Rafael Nadal

Kecmanović je u odličnoj formi zadnja dva mjeseca. Sve četvrtfinala i jedno polufinale ATP turnira. Rafin prvi meč poslije pauze od povrede. I prvi set 6:1 za Nadala. Ne pomaže ništa - ni forsiranje bekhenda, ni jake loptice na forhend. Ako se u Madridu sastanu Nole i Rafa mislim da je Španac favorit.

Nadal trenirao posle pobede: Moram da žurim​

Završio je tek meč sa Džonom Iznerom, a Rafael Nadal je ljudima u svojoj loži rekao: „Pista, pista“. U prevodu, da mu nađu teren na kojem može da trenirao.

„Mislim da sam bio jasan otkad sam se vratio. Malo žurim, moram što pre da dođem do najboljeg mogućeg osećaja na terenu“, objasnio je Nadal posle još dodatnih sat vremena na terenu, uz meč.
„Moram da nadoknadim ono što sam propustio zbog povrede kako bih bio spreman za par nedelja (Rolan Garos). Naravno, sadašnjost je prioritet, ali moram da mislim i srednjoročno i dugoročno. Jedini način za to jeste da radim. Meč nije bio zahteva fizički, osećao sam da mogu da odradim još malo. Ništa više od toga“, dodao je Nadal, koji uskoro punu 36 godina.

Sledeći rival Nadalu biće Denis Šapovalov, koji je prošle godine u Rimu umalo savladao Rafu, čak je propustio i dve meč lopte.

„Tada sam imao mnogo sreće, imao je taj meč u rukama mnogo puta. Ne sećam se tačno, ali sećam se da je skoro bilo čudo kako sam pobedio. Sada za mene nije glavna stvar ko je rival preko puta mreže, već da ja napredujem svakog dana. Sutra je nova šansa za to. Šapovalov će biti težak test“.

Na konferenciji za medije, Nadal nije želeo mnogo da zalazi u temu potencijalnog odsustva bodova na Vimbldonu usled suspenzije ruskih i beloruskih predstavnika.

„Za vas je sada to možda važno, ali sada sam u Rimu. Vimbldon je tek za nekoliko nedelja. Ipak, radimo u Savetu da zaštitimo svakog igrača i interese igrača. U ovakvoj situaciji nema savršenog rešenja za sve. Imam svoje mišljenje i već sam ga rekao u privatnosti zato što nije glavno šta ja imam da kažem, već kako će se ATP tur postaviti. Mislim da nije dobro da iznosim sopstveno mišljenje ovde, moramo da radimo na tome interno“, kaže Nadal.

Španac je desetostruki šampion u Rimu.

Sport klub

Španski teniser Rafael Nadal poražen je od Denis Šapovalova u osmini finala Mastersa u RImu

Španac je imao očiglednih problema sa stopalom tokom meča, a sada je progovorio o zdravstvenom stanju.

Rafa.jpg

- Ja nisam povređen, ja sam igrač koji živi sa povredom. To je nešto što je prisutno i nažalost iz dana u dan je teško, iskreno. Teško mi je ponekad da prihvatim ovu situaciju -rekao je Nadal posle poraza, aludirajući na svoj Miler-Vejs sindrom, koji mu stvara hronični bol u centralnom delu stopala.

Ističe, da je cilj što bolji nastup na Rolan Garosu.

- I dalje je to cilj. Iako je to za nedelju i koji dan preko, i dalje nastavljam da sanjam taj nastup" - rekao je Nadal.

Porazom protiv Šapovalova, Nadal će od sledeće nedelje pasti na peto mesto ATP liste, a prema trenutnim prognozama, to bi omogućilo njegov potencijalni duel protiv Novaka Đokovića već u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske.

Nadamo se da će Rafa ublažiti,umanjiti ili prevazići taj zdravstveni problem, kako bi bio spreman za naredne mečeve.
Dakle, nikakvo "čudo" se nije desilo njegovim porazom, jer čudesa ne postoje kad je zdravlje u pitanju, na žalost.

Španac godinama ima RETKU BOLEST koja ga je dovela do OČAJA!​

Problemi su počeli još na početku Nadalove karijere, a vremenom je postajalo sve gore
Rafael Nadal će u junu da proslavi 36. rođendan. Daleko je od top forme i fizičke spreme koja je bila njegov veliki adut celim tokom karijere.
Želja da se još uvek takmiči na visokom nivou kod njega je ogromna i to mu je stvorilo nove probleme.

Nakon što je u finalu mastersa u Madridu 2005. godine pobedio Ivana Ljubičića i tako osvojio prvu titulu na nekom turniru iz kategorije 1.000, Nadal je poručio sledeće:
- Slomio sam kost u stopalu, izgubio sam nekoliko meseci karijere ali vredelo je!
Međutim, u tom trenutku nije znao šta ga čeka u bliskoj budućnosti.
Tada su počeli hronični problemi za koje nijedan lekar nije imao odgovor. Rafi je konstantovana retka Miler-Vajsova bolest.

Nadal.jpg
Reč je o degenerativnom oboljenju koje napada kosti stopala, a poznata je i kao skafoidni osteohondritis. Ovo je retka bolest displazija skafoidne kosti, odnosno deformacije jedne od kostiju koja se nalazi u srednjem delu stopala, a koja je od suštinskog značaja za pokretljivost.

Španac je uz pomoć tima i specijalnih mera uspeo da uspori progresivnost bolesti, ali su one donele druge probleme. Zbog velikog opterećenja su ispaštala Rafina kolena zbog kojih je često tokom karijere pravio kraće ili duže pauze, a u poslednjim mesecima bol u stopalu postaje nepodnošljiva.

Pa, nije ni čudo što je nakon poraza od Denisa Šapovalova u Rimu, njegov protivnik rekao da "je bilo teško gledati Rafu kako pati".

Nadal je posle neočekivanog ispadanja sa mastersa u glavnom gradu Italije objasnio da se nije povredio, već da živi s povredom, a da su bolovi u stopalu tokom meča s Kanađaninom bili prejaki.

On je otkrio i da planira da zaigra na predstojećem Rolan Garosu, turniru koji je osvajao rekordnih 13 puta, ali da će to učiniti tako da s njim u svakom trenutku bude lekar.

- To je cilj. Iako je to za nedelju i koji dan preko i dalje nastavljam da sanjam da ću da zaigram u Parizu - poručio je razočarani Nadal.

Početak Rolan Garosa je zakazan za 22. maj, a finale za 5. jun. Poslednji put na grend slemu u Parizu Nadal je trijumfovao 2020. godine.

Kurir sport

Španski teniser Rafael Nadal plasirao se u polufinale Rolan Garosa, pobedom nad najboljim teniserom sveta Novaka Đokovića

Nadal.jpg

Ovo je još jedna epizoda rivalstva. Igrali smo već puno važnih mečeva i uvek je važno, ali večeras je bilo samo četvrtfinale. To je razlika. Ali, opet je bio klasik, tako da nas trojica imamo veliku istoriju tokom toliko dugog perioda. Ta priča o najboljem mi nije važna, bitno je samo da mi ispisujemo istoriju, nije bitno ko će biti najveći ikada. Nivo nas trojice je isti, pa nije bitno ko je sa najviše grend slem titula - istakao je Rafael Nadal.

Nadal je proteklog vikenda pobedom u finalu nad Kasperom Rudom stigao do 14. trofeja na Rolan Garosu, što mu je ukupno 22. Grend slem titula. Sada ima dve više od večitih rivala Novaka Đokovića i Rodžera Federera.
„Izgleda nemoguće to što je postigao, posebno s obzirom na mnoge fizičke probleme o kojima je govorio. Ne postoje prikladnije reči kojima bi se opisala Rafina karijera i uspeh“, rekao je za špansku Marku menadžer Mančester Sitija i dodao:
„Teško je porediti individualne sportove sa timskim, ali Nadal je bez sumnje najbolji španski sportista u istoriji. To pitanje se uopšte ne postavlja. U Španiji je bilo veoma dobrih sportista, ali niko nije imao konstantnost i dugovečnost kao Rafa“.
Nakon pobede u finalu Rolan Garosa, Nadal je rekao da je tokom turniru primao injekcije za umrtvljenje živca i da mu je omogućilo da igra.
izvor SK

Sto se mene tice...
ako je spreman da rizikuje trajni invaliditet zbog sportskuh uspeha, OK.
Njegovo telo, njegov izbor.
Ali nismo svi veverice...jer familija Roma sa medireanskog ostrva je gomila lazhova.
ON JE SLOMIO METATARZA;LNU KOST TOKOM OSVAJANJA PRVOG ROLAN GAROSA.
Posle to nije reshavao kako treba vec igrao kao mashina...do serije povreda.
Sada izmisljaju pricu o URODJENOM deformitetu.
Idi begaj bre...

Fransisko Rođ, jedan od trenera Rafaela Nadala, nada se da će nova terapija za stopalo španskog tenisera dati rezultate.
Nadal pati od Vajs-Milerovog sindroma – to je retka bolest displazija skafoidne kosti, odnosno deformacije jedne od kostiju koja se nalazi u srednjem delu stopala.
Nije mogao da trenira, morao bi da prekine trening posle dvadeset minuta“, objasnio je Rođ da se to dešavalo i u prošlosti.
Jedan od Rafinih trenera kaže da se situacija pogoršala zbog pandemije virusa korona.
„Jedno vreme smo bili zaključani i naštetilo mu je to što nije vežbao tokom tog perioda. Mislim da je delom i zato posle toga imao više problema“.
Nadal je objasnio posle osvajanja Rolan Garosa koja mu terapija sledi.
„Ne znam kako na engleskom to precizno mogu da objasnim, ali radi se o radiofrekventnoj terapiji koja treba delimično da sprži nerv i da stvori efekat koji sam imao usled primanja anestetika, ali sa trajnijim delovanjem“.
Problemi koje Rafa ima pogoršavaju se kada je hladno, ali Rođ očekuje da nova terapija uspe.
Treba da sačekamo. Čini mi se da će posle dve-tri terapije Rafa biti oduševljen, mi takođe. Živeće bez bola neko vreme“.
Ukoliko navedena terapija uspe, Nadal će igrati i na Vimbldonu, i na egzibicijama pre trećeg grend slem turnira u sezoni.
„Pitanje je od milion dolara koliko će još trajati, nadajmo se još mnogo sezona, ali godine su godine. Sećam se kada je osvojio treći Rolan Garos, pitao sam ga do kad se vidi da igra, rekao mi je do 27-28. godine, ali eto“, zaključuje Rođ.
izvor SK

Najzad je jedan vrhunski sportista priznao: "Nadalu se dive, a nas bi optužili za DOPING"​

Rafa.jpg

Francuski biciklista Gijom Marten začuđen je izjavom Rafaela Nadala da je primio mnogo injekcija tokom Rolan Garosa kako bi umrtvio živce i mogao da igra na turniru koji je na kraju i osvojio.
Španac je na putu do 14. trofeja u Parizu, između ostalog, savladao i prvog igrača sveta Novaka Đokovića, dok je u borbi za trofej bio bolji od Kaspera Ruda.

Marten je u izjavi za „L’Ekip“ indirektno optužio Nadala za korištenje dopinga i istakao da tako nešto u biciklizmu ne bi bilo moguće.

- To što je Nadal uradio je nemoguće za bicikliste i to je meni normalno. Mi, ako smo povređeni ili bolesni, ne možemo da trčimo, vozimo bicikl, takmičimo se. To je normalno iz više razloga. Prvo zbog zdravlja sportista. Ne znam koliko je dugoročno dobro to što Nadal radi za njegov zglob. Sa druge strane, lekovi mogu da utiču na nastup sportista, odnosno mogu da ga unaprede. Zbog toga se meni čini da je ovo bilo gotovo na granici - istakao je Marten.

Od 2011. u biciklizmu važi pravilo „bez injekcija“ i to što je Španac radio na otvorenom prvenstvu Francuske u tom sportu ne bi moglo da prođe.

- Da je neki biciklista uradio isto, čak i da nije zabranjeno, svi bi ga optužili za doping. Problem su predrasude koje se idu uz naš sport. Ljudi se dive Nadalu zbog toga što je trpio jake bolove. Mislim da je i Zlatan Ibrahimović pričao o injekcijama koje je primao u koleno - kaže Marten i dodaje:

- Njih zbog toga nazivaju herojima jer trpe bolove, ali istina je da oni koriste razne supstance kako bi trpeli bol i, ponavljam, dolaze do samih granica. Pobednik na Turu, čak i da ne napravi ništa sumnjivo, biće optužen za doping.

Nadal je na Rolan Garosu osvojio 22. Gren slem trofej u karijeri i ima dva više od Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

SD

Najzad je jedan vrhunski sportista priznao: "Nadalu se dive, a nas bi optužili za DOPING"​

Pogledajte prilog 1167562

Francuski biciklista Gijom Marten začuđen je izjavom Rafaela Nadala da je primio mnogo injekcija tokom Rolan Garosa kako bi umrtvio živce i mogao da igra na turniru koji je na kraju i osvojio.
Španac je na putu do 14. trofeja u Parizu, između ostalog, savladao i prvog igrača sveta Novaka Đokovića, dok je u borbi za trofej bio bolji od Kaspera Ruda.

Marten je u izjavi za „L’Ekip“ indirektno optužio Nadala za korištenje dopinga i istakao da tako nešto u biciklizmu ne bi bilo moguće.

- To što je Nadal uradio je nemoguće za bicikliste i to je meni normalno. Mi, ako smo povređeni ili bolesni, ne možemo da trčimo, vozimo bicikl, takmičimo se. To je normalno iz više razloga. Prvo zbog zdravlja sportista. Ne znam koliko je dugoročno dobro to što Nadal radi za njegov zglob. Sa druge strane, lekovi mogu da utiču na nastup sportista, odnosno mogu da ga unaprede. Zbog toga se meni čini da je ovo bilo gotovo na granici - istakao je Marten.

Od 2011. u biciklizmu važi pravilo „bez injekcija“ i to što je Španac radio na otvorenom prvenstvu Francuske u tom sportu ne bi moglo da prođe.

- Da je neki biciklista uradio isto, čak i da nije zabranjeno, svi bi ga optužili za doping. Problem su predrasude koje se idu uz naš sport. Ljudi se dive Nadalu zbog toga što je trpio jake bolove. Mislim da je i Zlatan Ibrahimović pričao o injekcijama koje je primao u koleno - kaže Marten i dodaje:

- Njih zbog toga nazivaju herojima jer trpe bolove, ali istina je da oni koriste razne supstance kako bi trpeli bol i, ponavljam, dolaze do samih granica. Pobednik na Turu, čak i da ne napravi ništa sumnjivo, biće optužen za doping.

Nadal je na Rolan Garosu osvojio 22. Gren slem trofej u karijeri i ima dva više od Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

SD
Sta kaze mackoni njegovo misljenje nas zanima

KO ĆE BITI GOAT? Odgovor Nadala sve ostavio bez teksta! Šta će tek reći Novak?​

Ko će biti teniski GOAT? Ko će na kraju blistave teniske epohe biti rekorder po broju gren slem titula?

Rafael Nadal, koji je na Rolan Garosu osvojio 22. gren slem titulu u karijeri, tvrdi da će to biti Novak Đoković. Srpski as u ovom trenutku ima dva trofeja manje iz najvrednije kolekcije “belog sporta”.

- Svašta može da se dogodi. Jasno je da je Ðoković u najboljoj poziciji, jer nema fizičkih problema, a igra na spektakularnom nivou - rekao je Nadal za sajt ATP.

"Kralj sljake" osvrnuo se i na status Rodžera Federera, koji je zbog povrede kolena van terena gotovo godinu dana.

- Od njega možete da očekujete uvek nešto posebno, mada svi znamo koliko je teško vratiti se, pogotovo sa 40 godina. Videćemo šta će biti.

Španac je dao sebi male šanse za osvajanje kalendarskog slema, pošto je osvojio do sada Australijan open i Rolan Garos.

- Ludo bi bilo razmišljati o tome čak i da sam u savršenoj formi. Niko to nije uradio od Roda Lejvera 1969. godine. Ðoković je bio najbliži tom podvigu prošle sezone. Više od osvajanja kalendarskog slema činilo bi me zadovoljnim da mogu da učestvujem na sva četiri gren slem turnira - istakao je Španac.

SD

IMAM TRAJNU SUMNJU U NADALA! Čuveni stručnjak za anti-doping: Postoji tehnika za PRIKRIVANJE, a u Španiji je najgore...​

Poznati nemački doktor izrazio je sumnju u Nadala zbog dopinga, što je tema koja se provlači tokom njegove čitave karijere.

1654693228399.png

Rafael Nadal osvojio je 22. grend slem pošto je u finalu Rolan Garosa "počistio" Kaspera Ruda, a sve dok je imao ogromne probleme sa povredom stopala zbog kojih je bio podvrgnut specijalnom tretmanu.
Pred svaki meč dobijao je injekciju u nerv u stopalu nakon čega bi se ono "umrtvilo", pa je Nadal mogao da igra bez većih bolova. I dok se spekuliše da li je taj tretman uopšte dozvoljen, legendarnog španskog tenisera ponovo je "na zub" uzeo nemački doktor Fric Zergel koji ga kritikuje tokom čitave karijere.

Doktor sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu već godinama izražava sumnju u regularnost svega što radi Nadal, ali odnosno najveću sumnju izrazio je u regularnost tenisa.

Već dugo sumnja da se tu igrači najviše dopinguju, što se kroz čitavu Rafinu karijeru provlači i njemu je muka od toga.

"Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Pored toga, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje", poručio je Fric Zergel za "Sport1".

"Uticajni sportisti imaju oko sebe, kako kažu, 'profesionalno okruženje' koje brine od ishrane do uzimanja onoga što je inicijalno dozvoljeno sofisticiranim oblicima fizioterapije, tj. znaju kako funkcioniše telo štićenika i kada će dostići granice koje neće prekoračiti dozvoljeno. Postoji dovoljno tehnika za prikrivanje primenjenog dopinga", dodao je poznati nemački doktor čije tvrdnje nisu dokazane.

Podsetio je na primer Martine Hingis, koja je bila pozitivna na kokain i pravdala se da je "droga umešana u sok od pomorandže", dok je veliku pažnju izazvala i suspenzija Marije Šarapove zbog uzimanja meldonijuma.

"Decenijama sam pratio događaje i napravio sam sliku. Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping. Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci. I sumnja je sasvim opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira", kazao je Zergel koji pored tenisa najviše sumnja u skijaški bijatlon, atletiku i biciklizam.

Mondo

Nadal podvrgnut novom tretmanu!​

Španski teniser Rafael Nadal je nakon trofej na Rolan Garosu podvrgnut zdravstvenom tretmanu, zbog problema sa bolom u levom stopalu, saopštili su iz njegovog tima.
- Nadal je u utorak uveče u Barseloni "počeo tretman pulsnom radiofrekvencijom", koja umrtvljuje nerve u bolnom predelu - otkrio je njegov portparol Benito Peres-Barbadiljo.

Od ranije je poznato da Nadal već godinama boluje od Miler-Vajsovog sindroma, degenerativne i neizlečive bolesti, koju karakteriše deformacija jedne od kostiju stopala.
Španski teniser je otkrio da je finale Rolan Garosa igrao pod injekcijama koje su anestezirale stopalo, ali da nije spreman da to ponovi.
- Biću tu ako mi telo dozvoli. Vimbldon je prioritet, grend slem turniri su prioritet. Igrati pod lekovima, da. Uz injekcije i anestetike, ne - rekao je tada 36-godišnji teniser.

- Ako tretman bude dao pozitivne rezultate, on će nastaviti sa treninzima na terenima. Nije isključeno da Nadal sledeće nedelje mora da počne drugi tretman u zavisnosti od razvoja situacije - zaključio je Peres-Barbadiljo.

SD

IMAM TRAJNU SUMNJU U NADALA! Čuveni stručnjak za anti-doping: Postoji tehnika za PRIKRIVANJE, a u Španiji je najgore...​

Poznati nemački doktor izrazio je sumnju u Nadala zbog dopinga, što je tema koja se provlači tokom njegove čitave karijere.

Pogledajte prilog 1167721

Rafael Nadal osvojio je 22. grend slem pošto je u finalu Rolan Garosa "počistio" Kaspera Ruda, a sve dok je imao ogromne probleme sa povredom stopala zbog kojih je bio podvrgnut specijalnom tretmanu.
Pred svaki meč dobijao je injekciju u nerv u stopalu nakon čega bi se ono "umrtvilo", pa je Nadal mogao da igra bez većih bolova. I dok se spekuliše da li je taj tretman uopšte dozvoljen, legendarnog španskog tenisera ponovo je "na zub" uzeo nemački doktor Fric Zergel koji ga kritikuje tokom čitave karijere.

Doktor sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu već godinama izražava sumnju u regularnost svega što radi Nadal, ali odnosno najveću sumnju izrazio je u regularnost tenisa.

Već dugo sumnja da se tu igrači najviše dopinguju, što se kroz čitavu Rafinu karijeru provlači i njemu je muka od toga.

"Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Pored toga, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje", poručio je Fric Zergel za "Sport1".

"Uticajni sportisti imaju oko sebe, kako kažu, 'profesionalno okruženje' koje brine od ishrane do uzimanja onoga što je inicijalno dozvoljeno sofisticiranim oblicima fizioterapije, tj. znaju kako funkcioniše telo štićenika i kada će dostići granice koje neće prekoračiti dozvoljeno. Postoji dovoljno tehnika za prikrivanje primenjenog dopinga", dodao je poznati nemački doktor čije tvrdnje nisu dokazane.

Podsetio je na primer Martine Hingis, koja je bila pozitivna na kokain i pravdala se da je "droga umešana u sok od pomorandže", dok je veliku pažnju izazvala i suspenzija Marije Šarapove zbog uzimanja meldonijuma.

"Decenijama sam pratio događaje i napravio sam sliku. Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping. Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci. I sumnja je sasvim opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira", kazao je Zergel koji pored tenisa najviše sumnja u skijaški bijatlon, atletiku i biciklizam.

Mondo
Procice on kao Amstrong sto se dopingovao ,ovaj je barem priznao sam .....

Rafa privilegovan!?

Španski teniser Rafael Nadal nedavno je po 14. put u karijeri trijumfovao na Rolan Garosu u Parizu, i tako osvojio svoj 22. grend slem, iako je tokom celog turnira mučio muku sa povredama, te je mnoge iznenadio njegov način igre na samom terenu, koji nije odavao utisak da ga nešto boli.

Sve to podiglo je veliku buru u belom sportu, mnogi su Bika sa Majorke optužili za doping, što nikada do sada nije bilo potvrđeno, ali i tu se krije jedna zanimljiva statistika.

Naime, Svetska Anti-Doping organizacija u obavezi je da transparentno ističe to koliko puta je koji teniser prošao kroz kontrolu na godišnjem nivou. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da postoji drastična razlika u broju testiranja kod igrača.

Na vrhu liste nalaze se teniseri koji dolaze iz zemalja Istočne Evrope, te je na čelu Rus Andrej Rubljov sa 26, iza njega sledi Grk Stefanos Cicipas sa 23, a treću poziciju zauzima Novak Đoković, koji je 21 put podvrgnut testiranju.

U gornjem delu liste su još Feliks Ože-Alijasim i Kasper Rud, ali razlog broja podvrgavanju antidoping kontroli leži u tome što su odigrali najviše turnira od gore pomenutih igrača.

Posebna zanimljivost jeste da je Rafael Nadal testiran samo 14 puta, a još neverovatnije je da je van samih turnira to učinjeno samo dva puta.

Đoković je kroz ovu proceduru morao je da prođe čak u osam navrata van samih takmičenja

Krajem juna (27.) počinje i Vimbldon, nastup Nadala je pod znakom pitanja, a videćemo da li će se Španac oporaviti do trećeg grend slema u sezoni, i da li će se stišati bura oko optužbi Nadala za doping.

SD

MEKINRO UPOZORAVA: Ako se Nadal DOPINGUJE - konstantno ga testirajte! :eek::eek:

Španski teniser Rafael Nadal nedavno je osvojio svoj 14. Rolan Garos, što ukopno iznosi 22. grend slem trofeja u vitrini legendarnog "Bika sa Majorke". Međutim, polemiše se i koliko je regularno Nadal došao do ove titule pošto je i sam izjavio da je tokom čitavog turnira primao injekcije u stopalo. Bivši američki teniser Patrik Mekinro je prokomentarisao taj postupak i pomenuo doping.

Amerikanac govorio je o Rafinim medikamentima i teorijama zavere.

- Nadal nastavlja da pobeđuje. Ne znam kako to radi, on kaže da uzima injekcije protiv bolova. Ja nisam doktor i ne znam o čemu se tu tačno radi. Postoje teoretičari zavere koji se sada pojavljuju u svetu tenisa. Postoji teorija da se Nadal dopinguje, da uzima neku vrstu nedozvoljenih supstanci - rekao je Mekinro i dodao:

- Testirajte ga konstantno na svim velikim turnirima i analizirajte šta to tačno ubrizgava u stopalo, ali ja mislim da je to samo nešto protiv bolova. Ponavljam, nisam doktor i ne znAm tačno šta je, ali da je nešto ilegalno mislim da bi ga već odavno uhvatili.

SD

Не знам по мени је Надал пример како не треба у спорту...болесна амбиција, игра под инјекцијама а после освојеног турнира хода на штакама...роб гладијатор у 21. веку...Ноле је за њега господин човек...само кажем...

Pojavio se snimak Rafaela Nadala koji otkriva pravu istinu o njegovoj povredi​

Rafael Nadal se vratio na Vimbldon posle tri godine.

Iako je bilo očekivano da se ne pojavi u Londonu zbog povrede, španski teniser je nekako uspeo da reši probleme i došao je Vimbldon.

Odmah po dolasku je usnimljen kako trenira na jednom od terena, a ono što je privuklo pažnju je činjenica da ne vide nikavi obrisi povrede i deluje da je apsolutno spreman za predstojeći grend slem.

Pre više od nedelju dana je bio na štakama, a sada izgleda kao da nikada nije bio povređen, što je pomalo čudno, ali je to pitanje za neke druge ljude, koji nekada kao da okreću glavu na drugu stranu.

Objektiv

Hit reakcija Nadalovog oca posle Rafine povrede obišla planetu​

SINE, KRENI KUĆI!​

Rafael Nadal i sa hroničnom povredom stopala igra na vrhunskom nivou. Osvojio je nedavno Rolan Garos, stigao i do četvrtfinala Vimbldona.
A, onda je u duelu sa Tejlorom Fricom doživeo povredu trbušnih mišića zbog koje se jedva kretao i nije mogao da igra na maksimalnom nivou.

I pored toga Nadal je sredinom drugog seta nastavio da igra posle medicinskog tajm-auta. To se nije dopalo njegovom ocu Sebastijanu koji je sa tribina “Centralnog terena” pokazivao sinu da preda meč.

Rafa ga nije poslušao, uspeo je da osvoji drugi set i izjednači na 1:1...

SD

Back