Radničke revolucije tokom istorije

Holy1

Ističe se
Poruka
2.632
Dobro veče dobri ljudi..Tema je autorska.
Zanimam me kako bih u par rečenica svojim rečima objasnili zašto danas nema radničkih revolucija i kakve su motive imale radničke revolucije u 19. i 20. veku, najveći intenzitet revolucija desio se u 19. veku, a onda nakon toga imamo jenjavanje i nezainteresovanost radnika za svoja prava i tako dalje.. Šta je sa radnicima danas? Gde su ti radnički sindikati, rade li? Kako će se stvari odvijati u budućnosti?
 
Danas su se razdvojili radnici u Javnim državnim monopolskim preduzećima koji lepo zarađuju i svojim Sindikatima koji imaju osim članarine i uplate od samog preduzeća i radnika u propaloj privredi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i moraju da rade i dodatne poslove da bi prehranili svoje porodice.
Uništene su tekstilna, metalna, građevinska i drvna industrija koji su bili nosioci štrajkova. Sve je to prešlo u ruke privatnika a svet kapitala neće štrajkove, tj naši tajkuni koji su kupili i upropastili ta preduzeća neće štrajkove. Oni zastrašuju otkazima prvo sindikalce a zatim i radnike. Sindikatima ne uplaćuju članarinu a mnogi i proganjaju radnike ako saznaju da su njihovi članovi.
I dokle god vlast zakonom ne obaveže poslodavca da mora da pita sindikat za prava radnika, ovde će sindikati umirati (osim u Javnim preduzećima)...sada u zakonu piše može da pita sindikat, a kad može onda i ne mora što poslodavci i koriste.
 

Back
Top