Rafael Nadal

20210516_202017.jpg

Rafi u čast skulptura na Rolan Garosu​

fg.jpg

Rafael Nadal učestvovao je u četvrtak u ceremoniji otkrivanja skulpture koja je na Rolan Garosu postavljena njemu u čast.

Rolan Garos je na ovaj način želeo da oda počast čoveku koji je 13 puta bio šampion i koji je na izuzetan način obeležio pariski Gren slem.

Statua je postavljena pored glavnog ulaza za navijače, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Teniske federacije Francuske Žil Moreton i vajar koji je napravio skulpturu Đordi Diez Fernandez.

Sport klub

Rafa može pasti na ATP listi posle RG, ovo je način!​

w_56946006_680x420.jpg

Novak Đoković će i posle Rolan Garosa držati prvo mesto ATP liste, a na drugom će ostati Danil Medvedev i to je takođe definitivno.

Ko će biti treći?

Znate već da je Rafael Nadal branilac trofeja i da u slučaju da ne osvoji trofej, izgubiće veliki broj poena.

Ukoliko se desi da ga Novak izbaci u polufinalu, Nadal će imati 8630 bodova i treće mesto će mu biti tada pod znakom pitanja.

Ukoliko Stefanos Cicipas bude igrao finale protiv Novaka i osvoji turnir, izbiće na treće mesto ATP liste sa 8780 bodova.

Čak iako Zverev osvoji, a Nadal ispadne od Novaka, Rafa i Nemac će deliti treće mesto ATP liste sa 8630 bodova.

Federeru takođe preti pad, ali ne posle Rolan Garosa, ostaće na osmom mestu, dok ga u slučaju slabog rezultata na Vimbldonu čeka veliki pad pa možemo reći da je velika trojka blizu svog kraja.

Mi se samo nadamo da će onaj jedan ostati tu gde jeste još dugo.

Sportske,net

Rafa: Izgubio sam najvažniji meč u godini…​

1623449899-GettyImages-1323089349-750x496.jpg

Španski teniser Rafael Nadal ocenio je da je previše grešio u polufinalnom meču Rolan Garosa protiv Novaka Đokovića, te je dodao da je to nedopustivo kada se igra protiv jednog od najboljih svih vremena.

Đoković se plasirao u finale Rolan Garosa pošto je savladao Nadala 3:6, 6:3, 7:6, 6:2.

„On je imao brejk lopte u prvom gemu. Onda gem lopte u narednom… Moglo je da bude 2:0 za njega na početku, ali je bilo za mene. Imao sam potom i 4:0. Posle toga sam počeo više da grešim. Kasnije su i uslovi bili drugačiji, podloga je bila sportija. Tokom noći se situacija menja. To je njemu odgovaralo. Ali nije bitno. Ovo je tenis. Igrač koji se bolje prilagodi uslovima je igrač koji treba da pobedi. Nema sumnje da je on ovo zaslužio“, rekao je Rafa.

Bio je to prvi poraz Nadala u polufinalu Pariza, ukupno treći na drugom grend slemu u sezoni.

„Ovo je sport. Nekada pobedite, nekada izgubite. Dao sam sve što sam mogao. Verovatno nije bio moj najbolji dan. Kada igrate protiv rivala kao što je on, koji rano udara lopticu, teško je izbaciti ga iz položaja. Imao sam velike šanse, imao sam set loptu u trećem setu. Ali to je to. Posle toga sam napravio duplu servis grešku, promašio volej u tajbrejku. Ali istina je da je bilo ludih poena. Dobra je bila borba, pokušao sam da pružim svoj maksimum, ali nije bio moj dan. Njemu svaka čast“.

Nadal je do sada osvojio ‘kup musketara’ 13. puta. Ove sezone je imao priliku da se trijumfom osami na vrhu večite rang liste sa 21 grend slem titulom.

„Kada osvojite turnir 13 puta, onda porazi manje bole. Godine prolaze i ništa ne traje večno. Svestan sam činjenice da svake godine imam manje šanse. Nadam se da ću se sledeće sezone vratiti i da ću imati priliku da osvojim trofej. Žao mi je što sam izgubio najvažniji meč u godini za mene, ali život ide dalje. Igrao sam protiv jednog od najboljih svih vremena“.

Sport Klub

Đoković prvo poslao u penziju Federera na Vimbldonu 2019, sad Nadala na Rolan Garosu... Dok on sam bude završio karijeru, ovim tempom može da nakupi i tridesetak grend - slemova, jer mu u fizičkom smislu izgleda ništa ne fali...

Toni: Verujem da Rafa osvaja Vimbldon ili US open​

1623767474-Toni-Nadal-750x526.jpg

Toni Nadal, stric i bivši trener slavnog španskog tenisera Rafaela Nadala, u kolumni za španski Pais piše da će broj osvojenih grend slem titula biti ključan u borbi za status najvećeg tenisera u istoriji.

Đoković je na Rolan Garosu osvojio 19. grend slem titulu, pa sada ima po jednu manje od Federera i Nadala.

„Videli smo dobru igru i rasplet koji Novaka opasno približava Federeru i Rafaelu u borbi koju žele da završe u svoju korist, kao igrači sa najviše osvojenih najvećih titula. Naredna dva turnira, Vimbldon i US Open, verovatno će biti presudni. Ne bih da se usudio da donosim zaključke, ali se usuđujem da verujem da će moj bratanac osvojiti jedan od njih“, napisao je Toni, koji sada radi sa mladim kanadskim teniserom Feliksom Ože-Alijasimom.

Pošto je pobedio Nadala u polufinalu, Đoković je u finalu preokrenuo 0-2 i došao do trijumfa nad Stefanosom Cicipasom.

„Jedino što je moglo donekle da ublaži razočaranje zbog Rafaelovog poraza bila bi Cicipasova pobeda u finalu. Tokom dve nedelje turnira govorio sam to svojoj deci. Igrač za kojeg sam smatrao da je najsposobniji da pobedi Srbina na šljaci ako se ukaže prilika, osim mog bratanca naravno, bio je upravo Grk. I veći deo meča sam imao nadu da će se to dogoditi“, napisao je Toni i dodao:

„Posle tesnog prvog seta, koji je Grk dobio u taj brejku, Novak je izgubio i drugi, sa vrlo ubedljivih 6:2. Delovalo je da je Stefanos na pravom putu. Ali onda se desilo nešto što smo već viđali – kada je ispred vas jedan od najvećih u istoriji ovog sporta, dok ne osvojite i poslednjih poen na meču, ne možete da se opustite“.

Vimbldon počinje 28. juna, uz direktne prenose na kanalima Sport kluba.

Nadal ne igra na Vimbldonu i OI!​

1623929963-Rafael-Nadal-750x500.jpg

Rafael Nadal neće igrati na Vimbldonu i na Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Zdravo svima, rešio sam da ne učestvujem ove godine na Vimbldonu i Olimpijskim igrama. To nikada nije laka odluka, ali pošto sam poslušao svoje telo i razgovarao sa svojim timom, shvatam da je to prava odluka“, napisao je Nadal na društvenim mrežama i dodao:

„Cilj je da produžim svoju karijeru i da nastaivm da radim ono što me čini srećnim – da se takmičim na najvišem nivou i da nastavim da se borim za te profesionalne i lične ciljeve

Kratka pauza između Rolan Garosa i Vimbldona uticala je na odluku Španca.

„Činjenica da imamo samo dve nedelje između Garosa i Vimbldopna učinila je da mom telu ne bude lako da se oporavi posle uvek zahtevne sezone na šljaci. Iza mene su dva meseca velikih naporda i ovom odlukom želim da se fokusiram na srednjoročne i dugoročne staze. Sportska prevencija bilo kakvih neželjenih stvari u mom telu veoma je važan faktor u ovj fazi moje karijere, kako bih mogao i dalje da se borim na najvišem nivou za titule“.

Nadal je rekao i da želi da pošalje posebnu poruku navijačima širom sveta, posebno onima u Velikoj Britaniji i Japanu.

„Olimpijske igre oduvek su mi mnogo značile i bile mi prioritet kao sportisti. Imao sam priliku da ih triput iskusim i da nosim zastavu za svoju zemlju“, zaključio je Nadal.

Tokom karijere, Nadal je dvaput osvajao Vimbldon (2008, 2010), a u poslednja dva nastupa zaustavljan je u polufinalu – 2018. od Đokovića i 2019. od Federera.

Osvajač je olimpijskog zlata u singlu 2008. godine, a sa Markom Lopezom je uzeo zlato u dublu 2016. godine.

Sport Klub

Rafael Nadal je šokirao teniski svet kada je odlučio da se povuče sa Olimpijskih igara i sa Vimbldona. Dok se i dalje priča o toj odluci, Španija se sprema da mu oda ogromnu počast.
U petak je Teniski savez Španije odobrio predlog da se Nadalov rođenda (3. jun) slavi u toj državi kao "Nacionalni dan tenisa".

OIF.jpg

Najbolji španski teniser svih vremena ne samo da je rekorder po broju osvojenih grend slemova pošto ima 20 titula na najvećim turnirima, nego je za Španiju osvojio i dve olimpijske zlatne medalje. Zlato u singlu je uzeo 2008. godine, a zlato u dublu osam godina kasnije.

Ideja da se ovo uradi rodila se tokom Rolan Garosa, a sve je krenulo od jednog tvita koji je to predložio. Rasprava se preselila na televiziju, a španska kuća tenisa je to odobrila.

"Slušao sam komentatore tokom Nadalovog meča i odmah sam shvatio da je to sjajna ideja. Španski tenis ima mnogo toga da slave, imamo najvećeg igrača svih vremena", rekao je predsednik TS Španije.

Mondo

Moja: Mentalitet kao Novakov retko se viđa u istoriji sporta​

1624269145-Karlos-Moja-750x503.jpg

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala, kaže da poraz od Novaka Đokovića u Parizu nije razlog zašto se španski teniser povukao sa Vimbldona i Olimpijskih igara.

U polufinalu Rolan Garosa, Đoković je pobedio sa 3:6, 6:3, 7:6 (7-4), 6:2. Potom je i osvojio titulu trijumfom nad Stefanosom Cicipasom.

„Bio je to meč sličan onom koji su igrali u Rimu (pobeda Nadala u tri seta). Sve je izjednačeno, a u takvim situacijama je ključno dobiti one najvažnije poene kojima ćete promeniti stvari u svoju korist. Novak je bio bolji u takvim situacijama, recimo na 5:6 u trećem setu. Ipak, ključ je bio i u tome što mu je Rafa dozvolio da se vrati u meč na 5:0 u prvom setu. Iako je uzeo taj set, uvukla se sumnja kada je video koliko je Đoković digao nivo“, kaže Moja za RTVE i dodaje:

„Često govorimo o taktici, ali da bi se dobili takvi mečevi, moraš da budeš siguran u sve svoje udarce. Rafa je napravio previše neiznuđenih grešaka i nije bio na svom nivou kada je reč o servisu i bekhendu. Novak je tu bio bolji, držao je loptu u Rafinoj bekhend strani, pa Rafi nije bilo lako da odatle pobegne. Naučićemo mnogo iz tog meča“.

Potom je Moja pohvalio Đokovića, naročito na psihičkoj stabilnosti.

„Poseduje impresivan mentalitet, odlučnost koja se retko viđala u istoriji sporta. Svi članovi Velike trojke terali su jedni druge da postanu bolji igrači“

„Rafa je blizu tačke velikog mentalnog zamora“

Đoković Nadal

Nadalov trener ističe da poraz od Đokovića nije imao uticaj na Rafinu odluku da ne učestvuje na Vimbldonu i na Olimpijskim igrama.

„Poraz nije uticao toliko, više je do toga što sada imamo nedelju manje između Rolan Garosa i Vimbldona, kao i do celog konteksta u svetlu pandemije. Na mentalnom planu, teško je biti u karantinu pre velikih mečeva, igrati pred malo gledalaca… To utiče na Rafu, on je čovek koji je povezan s ljudima, i palo bi mu teško da u Londonu bude u karantinu“, ističe Moja i dodaje:

*„Đoković zna šta radi, napravio je odličan raspored“

„Sezona na šljaci bila je teška i fizički i mentalno, Rafa ju je završio iscrpljen. Pred njime je zasluženi odmor, karijera je maraton i podrazumeva da se donesu neke teške odluke kao što je ova – razmišljamo dugoročno, cilj je da Rafa opet bude u punoj snazi. Pre dve godine, Rafa je došao do tačke velikog mentalnog zamora – tada je bilo teško izaći iz toga, a sada je procenio da je opet blizu te tačke. Ne sme sebi da dozvoli da ode na grend slem, a da nije na sto posto – zbog svog imidža i zbog toga kakva je osoba“.

Sport Klub

Neće na OI, ali hoće u Vašington: Najavljen Nadalov povratak​

RTX9FA1H-750x500.jpg

Španski teniser Rafael Nadal vratiće se na teren u Vašingtonu, potvrdili su organizatori tog turnira.

Nadal je poslednji meč odigrao na Rolan Garosu, gde je u polufinalu izgubio od Novaka Đokovića.

Španac je posle toga saopštio da neće učestvovati na Vimbldonu, kao ni na Olimpijskim igrama.

U četvrtak je saopšteno da će se na teren vratiti u Vašingtonu.

Turnir pripada seriji 500, igra se na betonu, a počinje 2. avgusta, dan po okončanju teniskog takmičenja na Olimpijskim igrama.

Sport Klub

Nadal se vraća u Španiju, US open pod znakom pitanja​

1628711239-Rafael-Nadal-750x500.jpg

Posle otkazivanja nastupa i na mastersu u Sinsinatiju, Rafael Nadal vratiće se u Španiju kako bi uspeo da se izbori sa povredom stopala.

Zbog te povrede Španac nije igrao na olimpijskom turniru, kao ni prethodno na Vimbldonu, a pokušao je da se vrati u Vašingtonu. Vidno je hramao u pobedi nad Sokom, da bi zatim izgubio od Harisa.

Dan pred početak turnira u Torontu, 35-godišnji Nadal je otkazao učešće, a zatim objavio da se povlači i iz Sinsinatija, koji se igra naredne sedmice.

Kako piše Marka, Nadal će se sada vratiti u domovinu Španiju na konsultacije sa svojim privatnim doktorom Anhelom Ruizom Kotorom, koji mu je u karijeri mnogo pomogao. Posle toga, doneće odluku da li će učestvovati na US openu, koji počinje 30. avgusta.

„S Anhelom sam prošao mnogo teških perioda. Na kraju krajeva, on je doktor, a ako sam kod njega, to znači da su stvari pošle po zlu. Ipak, Anhel je veoma pozitivna osoba, što je važna osobina u svetu medicine“, rekao je Nadal u aprilu ove godine i dodao:

„On se potpuno posveti poslu i gleda unapred s optimizmom. Pomagao mi je da pronađem rešenja. Bez njega, ne bih bio u stanju da osvojim neke turnire. Mogu samo da se zahvalim jer bez njega, mog doktora kome verujem, moji rezultati bili bi potpuno drugačiji“.

Nadal je u karijeri zasad četiri puta slavio na US openu, a poslednji put 2019. godine.

Sport Klub

Vilander najavljuje kraj: Hoće li Rafa osvojiti još koji gs?​

Rafael-Nadal-3-750x500.jpg

Proslavljeni Mats Vilander uveren je da će se Rafael Nadal vratiti tenisu, ali sumnja da će španski igrač osvojiti još neku grend slem titulu.

Španac je u petak saopštio da neće više igrati ove godine, zbog povrede stopala koja ga muči već izvesno vreme.

„Prelazi nam u naviku da očekujemo da Rafa neće moći da igra“, rekao je Vilander.

„On se trudi, ali jednostavno ne ide. Čini mi se da svake godine igra sve manje. On stari i to se vidi po njegovom telu“.

Nadal je prethodno propustio Vimbldon i Olimpijske igre. Ipak, Vilander je uveren da će se vratiti na teren.

„Veoma sam tužan i zabrinut ali verujem da će se vraćati na teren sve dok bude mogao. U ovom trenutku, on želi da igra. Ne mislim da je ovo kraj jedne ere. Mada može biti kraj kada je reč o Rafinom osvajanju grend slem titula. Mada, s obzirom na sve što je radio do sada na Rolan Garosu, ne možemo reći da ga više neće osvajati sve dok ne okači reket o klin. Iako je ovo možda kraj ere pobeđivanja, i dalje će puniti tribine. Verujem da će biti tu još nekoliko godina“.

Španac je do sada osvojio 20 grend slem titula, od kojih 13 u Parizu.

Sport Klub

Rafa na štakama, imao zahvat na stopalu​

1631352487-21225850873123-750x500.jpg

Rafael Nadal se u subotu javio na Instagramu svojim pratiocima sa porukom da je imao medicinski tretman na povređenom stopalu leve noge.

Za sada se ne zna da li se radi tačno o operaciji. Rafa je na Instagramu napisao da je u pitanju „medicinski tretman“ i nije sigurno da li se radi o nekoj većoj ili manjoj proceduri. Radi se o povredi koju Španac vuče već duži niz godina, a baš ga je ovog leta ta povreda omela da učestvuje na Vimbldonu, Olimpijskim igrama, Mastersima u Sinsinatiju i Kanadi kao i na US Openu.

Hoću da vam kažem da sam bio u Barseloni sa svojim timom i timom lekara kako bih dobio tretman koji će me naterati na nekoliko dana odmora i takođe će me odvojiti od terena na neko vreme. Vraćam se kući i počinjem proces oporavka„, napisao je Rafa na Instagramu uz zahvalnicu svima koji ga podržavaju.

Nadal je u ovom trenutku peti teniser sveta, a kako nije igrao US Open, od nedelje će izgubiti još jednu poziciju.

Sport Klub

Back