Za razliku od tebe, muada i postavljaca ja se ne osecam sigurno kada verujem.
Tako je, konacno da odradis tu introspekciju a mogli bi i drugi. Posle vam kao bru deli "dijagnoze". A to je za vase dobro.

Znam ja veoma dobro sta je poslovna etika, i dobro znam da se ovako ne mogu deliti ljudima dijagnoze a da to ima naucnu vrednost, treba prvo baterija testova i sve, ali ono... Moze da ima istine i to velike.
Mi ne verujemo, mi znamo. Pa i neka gresimo (mada tesko) ali bar ne verujemo ili ne verujemo. Nema niceg goreg verovati i ne verovati kada imas izbore - znati i ne znati.
Mislis da ces se nekada osecati sigurno? Neces. Nikada. Kada u mozgu proradi jedan deo. Ili ne proradi. Kada se izluci neki neurotransmiter ili ne izluci.
Jednom sam "nategao" jednog na prvi pogled "sasvim racionalnog coveka i normalnog, il bese zena majku mu...". Ispalo "delim mu dijagnoze. Isli smo ono on pitanje ja odgovor, on pitanje ja odgovor.
Poceli od najslozenijih stvari, jer se tu i pokacili (uvek se kaci ljudi oko najslozenijih i najkrupnijih stvari) i redukcijom do apsurda dosli smo unazad do toga da li je nesto dokazano ili ne na primer koliko su 3+ 3.
Da li shvatas da osoba ni TADA NIJE OSECALA SIGURNOST? Ni tada nije verovala da je to br 6. A nije verovala da je sabiranje ono istina. Mozda je to "samo teorija".
A onda su pocela nebulozna pitanja - A sta je to tri, ko je rekao da je tri tri a ne 10? Zasto tri mora biti 3 a ne 15? zasto plus ima znak krsta? Zasto 3+3 ne moze da bude 0 kao kada je minus?
Ja rekoh zeza se, ali NE.

Ja poceh kao detetu koje radi po IOP programu u skoli - Ok, imas 3 jabuke i ja ti dodam jos 3, koliko ih sda imas? Poce osoba - Ti mislis da ih imsa 6? Ti verujes u to, a zapravo NIKAD NE ZNAMO DA LI IH IMA 6. PA Prebroj covece, prebroj. Sta da prebrojim? Koliko ima jabuka? A sta su to jabuke? Zasto je 1 jabuka jedna, mozda ih ovde ima 18 i nauka gresi?
Mozda su 3+3 = 18. I onda rece meni nesto u fazonu - Ti samo nauka i nauka, filozofiju nemas pojma, nisi na visem nivou kao ja. Pritom ne znajuci da sam ipak zavrsio taj Filozofski fakultet i iz uvoda u filozofiju imao 10.

Ali ajde "u filolozfiji su 3+3 = 18.

Leukip i Demokrit filozfoi su "bili u pravu kao" kada su rekli da OD ATOMA NE POSTOJI NISTA MANJE. Atomo = nedeljiv.
Dakle, kada se sve redukuje do nule, pa ispod toga, ISTA JE NEUBEDLJIVOST PARANOIDNOG UMA i da je GMO nezdrav i da planeta niej ravna ploca i da vakcine ne izazivaju autizam niti da OU ne izaziva kancere i da su 3+3 = 6.
Koji god kognitivni koncept da mu das, emotivna sfera i amigdala mu nedozvoljavaju da se opusti, smiri i da shvati, iako i ima kognitivni potencijal. Mnogo je lakse kada neko nema kognitivni potencijal a ima emotivnih i drugacija je licnost nego obrnuto. Zato i imamo diplomirane budale, imamo PhD univerzitetske profesore, izuzetno visokog IQ-a a sarlatani i izuzetno visoko lupetaju.
Ja npr ne mogu da ih strucno pratim sta tacno lupetaju i znaju vise od mene, ali ZNAM DA LUPETAJU I DA TO NIJE TACNO I DA JE DOKAZANO DA NIJE TACNO.
O tome se radi. O tome da se neko oseca nesigurno da su 3+3 = 6. "Jer tako nauka kaze". Da ne govorim sad o onima sto imaju problema podsvesnih sa autoritetima, a nauka je najveci autoritet.
Ti su neki cak i ateisti - npr smeju se ljudima sto su vernici, kao to je glupo i zaostalo, iracionalno, a onda kao takvi "ateisti" veruju u citav niz teorija zavere. Zasto su postali ateisti - ne zato sto su imali kognitivni uvid da nema potrebe za bogom, vec zbog emotivne komponente, problem sa autoritetima a za njih je i bog vrhovni autoritet, i onda BUNT PREMA BOGU.
Oni ne bi prihvatili boga ni da se dokaze bog. Ja bih, bez problema, odmah danas. I rekao bih sramezljivo da sam bio glup sto nisam verovao ili "shvatao dokaze koji nam ostavljao (antropomorfni pogled na univerzum logicka gresska + god of the gaps" ).
U osnovi svega ovoga i JESTE NESIGURNOST.
U zavisnosti od psihickog stanja coveka zavisi i njegova sigurnost u sve. KADA JE COVEK NESIGURAN, SUMNJA I U RODJENU ZENU ZA KOJU ZNA DA GA NIKADA NIJE PREVARILA. Odjednom samo. Zato sto je problem u njemu a ne vani.
Tako i ovde, problem nije u nauci, nego u glavama ljudi. Osecaju se nesigurno A IMALI BI CVRST STAV O SVEEEMU I TRAZILI DA SE JEDNAKO VREDNUJE.
E pa ne moze. Vrednujem vas kao coveka a vase stavove ne vrednujemo i ne postujemo. I to nekog sad boli. Zele "jednakost za sve", jednakost za glupost i dokazanu cinjenicu.
To nece nikad da bude i zato ima 2 opcije - lecenje, ili autodestrukciju i teranje besa po internetima. Preporucujem ovo prvo, jer sam iz humanistickog dela covecanstva

I zapamtite - Nije vam svako prijatelj ko vam ugadja i hvali vas. . Nije vam svako neprijatelj koji je ostar prema vama i kriticki nastrojen. To nekada ljudi shvate, ali prekasno.