dan555
Domaćin
- Poruka
- 3.279
U dobroj naučnoj fantastici nije baš sve moguće, moraju se poštovati osnovni zakoni prirode uz nekoliko opšteprihvaćenih izuzetaka.Referenca bi bio A. Klark i ostali pisci "tvrde" SF.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Sal:@Predator
Ja sam to lupio onako, iz sale, ali ipak bi moglo biti nesto u tome.U toj crupi je masa jako mnogo zgusnuta (cela jedna zvezda je implodirala sama u sebe), gravitacija joj je abnormalno ogromna.....
To bi sve mogli biti uslovi za neki portal, prolaz u neku drugu dimenziju, pa i u neko drugo vreme....
Steta sto je najbliza crna rupa mnogo udaljena od nas, da nije tako naucnici bi dosad spicili par sondi u istu.Bilo bi zanimljivo videti snimke.....Ovako, jos cemo da sacekamo.....![]()

Kao što možeš vidjeti, ni ja nemam 5000 postova, samo oko 300, ali neka pravila ponašanja na forumima sam naučio od prvog posta i po njima i radim. Ta pravila nisu pisani zakoni nego zakoni kulturnog ponašanja, forumski bon-ton, a on kaže:m.unleashed:Mgordan sta ti pricas, kao pusti likove koji bla bla bla
Svako mora da pocne da pise postove ne moze odjednom da ima 5000 postova
Najpoznatiji fizicari kazu da putovanje kroz vreme nije moguce po danasnjim saznanjima
a i da verovatno nece ni biti izvodljivo!
Kako su to u SF-u stare ideje. Obrađeno je to u masi romana a više i ne znam čija je to osnovna ideja. Možda je Sal u pravu za Klarka ali nisam siguran. Pogledaj i Polov serijal Kapija, i tamo ćeš to naći.labo:a je li ko gledao onu emisiju o tome kako bi bilo da se digne jedan kabal sa zemlje ka nebu sve do neke svemirske stanice pa bi tuda cirkulisao lift. Na taj nacin bi bilo mnogo ekonomicnije praviti svemirske brodove, koji bi se slali u djelovima i bili mnogo veci pa poceti kolonizovati svemir, ovako kao sto je danas da bi se poslao jedan kilogram u svemir to kosta kao 1 kg zlata. Ogromne mogucnosti bi se otvorile izgradnjom takvog kabla sa liftom. Zamisljeno je bilo da se svemirska stanica na drugom kraju lifta okrece zajedno sa planetom, tako da bi na zemlji kabal bio u jednom mjestu, dok bi se centrifugalna sila nad stanicom i dijelom kabla potirala sa tezinom kabla tako da bi kabal prakticno visio sa neba. Jedini problem je sto jos uvijek ne postoji materijal dovoljne cvrstoce na zatezanje da izdrzi ogromnu silu na zatezanje izazvanu tezinom kabla. Onda bi se morala povecavati debljina kabla, a to bi opet povecavalo tezinu i sve u krug, tako da je ideja bila da je kabal najdeblji na kraju u svemiru, a kako se priblizava povrsini zemlje da bude sve tanji. Sad su neka nova istrazivanja u toku oko nekakvih karbonskih vlakana, mislim da se tako zovu, koja bi teorijski mogla izdrzati tolika naprezanja, medjutim jos tehnologija proizvodnje takvih vlakana nije uznapredovala dovoljno.
Ja sam pokusavao da objasnim da se moze dobiti pomak - iako se tijela ne udaljavaju na konkretnom primjeru, nista vise.MGordan:Uh ala si se ti raspucao oko doplerovog efekta a na samom početku si krenuo s pogrešnom pretpostavkom: Nikada i nigdje niko nije tvrdio da se korištenjem doplerovog efekta mjeri promjena rastojanja između dva tijela. Doplerovim efektom se određuje relativni odnos brzina dva tijela a, ako se zna frekvencija emitera, na osnovu pomaka u + ili - zna se i da li se tijela približavaju ili udaljavaju. A i sve to niko ne koristi na relativističkim brzinama i udaljenostima.
Nisam baš nešto naročito dobar s fizikom ali ima jedno pitanje koje sam nekada davno postavio svom profesoru a on to nije nikako znao objasniti tako da svi razumijemo. Nešto je pričao o referencijalnim sistemima itd ali ga niko nije razumio. Pošto je vezano za onu tvoju priču, sad sam se sjetio:
Zanima me, ako je brzina svjetlosti konstantna (c približno 300000 km/s) a moj profesor je tvrdio da je ona takva u odnosu na svako tijelo, bez obzira na njegovo stanje kretanja, dolazim u zanimljivu situaciju. Recimo da ja stojim a pored mene protutnje neko tijelo brzinom 1/2 c i sama svjetlost brzinom c (u odnosu na mene). Kako ta ista svjetlost ima brzinu c i u odnosu na ono tijelo? To mi nikada nije bilo jasno.
MGordan:Zanima me, ako je brzina svjetlosti konstantna (c približno 300000 km/s) a moj profesor je tvrdio da je ona takva u odnosu na svako tijelo, bez obzira na njegovo stanje kretanja, dolazim u zanimljivu situaciju. Recimo da ja stojim a pored mene protutnje neko tijelo brzinom 1/2 c i sama svjetlost brzinom c (u odnosu na mene). Kako ta ista svjetlost ima brzinu c i u odnosu na ono tijelo? To mi nikada nije bilo jasno.
. Tvoj profa te je ili lagao ili ni njemu to nije bas sve potpuno jasno ! jbg.
Sal:Ej zanimljivi ti paradoksi...Nesto kontam kad bi se vratio kroz vreme, i sam sebe roknuo, mislim drugog mladjeg sebe, da li bi se to smatralo samoubistvom i da li bih ja mogao da sam sebi naplatim zivotno osiguranje, i ako bih se tako ubijao redovno, da li bih postao milijarder, ili bi se univerzum urusio sam u sebe i otisao dodjavola?
jeftino....![]()
Ako bi vec otisao u proslost tebe tamo nebi bilo jer si ti zapravo jedini u celom sistemu -- to je jednostavno nelogicno - ako gledas da postoji samo jedan ovakav svet ! Zato su naucnici uveli teoriju Paralelnih Svetova - tipa kad bi otisao u proslost ti bi se ustvari teleportovao u neki sasvim drugi svet potpuno indetican tvom svetu samo sto ta dva sveta nemaju nikakve veze ,nemaju nikakvih kontakata ( nesto poput antimaterije ) ! E ako si pristalica teorije Paralelnih Svetova mozes slobodno putovati i u proslost i u buducnost i ubijati i sebe i druge i uzimati kesh i dijamante i nakraju se vratiti u svoj svet gde je sve normalno i postati milijarder
...FATAL ERROR:Mislim da je to prosto nemoguce ! Koliko ja znam po Ajnstanovoj teoriji relativnosti mozes da odes samo u buducnost i to samo u odnosima ( teorija dva blizanca ) ,mozes da usporish vreme, ali nikako nemozes da odesh u proslost ! Zapravo vreme je relativno jer njeno postojanje je ''iluzija'' kao sto je ljubav . Vreme bi moglo da se objasni kao neki redosled dogadjaja npr. Kada bi nekom predmetu smanjili temperaturu do apsolutne nule - vreme vise ne bi teklo za taj predmet jer se smanjenjem temperatur molekularne reakcije usporavaju ( elektroni sve se sporije okrecu oko jezgra ... ) a na apsolutnoj nuli bi sve to potpuno stalo . Danasnjim naucnicima fali da snize temp. za jos 6 stepeni i uspece da zaustave vremeAko bi vec otisao u proslost tebe tamo nebi bilo jer si ti zapravo jedini u celom sistemu -- to je jednostavno nelogicno - ako gledas da postoji samo jedan ovakav svet ! Zato su naucnici uveli teoriju Paralelnih Svetova - tipa kad bi otisao u proslost ti bi se ustvari teleportovao u neki sasvim drugi svet potpuno indetican tvom svetu samo sto ta dva sveta nemaju nikakve veze ,nemaju nikakvih kontakata ( nesto poput antimaterije ) ! E ako si pristalica teorije Paralelnih Svetova mozes slobodno putovati i u proslost i u buducnost i ubijati i sebe i druge i uzimati kesh i dijamante i nakraju se vratiti u svoj svet gde je sve normalno i postati milijarder
![]()
...