PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ivana_jenny
nabasala sam na AFILIJATIVNOST - u vezi je sa rukovodjenjem / liderstvom

" The affiliative leadership style. The hallmark of the affiliative leader is a “People come first” attitude. This style is particularly useful for building team harmony or increasing morale.

@Shaddow - sa psiholoske strane skroz smo se digitalizvali, po drzavnim prioritetima za digitalizacju :)
Jesi video kod Ministarstva za Informaticko drustvo - besplatan download MS i UBUNTU softvera?
A. Psihologija je cudo.
Obrati paznju na UPUTSTVA ZA UPOTREBU pa mi reci sta mislis :lol:

@eldarion

Kada sam rekao da je osvešćivanje emocija dobro, mislio sam da time omogućavamo sebi da bolje sagledamo činjenice i realnost. Nejasne i konfuzne emocije deluju zastrašujuće i zamagljuju našu sliku realnosti, koja u tom slučaju deluje zastrašujuće i nejasno. Osevšivanjem emocija dajemo sebi priliku da razumemo sebe i svoje ponašanje, a samim tim da bolje sagledamo i realnost oko sebe.

Druga stvar je da mnogi ljudi često beže od svojih emocija, što je slažem se nekada privremeno i potrebno - kada su emocije toliko jake, npr. posle smrti bliske osobe - kada prosto nije moguće izbaciti čitavu količinu emocija koja je u nama i potrebno je dosta vremena - to je inače posebna i veoma zanimljiva tema. Kada su u pitanju manje intenzivne emocije nekada je dobro da ih čovek izbaci iz sebe, da se isplače, da prihvati da je tužan ili zabrinut. Treba shvatiti da su i naša "negativna" osećanja deo nas samih.

Treće, jedan poznati psiholog - K. Rodžers je rekao jednu veoma interesantnu rečenicu:
"Svest je selekcionisano opažajno polje po motivacionom načelu." Zaista, ljudi vide neke stvari često onako kako njima odgovara, u skladu sa svojim svesnim i nesvesnim motivima. Tu sliku realnosti mnogo narušavaju mehanizmi odbrane koji troše ogromnu energiju osobe na stalno potiskivanje neprihvatljivih sadržaja. U stanju zaljubljenosti, očigledno je da čovek ne može baš "racionalno" da razmišlja. Vidi one stvari koje želi da vidi, ne vidi one koje ne želi. Sve u svemu, u stanju zaljubljenosti idealizujemo osobu u koju smo zaljubljeni, ne primećujemo njene mane ili ih minimizujemo, a ističemo vrline. Često smo zaljubljeni ne u stvarnu osobu, već u sliku koju imamo o toj osobi. Kako postepeno prolazi ovo stanje zaljubljenosti, u stanju smo da realnije sagledamo osobu, sa njenim vrlinama i manama, i tada to može da preraste u ljubav ili da se veza prekine. Možda bismo mogli reći da volimo neku osobu onda kada volimo i njene mane, kada su nam one čak i simpatične.

O izboru partnera i zaljubljivanju dosta je pisano u okviru psihoanalize kao i drugih teorija, ali o tome drugi put.

Pozdrav! :)

:klap: a ti si psihoanaliticar?
odakle ti ovo poznavanje psihologije?
hocu sve da znam?:)

kuku sta sam sve procitala dok sam dosla do kraja... uvek su se cudaci bavili tim naukama..jos na faxu kada dodjes vidis kolege koji su asocijalni..extra..:)..ja sam za to da se ndaje svima diploma:)
e sad malo ozbiljno
cao svima koji vole ovu slatku experimentalnu nauku...ali da bi je doziveli mora da se svasta procita..u svakom slucaju moje pitanje je sta planirate da radite?
sto vam se svidja psihologija?

Pozdrav svim posetiocima ove teme. Drago mi je što ova tema još uvek živi i izvinjavam se što nemam više vremena da učestvujem. Nadam se da ćete razumeti da sam sprečen brojnim obavezama. U sluštini, želja mi je bila da otvorim temu gde će ljudi moći da razmenjuju svoje impresije, iskustva i znanja iz ove oblasti.

Podzrav,
Vas shaddow :)

kuku sta sam sve procitala dok sam dosla do kraja... uvek su se cudaci bavili tim naukama..jos na faxu kada dodjes vidis kolege koji su asocijalni..extra..:)..ja sam za to da se ndaje svima diploma:)

Slažem se sa tobom da ima dosta "čudaka" koji upišu studije psihologije (ili specijalizaciju psihijatrije). Šteta je što se prilikom upisa ovih studija ne rade i testovi ličnosti, kako bi se odredilo ko je sposoban da pomaže drugim ljudima a ko ne. Često ljudi upisuju psihologiju u želji da pomognu sebi, međutim, dešava se da završe studije i da steknu ogromno teorijsko znanje, a da nisu ni zagrebali ispod površine svojih konflikta i nisu u stanju da se suoče sami sa sobom.
Da bi čovek mogao da pomaže drugima (jer je psihologija ipak humanistička nauka) potrebno je najpre da razreši sopstvene dileme i konflikte. To je nažalost redak slučaj.

Na svu sreću, specijalizaicja psihoterapije (koja se upisuje posle studija psihologije) ipak nije dostupna baš svima. Mada i to zavisi od toga o kom se psihoterapijskom pravcu radi.

Izgleda da smo poceli da otkrivamo ,otkriveno......
,mozhda je doshlo vreme da se konacno i u sadashnjem ,nashem drushtvu neko pozabavi
"mentalnom higijenom" stanovnishtva.....(celokupnog).
Po nekim primerima iz nashe svakodnevnice,poceli smo da ne razlikujemo "psihologe" od
"psihopata",i obrnuto.
(shvatite kako hocete..)

Izgleda da smo poceli da otkrivamo ,otkriveno......
,mozhda je doshlo vreme da se konacno i u sadashnjem ,nashem drushtvu neko pozabavi
"mentalnom higijenom" stanovnishtva.....(celokupnog).
Po nekim primerima iz nashe svakodnevnice,poceli smo da ne razlikujemo "psihologe" od
"psihopata",i obrnuto.
(shvatite kako hocete..)

....i te kako da postoji razlika......ali to se uci, treba vreme da se to usvoji i prihvati!!!!!!!! a oni koji ne razumeju i ne prave razliku medju njima, bojim se da moraju da se podvrgnu tretmanu psihologa! :rtfm:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back