PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A mene zanima sta treba da se polaze na prijemnom da bi upisali psihologiju? Izvinite ako je vec bilo ovo pitanje,ako moze neko da mi ponovi!Pozz

Zavisi gde zelis da upises. U Novom Sadu se polaze test znanja iz psihologije, test sposobnosti i test opste informisanosti a u Beogradu TOI i test znanja. Koristi se Rotova knjiga za drugi razred gimnazije. I mislim da se o tome pricalo na prethodnoj strani. Za Nis ne znam kako stoje stvari. Naveca konkurencija je u BG. Test znanja se sastoji od 30 pitanja, od kojih su prvih 15 sa ponudjenih 4-5 odgovora, a drugih 15 su da-ne pitanje i ako odgovoris netacno imas -1. Ovo vazi za Beograd.

to sto je u BGu nije kao u NSu... U NSu je test znanja 30 pitanja, nema negativnih i sva su u vidu testa zatvorenog tipa, dakle ponudjena npr 4 odgovora i ti zaokruzis tacan... ako znas naravno :D
ako netacno odgovoris, nikom nista... test sposobnosti su obicno matematicki problemi, meni je bilo tesko... mada ima i tu lakih zadataka... i test opste informisanosti je iz svih mogucih oblasti pitanja, takodje sa 4-5 ponudjenih odgovora... zaokruzis ako znas ako ne zaokruzis bilo sta jer ne moras da strahujes od negativnih poena... razni zadaci nose razne poene, pa tako npr oni laksi po 1 a teski po 3... eto :D

Ma gde nije guzva za psihologiju - u Beogradu prosle godine 320 prijavljeno... a to sa TOI sto su uradili je glupost. Test ima toliko propusta kao da ga ne prave psiholozi. Recimo kazu da ovakve testove koriste kada je potrebno odabrati od vise kandidata one koji ce verovatno biti uspesniji. Kao informacije koje se traze u testu se sticu tokom celokupnog intelektualnog i saznajnog ravoja pojedinca. Eto odmah diskriminacije odredjenih clanova tj. klasa drustva. Jer nije isto kad neko ima obrazovane roditelje, zivi u velikom gradu i ima relativno dobre profesore i neko ko zivi u manjem mestu ili selu, roditelji mu nemaju zavidno obrazovanje itd. Postoje takva pitanja koja su apsolutna nepoznata odredjenim delovima drustva i informacija sa kojima onima jednostavno ne dolaze u dodir.

To ne znaci da ce biti losi studenti, a u napred su u podredjenom polozaju. To ne shvataju kao diskriminaciju, a kao diskriminaciju shvataju testove inteligencije ili dr. testove sposobnosti koji su se ranije koristili, jer ocito pruzaju prednost sposobnijim. A ako je neko sposoban, pa jos ima volje da nauci testove znanja ocito da je on pravi izbor. Isti slucaj kao i sa testovima inteligencije koji su korisceni da se ustanovi inteligencija dece pre 30-ih godina, pa se mislilo da su gradska deca inteligentnija od seoske, jer su zadaci bili tako oblikovani da su vise odgovarali gradskoj deci.

@ NaraYan

Zar ne lece i klinicki psiholozi, valjda sprovode odredjene terapije, sto je isto tako lecenje... Mada u osnovi psiholozi ponajvise proucavaju i eksperimentisu (pa sve to stave na papir)

Samo prelistah poslednjih par strana da vidim sta se to piskara o psihologiji....i, ne doapada mi se :(
Ne kazem da ranije nije bilo drugacije...ali ovde ispade: psiholozi=ludi izučivači normalnih ljudi.
najopštije:psiholozi-rade sa ljudima koji nemaju problema u tolikoj meri da im trebaju lekovi, jer ne mogu iste da prepisu, a psihijatri rade sa onima koji su na lekovima...naravno, mnogi ljudi nekada piju lekove, nekada ne...pa se to sve mesa...ali to mu, kao dodje neka najopstija podela..

Pa pazi, lepo je biti psiholog, može biti i da je većina otkačena, ali takođe, smatram da je esencijalno da
psiholozi budu načisto sa samim sobom i da prođu bar neku od terapija (ili više što da ne).
Bez toga nema pomoći drugima...

Ajde da napisem i u Nisu kako stoje stvari za prijemni posto vidim da pisu ljudi iz Bg-a i Ns-a. Test znanja iz psihologije je otovrenog tipa (ponekad postoje i pitanja zatvorenog tipa, ali kod mene ih nije bilo). Test opste informisanosti...kao i svaki drugi test tog tipa. Broj prijavljenih je uvek razlicit ali ako se secam ove godine ih je bilo oko 220. Primaju 80 i studiranje traje 3+2 godine.

Ma gde nije guzva za psihologiju - u Beogradu prosle godine 320 prijavljeno... a to sa TOI sto su uradili je glupost. Test ima toliko propusta kao da ga ne prave psiholozi. Recimo kazu da ovakve testove koriste kada je potrebno odabrati od vise kandidata one koji ce verovatno biti uspesniji. Kao informacije koje se traze u testu se sticu tokom celokupnog intelektualnog i saznajnog ravoja pojedinca. Eto odmah diskriminacije odredjenih clanova tj. klasa drustva. Jer nije isto kad neko ima obrazovane roditelje, zivi u velikom gradu i ima relativno dobre profesore i neko ko zivi u manjem mestu ili selu, roditelji mu nemaju zavidno obrazovanje itd. Postoje takva pitanja koja su apsolutna nepoznata odredjenim delovima drustva i informacija sa kojima onima jednostavno ne dolaze u dodir.

To ne znaci da ce biti losi studenti, a u napred su u podredjenom polozaju. To ne shvataju kao diskriminaciju, a kao diskriminaciju shvataju testove inteligencije ili dr. testove sposobnosti koji su se ranije koristili, jer ocito pruzaju prednost sposobnijim. A ako je neko sposoban, pa jos ima volje da nauci testove znanja ocito da je on pravi izbor. Isti slucaj kao i sa testovima inteligencije koji su korisceni da se ustanovi inteligencija dece pre 30-ih godina, pa se mislilo da su gradska deca inteligentnija od seoske, jer su zadaci bili tako oblikovani da su vise odgovarali gradskoj deci.

@ NaraYan

Zar ne lece i klinicki psiholozi, valjda sprovode odredjene terapije, sto je isto tako lecenje... Mada u osnovi psiholozi ponajvise proucavaju i eksperimentisu (pa sve to stave na papir)

A sto se tice ove price o testu opste informisanosti...u Nisu se (a verovatno i u Bg-u i NS-u) svake godine ispituje povezanost uspeha u studiranju sa rezultatima na TOI. Nema korelacije. Tako da nisam siguran sta je svrha tog testa. A sto se tice testa inteligencije, cini mi se da sam jednom cuo (mozda gresim) da je on sam formalnost i da ministarstvo ne dozvoljava diskriminaciju po tom kriterijumu.

Evo ovako... inteligencija je ispitivana ranije, kao i osobine licnosti buducih psihologa svuda. Medjutim, kako se to kosi sa principima (ne)diskriminacije, izbaceno je sa nekih fakulteta. I kako stvari stoje, nece se vracati. TOI je jedino preostalo resenje dostupno svima - on se i inace nalazi u mnogim testovima inteligencije, kao njen sastavni deo. Logika koja stoji iza toga je da su: sirina interesovanja, sposobnost registrovanja konkretnih informacija u moru drugih sa kojima se srecemo u svakodnevnom zivotu i njihovog memorisanja, kao i intelektualna radoznalost koja osobu vodi ka upoznavanju novih stvari zaravo dobri pokazatelji inteligencije, kao opste sposobnosti.
Sto se tice prognosticke vrednosti ovog testa, on se smatra jednim od najja;ih prediktora akademske uspesnosti, i u korelaciji je sa uspehom na studijama... u svakom slucaju mnogo vise nego test znanja, koji moze da polozi svako ko zagreje stolicu na nekoliko dana..

Htela bih da dodam da je test opste informisanosti, ogroman idiotizam i glupost, i da nema apsolutno nikakve veze ni sa cime....
Evo sad cu da kazem zasto.
Na tom testu su pitanja na primer, koji je sinonim za neki arhaizam, ko je te i te godine uradio sta, gde se nalazi neka reka
EJ LJUDI!!!
Pa to su samo informacije, sta ja imam od toga sto znam gde se nalazi reka??? Zar to ista govori o mojoj inteligenciji?? To je totalan debilizam, pod jedan u psihologiji memorija, konveregentno ili pak diveregentno razmisljanje su skroz drugaciji.
Imamo dosta primera npr Termanov model, u kome imamo sposobnost MEMORIJE i sposobnost REZONOVANJA
Ovde se ocigledno ispituje MEMORIJA?!
Zar je to najbitnije za psihologa?? Da pamti glupe podatke??
Stanje na NS je nesto bolje, tamo je test inteligencije (mada nije bas klasicni test) 15 bodova a Toi je 15, ali po meni cak i to je glupo,
ne vidim uopste razlog zasto bi znanje gomile glupih podataka trebalo da ista govori o usesnosti studenata. Pa imamo neke od najvecih genija, koji jednostavno ne mogu da zapamte ime neko, zato sto ih to NE INTERESUJE. Ne zatos to su glupi, vec jednostavno ljudi su ka SUSTINI a ne ka FORMI :dontunderstand:

savremeno potrosakcko drustvo zahteva formu,,jer se forma moze prodati kupiti itd itd..
a da bi sve to funkcionisalo mora covek da prikupi i popamti dovolljnu kolicinu informacija tipa ovo ima kod pere kosta toliko..itd..
rezon je prepreka takvom drustvu..ali ne bilo ciji rezon..vec rezon nas malih ljudi..

zanima me da li neko ovde studira psihologiju? koliko je moguce( realno) studirati ovaj fakultet i biti stalno zaposlen, posto studije na daljinu( zvanicno) za sada nisu mogucee?

hvala puno svima

Realno...Nije moguce uopste posto je usvojeno studiranje po bolonjskom sistemu i prisustva predavanjima su obavezna. Mozda su moguci neki dogovori sa pojedinim profesorima ili tako nesto...ali zvanicno, nema sanse (sto je jos jedna od mora mana koje proizilaze iz uvodjenja bolonjskog sistema na srpske fakultete).

Morao sam da pitam jer me mnoooogo zanima....Evo ovak';)
Imam 17 godina skoro 18 ali jednostavno nisam kao ostali(imam 2 glave)
Salim se, ne nego jednostavno ne osecam ama bas nikakvu potrebu da izlazim napolje, idem petkom u grad, da imam devojku i tako to, nisam kao ostali tinejdzeri da li postoji neki psiholoski, dublji problem.Inace nikad nisam imao devojku da li zbog toga sto sam stidljiv ili sta, ali nisam...
Pa reko da pitam dal' sam normalan?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back