Rasani, a poznato je da su Etrurci sebe nazivali Rasenima. Buduci da je za Rasene ustaljen naziv Etrurci/Etruscani sta je logicnije od Etrurija - kolevka Srbije, Balkana, Evrope, sveta i vaskolike vaseljene.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back