PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ines1864:
Pozdrav Shaddow, evo mene u prolazu pa da se javim samo :-)
Vidim, ovde kod vas vruće teme ;-) Lepo, lepo...

Pa eto, zagrejala se atmosfera. :lol:

Drago mi je da si ponovo tu. Zaista bi bila šteta da takva osoba kao što si ti, ode sa foruma. I nemoj da dozvoliš da te kojekavi kreteni iznerviraju. Jednostavno, probaj da ih posmatraš sa filozofskim mirom. ;)

Pozdrav! :) :) :)

Elle_77:
Da, to sam se i ja pitala ... da li svi, ili samo jedan, ovde prisutan ;)
Koliko ja znam gorepomenuti Frojd se baš i nije TIME bavio :wink:
Da, samo što je govorio o LIBIDU kao glavnoj pokretačkoj energiji ličnosti i što je detaljno razradio razvoj libida u prvih 6 godina života, a kasnije poremećaje posmatrao kao rezultat fiksacija u određenim periodima razvoja i naknadne regresije na ranije stadijume razvoja.

shaddow:
Ma ja i Betty potegli temu seksa da malo razbijemo monotoniju. Vidiš da je nešto zamrla tema.
Aj, da ne zamre tema, reci mi jel istina da vecina ljudi upisuje psihologiju jer ne mogu da se nose sa svojim problemima? Juce mi istoricarka to rekla, al' ja ne verujem da je bas vecina, nekako mi je logicnije da ako ne mozes da se nosis sa svojim problemima, onda tesko da mozes i sa tudjim...

Marge:
Aj, da ne zamre tema, reci mi jel istina da vecina ljudi upisuje psihologiju jer ne mogu da se nose sa svojim problemima? Juce mi istoricarka to rekla, al' ja ne verujem da je bas vecina, nekako mi je logicnije da ako ne mozes da se nosis sa svojim problemima, onda tesko da mozes i sa tudjim...

Bavljenje tudjim problemima i psihom (kod nekih ljudi) moze biti nesvesni pokusaj da "rese" (opet, rekla bih, nesvesno) svoje unutrasnje konflikte ...
Vrlo slicno vazi i za psihijatre ... Znas da ih vecina ljudi smatra "ludima" :lol: (mozda ne sve, ali dosta njih)

Marge:
Mislim da je to tačno. Čini mi se da zaista veliki broj ljudi upisuje studije psihologije ili specijalizaciju psihijatrije, vođen nekom svojom željom da reši lični problem. To i nije tako loše, samo po sebi. Međutim, većina njih smatra da je dovoljno da nauče razne teorije ili da imaju dobar prosek da bi rešili svoj problem. To, međutim, nije moguće. Sticanje teorijskih znanja ne znači da će neko rešiti svoj problem. Za to je potreban dugotrajan rad na sebi ili da kažemo psihoterapija. Nažalost, većina njih to ne prođe.

shaddow:
Mislim da je to tačno. Čini mi se da zaista veliki broj ljudi upisuje studije psihologije ili specijalizaciju psihijatrije, vođen nekom svojom željom da reši lični problem. To i nije tako loše, samo po sebi. Međutim, većina njih smatra da je dovoljno da nauče razne teorije ili da imaju dobar prosek da bi rešili svoj problem. To, međutim, nije moguće. Sticanje teorijskih znanja ne znači da će neko rešiti svoj problem. Za to je potreban dugotrajan rad na sebi ili da kažemo psihoterapija. Nažalost, većina njih to ne prođe.

Kad smo se vec dotakli psihoterapije ... Odavno mi je na pameti da pokrenem novu temu bas o tome, ali mislim da je sve jedno, moze i ovde ...
Elem, koji su njeni dometi, a koja ogranicenja ?
Pitanje verovatno jeste uopsteno, ali za pocetak reci bilo sta, pa ce vec posle prica ici svojim tokom.
Ja imam neko svoje vidjenje svega toga (naravno, bazirano na onome sto sam na tu temu citala i ucila, nije bas skroz "intuitivno" :lol: ) ali naravno, hocu da cujem one koji su se za to skolovali.
Well, ... slusam :wink:

Pa na ovoj temi se već govorilo o "Transakcionoj analizi", koja predstavlja jedan pravac u psihoterapiji. Postoje, naravno, različiti pravci. Neke specijalizaije traju kraće, a neke, kao recimo psihoanaliza i po 6-7 godina, pa i duže. Različiti pravci psihoterapije imaju različite pristupe ličnosti, njenoj dinamici, razvoju i strukturi. Kome će koja vrsta psihoterapije najviše odgovarati zavisi i od problema koji osoba ima.

Eto, nešto sam napisao. Ti reci šta te konkretno interesuje, pa ću ti ja odgovoriti koliko budem mogao. :) Pozdrav!

PS: Da li je tvoja struka povezana sa psihologijom?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back