Radna akcija - žene kopaju kanale i rade na građevini

Ljudi ne pamte ovde to vreme kada je podela selo-grad bila toliko ostra, do nivoa konflikta.
Omladina sa sela nije smela da dolazi u grad na Korzo.
Po gradskim skolama, deca sa sela su bila redovno ismevana, jer su sa sela.
To je tako bilo u to zlatno SFRJ doba.

Danas seljaci dominiraju u svim gradovima u Srbiji, uglavnom.
Да, и наш корзо је био подељен. До раскрснице код Циврића ми из града, испод њега доњи део града и село.
Али у школи нисмо зезали оне са села.

На добровољној бази...нико их није терао.
Danas svi ti koji velicaju SFRJ, vidim ih po netu su prvi kada treba da se opljune tamo neki privatnik koji govori mladima da mozda treba da razmisle da volontiraju na svom prvom radnom mestu.

Isto tako, prvi su kada se prica o parama, parama, i samo parama, i kako treba odmah otici ako ne dobijes pare.

A onda na nekim drugim mestima tupe kako je strasno to sto je danas u kapitalizmu sve u parama.

Jako zanimljive licnosti, moram da priznam.

Danas svi ti koji velicaju SFRJ, vidim ih po netu su prvi kada treba da se opljune tamo neki privatnik koji govori mladima da mozda treba da razmisle da volontiraju na svom prvom radnom mestu.

Isto tako, prvi su kada se prica o parama, parama, i samo parama, i kako treba odmah otici ako ne dobijes pare.

A onda na nekim drugim mestima tupe kako je strasno to sto je danas u kapitalizmu sve u parama.

Baš u sve moraš da ubaciš politiku?

Леп живот је био привид, последице осећамо и данас, а видимо ако желимо да видимо.
Али, радне акције су започеле у време када је земља била разорена ратом, није било другог начина да се неке ствари покрену...а ентузијазма је било.
Већ од шездесетих година је то попримило сасвим другачију форму, није било неопходно, али је било јефтино.
И ширило се братство и јединство, ебло нас оно.

Ljudi ne pamte ovde to vreme kada je podela selo-grad bila toliko ostra, do nivoa konflikta.
Omladina sa sela nije smela da dolazi u grad na Korzo.
Po gradskim skolama, deca sa sela su bila redovno ismevana, jer su sa sela.
To je tako bilo u to zlatno SFRJ doba.

Danas seljaci dominiraju u svim gradovima u Srbiji, uglavnom.

Ta podela nije bila normalna.
Profesor je mojoj mami na fakultetu kazao da su "svi pastiri u medjuvremenu doktorirali, ukljucujuci i mene".
Francuska nikada nije imala nadmen odnos prema selu.
Ne znam da li znas ali Musolini je osnovno razjario narod zbog paste.
Revolucionarke su nosile oklagije sa presavijenim testom za pastu.
Udario je na njihovu trpezu, na njihove none, na njihovu tradiciju.

Mi tonemo jer negujemo duh nasilnog kolektivizma. A radne akcije su bile upravo to.

Back