Rad na prekookeanskim brodovima

Razmisljam o odlasku na kruzer zbog putovanja, posto sam cula da na kruzerima postoje poslovi gde je manja zarada ali su placeni svi izleti. Zanima me koji su to poslovi (ako ih ima) i koliko su placeni kao i da li traze iskustvo i da li je moguce dobiti ugovor na manje od 6 meseci npr. Hvala napred.

Razmisljam o odlasku na kruzer zbog putovanja, posto sam cula da na kruzerima postoje poslovi gde je manja zarada ali su placeni svi izleti. Zanima me koji su to poslovi (ako ih ima) i koliko su placeni kao i da li traze iskustvo i da li je moguce dobiti ugovor na manje od 6 meseci npr. Hvala napred.

Samo animatori imaju plaćene izlete ,ali to je zbog toga što animatori vode grupe turista na izlete .To znači da moraš odlično da pričaš jezike(engleski se podrazumeva a drugi jezici ti samo pomažu da dobiješ posao).Što se tiče ugovora traju 6 meseci.Posle toga ideš na odmor a dužina odmora ti zavisi od sledećeg ukrcavanja.
Samo ukrcavanje tj.datum i brod na koji ideš zavisi od tvojih ocena u prethodnom ugovoru.Ako si dobio dobre ocene od šefa (ima 7 ocena koje ti se pišu u dosije ) ideš na novi i bolji brod na kome su bolji turisti a samim tim i bolji tips( zavisi od posla koji radiš da li imaš tips).

Imam ja jedno pitanje ...

Da li postoji zvanicno ta pozicija ...to da poduchavam matore izlapele fish-eve svim vrstama pokera ...pocev od hold'ema,omahe,stud-a,omahe i stud-a Hi/Lo,Horse-a,Razza,Badugi-ja,2/7 lowball-a ...pot limit/no limit ....to cisto za svaki slucaj da se obezbedim od bad beat-ova ...

...a mozemo i drugu varijantu ...posle 12 dina prirodno je da baratas spilom kao manijak ...pa mozemo da oformimo i iskusnu ekipu...i sa tvojim mechanical grip-om i base dealing-om da deremo ovce od jutra do sutra ...

PS.jedini je problem sto tamo odakle ja poticem ...nijedan kazino (poker room) se ne zatvara u 3 sata ...vec sesije traju i po 20 h ...a zid od duvanskog dima ni eskaliburg ne moze da presece ...

Što se tiče podučavanja putnika kockarskim igrama na brodu,takva pozicija ne postoji već to rade sami krupijei u toku putovanja.To se obično radi prvo ili drugo prepodne i to kad je seaday tj.kad se ne pristaje u luku već se plovi tako da su svi na brodu(retko se desi dan da se ne pristane u novu luku.To se dešava kad se ide na dužu relaciju npr,preko Atlantika).Tad se kazino otvara u 10h i tad se naprave školice za kocku da bi uveče mogli da troše pare,zapravo jer se u školi koja traje 1-2 sata igraju sa žetonima u boji ,bez para.
Što se tiče vrsta pokera koje te interesuju nije bilo hold‚ema i sličnih već su bili pokeri na bazi karipskog samo razne varijacije Oasis poker sa menjanjem 2 karte,karipski bez menjanja karata.Pored toga ima black jack,rulet i kreps.Sad su verovatno uveli još neki poker.Na Karibima(na kopnu) po kazinima se igra najviše poker LET IT RIDE .Izmislio ga je jedan krupije sa Bahama.Najviše para u kazinu na brodu je na ruletu jer se najviše ulaže po ruci.

...mislio sam da se igra ozbiljniji poker jer i sam znas da je u svetu doslo do poker boom-a...narocito texas hold'em-a,ali ta vest izgleda jos nije stigla na pucinu ...u svakom slucaju hvala na odgovoru ...

Ljudi ja sam danas dobio ponudu da radim u magacinu valjda hrane i pica,plata 920 dolara.Je zna neko nesto o tom poslu,jel tih 920 dolara to sto dobijas ili mozda dobijes i nesto preko toga?!

Zao mi je što moram da ti kažem ali to je sve što se tiče tog radnog mesta jer se tu ne dobija tips.Kazino dileri,konobari i sobari dobijaju tips na brodovima .Ostali rade samo za platu.
Moja primanja na brodu su bila ista ili manja nego po kazinima na kopnu ali sam išao zbog putovanja jer sam obišao od Rusije do Kariba !

...mislio sam da se igra ozbiljniji poker jer i sam znas da je u svetu doslo do poker boom-a...narocito texas hold'em-a,ali ta vest izgleda jos nije stigla na pucinu ...u svakom slucaju hvala na odgovoru ...

Zavisi šta smatraš pod ozbiljniji poker?!
Na brod ne dolaze veliki kockari jer tu nema stolova bez limita i ne mogu da igraju 24h .Takvi idu na mesta gde to mogu da dobiju.Uglavnom su to dogovorene partije.Na brod dolaze ljudi koji hoće da putuju a usput normalno i da malo kockaju ako znaju.Pravih kockara koji su znali šta da igraju i kako da igraju je bilo malo.Većina dođe da se zabavi i da im prođe noć pa stavljaju žetone gde stignu.Ako stavljaju na rođendane onda znaš da su početnici u kocki.

zanimljivo!!A,sta je potrebno da bi se radilo na trakvim brodovima.I sta bi ja sa svojih 21 god mogla da radim?I kako da upadnem tu>Cula sam za te prevare raznih agencija.Hvala

Prvo moeras da budes DROLJA, jer postena devojka ne moze na brod. Ili je neko od staff-a (visi oficiri na brodu) primorava na sex koj ne zeli (neke devojke i zele). Ili devojka napusti posao pre nego sto uspe povratiti svoje novce koje je ulozila u odlazak na brod + karta.
Nije to posao za postenu devojku

Prvo moeras da budes DROLJA, jer postena devojka ne moze na brod. Ili je neko od staff-a (visi oficiri na brodu) primorava na sex koj ne zeli (neke devojke i zele). Ili devojka napusti posao pre nego sto uspe povratiti svoje novce koje je ulozila u odlazak na brod + karta.
Nije to posao za postenu devojku

Kakve su to gluposti ?!
Pa neće da radi na gusarskom brodu! Kakvo prisiljavanje na sex?Pa ti ili pričaš napamet ili si radio za male kompanije gde je to bilo moguće?
U najvećim kompanijama nikakvo maltretiranje nije moguće ,pa ni seksualno tako da ta priča sa droljama nema veze sa životom.
Prvi dan potpisuješ nekoliko ugovora gde se upoznaješ sa svim varijantama maltretiranja(verbalnog i seksualnog) i sa posledicama takvog ponašanja !!!

Mislim da si suviše mlada i da imaš male šanse za posao jer nemaš radnog iskustva ,a samim tim ni preporuke za posao ! Samim tim što nemaš radnog iskustva možda nisi još uvek spremna za posao na brodu koji je vrlo ozbiljan i zahtevan jer je disciplina vrlo stroga a svaka greška se plaća .Tamo se greške nikad ne opraštaju!
Na kraju krajeva treba ti najviše sreće da bi otišla na kruzer !
Ja sam poslao moj CV na 120 adresa i na kraju sam dobio samo 15 odgovora ,i od to toga je jedan bio pozitivan !
U svakom slučaju sretno !

Ako nisi dosad bio na brodu onda nemas pojma o cemu se radi???
Sto na tim brodovima ne rade ljudi iz razvijenijih zemalja neko mi ,Indijci i razno razna sirotinja, zato sto se radi preko 12 sati dnevno iako je to zakonom zabranjeno, sam potpisujes ugovor na kome pristajes da radis 12 sati dnevno bez nadoknade za prekovremeni rad. Kazes na brodovima nema mobinga i sexualnog uznemiravanja, pa ti nikad nisi video brod na slici. Dobre se pare zarade na brodu , ali to nije posao za devojke koje drze do sebe... Za muskarce jeste dobar posao jer njih neko ne uznemirava, ali i dalje su podlozeni mobingu...

Može li neko da mi kaže koja je od ove dve početne pozicije bolja: bar boy(bar steward) ili assistant cabin steward? Sa koje pozicije se može brže napredovati(u bar server-a, odnosno cabin steward), koji je posao fizički teži? Da li bar boy ima više vremena za izlazak u lukama, ili ne? I naravno, kakve su plate? Moj engleski je upper intermediate, i mislim da bih sa te strane bio kvalifikovan za obe pozicije. Hvala.

Hvala ti Srbijadamus! Radio sam poslove gde treba znati sa ljudima...Imam uskustva u prodaji, ali u hotelu ili baru nemam. Koji je najbolji način da nabavim preporuke?Jedan drug mi je rekao da to može i da se plati(50-100 evra), i da kompanije samo za više pozicije proveravaju preporuke. Da li je to tačno?Mislim da mi više leži bar. Volim poslove gde više zavisim sam od sebe. Imam dobro predznanje o pićima i koktelima(i još uvek učim, isto kao i engleski), pa bih prvo probao da dobijem poziciju bar waiter. Da li je moguće dobiti tu poziciju bez ikakvog radnog iskustva u kafiću/baru? Naravno uz dobre lažne preporuke. Još jednom hvala!

pozz svima....e pa ovako....shto vishe chitam po razlichitim forumima kojekakve komentare i iskustva razlichitih ljudi, sve vishe sam zbunjena...imam puno pitanja i nadam se da ce neko moci da mi da konkretne odgovore...Pre svega me zanima da li ja mogu da dobijem posao na brodu bez iskustva?Ja imam 19 godina i nisam josh zavrshila shkolu (zavrshavam u maju)....inache pohadjam srednju turistichku shkolu i jedino iskustvo koje imam, odnosi se na struchnu praksu.Stoga, rad u hotelu mi je poznat, a najvishe rad na recepciji i direktan kontakt sa klijentima tj. gostima.S obzirom na to, zanima me da li bih mogla da dobijem posao turistichkog vodicha??Mislim da sam negde prochitala da su i oni potrebni na brodovima...Shto se tiche mog poznavanja engleskog jezika, ne mogu da kazem da je na nivou experta, ali je sasvim zadovoljavajuce.Da li je potreban sertifikat o zavrshenom kursu engleskog??I zanima me josh neshto shto se tiche Sea agencije iz Beograda.....Chula sam da se kod njih svi troshkovi snose po povratku sa krstarenja...Da li je to tachno?? Hvala unapred na odgovorima...

Zdravo Sandra! I ja se spremam za rad na turističkom brodu. Koliko sam ja obavešten, za posao turističkog vodiča će ti trebati iskustvo, ali nisam siguran. Za recepcionara možda imaš veće šanse, jer imaš odgovarajuće obrazovanje i iskustvo. Inače to su pozicije osoblja(staff), i imaju neke privilegije koje posada(crew) nema. ]. Tu imaš sve o purserima(recepcionari) i turističkim vodičima(shore excursion). Ja, da budem iskren, nisam čuo puno lepih stvari o Sea agenciji. Ali ti se sama raspitaj. Mislim da su oni ispostava agencije Employment Power iz Zagreba. Nikada nisam čuo da je neko platio troškove odlaska na brod tek kada se vratio sa broda. Mnogi ljudi idu na brod bez iskustva, pišu lažne preporuke. Međutim, za poziciju turističkog vodiča, čuo sam da kompanija proverava preporuke, jer je to dosta odgovorna pozicija. Za recepcionara nisam siguran. Ali ako imaš nekoga ko će potvrditi tvoju priču da si radila tu i tu, od tad do tad, ne bi trebalo da bude problema. Opet kažem, ne drži me za reč, kažem ti ovo u najboljoj nameri. Svi kažu da su znanje engleskog jezika i sam intervju sa predstavnikom kompanije(Royal Caribbean, Carnival, Princess,...) ključni. Vežbaj engleski što više možeš, on ti je jako važan za poziciju recepcionera i turističkog vodiča. Gosti postavljaju svakakva pitanja i moraš im brzo i jasno odgovoriti. U Beogradu imaš agenciju Safe Cruise, a u Nišu Kouzon(sedište im je u Skoplju). Mada možeš ići i preko Employment Power-a iz Zagreba, ili Invermore Shipping iz Slovenije. Ova slovenačka agencija ima svog agenta u Srbiji, zove se Jelena. Potraži ih na internetu. Čuo sam da je mnogo važno da kad odeš u agenciju kažeš šta tačno želiš da radiš. Dobro se informiši i odaberi poziciju. Agencije žele što pre da pošalju kandidata na brod(dobijaju proviziju za to), pa mogu da ti predlože nešto i pričaju ti bajke o brodskom životu i platama. Možeš li mi reći na kojim si sve forumima bila? Možda sam ja propustio neki. U svakom slučaju srećno!

Poslednja izmena od moderatora:
pravo da ti kazem nemam pojma koji su forumi....znam da sam bila na nekom hrvatskom, ali ne znam kako se zove...ishla sam na stranice ponudjene na google-u, ali nisam obracala paznju na nazive linkova...u svakom sluchaju hvala ti na odgovoru...josh cu dooooobro da se raspitam i da razmislim....jer se dvoumim da li da upishem fakultet odmah posle zavrshetka srednje shkole ili tek sledece godine....a planiram da kupim motor pa mi trebaju pare...:think: mada to su krupne odluke i moram da razmotrim sve mogucnosti sa svih aspekata....pozz ;)

Back