Pušenje ili zdravlje?

Tsetsa:
Zoran_syd:
A sta cemo sa suvisnim kilogramima?
Po knjigama -nakon prestanka pusenja, zbog promena u metabolizmu ugoji se do lo% od svoje tel tezine. Ako se obrati paznja na grickalice i osatle"slane i slatke zanimacije" necete se ugojiti. Ja nisam ni gram za tri meseca. Pozdrav. :wink:

pusio sam 5 godina ali nisam bio teski zavisnik, i dok sam pusio imao sam 76KG sad sam ih ostavio pre nekih 5-6 dana zato sto jedna kutija cigara kosta 3.20€ ko je lud davat tolike pare oko 100€ mesecno
ali sam za ovih 5-6 dana smrsao 2 kg jednostavno ne mogu ni da jedem kad ne zapalim pre jelasvako kad batali cigarte se ugoji a kod mene je obratno.

Mislim da cu pocet ponovo da ih konzumiram samo zato sto ne zelim da umrem zdrav.

uh, morala sam vratiti ovu temu medju top 10, jer mi se cini kao neka vrsta podrske onima koji pokusavaju da ostave cigarete...eto bas kao ja sada, dobro, nisam zapalila skoro 10 tak dana (lazem jesam par ali to je nista naspram pakle dnevno), ali mi je strasno tesko, pogotovo uvece kad izadjem pa uz kafu, pice, ili samo tracarenje sa drugaricama...uh...ali stvarno mislim da vredi zrtvovati se, jer se svakim danom cini mi se, osecam bolje...
Pozdrav svima!

JOVANA77:
PUSHENJE....................3 pakle dnevno

Koliko kosta paklíca cigara u Austriji?

Pusio sam 4 ipo godine znaci u 8 razred imamo neko predavanje iz biologije koliko je pusenje stetno i kaze nama profesor "evo probajte da uvucete par dimova i ima da vam se uzasno vrti u glavi" i ja cisto iz radoznalosti probam ono mi se bas vrti malo u pocetku malo po malo ja postanem bas zavisan cigara ali sam cvrsto jednog dana odlucio i batalio za mjesec dana sam se popravio 2 kg osjecam se puno bolje a ujedno to mi je dobro dobar kredit mjesecno sam za cigare davao minimum po 150€ i sad uopste me ne vuce da zapalim i savjeujem svima da se odviknu od tog sran-ja.

Ja posle 10 godina ne pusim vec 2 meseca, prestala sam u bolnici, pa nastavila da ne pusim. Ali mi nedostaje, to nije stvar nikotina, to je ritual i stil zivota. Ne znam kako da izdrzim, govorim sebi svaki dan "ti si nepusac", ali sebe vidim samo uz cigaru. Fizicki mi ne fali, ali nije mi ni nesto bolje. Ukus i miris su mi isti. Ne osecam da sam uspela, imam utisak da sam malo duze zadrzana u prostoriji gde se nme pusi, pa kad izadjem, zapalicu. Kako se to pobedjuje, tu ne pomazu nikotinski flasteri i sl?

Baya:
Ja posle 10 godina ne pusim vec 2 meseca, prestala sam u bolnici, pa nastavila da ne pusim. Ali mi nedostaje, to nije stvar nikotina, to je ritual i stil zivota. Ne znam kako da izdrzim, govorim sebi svaki dan "ti si nepusac", ali sebe vidim samo uz cigaru. Fizicki mi ne fali, ali nije mi ni nesto bolje. Ukus i miris su mi isti. Ne osecam da sam uspela, imam utisak da sam malo duze zadrzana u prostoriji gde se nme pusi, pa kad izadjem, zapalicu. Kako se to pobedjuje, tu ne pomazu nikotinski flasteri i sl?
Sasvim sigurno se radi o zavisnosti, i fizičkoj i psihičkoj, jer se metabolizam organizma vremenom navikne na nikotin. Ali, kako postoji navika, tako postoji i odvika (doduše malo mučnija od navikavanja). Najbitnija je čvrsta odluka (kao što reče Dr) o prestanku pušenja, jer svako kolebanje znatno povećava opasnost da se ponovo počne sa pušenjem. Da bi se prebrodio krizni period, mogu pomoći preparati (flasteri, gume za žvakanje...) sa nikotinom, a i jedan lek koji se zove Zyban (koji deluje na mozak i smanjuje želju za duvanom).
U svakom slučaju, samo hrabro, jer vredi truda!

Kod prestanka pušenja ne radi se samo o odvikavanja zavisnosti od nikotina, kog možeš da nadoknadiš nekim surogatima. Isto važna ili još važnjija jest činjenica, da odjednom umesto CO2 ti počneš punim pljučima da udišeš kiseonik. Kako usled toga dolazi do promene pH krvi, tvoj organizam počne da traži elektrolite za stabilizaciju Ph (pufer)a to je so. A kako ti to neznaš, počneš više da jedeš, jer u jelu soli ima, ali premalo za obe funkcije, stabilizaciju pH i izgaranje kalorija, i ti počneš da se gojiš.
A rešenje tog problema na ovom forumu je poznato.

U odvikavanju od pušenja i u periodu apstinencije pomaže hrana koja povećava baznost u organizmu: ovas (brašno, pahuljice), spanać, blitva, suvo grožđe, smokve, badem, pasulj... Namirnice koje, pak, povećavaju kiselost organizma, otežavaju prestanak pušenja, jer povećavaju želju za nikotinom: alkoholna pića (uključujući i pivo), kafa, kola-pića, voćni sokovi, crveno meso, iznutrice, jaja, piletina, sirevi, kikiriki, sočivo, šljive.
Dakle, ograničiti namirnice koje povećavju kiselost krvi, a forsirati "bazne" namirnice.
A da se Stane ne bi ljutio, da dodam: preporučuje se nerafinisana morska so umesto uobičajene jodirane soli (ovo važi za ishranu uopšte).

vlada*:
A da se Stane ne bi ljutio, da dodam: preporučuje se nerafinisana morska so umesto uobičajene jodirane soli (ovo važi za ishranu uopšte).

Zdravo, Vlada, drago mi je, da se nisi ti toliko naljutio na mene, da bi prestao samnom da pričaš.
Vidim, da si stručnjak i za ishranu i tačno je što kažeš o baznim i kiselim namirnicama. Jedino oko soli dozvoli da dodam svoje mišljenje. Tačno je i to, da se preporučuje nerafinisana morska so ali ja bih dodao i nerafinisana kamena. Neznam, dali si čuo za himalajsku, ovo ti je sigurno odlična so. I tuzlanska ne bi bila loša, kad bi je kopali i mleli a ne rastapali vodom, pa je posle kuvanjem isparavali.
Prema mojim saznanjima, svaka prirodna so je za zdravog čoveka bolja od bilo kakve, pa i nerafinisane morske soli, sa dodatkom joda i ostalim dodacima protiv zgrudnjavanja i slično.
Ali, reci ti meni, kako može običan zdrav čovek kod vas u dučanu da kupi prirodnu so, kad se prema vašem pravilniku, koji sam ti naveo pod JOD, nesme nejodovana so uopče prodavati. Ali takve pravilnike imaju gotovo sve zemlje.
Posle dugog nadmudrivanja, kod nas je vlada konačno u prošloj godini dodala ovako istom glupom pravilniku član, po kome može se prodavati i prirodne soli.
Ali, kako rekoh, ovo ti je spas, da se radi gluposti ne mora više razbolevati za ovim simptomima. Ali, kako i sam znaš, u narodu je so toliko prokleta preporukama lekara, da če još dugo, dugo da traje, da joj se ime povrati.
Ipak, problem, o čemu ja pričam nije u ishrani zdravih ljudi, nego onih koji to više nisu.
Njima ja preporučujem BIODIETU sa zdravom solju, i kad se oporave, da se ponovo ne vrate na "sintetičku so", nego da nađu neku prirodnu so na tržištu.
Vlada, ti si lekar, ja nisam ali te ipak savetujem, pomisli kod svake diagnoze prvo na mogučnost, da se radi o pomanjkanju pravih elektrolita.

:roll: Stvarno ne razumem! Znaci, ljudi sa visokim krvnim pritiskom mogu da uzimaju neogranicenu kolicinu soli? Hej, postoje ljudi koji su specijalizirani za takve stvari. Ne verujem da ce neki nutricionista preporuciti neku vecu kolicinu soli u ishrani! Valjda je neka normala oko 3gr!
I valjda je bolja jodirana!
Stane, ti bas umes "da napalis"!
Ne moze se generalizovati! :shock:

Devilishgirl:
:roll: Stvarno ne razumem! Znaci, ljudi sa visokim krvnim pritiskom mogu da uzimaju neogranicenu kolicinu soli? Hej, postoje ljudi koji su specijalizirani za takve stvari. Ne verujem da ce neki nutricionista preporuciti neku vecu kolicinu soli u ishrani! Valjda je neka normala oko 3gr!
I valjda je bolja jodirana!
Stane, ti bas umes "da napalis"!
Ne moze se generalizovati! :shock:

:wink: Hej, devojko, svaka srna zna gde joj je granica :lol: za so ali jodiranu liže jedino u krajnoj nuždi :idea: :wink:

Devilishgirl:
K`o Turkinja :lol:
Mislim da se treba ugledati na ljude kojima je to proslost :roll:
I nemoj da im posle ovoga curi voda na usta :roll:
nema smisla :x

I to što kažeš. Ali recepat je vrlo jednostavan i na meni isproban nedelju dana - umesto svake cigare jedno zrno zdrave soli! Ali sam rešio, da ne odbacim intimne prijateljice i zamenim je drugom sve dok ne počne da me zeza. A volim obe, i so i cigaru :wink: :idea: :D

Sergej:
Pušenje, davno beše ili mi samo tako izgleda ta ružna navika!
Ali mnogo ružna navika.
Ostavio sam cigare posle trinaest i po godina pušenja probajte i vi da vidite koliko je lepo!

Dravlje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PUSENJE STOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoooooOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOP!

Devilishgirl:
Sto ne ides kod lekara :shock: ?
Zapanjena sam, tolika ljubav prema soli :shock:
Ti trebas da se odviknes prvo od soli, a za cigare ces lako :lol:

:evil: Girl, ti izgleda mene ne voliš :( fali samo, da me odvikneš još od jela, piča i pevalke :oops: i da me strpaš u neki sanatorium :(
Da nisi i ti neki alternativni lekar, koji veruje jedino u LEK :lol: :wink:

Back