PUDLE

Jasna, ja ne znam kako je bilo kada si ti kupovala stence u Nemackoj, ali s obzirom da sam letos imala priliku da se bavim time, mogu reci da sam pri preuzimanju steneta dobila ugovor po kome se uzgaivaci obavezuju da dobijam psa bez mana, izlozbenog kvaliteta. Ako se pokaze bilo koja mana dobijam ili drugo stene ili novac nazad.
Koliko znam i moja drugarica koja je uzela psa u odgaivacnici koju sam pomenula ima identican Ugovor.
Inace, naravno i pored toga niko ne moze garantovati da ce pas na svakoj izlozbi pokupiti sve moguce, jer uostalom i sudije su ljudi, a ukusi su razliciti, nekome ce svideti ovaj, a nekom neki drugi pas:))
Inace, se slazem s tobom da se kod starijeg steneta to vec sve lepo vidi, mada poznavaoci mogu videti izlozbeni kvalitet i kod mladjih stenaca.
Sve je stvar odluke:)

Pozdrav svima,

prosto ne mogu da verujem da ljudi prilikom kupovine steneta, tj. zivog bica, obracaju paznju dal je ili nije za izlozbu. Valjda kupujes ljubimca da bi bio bas to, ljubimac, prijatelj, itd... ukratko JEDAN CLAN PORODICE. Potpisivanje bilo kakvog ugovora po meni nema nikakvog smisla, iz prostog razloga sto dok uocim mane, pas postane integralni deo porodice, i nakon toga treba da uzmem drugog stenca? ili da mi vrati pare?.... E pa znate sta! Recimo nas Laza posle samo dva ipo meseca provedena sa nama, ne da je sebi obezbedio dozivotan apartman, nego je jednostavno sada centar porodice. Nema sanse da ga sada vratim bilo kome i za bilo koje pare, jer je Laza, Laza, prosto i jednostavno. A sto se tice cifara.... stene treba da kosta onoliko koliko je kostalo odgajivaca u "materijalu" i naknadu za njegovo izdrzavanje ta dva meseca (svaciji rad treba da se plati). Sve preko toga je cista otimacina. Treba pogledati malo Animal Planet i videti da ljudi u normalnim drustvima, usvajaju i mesanca, a i oni sto imaju rasne kerove daleko od toga da pate da im pas dobije PRM na medjunarodnoj izlozbi. Nisam mogao da se cudu nacudim da kad smo doneli Lazu, apsolutno svi su prvo pitali "koliko ste ga platili?", niko nije nasao za shodno da kaze "jao sto je lep" i tome slicno, cifra je bitna, jer to ljudima valjda nesto znaci da ti pricaju iza ledja "majke m* g*, kolke pare dao za dzegru...". Ali ljudi ovo je Srbija, i treba razumeti, odbijes na glupost i teras dalje.

Sto se bolesnih ambicija tice, pogledajte vlasnike i odgajivace pit-bull-ova, koji svoje kerove guraju u borbe te moraju da imaju osobine "krvolocan", "kad zagrize ne pusta", "davi" i tome slicno, ovo nase sa kupovinom pudli svih zuba na broju i tacnog koloriteta je decija igra, jos uvek u granicama "normalnog".

Napomena. vezao sam se za citiat jer sam morao da krenem od necega..... apsolutno ne kritikujem nikoga ponaosob, ovo je samo moje generalno misljenje, i ne planiram da se upustam u bilo kakve rasprave oko ovoga ili onoga.

Pozdrav

Zdravo! Već neko vreme pratim vaš forum kao pripremu dok ne dobijemo štenca. Molim vas za pomoć oko izbora s obzirom na to da do sada nisam bila u tim vodama. Moram da donesem hitno odluku da li da kupim psa od 1) nekog Borisa iz Loznice (da li je neko imao ili čuo iskustva sa njegovim pudlama), 2) iz legla sa mužjakom iz odgajivačnice Holly hoby ili 3) od Savića iz Jagodine? Cene su približne,tako da to nije presudno. Interesuje me samo lepo i zdravo štene bele patuljaste pudle! Molim vas za pomoć zato što moram hitno da odlučim. :)

:think:Sada sam ja na istim mukama! Pomažite, molim vas! Odlučila sam se za belu patuljastu pudlu, ali čula sam za svakakve prevarante i preprodavce pa me je strah da ne dobijem nešto sasvim drugo. Treba da se odlučim za štene iz Loznice( Boris), Jagodine ili neko iz legla sa mužjakom iz Holly hoby-a. Ako neko ima iskustva, molim vas za pomoć.:think:

Laza je kupljen u Jagodini, covek je veoma korekran i definitivno kada odete tamo shvatite da covek voli to sto radi....inace Lza je neverovatno inteligentan, mirne naravi, obozava decu (mada pretpostavljam da su pudlice iz ostalih odgajivacnica takodje slicne naravi) tako da iako neznam ostale, Jagodina je za svaku preporuku. Pritom ne uzimam u obzir broj zuba, boju, dal je bas izmedju 28 i 35 i te ostale izlozbene karakteristike, jer mi to nije bilo vazno prilikom kupovine stenca.

Srdacno i srecno,
kupujete veliku radost i buduci epicentar zbivanja u vasoj porodici :mazi:

Ukusi su razliciti..., kao i prohtevi, kao i gledista:)
Ljudi usvoje ljubimca pa ga zapuste i kad se izigraju vrate na ulicu!
Ja sam jednog psa dobila, drugog platila, a inace oba zive na jorgan-planini, za njih imam za najbolje sto mogu priustiti, a za sebe samo sto moram.
Ljubav se ne meri novcem! A ja, eto, izgleda lecim svoje bolesne ambicije posto sam za svog psa platila nesto vise nego ostali za svoje;) Sta cu, volim da mi pas ima sve zube, da nema slobodne laktove, da nema bolesne patele i ostale anomalije na koje se kod nas ne obraca paznja. Pa da se ne desi da posto nisam platila na mostu, moram na cupriji! Osim toga, volim i druzenje po izlozbama i razmenu misljenja s ostalim ljubiteljima ove rase, ali uzivo! :)

Poslednja izmena:
:think:Sada sam ja na istim mukama! Pomažite, molim vas! Odlučila sam se za belu patuljastu pudlu, ali čula sam za svakakve prevarante i preprodavce pa me je strah da ne dobijem nešto sasvim drugo. Treba da se odlučim za štene iz Loznice( Boris), Jagodine ili neko iz legla sa mužjakom iz Holly hoby-a. Ako neko ima iskustva, molim vas za pomoć.:think:

I ja sam moju belu patuljastu pudlu kupila od Savica (sava035) u Jagodini i prezadpvoljna sam. Vidim da nas na ovom forumu ima vise koji smo tamo kupili pudle i niko se nije pozalio (bar ja nisam to procitala). Za tog iz Loznice nisam cula samo znam da u Loznici, kao i u Zrenjaninu ima mnogo nakupaca. U svakom slucaju , preporucujem da odete kod coveka i licno se uverite da li je stvarno odgajivac ili prodaje sta je trenutno nabavio. Isinstirajte da vidite oba roditelja (ako je stvarno odgajivac onda bi trebalo da ima i muzijaka i zenke)

Poslednja izmena:
Jasna, ja ne znam kako je bilo kada si ti kupovala stence u Nemackoj, ali s obzirom da sam letos imala priliku da se bavim time, mogu reci da sam pri preuzimanju steneta dobila ugovor po kome se uzgaivaci obavezuju da dobijam psa bez mana, izlozbenog kvaliteta. Ako se pokaze bilo koja mana dobijam ili drugo stene ili novac nazad.
Koliko znam i moja drugarica koja je uzela psa u odgaivacnici koju sam pomenula ima identican Ugovor.
Inace, naravno i pored toga niko ne moze garantovati da ce pas na svakoj izlozbi pokupiti sve moguce, jer uostalom i sudije su ljudi, a ukusi su razliciti, nekome ce svideti ovaj, a nekom neki drugi pas:))
Inace, se slazem s tobom da se kod starijeg steneta to vec sve lepo vidi, mada poznavaoci mogu videti izlozbeni kvalitet i kod mladjih stenaca.
Sve je stvar odluke:)

Imam potrebu da i ja nesto kazem na ovu temu.
ko kupujete psa za izlozbe i zelite time da se bavite onda je to ok, ali takve stence cete bogami lepo i platiti.
Neozbiljno je kupovati pudlu za 250-300e a ocekivati da dobijete garanciju da ce stene biti izlozbeni primerak. Ako cete se time baviti onda odvojte 500-1500e za stene pa onda insistirajte na kvalitetu.
Ja sam mog ljubimca kupila da bi mi pravila drustvo i bitno mi je bilo da dobijem lepo i zdravo stene. Nemam takmicarskih ambicija i nikad ne bi zamenila mog ljubimca ako mu zafali jedan zub(na primer)

Lea ja se slazem s tobom u potpunosti.
Ali jos nesto moram dodati, kupovina psa uz Ugovor nije nista novo niti neobicno. To je samo dokaz, spremnost prodavca-uzgaivaca, da potpise i da odgovara da je to pas od tog oca i te majke. Ja ne vidim tu nista lose. Zar mislite da je pravi odgaivac onaj koji vam nudi psa "sa, i bez" rodovnika, pri cemu vam psa s rodovnikom naplacuje skuplje!!??
Da li ste se ikad zapitali sta se desava s rodovnikom koji vi niste uzeli? Kako onda znate sta kupujete?
Da li misite da su onda psi koje vam on pokaze kao roditelje bas ti?
Da li ste pomislili da li je takav odgaivac kupio necije tudje ko zna kakvo leglo onako na "gro" pa vama prodaje neko od tih pasa, jer evidentno, ima po neki rodovnik visak, pa samo odaberete hocete li sa, ili bez!! Onda sigurno necete imati garanciju da kupujete zdravog i lepog psa i to te rase koju ste zeleli. Jer svaki pas bez rodovnika, svidelo se to nama ili ne, spada u-mesance!
A onda zasto kupovat, zasto ne usvojiti iz azila i spasti zivot nekom jadnom napustenom psu.
Bez obzira koliko da platite psa (danas i ovde je svaka suma tesko zaradljiva u ovim uslovima) ugovor i rodovnik bi trebalo da budu obavezna dokumenta uz psa. Da biste znali sta kupujete i da se smanje malverzacije i preprodaja tih istih zivih bica za koja se zalazete.
Nema to nesto mnogo veze ni s izlozbama ni s ambicijama, a o gluposti bi se jos dalo prodiskutovati.

Slažem se sa gagasf,jako mnogo mešanaca se prodaje i sa rodovnicima.
A zašto onda ne bi i ti odgajivači koji za sebe tvrde da su odgovorni davali takav ugovor koji i njih na nešto obavezuje, i koji bi ih sprecavao da uvoze ko zna sta ili pare sa bilo kim,a ne, " kupuješ u vidjenom stanju" , što jednom laiku ništa ne znači ,a posle se ljudi čude kako je to tako kuca( npr.) prerastao standard . Ako neko kupuje odredjenu rasu zeli to i da dobije,ako zeli mesanca onda se oni poklanjaju ili udomljuju. Poznajem par ljudi koji su kupili "rasnog" psa a sada vise nisu sigurni da su to i dobili,posto to nema veze sa propisanim standardima kojima su se oni rukovodili kada su birali rasu. I ovo nema nikakve veze sa izlozbama niti bi ti ljudu uzgajali pse,ovo ima veze sa prevarom i time da su kod nas ljudi jos uvek totalno neobavesteni kada su rase pasa u pitanju, a i veruju svakom.

Lea ja se slazem s tobom u potpunosti.
Ali jos nesto moram dodati, kupovina psa uz Ugovor nije nista novo niti neobicno. To je samo dokaz, spremnost prodavca-uzgaivaca, da potpise i da odgovara da je to pas od tog oca i te majke. Ja ne vidim tu nista lose. Zar mislite da je pravi odgaivac onaj koji vam nudi psa "sa, i bez" rodovnika, pri cemu vam psa s rodovnikom naplacuje skuplje!!??
Da li ste se ikad zapitali sta se desava s rodovnikom koji vi niste uzeli? Kako onda znate sta kupujete?
Da li misite da su onda psi koje vam on pokaze kao roditelje bas ti?
Da li ste pomislili da li je takav odgaivac kupio necije tudje ko zna kakvo leglo onako na "gro" pa vama prodaje neko od tih pasa, jer evidentno, ima po neki rodovnik visak, pa samo odaberete hocete li sa, ili bez!! Onda sigurno necete imati garanciju da kupujete zdravog i lepog psa i to te rase koju ste zeleli. Jer svaki pas bez rodovnika, svidelo se to nama ili ne, spada u-mesance!
A onda zasto kupovat, zasto ne usvojiti iz azila i spasti zivot nekom jadnom napustenom psu.
Bez obzira koliko da platite psa (danas i ovde je svaka suma tesko zaradljiva u ovim uslovima) ugovor i rodovnik bi trebalo da budu obavezna dokumenta uz psa. Da biste znali sta kupujete i da se smanje malverzacije i preprodaja tih istih zivih bica za koja se zalazete.
Nema to nesto mnogo veze ni s izlozbama ni s ambicijama, a o gluposti bi se jos dalo prodiskutovati.

Eh sad, nije baš tako crno. Ja lično poznajem odgajivača koji upravo prodaje štence sa ili bez rodovnika. Ali molim vas, to nikako ne zanči da se tu ne zna ko je otac i ko majka, već jednostavno kupci ne žele rodovnik. On razgovara sa njima i ukoliko ima neke ljude koji ne žele psa sa rodovnikom, on jednostavno NE IZRAĐUJE ZA TE ŠTENCE već prijavi manji broj štenaca. Na primer: ako je kuja oštenila 7, ima 3 kupca za štence sa rodovnicima i 4 kupca za štence bez rodovnika, on jednostavno vadi (odnosno izrađuje) SAMO 3 rodovnika i NEMA VIŠKOVA !!! Uostalom šta bi nekom i vredelo da ostavi takav rodovnik za neko drugo leglo ili drugo štene jer bi se tu vrlo lako utvrdilo da rodovnik i štene nisu iste starosti... u svakom rodovniku piše datum rođenja.
Ne kažem, ima raznih ljudi i prevaranata, ali eto ja vam navodim primer koji lično znam i to je prosto tako zato što ljudi ne žele da idu na izložbe i ne treba im taj papir. A što se cene tiče, konkretno u ovom slučaju, odgajivač uzima više novca za štene sa rodovnikom SAMO ONOLIKO KOLIKO KOŠTA SAMA IZRADA RODOVNIKA.

Jasna, rodovnik ne sluzi samo za izvodjenje psa na izlozbu!! Ja vec rekoh to.

Inace, da li bi mi rekla da taj tvoj prijatelj prodaje stence bez rodovnika za 1700 dinara manje??!! :)

(A sistem s ostavljenim rodovnikom ti mogu objasniti na pp, ako te zanima, da ne gusim dalje ovde ostale s tim, jer oko toga nije ni pocela prica. Iskreno, ja sam bila zaprepascena kada sam shvatila zasto toliko vole one koji bi psa bez rodovnika :zper:)

Eh sad, nije baš tako crno. Ja lično poznajem odgajivača koji upravo prodaje štence sa ili bez rodovnika. Ali molim vas, to nikako ne zanči da se tu ne zna ko je otac i ko majka, već jednostavno kupci ne žele rodovnik. On razgovara sa njima i ukoliko ima neke ljude koji ne žele psa sa rodovnikom, on jednostavno NE IZRAĐUJE ZA TE ŠTENCE već prijavi manji broj štenaca. Na primer: ako je kuja oštenila 7, ima 3 kupca za štence sa rodovnicima i 4 kupca za štence bez rodovnika, on jednostavno vadi (odnosno izrađuje) SAMO 3 rodovnika i NEMA VIŠKOVA !!! Uostalom šta bi nekom i vredelo da ostavi takav rodovnik za neko drugo leglo ili drugo štene jer bi se tu vrlo lako utvrdilo da rodovnik i štene nisu iste starosti... u svakom rodovniku piše datum rođenja.
Ne kažem, ima raznih ljudi i prevaranata, ali eto ja vam navodim primer koji lično znam i to je prosto tako zato što ljudi ne žele da idu na izložbe i ne treba im taj papir. A što se cene tiče, konkretno u ovom slučaju, odgajivač uzima više novca za štene sa rodovnikom SAMO ONOLIKO KOLIKO KOŠTA SAMA IZRADA RODOVNIKA.
jasnaok, moram da se slozim sa robom.Znam i ja odgajivace koji prodaju stence bes robovnika (ako kupac tako zahteva) jer je takav pas jeftiniji dvadesetak evra. Ako nekom nije bitan rodovnik a bitna su mu 20e onda je to njegov problem. Odgajivac jednostavno ne vadi rodovnik za to stene.
Rodovnike odgajivaci uglavnom vade po prodaji legla. Sto bi unapred vadili rodovnike (i za svaki platili dvadesetak evra) ako im u medjuvremenu neko stene ugine, neko poklone ili neko jednostavno nece rodovnik. Ako neko zeli psa iskljucivo kao svog ljubimca i ne iteresuje ga nista drugo a jedva je skupio novac za zeljenu rasu, pri tome zna gde kupuje stene i on zna da je to pravi pas, sto bi morao rodovnikom dokazivati drugima da je njegov pas bas te rase.

Nema na cemu :)

Evo malo svezih slicica mojih alamana, uredno neocesljanih i neobrijanih :)

DSC02612-1-1.jpg

DSC02861-1-1.jpg

jasnaok, moram da se slozim sa robom.Znam i ja odgajivace koji prodaju stence bes robovnika (ako kupac tako zahteva) jer je takav pas jeftiniji dvadesetak evra. Ako nekom nije bitan rodovnik a bitna su mu 20e onda je to njegov problem. Odgajivac jednostavno ne vadi rodovnik za to stene.
Rodovnike odgajivaci uglavnom vade po prodaji legla. Sto bi unapred vadili rodovnike (i za svaki platili dvadesetak evra) ako im u medjuvremenu neko stene ugine, neko poklone ili neko jednostavno nece rodovnik. Ako neko zeli psa iskljucivo kao svog ljubimca i ne iteresuje ga nista drugo a jedva je skupio novac za zeljenu rasu, pri tome zna gde kupuje stene i on zna da je to pravi pas, sto bi morao rodovnikom dokazivati drugima da je njegov pas bas te rase.

:worth: pa naravno

Jasna štenci su medeni! Prosto me mamiš da i ja parim Šicu :D

Gagasf, Leo i Papagena imaju fantastičnu dlaku i tako uredno neočešljani i neobrijani :)
Koliko ti vremena treba za češljanje jednog?
Inače ja moram da priznam da je meni i dalje Leo mnogo draži. :D Kako se on sada drži pored Papagene koja je življa od njega i možda dominantnija? Ili se situacija promenila?

Ovo je Đulijina "zimska frizura", a možemo se ipak pohvaliti da zahvaljujući redovnom održavanju ipak nemamo nijednu grudvicu. Znači nema ćebanja, a šišali smo se pre više od 4 meseca!:manikir:

Prilozi

• 05 027.jpg
    05 027.jpg
    121 KB · Pregleda: 13
  • 05 030.jpg
    05 030.jpg
    125,8 KB · Pregleda: 13
  • 05 028.jpg
    05 028.jpg
    139,1 KB · Pregleda: 13
  • 05 040.jpg
    05 040.jpg