PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

Nisam neko vreme ovde ništa pisao, pa da dopunim malo o nanomaterijalima.
Mikrotubule od ugljenika su, pretpostavlja se, najverovatniji kandidat za orbitalni lift.Materijala ima u izobilju a čvršći je od čelika.Problem je što je samo uzdužno čvrst a poprečno se lako kida.Rešenje je možda u kombinaciji sa još jednim C molekulom- dijamantima, koji bi dali čvrstinu u svim pravcima.Takođe možda će mikrotubule biti "pletene" unakrst pa bi i to možda bilo rešenje.

Ender je pomenuo da je već dokazana teleportacija na fotonima.
U stvari pre nekoliko godina bila su dva uspešna eksperimenta koja su proglašena za neku vrstu teleportacije.
U prvom je korišćena osobina čestica da mogu da se "upetljaju".Elektroni u atomu mogu biti samo na određenim orbitama, u njima samo na određenim orbitalama samo po dva na jednoj.Ta dva elektrona na jednoj orbitali imaju sve karakteristike iste osim spina.Postoje samo dve mogućnosti spina, elektroni ne mogu imati isti spin na istoj orbitali, pa kada jedan promeni svoj i drugi istovremeno menja svoj.To se dešava trenutno.Ako jedan od elektrona napusti atom i ode na drugi kraj kosmosa, opet će istovremeno menjati spin kad i onaj koji je ostao.Ta pojava se naziva "upetljanost".Nije mi poznato da postoji objašnjenje kako je to moguće, kada ništa, pa ni informacija ne može da se kreće brže od svetlosti, a ovo se dešava trenutno.
U prvom eksperimentu su upetljana dva laserska zraka, pa je jednom promenjena ta jedina karakteristika.Drugi je istovremeno promenio svoju pa je, s obzirom da su sve ostale osobine iste, na neki način postao onaj prvi zrak.Zbog toga su i rekli da je to na neki način teleportacija, ali nikakvo putovanje kroz prostor nije ostvareno, već je prenata samo informacija.
U stvari to je prvi ansibl.U Enderovom kvizu pomenuo sam ansibl kao jednu od nemogućih stvari.Po Ajnštajnu sam u pravu ali po kvantnoj fizici i ovom dokazu očito sam pogrešio, ansibl već postoji, to je ovaj eksperiment.
Nezgodno je što čestice ostaju upetljane samo dok ne dođu u dodir sa drugim česticama, a pri određivanju spina upravo se to događa.Dakle jedan par upetljanih čestica može se upotrebiti samo jednom.

Kaa:
:confused: kako bi funkcionisao bandzi u nultoj gravitaciji...

Pa lepo, Mr. Kaa. Zategnemo megapracku duz duzne ose vesl-a, stavimo veselog bandzi mena u istu i ispalimo ga...Onda se razbezimo, jer ce ga povratna guma katapultirati velikom brzinom na stajnu tacku lansirne posade...Pre ispaljivanja, obavezno upozoravamo pacijenta da u masinskom odelu sagne glavu, da je ne bi rascopao o antimaterijsku pumpu...jerbo cemo ostati bez pogona, pa hajmo braco za vesla...:):)

nije isto, a ni teleportacija nije premestanje cestice, vec premestanje informacija o nekoj cestici na drugo mesto, tj 'kopiranje' podataka i njoj u drugu cesticu...sad ce neko da pita, a sta mi stvarno znamo o nekoj cestici :)

nego, vec drugi put se vracam na onaj tvoj eksperiment, pa ako bi mogao malo detaljnije...

dan555:
Nisam neko vreme ovde ništa pisao, pa da dopunim malo o nanomaterijalima.
Mikrotubule od ugljenika su, pretpostavlja se, najverovatniji kandidat za orbitalni lift.Materijala ima u izobilju a čvršći je od čelika.Problem je što je samo uzdužno čvrst a poprečno se lako kida.Rešenje je možda u kombinaciji sa još jednim C molekulom- dijamantima, koji bi dali čvrstinu u svim pravcima.Takođe možda će mikrotubule biti "pletene" unakrst pa bi i to možda bilo rešenje.
to je ok resenje..logicno

.Elektroni u atomu mogu biti samo na određenim orbitama, u njima samo na određenim orbitalama samo po dva na jednoj.
Dan, moguce je i da gresim, ispravite me:) ..ali na jednoj orbitali ide jedan elektron...

pikax:
to je ok resenje..logicno

Dan, moguce je i da gresim, ispravite me:) ..ali na jednoj orbitali ide jedan elektron...
Nemoguće, može jedan ako je poslednji ili jedini (vodonik) u atomu.Najviše mogu dva po orbitali.
Ako se dobro sećam u atomu (a čini mi se ni u molekulu) ne mogu biti dva potpuno ista elektrona, moraju se razlikovati bar po maloj količini energije.Na istoj orbitali imaju istu energiju ali zato imaju različite spinove.

"nije isto, a ni teleportacija nije premestanje cestice, vec premestanje informacija o nekoj cestici na drugo mesto, tj 'kopiranje' podataka i njoj u drugu cesticu"
Ober, to je upravo ono što su uradili sa laserima u tom eksperimentu.Preneli su informaciju.

Teleportacija je premeštanje objekta u prostoru, a ne informacije.Informacija nije materijalna iako njen nosilac jeste.
Prava teleportacija bi bila kao u ST.
Recimo, sve čestice ispoljavaju i korpuskularne i talasne osobine.Ako bi uspeli da se ceo objekat ispolji kao jedan složen talas, pa ga pošaljemo brzinom svetlosti (talas to može) i na odredištu ga ponovo prevedemo u korpuskularni (čestični) oblik, on bi bukvalno putovao kroz prostor brzinom svetlosti a ne informacija o njemu.To bi bila prava teleportacija.
Na tom putu bio bi problem kako sačuvati taj talas od interferencije sa drugim talasima i dodora sa drugim česticama kojima obiluje kosmos.Prijemnici bi morali da imaju programe za ispravljanje grešaka, kao što danas to imaju CD i DVD rezači.Ili bi još bolje bilo da taj talas bude moduliran kao neki hologram.Hologrami poseduju sve informacije u svakom svom delu, pa bi bilo lako na osnovu jednog ispravnog delića otkloniti sve greške.

Videću da napišem nešto i o tom drugom eksperimentu u kome su ceo atom preveli u kvantno stanje.
O ovom sa laserima ne znam šta bih dodao.Ober, bilo je po svoj štampi o tome pre nekoliko godina.

Evo odmah i ispravke, Ober u pravu si, izgleda da i drugi misle kao ti.Pod teleportacijom podrazumevaju prenos informacija o nekom objektu a ne samog objekta.Pri tome se skenirani objekat uništi da bi se na drugom mestu od drugog materijala formirao.Kao neki fax za materiju.Na ovom sajtu ima nešto o tome.http://www.croeos.net/Mambo/index.php?option=content&task=view&id=342&Itemid=60
Takođe ima detaljnije i o eksperimantu sa laserima i o kvantnoj teleportaciji.Na hrvatskom je, pa se ne treba mučiti sa prevođenjem.

Ja bih ipak više voleo da ostanem u komadu, makar i u talasnom obliku i tako putujem, nego da od mene ostane samo informacija.

Teleportaciju je zanimljivo obradio Tomas Dis u "Odjek oko njegovih kostiju".

Kao kada god teleportuju neku osobu ili predmet iza toga ostane identican "eho", a za to niko ne zna.

A taj eho je nesto kao duh, u svemu je identican teleportovanoj osobi, ali je nevidljiv i ne moze da stupa u interakciju sa stvarnim svetom, moze da dise samo eho teleportovanog vazduha, da jede samo eho teleportovane hrane itd.

Back