PUDLE

Stenad koja su na slici su bila na prodaju, ali su prodati. Mala, poslednja na slici je bila jako tamna, a sada je prava kajsijica. Inace ovde kod nas nema puno crvenih, a boga mi ni tamnije apriko pasa. Osim moje Ene(koja je i najtamnija), mislim da ih ima jos par, a to su vecinom mladi psi.
Mada, mozda ti mogu pomoci u vezi nabavke tamno apriko muzjacica, ako jos nije prodat, s tim sto moras znati da crvena, kao i tamno apriko je (pored braon) nepostojana boja, posle par godine postaje apriko.

Mi ustvari imamo jednog divnog aprikot patuljastog muzijaka koji je u mesjuvremenu jako izbeleo :) Stav i konstitucija kao i kvalitet dlake (o kojoj veoma brinemo) su perfektni ali mu je boja sada veoma svetla. Razgovarala sam sa kinoloskim sudijama u vezi toga, i pored toga sto je odlicno ocenjen savetovali su mi da ga osisam na celavo i da ga posle prijavim kao belog!?!? Sto mi naravno ne pada na pamet.
Uglavnom neko vreme je jako svetleo, a sada mu se pomalo vratila neka svetlo aprikot boja ali izgleda veoma "drugacije" kada stane pored druge aprikot pudle.

Kada smo ga uzimali nismo znali mnogo o pudlama, (a on je zaista bio aprikot) ali posle ovih godinu dana provedenih sa njim, zaljubili smo se u njega i uopste u "pudlecu" rasu :) Jednom prilikom smo imali drustvo njegove drugarice u kuci i odlucili se da mu dovedemo drustvo. U medjuvremenu sam malo citala po netu pravila i shvatila da bi jedino mogla da ga uparim sa tamnije aprikot ili crvenom zenkom.
Kod nas nisam nasla odgajivace ovih boja, a hteli bismo da uzmemo zdravo i veselo zensko kuce.

Mi smo mislili da uzmemo zenkicu tu negde na prolece, ali ko zna kada ce to biti jer vidim da je potraga prilicno teska. Ako budes imala tamniju patuljastu zenkicu u neko skorije vreme ili ako znas da neko ima ovakvu, da li bi mi molim te javila. Cak bismo i uvezli kuce ako ne mozemo da ga nadjemo u Srbiji. Svaka pomoc bi mi dobro dosla, a bila bih vam vrlo zahvalna na njoj :)

Nisi pitala, ali hajde kada smo vec pomenuli tu stenad, ne znam da li si primetila da mai crni imaju braon palez. Takva obojenost kod pudli kod nas nije priznata, dok je u svetu i te kako priznata i vrlo atraktivna. Ali ima vremena, mozda ce i "Fantom" pudla postati popularna kao sto je postala i harlekin :)

Mislila sam da su mali crni ustvari mali braon :) Da imaju taj braon/crveni odsjaj na suncu. Isto tako vidim da su u Americi priznate mnoge varijacije koje kod nas nisu. Od raznih varijanti crne, preko "krem" (mislim da bi nas Aki bio upravo ovako okarakterisan tamo) crvene, do dvobojaca koji su isto predivni. Mada mislim da ce kao i harlekini i ostali varijeteti stici pre ili kasnije i kod nas.

Vidim i da su ozbiljni uzgajivaci protivnici ovih "novih" boja, ali za vecinu nas ljubitelja je ustvari karakter pudle njihov najveci plus. Mislim da ce se mnogi sloziti :)
Kada jednom zapocnete zivot sa pudlom ne mozete zamisliti zivot bez nje (njih)

Ne znam koliko ste isli unazad citajuci deo o pudlama, pa ne znam da li ste videli slike mojih ljubimaca:) Ja imam muzjak akoji je krem boje, naravno u rodovniku se vodi kao apriko (generalno je tamniji u prirodi nego na fotografijama, ali je krem). Do sada je uparen s crnom, apriko i belom kujom. S obzirom da se o pudlama i o njihovom ukrstanju informisem malo sire nego na nasem podneblju, od ove tri kombinacije, samo bela kuja "kvari" apriko boju, ali zato je dosta uobicajena kombinacija sa crnom. Iz takve kombinacije smo dobili ovu tamnu devojcicu sa slike, ai smo isto tako u kombinaciji parenja s drugom crnom dobili jako lepu apriko boju.
Toliko o tom delu.
Sto se crvenih kujica tice, tu samo morate odluciti koliko novca ste spremni da odvojite za nju :)
Ena je odlicna kujica, uvezena iz Nemacke a bice parena ako sve bude kako treba,iduce godine u ovo vreme, sa naravno odgovarajucim muzjakom. (izlistajte temu malo unazad pa pogledajte fotografije)
Isto tako Vam mogu preporuciti i druge kombinacije, kako kod nas, tako i u inostranstvu:)

U Americi je svasta priznato kao rasa. Ali mi se rukovodimo svetskom kinoloskom organizacijom FCI i postujemo standarde koje su oni prepisali Ta pravila se postuju u 90% zemalja.
Uvek ima izuzetaka (pogotovo u Americi) gde pkusavaju da izmisljaju toplu vodu i smisljaju neke nove rase i varijacije standarda starih rasa. Rase koje se vekovima stvarale i postoje vekovima, sad se neko udruzenje "kinologa" seti i usvajaju nove varijente starih rasa.
Takve pojave su se vekovima smatrale genetskom greskom i diskvalifikacionom manom ali uvek ima nekih "savremenika" koji zele da pokvare nesto tradicijalno i opste prihvatljivo.

Ne znam koliko ste isli unazad citajuci deo o pudlama, pa ne znam da li ste videli slike mojih ljubimaca:) Ja imam muzjak akoji je krem boje, naravno u rodovniku se vodi kao apriko (generalno je tamniji u prirodi nego na fotografijama, ali je krem). Do sada je uparen s crnom, apriko i belom kujom. S obzirom da se o pudlama i o njihovom ukrstanju informisem malo sire nego na nasem podneblju, od ove tri kombinacije, samo bela kuja "kvari" apriko boju, ali zato je dosta uobicajena kombinacija sa crnom. Iz takve kombinacije smo dobili ovu tamnu devojcicu sa slike, ai smo isto tako u kombinaciji parenja s drugom crnom dobili jako lepu apriko boju.
Toliko o tom delu.

Upravo sam pogledala slike Vasih kuca. Predivni su oboje! Vidim i komentar da ste Lea vodili na izlozbe i to uspesno. Posto je moj Aki isti (na slikama deluje svetlije ali je ustvari krem, a vodi se kao aprikot) veoma me interesuje kako ste prosli :) Da li mogu da Vas kontaktiram preko PP da ne gnjavim ljude ovako javno :)

evo nekih slicica iz mog novog legla srebrnih pudli.:bye:

Prilozi

• 2011-10-06 12.13.28.jpg
    2011-10-06 12.13.28.jpg
    18,8 KB · Pregleda: 40
  • 2011-10-06 12.13.18.jpg
    2011-10-06 12.13.18.jpg
    19,2 KB · Pregleda: 35
  • 2011-10-06 12.13.12.jpg
    2011-10-06 12.13.12.jpg
    19,9 KB · Pregleda: 33
Pozdrav narode ;). Imala sam srednju fr. crnu pudlu više od 17 g. Klasika, mislila sam nikada više opet ... pa sam evo nakon 3 godine shvatila da ustvari ne mogu bez tih božanstvenih stvorenja i dala sam se u potragu. Prvo pudlu sam dobila na poklon, pa ustvari nikada nisam bila svjesna kako je odabir kučeta ogroman posao... Dakle, odllučila sam se za toy pudlu... aprikot ili smeđe boje. Ustvari ideal kojem težim je ova boja pudlice sa slike:

Da li bi mi neko od vas mogao reći koja je to boja i koje boje kuče trebam da kupim da bi se postigla bar približno ova boja? Ja mislim da bi to trebalo biti smeđe boje pa vremenom možda posvijetli... ili lupam :think:. Jer apricot ide na crveno i zlatno a ovo je ipak neka boja bijele kafe... Ili? :dontunderstand:

cornela meni ova kuca sa slike najviše liči na pudlu Lea,članice gagasf,on je patuljasta apriko pudla,ali dosta je svetliji,nadam se da će se ona javiti pa vam reći.:bye:

Uh kad vidim brkatu devojku, najezim se ;)
Inace ovo je lepa apriko boja, asada da li je toy...sumnjam.
Smedja, ili braon, kada pobledi sto moze jako brzo da se desi, vice na sivu, tako da nikako ne moze boti boje koja ti se dopada.
Trenutno znam za jednu malu ali patuljaste velicine koja je trenutno crvena i koja bi eventualno kada pobledi mogla biti najpribliznija ovoj boji(kao sto se vec desilo s malom Zivkicom, cerom mog muzjaka).
Inace, razlika izmedju patuljaste i toy velicine je u nekoliko cm, s tim sto su toy pudle, kao sto sam do sada rekla daleko skuplje, redje i nekvalitetnije ovde kod nas. Cast izuzecima koji su bas, bas retki!!
cornella. molila bih te da malo iscitas ovu temu da li ces odpocetka ili od pozadi, kako ti drago, a ako te interesuje mala crvena devojcica javi mi se na pp.

Hvala vam ... puno ste mi pomogli. Svakako sam iskljucila smedju... a i zenkicu jer sam je imala 17 g. pa bi sada da usrecim jednog deckica :). Imam vec ponudu od jedne odgajivacnice u Osjeku na crvenog 31 cm muzijacica. Ali nisam jos sigurna... koje su sanse da posvijetli? Mada je sladak i tako crven (boja irskog setera - kaze odgajivac). Ili da odmah uzmem svijetli aprikot pa da imam plavusana ;)... Ah, meni se cini da bi ja i recitaciju i monolog :)
Gagasf obecavam da cu iscitati svih 126 stranica... cim malo odmorim jer oci su mi vec kao fildjani od citanja oglasa i googlanja trazeci jos jednu ljubav svog zivota... U medjuvremenu hvala na pomoci i drzite palceve :)

Predostavljam da si pricala za G-dinom Roncevicem iz Osijeka ;) On ima dosta kvalitetne pudle, jedino su po mom misljenje cene previsoke, jer se generalno drze cena u Evropi, posebno ako zelis ljubimca. Crvena, takodje posvetli i dodje na apriko boju.
Razmisli ti jos o tome sta zelis, pa nas obavesti, s obzirom da svetle aprikote bar imamo ;)

313269_10150404177675242_769315241_10044-1.jpg
295709_10150404178085242_769315241_10044-1.jpg

evo jednog malesnog deckica od mesec dana ;)

Poslednja izmena:
Hvala vam ... puno ste mi pomogli. Svakako sam iskljucila smedju... a i zenkicu jer sam je imala 17 g. pa bi sada da usrecim jednog deckica :). Imam vec ponudu od jedne odgajivacnice u Osjeku na crvenog 31 cm muzijacica. Ali nisam jos sigurna... koje su sanse da posvijetli? Mada je sladak i tako crven (boja irskog setera - kaze odgajivac). Ili da odmah uzmem svijetli aprikot pa da imam plavusana ;)... Ah, meni se cini da bi ja i recitaciju i monolog :)
Gagasf obecavam da cu iscitati svih 126 stranica... cim malo odmorim jer oci su mi vec kao fildjani od citanja oglasa i googlanja trazeci jos jednu ljubav svog zivota... U medjuvremenu hvala na pomoci i drzite palceve :)

lilanedeljkovic ima leglo svetlih aprilot toj pudli. Ako si zainteresovana, nazovi nju i raspitaj se. Daleko su pristupacnije u svakom pogledu od Hrvatskih (mislio sam na cenu i daljinu)

Sledece nedelje cu morati doci u Bgd jer u medjuvremenu sam kontaktirala i Dariju i jos par odgajivaca sa predivnim pudlama. Ove tvoje slike su me takodje odusevile gagasf! Nadam se da cu tada moci pogledati i tvoje kucence... Ovako preko slika je stvarno nemoguce odrediti bilo sta konkretnije. Ono sto znam je da hocu jednog ZDRAVOG TOY muzijacica... iskljucujem bijelu boju. Ostale opcije su igri... Sada trazim aprikot ali ne mogu garantovati da necu pasti na nekog crnog dasu jer prva pudla mi je bila crna i one su mi mozda i najljepse... no plasim se da bi novoj crnoj mogla vidjeti "reinkarnaciju" moje Rudike pa nastaviti tamo gdje sam stala sa njom a to ne zelim :eek:

Aha bio je to G. Roncevic :).
Predostavljam da si pricala za G-dinom Roncevicem iz Osijeka ;) On ima dosta kvalitetne pudle, jedino su po mom misljenje cene previsoke, jer se generalno drze cena u Evropi, posebno ako zelis ljubimca. Crvena, takodje posvetli i dodje na apriko boju.
Razmisli ti jos o tome sta zelis, pa nas obavesti, s obzirom da svetle aprikote bar imamo ;)

313269_10150404177675242_769315241_10044-1.jpg
295709_10150404178085242_769315241_10044-1.jpg

evo jednog malesnog deckica od mesec dana ;)

Znam vecinu pudlasa kako u Srbiji, tako i sire, tako da znam i Dariju i to jako dobro;))
Inace, moj savet ti je da se ne zaleces za toy-em, jako malo ih je. Od kako je moda uzimanja toy-eva, svi ih imaju i svi ih prodaju, a onda dobijes srednjaka. Masa puta se desila da su me startovali na ulici i izlozbama da mi kazu da imaju istu takvu pudlu, ali njihova je toy, pa kad pitam kolika je, ispadne vece od mog muzjaka od 30cm. Zato pamet u glavu i ne zaleci se. Toy bebe se znatno razlikuju vec kao male od patuljaka, ali lajik tesko da moze proceniti i videti tu razliku.

Da svjesna sam toga o cemu pricas... vodicu racuna. Vec sam skuzila sta se sve nudi pod "toy". Ja i ne zelim skroz malo.... zelim zdravo malo kuce i sa 30 cm kada odraste bila bi zadovoljna :). Javim se kada nesto konkretizujem... i veliko HVALA!

Back