Путин пред пола милијарди људи бранио Србију - Вучић одбио да му се захвали

Тихи

Starosedelac
Poruka
159.246

Путин пред пола милијарди људи бранио Србију – Вучић одбио да му се захвали​


У емисији медијских кућа „Србин.инфо” и „Центар”, „Прелиставање штампе”, коју воде и уређују Дејан Петар Златановић (гл. и одг. уредник Србин.инфо) и др Драган Петровић, једном недељно, без цензуре, прелистава се дневна штампа уз коментаре на најактуелније друштвено-политичке догађаје.​Путин није случајно поменуо Србе у интервјуу Карлсону, поручио је Америци да…​

10:10 10.02.2024.
2

У интервјуу Такеру Карлсону, Владимир Путин није случајно поменуо Србе – била је то прилично јасна алузија да ће у случају потребе Русија помоћи нашој земљи. Путин је једино Србе поменуо као братски православни народ који је прошао кроз велике тешкоће и коме ће Русија увек бити спремна да помогне.​


Према речима политиколога др Душана Пророковића, помињање Србије у интервјуу је изненађење. Имајући у виду све проблеме између САД и Русије, он, како каже, није очекивао да ће се у разговору двојица саговорника позабавити и нашим простором. Путин се, при томе, на Србију осврнуо кратко, пробраним речима.

Саботирана дехуманизација Путина

Путин Србе у интервјуу није поменуо за бадава, сматра гостујући професор на Московском институту за међународне односе др Стеван Гајић, јер наш народ није поменут само директно, већ и индиректно, када је руски председник говорио о погубном утицају Аустро-Угарске на идентитете словенских народа.

„Он је говорио о руском случају, али исто се односи и на нас – говорио је како се хабсбуршка политика „завади, па владај“ односила на Русе, а то се односи и на Србе“, објашњава Гајић.


За њега је веома важно што је Карлсоновим интервјуом саботирана политика дехуманизације Владимира Путина.

„Он није магловити непријатељ – овде је то човек са лицем који се прилично пријатељски обраћа западној јавности и говори о коренима проблема. Битно је што је почео „од Кулина бана“, од генезе проблема и руске државности и шта Кијев заправо значи Русима. И наравно, закључак је најбитнија ствар – да ће се уједињење руског народа и руских земаља свакако десити. Мислим да је то прилично јасна порука“, каже Гајић.


И за уредника на бањалучкој телевизији АТВ Давора Станковића, помињање Срба у интервјуу био је један од најјачих утисака. Он напомиње да је Путин поменуо и Кину и чланице БРИКС, али у смислу привредне сарадње – Србе је поменуо као пријатељски народ.

Зашто је интервју важан

Сам интервју не разликује се много од неких других Путинових медијских иступа, поготово не од његових годишњих обраћања, каже Пророковић. Карлсон је интервју систематизовао на другачији начин, али поруке које је руски председник послао су идентичне као и претходних пута. Ипак, на Западу интервју представља изненађење, јер је интервјуисање Путина тамо забрањено.

Путин и није могао да каже ништа ново, али смисао интервјуа и није био у томе, сматра професор Факултета политичких наука, др Часлав Копривица.

Његов смисао је у томе да се пробије медијска блокада која се продубила са почетком специјалне операције у Украјини. Он повлачи паралелу садашњег доба и доба Хладног рата.

„У оно време, за медије са Запада била је посластица да добију интервју неког од највиших руководилаца са друге стране Гвоздене завесе. То је била једна врста раритета, будући да су се они подсмешљиво односили према том степену погрешне перцепције реалности која је била доминантан наратив у источном блоку“, објашњава наш саговорник и додаје да у доба Хладног рата, на Западу није постојао никакав проблем да се чује глас друге стране.

„Сада, међутим, Запад се на сваки начин, кршећи елементарне норме на којима почива неколико стотина година, труди да се не чује глас друге стране. Једино разумно објашњење је да то што друга страна говори, у овом случају у лику Владимира Путина, јесте да тај говор несамо да је убедљив, већ разара неке од основних постулата наратива Запада, не само када је реч о војном сукобу на подручју некадашње Украјине, већ и када је реч о новој светској констелацији коју Запад одбија да призна“, истиче Копривица.

Ако бисмо повукли историјску аналогију, сада је потпуно јасно да време не ради за онога који мора да ућуткује другу страну, као и да у данашњем свету који је неупоредиво интегрисанији и у технолошком и у духовном смислу него у доба Хладног рата није могуће зачепити уста другој страни. Тај ће глас продрети на Запад и постаће јасно да је његов доминантни наратив застарео, објашњава Копривица.

Путин је сигуран у позиције Русије

Први и најважнији утисак након интервјуа је да Путин одаје утисак човека који је потпуно опуштен и који контролише ситуацију на много ширем подручју него што је Украјина о којој се највише говорило, каже аналитичар и консултант Бранко Павловић.

„Путин је, дакле, потпуно сигуран у укупне позиције Русије у новонастајућем свету. Он уопште не види да може бити било каквог изненађења по интересе Русије“, констатује Павловић.

Друга занимљива ствар, према његовим речима, била је Путинов одговор да зна да Запад тражи излаз из украјинске кризе тако да се не обрука.

„Наравно, биће веома тешко из реалности каква је сада на терену изнаћи модел који би Западу оставио трунку достојанства и успешности. Поготово у изборној години“, сматра он.

За препариране Американце интервју је негледљив

Павловић, али и Станковић наглашавају значај интервјуа и његов утицај на америчку јавност. Станковић је, како каже, пратио реакције либералне Америке на друштвеним мрежама и у медијима. Једино што им је остало је, да Карлсона називају екстремним десничарем и да умање његову улогу у медијском животу САД.

„Надам се да ће што већи број Американаца погледати интервју и само размислити о чему се заправо ради“, каже Станковић.

Са друге стране, Павловић је прилично песимистичан када говори о утицају интервјуа на просечног Американца. За њих је, каже, интервју потпуно негледљив, јер се и Путин и Карлсон обраћају људима који хоће да озбиљно да разговарају, што су речи којима је интервју практично и почео.

„Просечни Американац је већ препариран да има „ријалити систем“, неке огромне надражаје на које треба да реагује петнаест-двадесет секунди. Када кренете да дубље објашњавате историјске корене, хронологију политичких догађаја, то је за њих апсолутно негледљиво“, закључује Павловић.

https://srbin.info/svet/putin-pred-...io-srbiju-vucic-odbio-da-mu-se-zahvali-video/

https://srbin.info/svet/putin-nije-slucajno-pomenuo-srbe-u-intervjuu-karlsonu-porucio-je-americi-da/

Putin je pred pola milijarde ljudi, u svom intervjuu pomenuo i Srbiju kao ruskog tradicionalnog prijatelja i saveznika sa kim Rusija ima najblize duhovne nacionalne i kulturne veze.

Vucic je odbio da mu se zahvali zbog toga .
 
Rusija je jedina drzava koja je za racun Srbije ulozila veto u Savetu Bezbednosti UN da spreci rezoluciju protivnu nasim interesima!!

Putin je srpska majka ! Srpski glavni saveznik je Rusija!

Ruski veto blokirao Rezoluciju o Srebrenici, oštre reakcije SAD i Britanije​


Rusija je blokirala usvajanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Rusija, jedna od pet stalnih članica Savjeta, uložila je veto i time onemogućila usvajanje dokumenta. Deset zemalja glasalo je 'za', a četiri su bile uzdržane među kojima i Kina.

Velika Britanija i SAD su u utorak uveče Ruskoj Federaciji uputile novu, sedmu verziju Rezolucije o Srebrenici, koja u srijedu nije prihvaćena.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti ruski ambasador Vitalij Čurkin (Vitaly Churkin) rekao je uoči glasanja da bi usvajanje ove rezolucije bilo kontraproduktivno.

"Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup je politički motivisan, nije legitiman i ne služi napretku u Bosni i Hercegovini", rekao je Čurkin.

On je istakao da ovaj dokument neće pomoći postizanju mira. Čurkin je prethodno predložio minut ćutanja za žrtve Srebrenice.

Ruski ambasador je, takođe, naveo da je uloga Savjeta bezbjednosti da se ojačaju temelji mirovnih misija, te je pojasnio da je na istoričarima i sudovima da analiziraju ono što je prouzrokovalo krizu u Jugoslaviji.

Čurkin je kazao da pravda mora pobijediti i da svi zločinci, bez obzira na etničko porijeklo, moraju biti kažnjeni.
 
Ulozio je Jeljicin veto 94 usred rata pa mu niste nesto zahvalni. Dakle nije rusofilija, cak ni kremljofilija nego putinofilija.
pa jel si gledao intervju? ceo svet bi da porazi rusiju, svi bi da ratuju samo dok stisnu petlju, a on nonsalantan, siguran u sebe, bez treme, kao da nije u ratu, bas sam gledao da li cupka nogom,... pa i ja tako cupkam, pa sta? sta bi od bolesti, sta bi od hapsenja, sta bi od svrgavanja, pobune?

nista, sve corci! onda da priznamo da smo mi nemocni, ako on vec nije neki supermen? nista se nije ostvarilo, odoleo je, i jos je mrtav 'ladan, opusten.
odrza nam istorijsku lekciju, i cao djaci.
kao da je profesor! a ne predsednik u ratu!
kaze, mi da smislimo resenje, mi smo krivi. a njega kao da nije briga, mislim hteo bi sta je do njega, ali kao da nije sa ovoga sveta, nego se tu zatekao da resi stvar i ide negde ko zna gde?!

nadji mi nekog na zapadu ko ima slican intervju u posl. 5 godina, pa da uporedimo
sve fatalisti indoktrinirani, samo luduju i glume fjurera, dok razdrazuju svoje narode provocirajuci proteste, a ne ovaj v.v.p.
 
Poslednja izmena:
Ulozio je Jeljicin veto 94 usred rata pa mu niste nesto zahvalni. Dakle nije rusofilija, cak ni kremljofilija nego putinofilija.

Dok Rusija daje novac da se Srbija gradi - zapad nas bombarduje, okupira, ucenjuje

Zato Srbi vole Putina

 
🇷🇺🤝🇷🇸 Супер лига Србије "отворена" уз "Руси и Срби - браћа заувек!"

У првом мечу пролећног дела сезоне Супер лиге Србије између Црвене звезде и Вождовца, Звездини навијачи извадили су руске заставе, те победу прославили усклицима "Руси и Срби - браћа заувек!"
 
Autoput kroz Rasku ti je finansirao Morgan Stanley preko turske filijale

Zato ne seri mnogo

Koji autoput kroz Rasku sta lupas gluposti?

:bye:

200w.gif


 
Rusija daje novac da se Srbija gradi !!!

Ti si čoveče krenuo da se drogiraš pod stare dane, nije ti to dobro


Naravno da daje. Rusija daje novac za hram svetog save

Izgradila je NIS i napravila od njega modernu firmu, od gubitasa kojeg su Srbi Demokrate doveli na rub propasti.

NIS je zahvaljujuci Rusima danas uspesna firma u kojoj rade na hiljade Srba i najveci uplatilac novca u budzet.
 

Back
Top