Вучић из Брисела: Неће бити струје у пола европских земаља (видео)

Srbija je od zamene lignita za nuklearke vremenski udaljenija nego sto je udaljena od osvajanja svetskog prvenstva u fudbalu i kolonizovanja Neptuna.

Plus, gradjani Srbije su jako glup i sludjen narod koji misli da je nuklearna energija zlo i posast.
Da ali nama dati nuklearku...
I tu bi zaboli svoje stranačke nestručne noseve
 
ako zelite da se posmrzavate samo neka brnaba i vucic lupe sankcije rusiji, pa u sumu na secu drva

veleizdajnike ste vec trebali da uhapsite, ali vi se uzdate u zapad, srecno! ja vam prorokujem da cete plakati, ima da bude kuku-lele, sta ucisnismo
Нико се није смрзао због увођења санкција Русији
 
...I GROBLJA :ĆE BITI MALA....SVE NAPAMET VEĆ ZNAMO.....https://www.politika.rs/scc/clanak/...evropskih-zemalja-video#comment-message-modal

Вучић из Брисела: Неће бити струје у пола европских земаља (видео)​


677z381_Capture-65fc254a8729f.JPG

(Фото / Принтскрин )
Председник Србије Александр Вучић изјавио је данас да је у оквиру Међународног самита о нуклеарној енергији имао важне разговоре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о Србији, као и да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао дуго о геостратешким питањима.
Он је новинарима, након самита, рекао и да је са Макроном разговарао о посети Француској и да га је позвао у посету Србији, као и да је разговарао са словачким премијером Робертом Фицом, чију брзу посету Србији очекује.


"Са многим другим сам разговарао, од хрватског премијера Андреја Пленковића до других и верујем да смо имали користан боравак овде. Очекујем сада Марију Шефчовић да дође. Онда долазе поново представници Европске комисје. Дуг је дан али конструктиван. (Белгијски премијер Александар) де Кро очекује писмо новог премијера (Србије) где тражимо помоћ Белгије у Винчи. Мораћемо део људи да вратимо, део да увеземо", рекао је Вучић.
Он је рекао и да је на самиту поставио важна питања - како финансирати улагања у нуклеарну енергију.
"И како да направимо већи раст, јер ако тражите повећање војне производње, не може онда ништа друго да расте да улажете у друге гране привреде. Има ту много проблема које морамо заједнички да решимо", рекао је он.Дачић: Разговарао сам са Лавровом о питањима од судбинског значаја…


Вучић каже да је веома важно што је Србија учествовала на првом самиту о нуклеарној енергији, јер је неопходно разумети шта се дешава у свету, пошто долази вештачка интелигенција и има много проблема у снабдевању струјом.
Због тога су нам потребне промене, поручио је Вучић.
Он је новинарима рекао да индустрија великом брзином расте, да грађани хоће велики стандард - одређене температуре лети и зими, а да не постоји мрежа да се ти захтеви покрију.
"Чак и угаљ немамо, имамо проблема са тим, не смемо да се играмо јер када из угља будемо производили струју мораћемо да плаћамо таксе Европи и другима. Зато је важно да променимо законодавни оквир, за мораторијум на нуклеарну енергију и да разговарамо са свима, од Белгијанаца, Француза, са Енглезима смо кренули у те разговоре са Ролс Ројсом, Американцима, са Русима смо кренули у нешто, вероватно сам ја крив што смо то раније прекинули управо због тог закона о мораторијуму", рекао је он.


Како је додао, мораћемо да мењамо закон и да кренемо пре свега за мале модуларне реакторе, али и да размишљамо о традиционалним нуклеаркама које су најбољи извор електричне енергије.
"Та четири мала модуларна реактора вам замењују 1.200 мегавата електричне енергије. Нуклеарна енергија вам је најсигурнија и најбоља енергија и спада у зелену енергију, много, много би нам то помогло, али су то огромне инвестиције и улагања. За само четири ових реактора морамо да платимо око 7,5 милијарди евра најмање", рекао је Вучић.
Каже да је зато поставио питање финансирања, како да се издржи долазак вештачке интелигенције, које буквално "срчу струју".
Као пример он је навео Холандију где грађани траже да се укидају електрична возила, јер имају проблем са напоном електричне енергије.
"Најразвијенији у земљи Европе де факто. Тако да има безброј проблема. Шта да радимо у Крагујевцу, где имате дата центар, супер компјутер, Стелантис за производњу електричних аутомобила, ок је данас, а шта ћемо сутра кад се повећа потражња, како ћемо да обезбедимо да Крагујевац има довољно струје, како ћемо да урадимо да сви други имају довољно струје", рекао је он.
Додао је да морамо да гледамо у будућност и да пожуримо, јер ће нам то бити неопходно за пет и шест година.
"Да градите традиционалну нуклеарку не можете испод девет, 10, 11 година, макар вам они рекли да може за осам", закључио је Вучић.
"Није питање шта нам фали данас када је реч о струји, већ је питање шта ће нам недостајати сутра. Данас ми можемо да преживимо, али не можемо сутра", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.
Он је рекао да пре неку годину нисмо имали гасоводе, али да сада имамо и да то нисмо урадили не бисмо имали довољно струје.
"Не заборавите да без гасних електрана у ТЕ-ТО Нови Сад и ТЕ-ТО Панчево не бисмо имали струје ни прошле ни ове зиме. Само да то имате у виду. А нисмо имали гасоводе кроз Србију. Имали сте оно што им је дошло до Панчева кроз Војводину, преко Берегова што је долазило. Морамо сад да пожуримо са градњом нафтовода. Морамо да видимо шта ћемо са гасним складиштима", рекао је Вучић.
Он је навео да је јутрос имао разговор са министарком енергетике Дубравком Ђедовић како би видели шта ћемо бити са нафтом.
"Како ћемо да обезбедимо и како ћемо много веће складиште да имамо, као и много веће резерве да направимо. Морамо да видимо шта ћемо и како са струјом. Неће бити струје у пола европских земаља. Уколико се не изграде ови мали нуклеарни реактори, уколико то не направимо. Ми, наравно, од 70-тих година прошлог века нисмо озбиљно направили студију нити било шта. Било је некад паметних људи, а онда су дошли они који су се додворавали народу све време и причали глупости", рекао је Вучић.
Нагласио је да зато морамо сада да радимо брзо и узмемо студије за употребу нуклеарне енергије, како бисмо у будућности имали струју.
"У супротном, нећемо моћи ништа да имамо, нећемо моћи да пратимо свет", навео је Вучић.
Казао је да пола европских земаља неће имати довољно струје ако се не буде тиме позабавила.
Вучић је рекао да Француска има велике планове за улагање у 15 гигавата нове нуклеарне енергије, иако већ има своје нуклерке.
"Белгијски премијер Александар де Кро је био највећи противник нуклеарне енергије, а данас је највећи заговаралац - паметан човек, само се магарац не мења. Види човек где свет иде, види како ствари иду, види да мора да има струју, види да иде вештачка интелигенција, види све друго. Да ли се неко није променило? Променило се време. Дошла друга времена. Знате имате рат у Украјини, а долази и вештачка интелигенција", навео је Вучић.
Истакао је да угаљ више нико неће да копа и додао да је критиковао због тога министарку Ђедовић јер у ЕПС-у имамо више административних него производних радника.
"Ако будемо производили било шта из угља, тај производ нећемо моћи да продамо нигде на западу, нећемо моћи да имамо тржиште или ћемо морати да платимо високе таксе", рекао је Вучић.

Pa ako zapad nece imati struje dovoljno ce biti da pojedu sva gomna koja su izasrali i zatraze istu od Rusa.

Onda ce Djura da oprosti sto ih je tukao, i da im proda struju . Po paprenoj ceni.
 
U -bre . Šta ima veze , neka ne bude.
............................................................
A što se tiče teme o uglju, nije toliko problem u ekologiji tipa co2 već u opasnim elementima periodnog sistema koji se nalaze u većini ugl-a-lja tj i time u sagorenoj prašini koja zasipa gradove i sela u vidu mikročestica koje nisu samo čadj.
 

Back
Top