vlada*:
A da se Stane ne bi ljutio, da dodam: preporučuje se nerafinisana morska so umesto uobičajene jodirane soli (ovo važi za ishranu uopšte).
Zdravo, Vlada, drago mi je, da se nisi ti toliko naljutio na mene, da bi prestao samnom da pričaš.
Vidim, da si stručnjak i za ishranu i tačno je što kažeš o baznim i kiselim namirnicama. Jedino oko soli dozvoli da dodam svoje mišljenje. Tačno je i to, da se preporučuje nerafinisana morska so ali ja bih dodao i nerafinisana kamena. Neznam, dali si čuo za himalajsku, ovo ti je sigurno odlična so. I tuzlanska ne bi bila loša, kad bi je kopali i mleli a ne rastapali vodom, pa je posle kuvanjem isparavali.
Prema mojim saznanjima, svaka prirodna so je za zdravog čoveka bolja od bilo kakve, pa i nerafinisane morske soli, sa dodatkom joda i ostalim dodacima protiv zgrudnjavanja i slično.
Ali, reci ti meni, kako može običan zdrav čovek kod vas u dučanu da kupi prirodnu so, kad se prema vašem pravilniku, koji sam ti naveo pod JOD, nesme nejodovana so uopče prodavati. Ali takve pravilnike imaju gotovo sve zemlje.
Posle dugog nadmudrivanja, kod nas je vlada konačno u prošloj godini dodala ovako istom glupom pravilniku član, po kome može se prodavati i prirodne soli.
Ali, kako rekoh, ovo ti je spas, da se radi gluposti ne mora više razbolevati za ovim simptomima. Ali, kako i sam znaš, u narodu je so toliko prokleta preporukama lekara, da če još dugo, dugo da traje, da joj se ime povrati.
Ipak, problem, o čemu ja pričam nije u ishrani zdravih ljudi, nego onih koji to više nisu.
Njima ja preporučujem BIODIETU sa zdravom solju, i kad se oporave, da se ponovo ne vrate na "sintetičku so", nego da nađu neku prirodnu so na tržištu.
Vlada, ti si lekar, ja nisam ali te ipak savetujem, pomisli kod svake diagnoze prvo na mogučnost, da se radi o pomanjkanju pravih elektrolita.