Rafinerija u Pančevu možda sutra prestaje s radom

Prilozio sam video Velje Ilica, tadasnjeg ministra izgradnje. Mislim da govori istinu, a ti izvoli pa poslusaj. Pisem ono sto sto on navodi, ukratko i nehronoloski. Ukupna ulaganja od 6 milijardi je gruba procjenna onoga sto su Rusi potrosili i ulozili, da bi NIS bila ono sto jeste danas.
Drzava im nije dala nikakve subvencije (kao danas investitorima) po zaposlenom, a radi se o 13 000 radnika.
Ja sam licno iznenadjen svim ovim podacima i sada imam drugacije misljenje o toj strateskoj prodaji.
Ako imas neka nova saznanja, bilo bi mi drago da podjelis sa nama, posto si tamo radio.
Velja Ilic je par-ekselans lazov, lazov koji je tipican za bizMismen/politicku klasu ljudi koja se vrtela po Srbiji od 1980-2010-tih (a onda ga je progutalo vreme). Dokaz kakva je drzava Srbija bila je to sto je taj lazov i prevarant isplivao kao politicar i neko moodo, cak dogurao i do ministara gradjevine. On vam je zacetnik te fore "vidi sta ja sve mogu, vidi kako sam ja upucen i povezan, vidi mene estradnu zvezdu" a i sa njim je pocela era ljudi iz politike sa laziranim diplomama koji sole pamet onima koji su obrazovaniji i strucniji od njih. Tako da bilo kakvu njegovu pricu treba uzeti sa ozbiljnom rezervom (cak misliti da je istina suprotna od onoga sto on prica).

Ulaganja su 4,8 milijardi a ne 6, to su zvanicni podaci. No, nisu oni ulagali svoj novac, ulagali su novac od zarade sto ni ti ni tvoj "ministar" Ilic ne kapirate. A posto ne kapirate da je od tih ulozenih 4,8 milijardi eura samo 56% novca od ruske strane a ostatak je ostalih suvlasnika ispada da ste i vi, jarani koji zivite u Srbistanu preko ucesca u vlasnistvu od 25-26% koliko ima drzava Srbija, odvajali od svojih usta da investirate u NIS. A da to niste ni znali. Neki, kao ti i Velja Ilic, ne kapirate ni danas.

Zato sam i stavio prvi link gde se vidi da je u prve 3 godine vlasnistva (do 2011) novo rukovodstvo NIS-a investiralo samo 200 miliona eura (umesto obecanih 400) u NIS. Naravno i to iz prihoda NIS-a u Srbiji. Znaci, Rusi su cekali da NIS pocne da ostvaruje ozbiljne prihode (a ostvaruje ih jer ima promet od preko 3 milijarde eura na godinu dana), da u prve 2 godine povrate svojih 400 miliona za koje su kupili NIS i da tek onda pocnu da investiraju, od trece godine po preuzimanju valsnistva.

Menadzment NIS-a je morao/ne morao da ulaze u rekonstrukciju rafinerija jer su bile sa dotrajalom i zastarelom tehnologijom iz '70-tih (pa su enormno zagadjivale okolinu, pitaj Pancevce i Karaburce o tome, te su imale mali stepen korisnog dejstva u odnosu na savremene tehnoloske procese u drugim rafinerijama i na taj nacin pravili dosta vece gubitke itd). Rekonstrukcija pumpi i poslovnih objekata je mnogo manji % tih ulaganja.

No, bitna stvar, ulaganje u svoju proizvodnju se uknjizi kao trosak poslovanja i na to se na kraju fiskalne godine ne placa porez na profit. Znaci, ostane mi 500 miliona eura profita za ovu godinu, drzava ce mi uzeti 250 na ime poreza te ce ostati 250 miliona za podelu medju suvlasnicima (odnosno za ruskih 56% vlasnistva 140 miliona). Ako od 500 ulozim 250 miliona u kompaniju (da li cu kupiti flotu audija za direktore, vile na Zlatiboru i u Boki Kotorskoj za menadzere, rekonstruisati pogon prerade bitumena, 150 benzinskih pumpi po Srbiji... nije vazno, vazno je da dobijam % od provizije za ulozen novac u investicije) ostaje za oporezivanje 250 miliona, pa ce Rusima kao vecinskim suvlasnicima ostati 70 miliona profita. No, bitnija stvar, stvar koja u sustini pokrece poslovanje kompanija u dzravnom valsnistvu (a ruska naftna kompanija jeste u drzavnom vlasnistvu) je % od provizija koju dobijaju njihovi direktori, izgurace oni apsolutno svaki projekat pod plastom ekonomskog i tehnoloskog napretka jer ko od sitnijih akcionara ce se usprostaviti menadzmentru koji "vodi brigu" o napretku kompanije kroz ulaganja. Glavni bos glavne naftne ruske kompanije po imenu Aleksej Miler je milijarder u us$, a nije privatnik nego drzavni sluzbenik pod Put.tlerovom kapom. Mislis da su ruski menadzeri NIS-a sirotinja u Srbiji? Kravcuk spada u najbogatije ljude koji hode Srbijom. Znam naseg coveka iz Novog Sada (supruginog rodjaka) koji radi menadzerski (ali ne top) posao u tom NIS-u, za 10-tak godina je obezbedio decu i sebe stanovima u NS, sad se bavi kupovinom umetnickih slika kao investicijom u bducnost. A moztee misliti sta ima ruski menadzment...
Eh, da, sce to su novci iz tih 4,8 milijardi investicija.

Hrvati čuli: NIS će dobiti licencu, JANAF posle toga može da šalje naftu​

Janaf je angažovao advokate u SAD kako bi osigurao licencu

Kompanija je spremna za isporuke nafte Srbiji odmah po odobrenju

Dzabe sve. Vucic izgleda opet zavrsio posao sa Trampom.
Nema ništa od tog posla, već je dogovoren uvoz gotovih derivata.

https://n1info.rs/biznis/sijarto-u-...oveca-uvoz-naftnih-derivata-i-nafte-u-srbiju/
1000013003.jpg

Срећан вам свети Русофил Узалудни, заштитник затворених рафинерија и фирми под санкцијама.
Он увек награђује све оне што жртвују сопствену земљу во славу и чест Идола из Кремља

https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...erije-u-pancevu-mogao-uticati-na-cene-goriva/

Ukoliko američki OFAC ne odobri Naftnoj industriji Srbije (NIS) licencu za rad, prema rečima srpskih zvaničnika, rafinerija u Pančevu prestaje sa radom sutra, 25. novembra.

U protekla dva dana održana su dva hitna sastanka u vezi sa NIS-om, na kojima se razgovaralo o rezervama naftnih derivata i povećanju uvoza, kao da nas država priprema upravo na taj, kako su rekli, „najcrnji scenario“.

Prestanak rada rafinerije značio bi da, umesto dosadašnjih 70 do 80 odsto naftnih derivata kojima je ovo postrojenje snabdevalo tržište, moraćemo iz regiona – Mađarske, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije – da uvozimo 100 odsto derivata.

Sta nam radeeee
:sad2:

1000014118.jpg

Hrvatska kompanija Janaf je uverena da će Kancelarija za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (OFAK) dati licencu za nastavak rada Naftne industrije Srbije (NIS).

https://www.blic.rs/biznis/vesti/ja...cu-posle-toga-mozemo-da-saljemo-naftu/zk2r9m9
“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je juče pozvao OFAK i Vladu SAD da Srbiji daju operativnu licencu i poručio da će Srbija poštovati njihove sankcije.”

Citat iz članka :hahaha:

Jok, neće da poštuje :mrgreen: i sve da skakuće od sreće moraće :lol:

Nego, drago mi je da si se ti vratio udarnički ovde :mrgreen:

Фора је што изолацију Русије никада "трећа страна" није ни подржала.Они овако могу причати са Србијом али не са Индијом, Турском или Кином, богатим Емиратима или С.Арабијом.ЕУ-САД и пар сателита просто нису свијет.Рецимо ни једна озбиљна арапска држава није прекинула економску сарадњу са Русијом или државе Латинске Америке чак напротив користе овај моменат и велику рупу у трансферу.
Ако би Американци заједно са ЕУ једнострано ушли у причу блокада или санкција трећим неутралним државама наносили би више штете себи него користи.Ту чучи зец пријатељу.Није ово више свијет 90-их када је монопол био само на једном полу.
Што се тиче економије подбацили су јер нису више незамењиви.Али мене више изненађује што су подбацили и у војном смислу.
Толико НАТО држава а увозе оружје од трећих држава.Имају само среће што њихове интересе тренутно бране жилави и глупи бандера Украјинци иначе крајњи цех би био још гори.

U ozbiljnoj si zabludi ali nema veze

Nema zemlje na svetu koja bi izabrala Rusiju kada bi bila dovedena pred ILI - ILI izbor, dakle ili USA + EU ili Rusija (osim možda Severne Koreje, Belorusije i eventualno još par nebitnih)

Zapadni je problem što ne mogu da naprave konsenzus oko toga inače bi mogli da izoluju Rusiju za par nedelja, samo ako reše.

Sada je to labavo i oni sami krše svoje sankcije a treće zemlje uopšte ne trpe pritisak zbog ekonomske saradnje sa Rusijom.
Da im se zapreti sankcijama u bankarskom sektoru svi bi se povukli iz momenta

Velja Ilic je par-ekselans lazov, lazov koji je tipican za bizMismen/politicku klasu ljudi koja se vrtela po Srbiji od 1980-2010-tih (a onda ga je progutalo vreme). Dokaz kakva je drzava Srbija bila je to sto je taj lazov i prevarant isplivao kao politicar i neko moodo, cak dogurao i do ministara gradjevine. On vam je zacetnik te fore "vidi sta ja sve mogu, vidi kako sam ja upucen i povezan, vidi mene estradnu zvezdu" a i sa njim je pocela era ljudi iz politike sa laziranim diplomama koji sole pamet onima koji su obrazovaniji i strucniji od njih. Tako da bilo kakvu njegovu pricu treba uzeti sa ozbiljnom rezervom (cak misliti da je istina suprotna od onoga sto on prica).

Ulaganja su 4,8 milijardi a ne 6, to su zvanicni podaci. No, nisu oni ulagali svoj novac, ulagali su novac od zarade sto ni ti ni tvoj "ministar" Ilic ne kapirate. A posto ne kapirate da je od tih ulozenih 4,8 milijardi eura samo 56% novca od ruske strane a ostatak je ostalih suvlasnika ispada da ste i vi, jarani koji zivite u Srbistanu preko ucesca u vlasnistvu od 25-26% koliko ima drzava Srbija, odvajali od svojih usta da investirate u NIS. A da to niste ni znali. Neki, kao ti i Velja Ilic, ne kapirate ni danas.

Zato sam i stavio prvi link gde se vidi da je u prve 3 godine vlasnistva (do 2011) novo rukovodstvo NIS-a investiralo samo 200 miliona eura (umesto obecanih 400) u NIS. Naravno i to iz prihoda NIS-a u Srbiji. Znaci, Rusi su cekali da NIS pocne da ostvaruje ozbiljne prihode (a ostvaruje ih jer ima promet od preko 3 milijarde eura na godinu dana), da u prve 2 godine povrate svojih 400 miliona za koje su kupili NIS i da tek onda pocnu da investiraju, od trece godine po preuzimanju valsnistva.

Menadzment NIS-a je morao/ne morao da ulaze u rekonstrukciju rafinerija jer su bile sa dotrajalom i zastarelom tehnologijom iz '70-tih (pa su enormno zagadjivale okolinu, pitaj Pancevce i Karaburce o tome, te su imale mali stepen korisnog dejstva u odnosu na savremene tehnoloske procese u drugim rafinerijama i na taj nacin pravili dosta vece gubitke itd). Rekonstrukcija pumpi i poslovnih objekata je mnogo manji % tih ulaganja.

No, bitna stvar, ulaganje u svoju proizvodnju se uknjizi kao trosak poslovanja i na to se na kraju fiskalne godine ne placa porez na profit. Znaci, ostane mi 500 miliona eura profita za ovu godinu, drzava ce mi uzeti 250 na ime poreza te ce ostati 250 miliona za podelu medju suvlasnicima (odnosno za ruskih 56% vlasnistva 140 miliona). Ako od 500 ulozim 250 miliona u kompaniju (da li cu kupiti flotu audija za direktore, vile na Zlatiboru i u Boki Kotorskoj za menadzere, rekonstruisati pogon prerade bitumena, 150 benzinskih pumpi po Srbiji... nije vazno, vazno je da dobijam % od provizije za ulozen novac u investicije) ostaje za oporezivanje 250 miliona, pa ce Rusima kao vecinskim suvlasnicima ostati 70 miliona profita. No, bitnija stvar, stvar koja u sustini pokrece poslovanje kompanija u dzravnom valsnistvu (a ruska naftna kompanija jeste u drzavnom vlasnistvu) je % od provizija koju dobijaju njihovi direktori, izgurace oni apsolutno svaki projekat pod plastom ekonomskog i tehnoloskog napretka jer ko od sitnijih akcionara ce se usprostaviti menadzmentru koji "vodi brigu" o napretku kompanije kroz ulaganja. Glavni bos glavne naftne ruske kompanije po imenu Aleksej Miler je milijarder u us$, a nije privatnik nego drzavni sluzbenik pod Put.tlerovom kapom. Mislis da su ruski menadzeri NIS-a sirotinja u Srbiji? Kravcuk spada u najbogatije ljude koji hode Srbijom. Znam naseg coveka iz Novog Sada (supruginog rodjaka) koji radi menadzerski (ali ne top) posao u tom NIS-u, za 10-tak godina je obezbedio decu i sebe stanovima u NS, sad se bavi kupovinom umetnickih slika kao investicijom u bducnost. A moztee misliti sta ima ruski menadzment...
Eh, da, sce to su novci iz tih 4,8 milijardi investicija.
Velja Ilica ne poznajem, zavrsio je redovno gradjevinski fakultet u Beogradu i kasnije magistrirao. Dakle, nije megatrend kadar. O tome da li laze, sve zavisi da li naprednjaci daju sud ili neko drugi. Ni za jednu drzavu nije za pohvalu prodavati energetsku industriju, ali NIS je jedna od najboljih prodaja ikad uradjena (u odnosu na vucicceve investitire), s obzirom na postignuto i znacajno uplacivanja poreza u budjet drzave.
Problem sa vlasnistvom nad NIS-om nije od juce, vec je planiran od trenutka potpisivanja energetske diversificacije (Aca na hoklici pred Trampom) u Vasingtonu mnogo godina ranije. Sta se iza brda valja, vidjecemo uskoro, ali kolonijalna drzavna politika prema istoku i zapadu se odbija o glavu.

Back