PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

Evo kompromisa....

Maznemo iz Sf cafe-a one androidne striperke, napravimo ih svedjankama/spanjolkama/nasim krampama i posaljemo ih da postavljaju kapije, pokupe od neke supercivilizacije znanje da nas ozive (iz hiber-friza), teraformiraju nam havajski svet i na njemu se repliciraju u neogranicenim kolicinama i oblinama, pardon, oblicima...:)

Odosmo u laprdanje....:)

Pa dobro, nisu bas sve KRAMPE, ima i LOPATA.....
Salim se naravno....:)
Ender je samo patriota...I ja sam , ali bi odmah deset nasih menjao za jednu rasnu, skandinavsku plavusu...mada smatram da su italijanke najlepse zene sveta, ne bi mogao dugo s njima, jer strasno mnogo vole da laprdaju, kao ja ovde...Padam u ponor of topic laprdanja...Vadite me..:):)

Dobro, malo smo se salili, ajde da se vratimo na temu...

Vrlo zanimljivo pitanje vezano za buduca istrazivanja svemira je
koliki ce uticaj imati nano tehnoloska revolucija koja nas ocekuje.

~ Trenutna istrazivanja "veoma malog" imaju za cilj stvaranje uredjaja velicine
100 nanometara (nanometar je otprilike desethiljaditi deo precnika dlake kose)
Nanotehnologija ima ogroman potencijal po pitanju smanjenje troskova pristupa svemiru.
Novi materijali kao sto su ugljenicne nanocevi obezbedjuju odnos mase i snage nedostupan
postojecim materijalima.
Mogucnosti se krecu od "pametnih" povrsina za toplotnu zastitu letelica do rojeva
mikrorobota na radu u orbiti...~
http://www.isunet.edu

Vec sada nanomaterijali i nanocestice su u upotrebi u nizu elemenata i opreme v
svemirskih letelice i pripreme za let u svemir, iako je ta tehnologija bukvalno jos "u pelenama".
http://www.azonano.com/SearchResults.asp?IndKeyWord=Space+vehicles+equipment

Malo je poznato da su u aprilu 2004. Kinezi lansirali prvi satelit zasnovan na nanotehnologiji tezine samo 25 kilograma.
http://www.azonano.com/details.asp?ArticleID=776

Nesumnjivo da ce nanomasine, kao i sama nanoteh biti jako bitan faktor u zvrezdanom putovanju.
Ovako, "na mah" najprimenu vidim u medicini, tj "odrzavanju" clanoca posade i putnika..Od operacija bez rezova, znaci iznutra da pacijent maltene i ne oseti da mu se vrsi intervencija, do odrzavanju hibernisanih faca..

Zatim, odrzavanje samog broda, gde ni jedan covek ili robot ne mogu " ruku da zavuku ".

To je onako sto se mogu setiti na brzinu..primena te tehnologije je nemerljiva, ne samo u zvezdanom letu..medjutim, koliko je napredna, toliko je i zastrasujuca..Zamislite zloupotrebe iste...
Primer, udahnete robotica kojeg i ne vidite, a on vam zaustavi rad srca ili vam zacepi dotok krvi u mozak.... Virusi se polako sele iz cipova i pretvaraju u mehanicke viruse....Eto podloge za dobar Sf triler.

Sal:
..primena te tehnologije je nemerljiva, ne samo u zvezdanom letu..medjutim, koliko je napredna, toliko je i zastrasujuca..Zamislite zloupotrebe iste...
Primer, udahnete robotica kojeg i ne vidite, a on vam zaustavi rad srca ili vam zacepi dotok krvi u mozak.... Virusi se polako sele iz cipova i pretvaraju u mehanicke viruse....Eto podloge za dobar Sf triler.

Apsolutno, nema oblasti u kojoj se ne bi mogla iskoristiti.
Sta je sve samo Simons iz toga izveo u Ilion-Olimp seriji.

A ono o opasnostima nanotehnologije je prilicno dobro prikazo Krejton u "Plenu", otprilike bas kako Sal kaze.

2mppSTFedAmbassador.gif

Hajde!! Upadajte!! Idemo na vožnju!!
crazy-1.gif

Ne, ne...Kad shuknem koji Jelen za volanom, pustim Rammstein-a, prepustim starship priglupom autopilot-u i pocnem se igrati na battlestation-ima...znaci laserima, blasterima, fotonskim torpedima i inteligentnim antimaterijskim subsvemirskim raketama (moje najomiljenije igracke)...
Leve G-zvezde raznosim sa merakom...dok se ne skljokam pod pult...:)

Back