dan555
Domaćin
- Poruka
- 3.279
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa, hemija je nauka koja....Oximoron:otkud ovo?
"...TO BOLDLY GO WHERE NO MAN HAS GONE BEFORE !" :-)
Mislim da jedan SF forum ne moze biti kompletan bez ovakve teme.
Tema ce biti svemirska putovanja, kako ona od "Sputnjika" do svemirskog turizma u proteklih 50 godina, tako i ona sto bi se mogla dogoditi u narednih 50, 100, 200...godina.
Kao i sve sto se tice putovanja svemirom sto je napisano u SF-u, a mozda se nikada nece ostvariti.
Znaci pricacemo o nama tako dragim svemirskim letelicama, orbitama, zvezdanim putevima, generacijskim brodovima, hibernaciji........
Zasto bi morao da savija vreme? To se bas treba izbeci. Ako mozes da pravis precice u prostoru, tipa crvotocine, vreme nije od nikakvog znacaja.U, kul tema.Pa ja mislim da su putovanja po sincevom sistemu veoma ostvarljiva u narednih 20, 30 godina.Sto se tice medjuzvezdanih putovanja, tu je stvar mali komplikovanija.Naime, brzina svetlosti je previse mala, da, mala za putovanje do obliznjih zvezda.Cak i do one najbiiza nam treba koliko?4 svetlosne godine.Tako da nam za putovanje do zvezda treba vasonsi brod koji ce imati sposobnost da savije prostor a bogami i vreme.Naravno tu su i generacijski brodovi ali oni, barem sa moje tacke gledista nisu prakticni.
Tanka je linija izmedju samounistenja i napretka ... Videcemo.Ja mislim da si ti nažalost preveliki optimista, u kom smo pravcu krenuli prije čemo se samouništiti.
Zasto bi morao da savija vreme? To se bas treba izbeci. Ako mozes da pravis precice u prostoru, tipa crvotocine, vreme nije od nikakvog znacaja.
Vreme ne zavisi od prostora, niti obrnuto. Recimo kontrakcije u prostoru nece izazvati vreme da tece sporije ili brze, sto prikazuje teoretski warp drive. Takodje, to bi znacilo ako bi napravio crvotocinu da bi putovao kroz vreme i kroz prostor, sto u slucaju prohodne crvotocine nije slucaj.Ne mozes da odvojis vreme od prostora.Ako savijes jedni savio si i drugo, hteo - ne hteo.
PPPPNisi u pravu .Vreme ne zavisi od prostora, niti obrnuto.
lol, aj vazi ...Nisi u pravu .

Zato sto danasnja tehnologija ne dozvoljava jeftino kopanje metala na negostoljubivim planetama. Mnogo je lakse i isplatljivije da uzmu sve sto mogu sa Zemlje ... Za nekih 50tak godina najranije ce krenuti eksploatacija extraterestrijalnih resursa.Hmm, uvek "vecina vas" predpostavlja Enterprajz,od zvezde do zvezde,pitanje je samo kojim pogonom ce da se krece, ja pre mislim da ce prvo da ide avatarizacija i kompjuterizacija svemira,u pocetku nasih obliznjih planeta,nikako mi nije jasno zasto ljudi od moci(bankari, industrijalci) ne ulazu u svemir, mislim ko zna koliko metala ima na Merkuru,Marsu, gasova na Veneri.... kako ih ne uhvati ekonomski deo eksploatacije svemira?
Zato sto danasnja tehnologija ne dozvoljava jeftino kopanje metala na negostoljubivim planetama. Mnogo je lakse i isplatljivije da uzmu sve sto mogu sa Zemlje ... Za nekih 50tak godina najranije ce krenuti eksploatacija extraterestrijalnih resursa.
Ne, verovatno ce se koristiti roboti. Mozda ce kasnije biti moguc zivot na mestima iskopavanja.Што онда значи да ће бити могућ живот на местима ископавања? Занимљиво, али тешко изводљиво.
Ne, verovatno ce se koristiti roboti. Mozda ce kasnije biti moguc zivot na mestima iskopavanja.
a i tako je bolje za sada...Po cemu smo primitivni (koji su kriterijumi, po cemu meris nasu vrednost da kolonizujemo svemir? Da li si video nekog drugog da kolonizuje svemir?)? Ne postoje naznake da cemo ikada biti prosvetljeni ili uzdignuti. Da li to znaci da trebamo zauvek ostati ovde na Zemlji dok populacija ne bude bila toliko velika, da cemo morati da se ubijamo kako bi se spasili (Ili ce nam populacija jako ostariti, sto ponovo, nije dobro)? Covekova je sudbina da se prosiri po univerzumu, to nam je priroda, i to cemo uciniti cim dobijemo mogucnosti za tako nesto.Šta ćete vi da putujete svemirom?
Čovečanstvo niti je dovoljno mudro niti sposobno za svemirsku odiseju. Previše smo primitivni. Ubrzo bi se u svemir stacionirala nuklearna i termonuklearna oružja. To bi stvorilo još veći haos i komfuziju na planeti.
Nema ništa od toga,a i tako je bolje za sada...
Po cemu smo primitivni (koji su kriterijumi, po cemu meris nasu vrednost da kolonizujemo svemir? Da li si video nekog drugog da kolonizuje svemir?)? Ne postoje naznake da cemo ikada biti prosvetljeni ili uzdignuti. Da li to znaci da trebamo zauvek ostati ovde na Zemlji dok populacija ne bude bila toliko velika, da cemo morati da se ubijamo kako bi se spasili (Ili ce nam populacija jako ostariti, sto ponovo, nije dobro)? Covekova je sudbina da se prosiri po univerzumu, to nam je priroda, i to cemo uciniti cim dobijemo mogucnosti za tako nesto.
I kako bi odlazak u svemir napravio haos na Zemlji? Ako ista, smanjilo bi tenzije ovde.
Tehnologija za pravljenje svemirskog lifta je opste znanje. Trenutno ne postoji dovoljno jak materijal koji bi ga podrzao. Tj postoji, ali je jako skupo. tj nece vratiti ulozen novac nikada.Nacionalizam, patriotizam, nasilje, ratovi, rasizam, oružije, nuklearke sve su to znaci primitivizma koji nas koči. Postoje naznake da smo vremenom postali napredniji. Ako nema garancija za napredak, onda nema ni putovanja po svemiru. Mi se već ubijamo, i uvek smo se ubijali kolika god da je populacija na zemlji bila. kad dobijemo mogućnosti, da.
Već danas postoji projekat koji se zove svemirski lift. Realizacija takvog projekta bi vlasniku tog lifta omogucila da u svemir šalje bilo šta, mogao bi u svemiru da ima svemirske brodove veličine gradova, kao iz filmova. Međutim, kao što je rečeno od zvaničnika projekta, problem razvoja svemirskog lifta u principu nije tehnički već politički. Nastank tog lifta, po mom mišljenju bi izazvao nuklearni rat na zemlji. Ako bi amerikanci, američka vlada počela da deo po deo tim liftom u svemiru sklapa ogroman brod naoružan nuklearkama za orbitalno bombardovanje. takvo svemirko čudo bi dalo novu moć američkoj vladi koja bi takvim osvajanjem svemira vrlo lako ugušilo sve prepreke i pretnje, dakle američka vlada bi ubrzo postala možda i jedina vlada. Ali, naravno i pre nego što bi amerikanci sklopili bilo šta u svemiru, ruska vlada ili kineska vlada sigurno ne bi čekala skrštenih ruku, taj lift bi za njih pretsavljao pretnju koju treba sprečiti, ako to ne bi uspeli svim konvencionalnim metodama, ubrzo bi se poslužili nuklearnim oružjem kako bi razorili skupoceni lift i tako sprečili američku dominaciju, tj. dominaciju američke vlade i ljudi koji stoje iza nje. A kada bi se to dogodilo, sveopšti rat bi bio neminovan nastavak tužnog isparenja lifta - a to bi za narod bila kataklizma.
Po zvaničnom opisu projektanata lift bi u jednom podizanju mogao da podigne u geostacionarnu orbitu teret od 2 tone, naravnom daljim razvojem podizao bi i više, ali to suštinski nije mnogo bitno, jer bi se deo po deo podizao i tako u svemiru gradilie svemirske letelice proizvoljne mase i dimenzija. Prvo bi se napravile fabrike u svemiru, ali sve to opet ne bi bilo dovoljno, tehnologija mora da bude toliko napredna da ti brodovi sa posadom mogu da samostalno funkcionišu u svemiru, a tehnologija je daleko od takvog izolovanog samodrživog sistema, kao što bi bio jedan brod koji bi imao 10 000 ljudi u posadi koji bi plutao u prazninama svemira, morao bi da se služi materijalima astroidnih polja... U svakom slučaju sa svemirskim liftom bilo bi sasvim moguće napraviti svemirski grad.
Čovečanstvo nije spremno za svemirsko doba, ni u tehnološkom ni u bilo kom drugom smislu. Da jeste ono bi već plutalo svemirom. Ovi trenutni sitni letovi su promil početaka, jer će čak i teraformiranje prve planete van sunčevog sistema i dalje biti početak našeg svemirskog doba. jednostavno postoje faze napretka kroz koje čovečanstvo prolazi, ona se ne mogu preskakati, ne možemo napraviti automobil a da još nismo otkrili točak ili struju.