PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
postoji li dusevna bolest u kojoj je neko onemogucen da kaze ono sto misli, neka 'smotanost u govoru', ali ako je ta osoba koja od toga boluje, recimo, prosjecno inteligentna i sve, ali da nemoze prosto (i svi se cude, posto je relativno pametna osoba) da nadje rijeci ni da objasni jednostavne neke stvari, vec, recimo, za nesto sto normalnom covjeku treba 2 rijeci njemu treba 2 recenice da objasni?

sumljam na sebe da bolujem od 'toga'. Ima li u psihologiju/psihijatriju sto o tome?

Onda ne mislimo na isto, verovatno nisi bio najprecizniji u opisu :wink:

recimo, 'retardacija' u smislu izbora rijeci, a ne 'izgovora'.
Na primjer, neki pjesnik, napise u 2 stiha nesto sto
nekom drugom pjesniku nemoze stat ni u 20, i onda
kazemo da ovaj sto je to 'sabio u 2 rijeci' se nekako
ljespe izrazava-jer je sve za sto ovome treba da
izrazi 20 stihova on stavio u 2.
Kapiras sad, malo glup primjer, ali kud ces bolji ...:smile::confused:

Mene zanima da li neko zna/ima neke knjige o psihološkim poremećijama? posebno me interesuju šizofrenija, paranoja i fobije.

a evo i jedno pitanje za psihologa koje sam mnogima postavila, ali nisu znali odgovor -
Šta je to inteligencija? A šta je pamet i glupost? (pamet i inteligencija nije isto!)
I nemojte samo da mi kažete definiciju da je inteligencija snalaženje u situacijama, jer je to po meni netačno. Snalažljivost i inteligencija su dve različite stvari.

Mene zanima da li neko zna/ima neke knjige o psihološkim poremećijama? posebno me interesuju šizofrenija, paranoja i fobije.

a evo i jedno pitanje za psihologa koje sam mnogima postavila, ali nisu znali odgovor -
Šta je to inteligencija? A šta je pamet i glupost? (pamet i inteligencija nije isto!)
I nemojte samo da mi kažete definiciju da je inteligencija snalaženje u situacijama, jer je to po meni netačno. Snalažljivost i inteligencija su dve različite stvari.

pa ti onda nemoj da pitas nikoga nista kad nedas da ti se nista kaze...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back