PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice upisa na psihologiju u NS...
Mala preporuka,pripreme koje se organizuju na fakultetu,klasicno su gubljenje vremena...
Takodje,prilicno sam razocarana upisom mnostvom ljudi koji su bili ispod crte,isli su toliko daleko da su ubacivali ljude sa dna liste na budzet...
A price asistenata da primaju samo 80 ljudi-notorna je laz,itd...:thumbdown:
Eto,da znaju oni koji planiraju da upisu u NS-u..malo infofmacija iz prve ruke;)

Zdravo svima. Ko god želi da pokuša da upiše psihologiju u Beogradu prvo što mora da zna jeste to da su sva pitanja na testu znanja iz knjige i SAMO iz knjige Nikole Rota i Slavoljuba Radonjića iz srednje škole. Ona bukvalno mora de se cela nauči uključujući i teskt pisan malim slovima. Caka je u načinu na koji profesori formulišu pitanja. Ako samo bubate, c,c,c,c...ne valja. Drugo, manite se prevaranata i raspitajte se ko zna način razmišljanja onih koji test provere znanja prave. To bude samo jedan lik. Treće, počnite da učite tek kad nađete profesora (fleksibilnog u načinu razmišljanja) i iskusnog. Idite pa pitajte studente (ne one privilegovane sa dna lista i tetama koje vrede više od pet fakulteta) kod koga su se spremali. Četvrto, počnite da učite od sredine januara. Peto, redovno čitajte novine, gledajte televiziju, postujte, pratite šta se događa, što će vam biti od koristi na testu opšte informisanosti. I, naravno, srećno, ali obavezno imajte alternativu ako 2009 ne uspete u svojim namerama. Ništa strašno, ima puno toga zanimljivog i lepog u životu::ok:

Sto se tice upisa na psihologiju u NS...
Mala preporuka,pripreme koje se organizuju na fakultetu,klasicno su gubljenje vremena...
Takodje,prilicno sam razocarana upisom mnostvom ljudi koji su bili ispod crte,isli su toliko daleko da su ubacivali ljude sa dna liste na budzet...
A price asistenata da primaju samo 80 ljudi-notorna je laz,itd...:thumbdown:
Eto,da znaju oni koji planiraju da upisu u NS-u..malo infofmacija iz prve ruke;)

Draga Suzy i ostali,
zaista moram odgovoriti na par stvari koje si ovde napisala a koje ne stoje.
1. Pripreme na fakultetu su takve kakve su i ja zaista ne znam sta jos mozemo pruziti kandidatima. Naravno da neki ovo vide kao gubljenje vremena, ali sam isto tako cuo dosta onih koji su bili odusevljeni pripremama. Mi ih organizujemo najbolje sto mozemo, ali smo uvek otvoreni za sugestije. Naravno, da ne bude zabune, pripreme su fakultativne i niko nije diksriminisan niti privilegovan zbog njih.
2. Upis "mnostva ljudi ispod crte" jeste upis 4 (cetiri) studenta sa invaliditetom (da, neki od njih su zaista bili nisko na rang listi). A cak ni njih nije upisao Odsek za psihologiju vec Ministarstvo prosvete.
3. Recenicu da je notorna laz (pretpostavljam moja) da Odsek upisuje 80 studenata ne treba ni komentarisati. No, zarad istine-konkurs se zaista raspisuje za 80 studenata i toliko i primamo. Na to treba dodati jos par studenata koji su rezultat pozitivne diskriminacija drzave i 4-5 studenta stranca. Da, na kraju taj broj jeste veci, ali niko ne upisuje ljude na kvarno i ispod zita. Zao mi je sto se jedna dobra ideja (sto vise edukovanih osoba sa invaliditetom) percipira na ovaj nacin. Ako nekog jako interesuje, ove godine na Odsek za psihologiju je upisano 89 studenata (od toga 4 studenta stranca koji placaju 1.500 evra godisnju skolarinu).
5. informacije iz prve ruke se uglavnom dobijaju na fakultetu, a ako vas interesuju misljenja studenata, onda imajte na mu da se godisnje na prijemni u NS-u prijavi oko 250-300 studenata. jedno misljenje je ipak samo misljenje, a ne cinjenica...
Pozdrav i ako nekome zaista trebaju informacije iz prve ruke ostavljam svoj mail mihic@ff.ns.ac.yu

Interesuje me jako, test sposobnosti i raspodela bodova, nisam uspela naci to na sajtu? Da li mogu negde videti primere tog testa sposobnosti? Takodje na rang listi nigde ne pise ko je kako uradio koji test, isto sam primetila da nema ljudi koji su imali max broj bodova? Pa me jako zanima taj test sposobnosti od cega se sastoji, koliki je procenat uspesnosti itd. Hvala

Sa zadovoljstvom obaveštavamo sve naše studente i one koji će to tek postati da su osvovne akademske i diplomske studije ODSEKA ZA PSIHOLOGIJU FILOZOFSKOG FAKULTETA U NOVOM SADU OD OVE ŠKOLSKE GODINE I ZVANIČNO AKREDITOVANI PROGRAMI
(http://www.ff.ns.ac.yu/fakultet/fakultet_uverenje_o_akreditaciji.html).
Napominjemo da je ovaj uspeh uvećan činjenicom da je naš Odsek prvi državni akreditovani program studija psihologije u Srbiji.

WELCOME!
ps. Nije parapsihologija nego obicna prostonarodna moderacija :lol:

Pitanje za psihologiju by Bet:
zasto su nasi ljudi skloni teorijama zavere. Danas nesto pricam sa kolegom, a ono....:shock: Ko bi rekao! Masoni, ovo, ono, frka....:) Cemu to?

More parapsihologija, parapsihologija...

A odgovor na pitanje je zato shto smo totalno drukchiji od drugih. :D

Ili bolje recheno shto smo meshavina svega i svachega. A ti probaj da pravish tortu sa keksom, shljivama, orasima, mlekom, shlagom, limunom, jagodom, chokoladom, kivijem, vanilom, morskim orashchicem, cimetom i svime ostalim shto se moze kupiti ili ubrati pa da vidish koja je to paranoja. :)
Mislim pre svega na meshanje naroda na nashem chvorishtu. :)

Od svih smo nasledili i dobre i loshe stvari, samo se loshe lakshe ispoljavaju na globalnom nivou jer su ubrzane drushtvenim stanjem, a dobre na individualnom jer nema drushtvenih presija. :)

Ko zna, mozda u svemu ovome i ima neshto istine...

Tajniche, zdravo :D Jer mi smo totalno drukciji od drugih, tananana ... :lol: Volim taj pesmiculjak!

Mislis da u toj papazjaniji od DNK ljudi krenu da paranoisu? Ne verujem. Bila, putovala, sve OK u Njujorku, niko se ne cima, medijima je zanimljivije gde su osnivaci Google-a vodili svoje zene u nedelju popodne i kakve su one imale patikice.

Nego, mozda je zbog skucenog prostora...

Psycho_86, jeste da dosta kasnim na ovo tvoje pitanje, ali jedna od zanimljivih tema je svakako egocentricni govor ...kod djeteta(jako je malo radova na tu temu)

Jao pa jeste kasno ali u svakom slucaju hvala. Nije losa ideja ali sam vise bio usmeren na oblast emocionalnog razvoja pa sam pisao nacrt na temu: ,, Povezanost ambivalentnog obrazca afektivnog vezivanja i inteligencije".

Zelim samo i ja nesto da dodam za one koji zele da upisu psihologiju u NS. Shvatite prijemni ozbiljno. Rotova knjiga mora da se nauci od korica do korica, a za test opse informisanosti i test podobnosti sta vam bog da. ;) U svakom slucaju, najveci problem oko upisa je to sto je konkurencija velika i sto upada samo trecina, a tek onda nastaju problemi! :dash: Salim se! :D Samo se treba truditi i odradjivati sve obaveze na vreme i hop, gotovo. Nijedan fakultet nije lak, nije ni psihologija bauk samo treba biti uporan! Srecno svima koji se odluce za onaj faks! pozz :bye:

Interesuje me jako, test sposobnosti i raspodela bodova, nisam uspela naci to na sajtu? Da li mogu negde videti primere tog testa sposobnosti? Takodje na rang listi nigde ne pise ko je kako uradio koji test, isto sam primetila da nema ljudi koji su imali max broj bodova? Pa me jako zanima taj test sposobnosti od cega se sastoji, koliki je procenat uspesnosti itd. Hvala

Anita, ja sam prosle godine upisala psihologiju... Sto se tice testa sposobnosti, te primere tesko da igde mozes pronaci (mozda kod nekog psihologa), ali mogu ti reci sta je bilo prosle godine... Bila su dva testa sposobnosti, jedan je bio tipa, pronadji broj koji u nizu nedostaje ili dopuni niz, pri cemu nije bilo ponudjenih odgovora, radio se 10 minuta i bilo je 15-tak takvih nizova. A drugi je bila figura, a u nizu ponudjenih odgovora trebalo je pronaci onu mrezu koja odgovara toj figuri. Bilo je 20-tak takvih pitanja za 10 minuta, tako da je to pre svega razlog sto nema maksimalnih skorova. Ali neka te to ne plasi, to uglavnom svi lose urade. Koncentrisi se na knjigu, prati kvizove, resavaj razne TOI i to je to :)

Testovi sposobnosti bi trebali biti uvek razlichiti, ali mere iste faktore. Za njih i Test opshte kulture nema spremanja, to je shto je. Treba se skoncentrisati na knjigu i uraditi shto vishe pitanja tachno. Mada, ni maksimum na tom testu ponekad ne vredi ukoliko se ova dva urade ispod proseka.

Recimo ovoako:
Psiholog - proučava.
Psihijatar - leči. :lol:
Tako ti za psihijatra treba medicinski, da budeš doktor, pa kad bake dolaze kod tebe da ti donose stari sir i mladu papriku + mučenicu za specijalne prilike i 200g kafe. A posle kažu da se škola ne isplati... :lol:

I da dodam, šteta što se ne diskutuje malo konkretnije na ovoj temi, ne samo da se daje info
kako i gde upisati i koliko je šta teško na kom fakultetu. Nemam ništa protiv toga, naravno,

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back