PUTOVANJE KROZ VREME

YOF13:
Student sam trece godine Masinskog Fakulteta u Beogradu . A za tebe neznam sta si studirao kad ne znas da je brzina jedna od osnovnih vektorskih velicina , to me uostalom uopste ne zanima jer nisam postovao po forumu da bih ispitivao ljude debilnim pitanjima . Verovatno si studirao neke drustvene fakultete cim me ispravljas u pravopisnim greskama . E pa vidis mene srpski jezigk nije mnogo zanimao pa sam upisao tehnicki fakultet . I da znas nesto - pravopisnih gresaka ima cak i kod tebe . :twisted:

Zadovoljan ?
Masinski fakultet?A ne zna da je brzina skalar?
Ajde ovako.
Telo se krece translatorno brzinom od 36m/s.Odredi mi pravac i smer te brzine? :shock: :shock: :shock:
YOF13:
A kontam ! Imas pet godina pa se hvalis da znas zadatak iz fizike ... lepo . A sta kazes na to da je sila koja deluje na gredu od 200 njutna . Koliki je zamor grede ? Vidi pa po tvome onda ispade da ni sila nije vektor ... nigde se nepominje pravac ni smer ... cudno
O cemu ti prichas????Svaka sila koja deluje na neko telo ima pravac,smer i intenzitet.Probacu da ti pojasnim shto prostije:Npr,kada gurash kutiju po uglachanoj povrshini,od mesta A,ka mestu B,smer ti je A--->B,pravac ti je ta linija kojom se mozes kretati i od A ka B i od B ka A,a intenzitet te sile ti je-da ti uprostim-jacina sile koja se vrsi na toj kutiji.
Kod brzine to sve ne postoji!
I da,koji god da si fakultet,srpski pravopis morash da znash ako si zavrshio srednju shkolu.

OMG !!! Sta ce te vi ovde ? Imate podforum svastara !

Pa ako telo ima brzinu znaci da se krece u odredjenom pravci i smeru !!! DA LI STE VI NORMALNI ??? Ili me lozite da se malo nasmejete ?

Brzina , ubrzanje , sila su vam osnovne vektorske velicine u prirodi !!! Temperatura , masa , vreme su vam osnovne skalarne velicine !! Ima ih jos mnogo .

DEFINICIJA BRZINE :
Brzina materijalne tacke je prvi izvod njenog vektora polozaja po vremenu .

V = lim ( da delta t tezi nuli ) Vsr = lim ( da delta t tezi nuli ) delta r / delta t = dr/dt [m/s]
V - sa strelicom gore sto oznacava datu velicinu kao vektor
Vsr - srednja brzina takodje sa strelicom iznad samo sto to nemogu da napisem na forumu
U fizici se sa delta ( trouglic ) oznacavaju konacne promene , a oznakom ''d'' beskonacno male promene .
dr - vektor pomeraja smanjen do beskonacno male vrednosti
dt - u beskonacnom malom vremenskom intervalu ( tezi nuli , ali nije nula )

Oximoron:
Lepo je shto si se potrudio da to copy/pastujesh.
E,ja nemam volje sa tobom da se raspravljam,nismo na istom nivou znanja.
Evo ti sajt,pa prouchi: http://en.wikipedia.org/wiki/Speed
Citat sa tog sajta: Speed is a scalar quantity with dimensions distance/time

lepo od tebe sto se nisi potrudio da copy/pastujes jer nisi imao sta . Ja takodje mislim da nismo na istom nivou znanja ! ****** , ono , izvini . Neci dirati tvoj svet maste .

Tesko je naterat ljude da misle svojom glavom . Dok god to nama bude bilo tesko bice robova .

YOF13:
Aj prvo da razjasnimo Ajnstanovu/Milevinu teoriju ...

Uzmimo zemlju za referentni sistem . Kada letelica za zemlje poleti brzinom svetlosti od zemlje . Docice u razlici protoka vremena . Na zemlji ce vreme mnogo brze prolaziti u odnosu na letelicu sve dok ona leti brzinom svetlosti , cim letelica pocne da usporava , ta razlika u brzini protoka vremena ce takodje poceti da se smanjuje ! Ako letelica pocne da se vraca natrag na zemlju vreme na zemlji ce proticati brze nego na letelici . Kada se konacno ponovo sretnu ta dva kordinatna sistema , vreme proteklo na zemlji i na letelici bice jednako .

ja nisam sa prirodnih nauka..i ne znam fiziku...ali zar telo ako se krece brzinom svetlosti ne postaje svetlost?

Oximoron:
Lepo je shto si se potrudio da to copy/pastujesh.
E,ja nemam volje sa tobom da se raspravljam,nismo na istom nivou znanja.
Evo ti sajt,pa prouchi: http://en.wikipedia.org/wiki/Speed
Citat sa tog sajta: Speed is a scalar quantity with dimensions distance/time
Ti stvarno nisi normalan... Jel si ti zavrsio osnovnu skolu??? U 6. osnovne se uci da brzina ima pravac, smer i intenzitet. To znaci da je vektor.

I ja sam video oglasnu tablu :lol: :lol: :lol: . Mada sam davno ''oteran'' sa ovog podforuma , ali cu opet nesto da postujem . I iskreno me nije iznenadio oglas ...

Ako nisi primetio YOF13 svi ti likovi sto tvrde da je brzina skalarna velicina pripadaju nekoj ( kao ) ''organizaciji'' zvana SF TEAM !!! Pogledaj u njihove avatare ! Sa njima nema rasprave batice da zanas . Jedan od njih je cak i moderator . Tako da ce te banovati ako neudjes u njihovu sektu lupanja i neznanja i ako nepromenis misljenje da je brzina skalarna velicina . Tako da pazi se .

Posto su oni debili prve klase - uskoro ce tvrditi da je zemlja ravna ploca . A kao sto vidis ako pogrese nikada nece priznati svoju gresku . Drze monopol na ovom podforumu . Sve teme su pozatvarali i obrisali - usput su reklamirali neki svoj sajt ''naucne fantstike'' dok su ovaj unistavali misleci da ce ljudi ici na njihov sajt i forum .

Tipovi nisu ni osnovnu skolu zavrsili , a kamoli srednju ili faks . Tako da nemoj da im dajes definicije jer oni nikad nisu ni culi za diferencijalni i integralni racun . Tako oni kad cuju izvod pomisle na izvodjenje mlade ... ili tako nesto slicno
.
Covek ne moze i ( ne mora ) da se raspravlja sa debilima koji ce uskoro tvrditi da je zemlja ravna ploca koju guraju dve baba zvake ...

Pomak je primjer vektorske veličine koja ima iznos i smjer .Zato , ako je pomak
negativan , treba ispred broja napisati znak minus .

Srednja brzina ( v ) je omjer pomaka i vremena za koje se tijelo pomaklo :

Kako je pomak vektor , a vrijeme skalar koji je uvijek pozitivan , srednja brzina je vektor
koji ima predznak isti kao i predznak pomaka .
Napomena :ukupni put koji pređe čestica nezavisno od smjera kojim se giba je uvijek
pozitivan . Srednja brzina koja bi se računala pomoću omjera ukupnog puta i vremena
ima u engleskom jeziku naziv average speed i treba je razlikovati od prije uvedenog
vektora srednje brzine koji ima engleski naziv average velocity . Hrvatski jezik ta dva
pojma ne razlikuje. U daljnjem tekstu će se naziv brzine uvijek odnositi na vektor koji se
dobije kao omjer pomaka i vremena i koji odgovara engleskom nazivu velocity.
Nađoh ovo na ovom sajtu. Možda pomogne u raspravi.

Labo nam se vratio. :D Pa gde se ti izgubi?

Šta je ovo, sad se i Greška opet pojavila... :shock:

Krsta je bila i ostala "baza" SF tima. Na svakoj strani našeg foruma postoji link koji vodi do ovog foruma.
Kada smo slavili 1000 pitanja u kvizu, zbog toga što sam pozvao i članove jednog drugog SF foruma da dođu ovde, bio sam od njihovog admina optužen da sam plaćenik Krstarice. :roll:

I nije jedan član tima mod, već trojica. :razz:

hmmm...Tu sam ja bio cijelo vrijeme, ponekad navratim da vidim sta ima novo, ali jednostavno nisam osjetio potrebu da pisem na ovom podforumu... Jedva se i ovo kanim da napisem... Jednostavno sam osjetio da nemam vise o cemu sa vama da pricam vezano za sf...
....Ja sam ranije postao sf friend, sta god to bilo, ranije sam se dvoumio ali sad sam siguran da ne zelim da budem sf friend niti u sf tim-u. Tako da ako vec niste, mozete da me izbrisete sa te liste. Ovim nisam mislio nista lose protiv sf tima, ja jednostavno ne zelim tih 5 slova pored mog avatara.
Mislim da bi prije inicijacije trebali da pitate: "da li zelis da postanes clan sf...cegagod"...a ne, bio si dobar na ovom forumu, mozes da nam se pridruzis, pretpostavljajuci unaprijed da ja to zelim....
Ponovicu opet da nemam nista protiv sf tima, kucnucu kad osjetim potrebu ovdje jer i dalje volim sf, mozda i na vasem forumu. Ima tu dobrih ljudi, ali ima i onih koji mi jednostavno nisu legli.
U stvari, ispravio bi se gore jer imam nesto protiv.. nekih clanova sf tima.......Konkretno smeta mi bahatost i arogancija nekih clanova. Tu prednjaci mladi moderator oximoron cija prepotentnost nema kraja a ni osnova.
Mnogo puta sam osjetio nepravdu, ne prema meni, ja bih znao sta da radim, nego prema nekim registrovanim korisnicima. Uglavnom je razlog bio njihovo neznanje, a ne nepostovanje pravila foruma, ali to nikako nije razlog da se napusavaju ili vrijedjaju. Sada kada kompletan sf tim grijesi, konkretno jer brzina nikako nije skalar, nikom nista. I to je ok, ali bi tako trebalo da bude prema svim registrovanim korisnicima, jer niko nema vece pravo od nekog drugog da kaze ovdje sta misli ako mu namjere nisu da nekog bez razloga vrijedja, i da samo zbog toga bude iznapusavan pa sve i da lupa najgore gluposti.....
Tu je i Sal sa titulom mister...hm...veoma cudan lik, ponekad veoma zanimljiv, ponekad dosadan i iritirajuci...sve u svemu kontradiktorna licnost...i cini mi se sa potencijalno nekom dijagnozom, @Sal ne zelim da vrijedjam, ja samo kazem sta mislim na osnovu onoga sto sam ja procitao sto si ti napisao... Nadam se da neces shvatiti ovo kao vrijedjanje nego kao neciju iskrenost. Jer mislim da nisi los covjek nego da te je zivot je8ao zbog nekih tvojih pogresnih odluka.... I ne prestaje da me zabavlja tvoj odnos sa V-om... Koliko puta ces da mu pozelis dobrodoslicu iako je skroz ocigledno da je to on i koliko puta ce da te prevari?? :):)
Jednostavno, kad se sagleda iz daljine atmosfera na ovom forumu je ucmala. Govorim o krsti, na vasem forumu mozete da radite sta vam je volja. Neki registrovani korisnici su iz nekog meni nepoznatog razloga visi od ostalih, daju sebi za pravo da sve nove posjetioce na najmanji znak neznanja ponizavaju i upute koliko oni nista ne znaju i koliko su glupi....
Po meni jedino rjesenje da ovaj podforum ozdravi je da dobije novog moderatora, van sf tima potpuno novog i svjezeg. Pa da krenemo iz pocetka....

Labo, žao mi je što tako misliš o SF timu. :-(

Osećam potrebu da ponešto objasnim.
SF tim je, valjda je to jasno, internet grupa ljubitelja SF-a, koja se okupila ovde, na Krsti.
Mi se ne poznajemo u stvarnom životu (mislim da su se samo Bufla i Raven upoznali) i nismo nikakva zatvorena grupa ili "sekta". (za one koji ne znaju, sekta je grupa koja se odvaja od neke veće organizovane grupe)
Mi smo samo obični korisnici, (Kuli, Oksi i Ćale su bili modovi i ranije). Tim nikako ne može da utiče na to ko, gde i šta piše na Krsti. Ako je neko banovan ili opomenut, o tome treba pitati admina ili supermodove Krste.

Labo, svako sam odlučuje da li će staviti tih 5 slova na svoj avatar. Ti si prihvatio naš poziv da nam se pridružiš kao SF friend. Evo citata sa starog foruma: (ne mogu da stavim link zato što je ta tema dostupna samo timu i prijateljima, izvinjavam se)
labo:
Ohoho, ja dok sam ovih dana bio zauzet, svasta se izdesavalo ovdje :D
Ok hvala na pozivu/obavjestenju.

O tome šta su SF friend-s, piše na linku koji sam dao u prethodnoj poruci.

Ono Mr. je Sal počeo da upotrebljava u obraćanju nama ostalima u timu, to nije nikakva njegova titula. Jednostavno, svi smo to prihvatili kao zgodnu zezalicu.

Kako neki forum radi, ne zavisi samo od modova, njihovo je pre svega da vode računa da neko ne prekrši pravila pristojnog ponašanja.

Još jednom, žao mi je što ne želiš više da budeš SF friend. :-(

YOF13:
A sta ti glumis ? Profesora ( mada ne licis ) ili brata od ovog gore ?
Eto malo ja ispitujem onako primitivna pitanja ?

A kontam ! Imas pet godina pa se hvalis da znas zadatak iz fizike ... lepo . A sta kazes na to da je sila koja deluje na gredu od 200 njutna . Koliki je zamor grede ? Vidi pa po tvome onda ispade da ni sila nije vektor ... nigde se nepominje pravac ni smer ... cudno :-D

Nisam do sada stigao da reagujem na ovo (suviše sam zauzet važnijim stvarima). Prvo da te pitam u vezi ovog tvog zadatka s gredom. Ne vjerujem da ga i ti možeš riješiti s ovoliko podataka koliko si dao (iako si, kažeš, na trećoj godini mašinstva). Ako možeš, baš bih volio da to svoje rješenje napišeš ovdje.

Vama s mašinstva sve je jasno i jednostavno. Vi živite u linearnom nerelativističkom svijetu i vama je sekunda sekunda a metar metar. Da si se imalo potrudio upoznati s materijom o kojoj se ovdje govori shvatio bi u čemu griješiš. Zaviri malo u specijalnu teoriju i upoznaj se s Lorencovim faktorom pa ćeš vidjeti da u relativističkim jednačinama brzina jeste i uvijek je samo skalarna veličina (speed) a nikada vektorska (velocity). To sam i napisao ranije:

Ajnštajnove relacije koje dovode u vezu brzinu i vrijeme nisu vektorske nego skalarne. Pravac u kome se neko tijelo kreće nema značaja.

A fatalne greške su bile i ostale fatalne greške.

Labo, ili Mr Labo, kako god...Zao mi je zbog tvog stava, dobro smo se nekad zabavljali ovde i na nasem forumu.

Ja nisam isao na faks, a u srednju sa jednom sveskom u zadnjem dzepu, tako da ne bih ucestvovao u ovoj skalar/vektor raspravi.

Moje neznanje iz te oblasti me medjutim ne sprecava da sa interesovanjem pratim sta se zbiva, i nesto novo saznam.

Ja fakat navijam za "svoje", samo zato sto znam, celu godinu dana se uveravajuci, da ljudi znaju sta pricaju.
Mnogo smo imali tih rasprava, i mogu sa zadovoljstvom da kazem da su u timu sve obrazovani i ok likovi, koji nece lupetati tek tako.
Mozda grese, ali ja te njihove "suparnike" ne poznajem, tj, nisam pre citao sta su pisali. Na osnovu toga, moje "navijanje" ide timu. Samo zbog toga.

A ono Mr....objasnicu ponovo.

Toliko me odusevio Mr Smith iz Matrix-a, kada se u jednoj sceni obracao mladom Andersonu, da sam ja to odusevljenje preneo ovde, pocevsi oslovljavati samo clanove (koji znaju za to, da drugi ne pomisle nesto bezveze) sa tim zezom, i to se ukorenilo...cak sam imao i animirani ava sa Mr Smithom.
Ostali su to blagonaklono prihvatili, i sta sad? Da je ikom smetalo, bio bih ljubazno zamoljen da prekinem i tako bi bilo.

A V...hmmm, tu si u pravu, mali me bas nasankao par puta, jer ja ne analiziram nik, kontam neko novi pa ajd...:):)

A o bahatosti....toga ima svugde, pa i ovde...nekad se i ja ponasam tako, nekad ne. Trenutno stanje uma i kolicina vazduha u 2l flasi Jelena..:)
Ne bi ovde da tracam clanove, ima zato mesto i na kraju, PP.

Toliko...ako se odlucis ikada vrnuti medju nas, ja cu ti naravno prvi pozeleti dobrodoslicu.
Sta da kazem, stanje jeste kako jeste i moz' ga....:)

FATAL ERROR:
I ja sam video oglasnu tablu :lol: :lol: :lol: . Mada sam davno ''oteran'' sa ovog podforuma , ali cu opet nesto da postujem . I iskreno me nije iznenadio oglas ...

Ako nisi primetio YOF13 svi ti likovi sto tvrde da je brzina skalarna velicina pripadaju nekoj ( kao ) ''organizaciji'' zvana SF TEAM !!! Pogledaj u njihove avatare ! Sa njima nema rasprave batice da zanas . Jedan od njih je cak i moderator . Tako da ce te banovati ako neudjes u njihovu sektu lupanja i neznanja i ako nepromenis misljenje da je brzina skalarna velicina . Tako da pazi se .

Posto su oni debili prve klase - uskoro ce tvrditi da je zemlja ravna ploca . A kao sto vidis ako pogrese nikada nece priznati svoju gresku . Drze monopol na ovom podforumu . Sve teme su pozatvarali i obrisali - usput su reklamirali neki svoj sajt ''naucne fantstike'' dok su ovaj unistavali misleci da ce ljudi ici na njihov sajt i forum .

Tipovi nisu ni osnovnu skolu zavrsili , a kamoli srednju ili faks . Tako da nemoj da im dajes definicije jer oni nikad nisu ni culi za diferencijalni i integralni racun . Tako oni kad cuju izvod pomisle na izvodjenje mlade ... ili tako nesto slicno
.
Covek ne moze i ( ne mora ) da se raspravlja sa debilima koji ce uskoro tvrditi da je zemlja ravna ploca koju guraju dve baba zvake ...

Hahahahahahah hahahaha....ROFL....
Objasni naucnice, pardon, Greskice malena...kako to da debili mogu da drze monopol, ako su debili i zasto admini krste daju debilima status moda i ne banuju debile radi debilizma sa foruma?

A sto se tice izvodjenja...ti lepo nastavi da izvodis dif racune i jednacine, a ovaj debil ovde ce zaista da izvodi mlade..jedva cekam vikend.
A da, dok budem "resavao jednacinu" u nekom zamracenom lokalu, seticu se tebe i pomisliti kako se greskica sa svojim ava-antifrizom muci oko skalar/vektor problema sam u svojoj sobi, dokazujuci debilima svoj superiorni intelekt...hahahahahahaha
:):)

odlucio da cu ignorisati ovaj deo foruma,medjutim mr.fatal error me je poszvao da jos jedno budem svedok bahacenja odredjenih clanova ovog foruma koje iz principa necu ni pominjati.
zavrsio sam srednju medicinsku i trenutno studiram na fakultetu koji nema veze sa fizkom tako da cu se uzdrzati od (ne)strucnih komentara...
reci cu samo da podrzavam mr.YOF13 i da veoma cenim stav mr.labo-a a vi se draga gospodo jos jednom zamislite nad vasim postovima

Ova situacija se moze posmatrati iz vise uglova,i moze imati vise resenja.
Prvi ugao:Ljubomorni korisnici kojima nikako nije uspelo da sa svojim malim znanjem udju u bilo shta osim kafanu napadaju tim strucnjaka iz raznih oblasti.
Drugi ugao:Razmazeni clanovi takozvanog tima teraju potlacene korisnike sa podforuma.
Realno,mislim da je u pitanju prvi ugao,malo ublazen...
Resenja ima prilicno.Mogu da izbrisem celu temu,banujem sve korisnike koji su prekrsili pravilnik krstarice(verujte mi,svako od vas je u barem po jednom postu prekrsio pravilnik),itd...
No,necu pribeci tome.
Zao mi je sto labo misli da sam prepotentan i naduvan,ali to je njegov problem.Ja jesam prepotentan oko stvari za koje imam razlog...Mogu da budem prepotentan sto se tice poznavanja borilackih vestina,fizike,ekonomije i poznavanja dela Isaka Asimova.I imam prava.To nije protiv pravilnika.
@Fatal eror ovom prilikom dobija opomenu pred iskljucenje.Uopste me ne dotice to sto sam ja prozvan njegovim postom.Njegov post krsi pravilnik i to je jedino sto konstatujem.Kada na ovom podforumu sledeci put vidim takav post,preduzecu odgovarajuce korake.

XXAleksaXX:
Ti stvarno nisi normalan
Ne,ja sam paralelan.
XXAleksaXX:
... Jel si ti zavrsio osnovnu skolu??? U 6. osnovne se uci da brzina ima pravac, smer i intenzitet. To znaci da je vektor.
Master je sve objasnio u njegovom postu koji sledi.
Imas elementarno znanje iz fizike koje nije dovoljno da diskutujes o naprednim materijama,zato bih te zamolio da ne upadas sa neprimerenim komentarima i uvredama.

MasterYoda:
Vama s mašinstva sve je jasno i jednostavno. Vi živite u linearnom nerelativističkom svijetu i vama je sekunda sekunda a metar metar. Da si se imalo potrudio upoznati s materijom o kojoj se ovdje govori shvatio bi u čemu griješiš. Zaviri malo u specijalnu teoriju i upoznaj se s Lorencovim faktorom pa ćeš vidjeti da u relativističkim jednačinama brzina jeste i uvijek je samo skalarna veličina (speed) a nikada vektorska (velocity). To sam i napisao ranije:
I sta covek da odgovori na ovako strucan i jasan post? :D
.

labo:
ono sto mi ucimo u skolama kao brzinu jeste vektor. I ta brzina se ne prevodi kao speed, nego kao velocity....speed je samo intenzitet brzine.....
http://en.wikipedia.org/wiki/Velocity
Upravo tako.Ono sto ucimo u skolama.
Ko god zaviri u napredniju fiziku nece imati posla sa speed-om,nego sa velocitijem,koji se jedini koristi u relativistickim jednacinama,o kojima je YOF zapoceo diskusiju,bez dovoljnog znanja.

MasterYoda:
Ako je brzina vektorska veličina kako bi ti riješio zadatak (prosti zadatak iz fizike)?
Automobil se kreće brzinom od 100 km/h. Za koliko vremena će preći 100 km?

Kao podatak o brzini nisam ti dao vektorski nego čisti skalarni a zadatak je ipak rješiv (klinac od 5 godina će ti reći rješenje, ako ne znaš).
Gde se nalazi tvoj automobil, nakon sat vremena? I ne mislim relativno, već apsolutno. Dakle, znamo da se nalazi na 100 kilometara od startne pozicije ali gde se nalazi u Zemljinom koordinatnom sistemu?
Brzina nije vektor na osnovu vremena već na osnovu pozicije (prvi izvod pređenog puta, po vremenu), tako da pitanje o vremenu kretanja ovde nema značaj. Tj. to što se pravac/smer negde, u nekoj teoriji, zadatku, bilo čemu, zanemaruje ne menja činjenicu da je brzina vektor i da bi se, u slučaju zanemarivanja moralo označiti da koristimo intenzitet brzine, tačnije pisali bismo: |V|, sa sve onom strelicom iznad. Tako da je pitanje terminologije.
Ali to opet ne menja činjenicu da je budalaština izjaviti: brzina je skalar.
Ona može da se posmatra kao skalar (jer skalar nosi manje podataka od vektora), ali skalar nikada ne može da se posmatra kao vektor bez dodatka informacija, bez nabla operatora (tj. da bismo odredili poziciju tačke koja zavisi u određenom momentu od brzine kojom se tačka kretala, moramo imati podatak o smeru njenog kretanja i on se krije u brzini kretanja, tu su ga, eto, smestili...) Dakle, ako brzinu posmatraš kao skalar i zanemaruješ smer i pravac bez potrebe, ti gubiš podatke. A to nije nešto što bi, generalno, smelo da se dozvoli bez naznake (intenziteta, u ovom slučaju).
Drugim rečima, ako izbacimo stvari iz koordinatnog sistema, da li onda vektori uopšte postoje?
Ako pročitaš pesmu iz zbirke i ako te samo ona interesuje u određenom trenutku, da li to znači da ona nikada nije bila deo zbirke? :?
Po tvojoj logici, naravno da ni sila nije vektor. Ubrzanje se dobija takođe iz dva skalara, a sila je proizvod mase i ubrzanja... Gde se tu zagubio pravac i smer, a? ili ga uzimamo po potrebi? :)
Svašta. Ovaj postavio temu na PN, ne može da veruje, a ja mislim vi ga ložite, kad ono neki lik stvarno pokušava da ga ubedi da je brzina skalar :) još navodi i primere...
Ae, malo te vadi ono "Ajnštajnove relacije koje dovode u vezu brzinu i vrijeme nisu vektorske nego skalarne. Pravac u kome se neko tijelo kreće nema značaja."
Hehe, ali si opet odvalio... Ču' nema značaja... Moja baba gleda latino serije i tripuje da je Kasandra ali kad se završi epizoda i dalje je baba... :)

SVadjate se oko gluposti. U pravu su i jedni i drugi. Brzina je vektor i brzina je skalar. Mi nemamo dve reci za velocity i speed nego sve zovemo brzina, a "intenzitet brzine" nece reci skoro niko ko nije na nekom tehnickom fakultetu.
Na primer kad se pominje c kao brzina svetlosti to je skalar (u E=mc^2 nema nikakvog vektora). Kad se u skoli resavaju zadaci (matematicki ali i mnogi fizicki) brzina je skoro uvek skalar (duzina predjenog puta u jedinici vremena) i zato nije tacno ni da je ono sta se uci u skoli kao brzina iskljucivo vektor. Tek kad se rade slozenije i ozbiljnije stvari (na primer u mehanici gde se javljaju i druge vektorske velicine kao sila) postaje vazno da se koriste vektori.
Da ne pominjemo slucajeve kada rec "brzina" koristimo u mnogo sirem obliku (na primer brzina procesora kao broj operacija u jedinici vremena) onda tek nema nikakvog smisla govoriti o vektorima.

lightm:
SVadjate se oko gluposti. U pravu su i jedni i drugi. Brzina je vektor i brzina je skalar. Mi nemamo dve reci za velocity i speed nego sve zovemo brzina, a "intenzitet brzine" nece reci skoro niko ko nije na nekom tehnickom fakultetu.
Na primer kad se pominje c kao brzina svetlosti to je skalar (u E=mc^2 nema nikakvog vektora). Kad se u skoli resavaju zadaci (matematicki ali i mnogi fizicki) brzina je skoro uvek skalar (duzina predjenog puta u jedinici vremena) i zato nije tacno ni da je ono sta se uci u skoli kao brzina iskljucivo vektor. Tek kad se rade slozenije i ozbiljnije stvari (na primer u mehanici gde se javljaju i druge vektorske velicine kao sila) postaje vazno da se koriste vektori.
Da ne pominjemo slucajeve kada rec "brzina" koristimo u mnogo sirem obliku (na primer brzina procesora kao broj operacija u jedinici vremena) onda tek nema nikakvog smisla govoriti o vektorima.
Hehe... Onda neka se ne prave pametni u vezi tehničkih izraza. C je konstanta, nije promenljiva i ne može se posmatrati ni kao skalar ni kao vektor. Zato se i ne obeležava sa V nego sa C.
Meni je rečeno, davno davno, da je nepisanje strelice tamo gde joj je mesto, kao i nepisanje ABS zagrada i slično velika greška i da se zbog toga "zasluženo dobijaju jedinice". I dobijale su se. I u pravu su, veličina koja je definisana kao vektor može samo usputno da se (kao greška) obeležava bez naznake vektora ili bez naznake da se radi o konstanti ili da se na bilo koji način definiše koji tip informacije je u pitanju. Bar kod nas, u Srbiji. Podržavam takav vid "tehničkog pravopisa" i ko ga ne zna taj ne bi trebao da se baš preterano ističe u njegovom poznavanju, jer će ljude pogrešno naučiti. Zahvaljujući strogim pravilima, živa bila, sada imamo i kompjutere čiji programi ne trpe sitne greške i nemaju volju kojom će da procene kakav tip informacije smo im zadali.
Veličina je, dakle, ili skalar ili vektor. Ne može danas da bude skalar, sutra vektor.
Šta je sila? Ona je kao vektor, a brzina je kao i skalar i vektor? :lol: O svašta...

Skalar, da bi bilo jasnije, je veličina koja jednostavno nema pravac i smer niti ga ikada može imati, niti ima smisla da ga ima, ako joj ne dodamo neko kretanje ili prostiranje. To ne znači da intenzitet brzine treba da "u izvesnim situacijama napravi izuzetak" i predstavi brzinu kao slakar :lol: jer nas ne zanima smer. Veza između brzine i kretanja je prilično očigledna? :)
Ako intenzitet brzine nazovemo %/(%&/ i obeležimo ga sa ŽNJ bez strelice, to je u redu... Ali to je onda %/(%&/, ne brzina. OK?

Back