PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja mislim da padam u depresiju ... u pocetku sam mislio da je prolazno.. ono kao s*****n sam ... ali sada se javlja svaki drugi dan... pa drzi po nedelju dana... osecaj je... bem li ga.. kao da je sve zivo shit.. a i jeste. osecam se kao da mi se place, a nemogu.. jako cudan osecaj.. nemam volje za nekim stvarima koje sam pre jako voleo... imam deovjku godinu i po dana.. imam 19 godina... ne mogu da spavam .. nemam kesh za opremu.. ma sad ako krenem da nabrajam ispunicu celu stranu ovog foruma..

da, da dodam samo .. spurnjam 2 kutije (ako ne i vise) cigara na dan ... sto me jako brine...

Poslednja izmena:
Dulle_ : je l ti to nama hoces da kazes da ne mozes da "spavas, nemas kes za opremu" da ne mozes da imas seks jer nemas pare za kondome ili sta? Pa dve kutije na dan (cigareta) je mnoooogo kondoma, prijatelju. Seks ili pusenje, izaberi sam.

Wim86: prerastas staro drustvo (sto je z atebe povoljno i pozeljno a za njih nije - mislim da ostanu na nivou od 17-18 sa 21-22), neko ti je gore rekao - sazrevas. I u pravu je. Ali procers rasta je bolan, i proces separacija od svojih bivsih "Ja" i ljudi i stvari koje ostavljas iza sebe je bolan. No bez separacije nema rasta i nema napredovanja i to mora da se prodje. Posmatraj to kao mucenje zmije da promeni svoju kozu - potrebno je dosta vremena, kidanja, energije, manevrisanja....Proci ce. Pronaci ces drugo drustvo, adekvatnije, kome nije potrebno da se naduva i napije da im bude zabavno, pronaci ces druga interesovanja (sa 1000 dinara poceces da odlazis u bioskop[e, pozorista, koncerte, u kafice na popodnevne kafe i smejanje sa ljudima koji ce ti prijati). Sasvim si normalan. Samo lagano.

ha ha ha ha ^ do jaja :D ne evo sada sam ok ... to me uglavnom hvata uvece... kada ne mogu da spavam... onda pocnem da rrazmisljam i onda krene svo sranje da mi pada na pamet.... kesha imam dovoljno ovkako..da se provodim .. da zivedem devojku u neki fini restoran .. neko lepo mesto itd... sad na prolece treba da letimo balonom .. sve je to ok .. kondome ne koristim . jednostavno kvare osecaj... tako da na to ni ne mislim da bacam pare.. a od opreme mislim na blic.. za nikona on je oko 300 eura.. a kako je dinar krenuo da slabi ja sve vise i vise verujem da ga mozda nikada necu uzeti. a cigare ako ne uzmem .. a joj ... ne mogu da ti opisem koliko utice na mene... sve u svemu preko dana sam ok ... a depresija pocne tako uvece.. kada pocnem da razmisljam. inace sam optimista... sve uvek gledam nekako veselo... ali ne znam koji mi je poslednjih dana...

ljudi ovo postaje sve gore i gore... stvari idu na bolje.. mislim imam posla.. kesha sve je ok ... ali ja nisam !!! ne znam sta se desava ... dobio sam posao... sa devojkom je sve ok.. ali meni je u glavi nesto crno... da ce me devojka sjebati kad tad.. da je sve crno .. da nista nije ok... i svaki dan mi je sve gore i gore............ i to uglavnom uvece... kada legnem i pocnem da razmisljam............ sta da radim *** ?

Pozdrav svima!

Za pocetak moram da pohvalim ovu temu; procitao sam skoro sve i smatram da je jedna od najuspesnijih na Krstarici. Takodje zelim da pozdravim moderatore WithdrawnWater, dr i shaddow koji se trude da svima izadju u susret, kao i sve ostale clanove foruma.

Sta danas osecam (u treznom stanju):

Prisutan osecaj straha(drhtavica, nedostatak daha, bol u grudima i stomaku, lupanje srca, puls preko 100) kada sam sam ali vise u prisustvu devojaka i ljudi koje smatram mocnijima od sebe(nesto kao socijalna fobija). Povucenost, stidljivost, preosetljivost, uznemirenost, gnev, ljutnja, burno reagovanje na dobre i lose, znacajne i beznacajne vesti(nesto kao patoloski afekt). Stalno mi neke misli sevaju po glavi (PR: u sebi se svadjam sa drugarom jer mi zasmeta nesto sto je on rekao a da mu sutra nista ne bih rekao)-moguce prisilne misli. Cesto mi se desava da kada pisem mesam cirilicu i latinicu, srpski i engleski(pisem, pisem pa ubodem rec na engleskom). Veoma slab tenacitet paznje(kada ucim ili pricam sa nekim), imam problema sa eye-contact sa ljudima, strah me da ih gledam u oci, zbunim se. Ne secam se nekih stvari (najcesce kada sam bio pod dejstvom alkohola ali i ovako)-amnezije. Poremecaji volje, nezainteresovanost. Ceste paranoicne misli. Inace se trudim da budem objektivan, realan i racionalan u svim situacijama.
Citajuci psihijatriju, najvise sam se pronasao u Senzitivnoj psihozi odnosa: „pasionirani idealista, senzitivna licnost, stidljiva, skromna, preosetljiva, ambiciozna, lako psihicki i fizicki zamorljiva, sklona introspekciji, perfekcionizmu, osecanju nezadovoljstva, preterano svesna. Osecanja i strasti drzi u sebi a ranjivost i inferiornost, posebno u slucajevima sentimentalnih i profesionalnih neuspeha, mogu dovesti do depresivnih epizoda i sumanutih ideja odnosa.”
I u Anksioznom poremecaju licnosti: „strah, napetost, inferiornost u odnosima sa drugim ljudima, preokupiranost kritikom i odbacenoscu u socijalnim situacijama, izbegavanje socijalnih i profesionalnih aktivnosti i osiromasenje zivotnog stila.”.

Ja cu svakako od ponedeljka otici kod psihijatra ali Vas MOLIM da mi OTPRILIKE kazete Vase strucno misljenje u smislu dijagnoze i koje lekove ili grupe lekova bi ste mi eventualno prepisali? Jako mi je bitno da mi na ovo pitanje odgovorite PRE MOG ODLASKA kod psihijatra.

Pitanje je prvenstveno za WithdrawnWater, dr i shaddow ali bilo ko, ko smatra da mi moze pomoci neka odgovori pls!

Pozdrav.

Poslednja izmena od moderatora:
Pravilo ovog podforuma je da se terapije ne navode, a osobno sumnjam da bi ti bilo koji profesionalac sugerirao bilo kakvu terapiju ovako na neviđeno. Mislim da isto vrijedi za postavljanje dijagnoze preko foruma.

Možda se varam, da sad ne bih govorila u tuđe ime...
Mislim da je naziv eventualne dijagnoze, kao i ime lijeka, sporedan a bitno je da potražiš i dobiješ stručnu pomoć i da se zatim disciplinirano liječiš.

Proučavanje psihijatrijskih i općenito medicinskih udžbenika može biti zanimljivo ali isto tako i kontraproduktivno, posebno ako ih koristiš umjesto prave terapije ili za samodijagnosticiranje.Pouzdano potiču i hipohoindriju.

Pozz.

Poslednja izmena:
femmelatin: Potpuno se slazem sa tobom da treba potraziti kvalitetnu i strucnu pomoc, zato sam na ovom forumu izlozio svoj problem jer sam primetio da ovde ima strucnih i kvalitetnih ljudi koji su pomogli drugima pa se nadam da ce i meni. Svakako cu otici kod psihijatra i max se truditi da budem disciplinovan - to sam napisao u prethodnom postu.

Sa druge strane se ne slazemo oko vaznosti dijagnoze i terapije ker mislim da je prioritet da pacijeent zna od cega boluje i koje lekove (droge) koristi u cilju izlecenja. Svaki lek ima pozitivne i negativne efekte, i to je bolje znati nego ne znati. Takodje se ne slazemo oko proucavanja medicinskih udzbenika jer mene zanima ta oblast, ne znam kako bih je mogao koristiti umesto terapije (procitao sam je jednom i to je to). Da nisam procitao neuropsihijatriju verovatno ne bi trazio ni po internetu pa samim tim ne bi ni na ovaj forum naisao a da nisam video forum ko zna da li bih i kada eventualno otisao kod psihijatra(WW stalno prica da je odlazak kod psy najbolje resenje za svakog). Te knjige su svi koji su zavrsili srednju medicinsku proucili, pa nisu valjda svi zdravstveni radnici hipohonderi??? A i nisam zastupnik one izreke "bolje je za tebe da ne znas..."- vise znanja je UVEK bolje(bar za mene)...

Potrazio sam pomoc u vidu neke OKVIRNE dijagnoze i EVENTUALNE (znaci ne znam da li je potrebna) terapije (lekovima) , znaci nisam trazio nista detaljno nego otprilike, da bih znao sta me otprilike ceka tamo. Jer nije mi uopste lako da tamo sedim i pricam coveku o mojim najintimnijim problemima, moze lako da se desi kao i jos nekim ovde forumasima da mi keze "Decko, evo ti pij ksalol (ili sta vec) i dodji posle..." i tako sve u krug i na kraju opet isto (u najboljem slucaju). Jako sam dugo i sa nelagodnoscu pisao prethodni post i bio sam potpuno iskren i prilicno opsiran pa stoga mislim da svaki strucnjak moze OTPRILIKE zakljuciti o cemu se tu OTPRILIKE radi u smislu dijagnoze i eventualne terapije .

Hvala u svakom slucaju na odgovoru.

Otprilike nemam pojma sta bi moglo da tiu bude - na otprilike ne radim, zao mi je. Za ppostavljanje dijagnoze potrebno je vreme i poprilicno podataka, i ja dijagnozu ne postavljam otprilike nikome i nikada - to bi bilo0 jako neozbiljno, a i opasno po necije zdravlje i mozda zivot. Otprilike lekove takodje ne preporucujem. Ali svakako mogu d ati kazem sa izvesnoscu da mnogo tvojih problema koje opisujes potice od narkotika (kako alkohola ali jos vise kanabisa i halucinogena). Kanabis je poznat po tome sto stvara 'rupe' u secanju pa s toga amnezija koju pominjes, i zaboravljanje nisu me iznenadili. Pad koncentracije, losa paznja, memorijske rupe, izrazita nervoza, strahovi i unistavanje testosterona (da ne kazem sprzeni testisi) te posledicna nemogucnost ili pad erekcije cesto uzrokuju neuspeh u vezama ili neostvarivanje veza uopste. Apstinencijalne krize od alkohola mogu dati i lupanje srca, povisen puls, bol u grudima, iritabilnost. Nezrela struktura licnosti sa narcistickom crtom postoji i moze i kod tebe biti 'podloga' svemu gore navedenom (abususu narkotika). UZ sve to pomenuta temporalna Epi zahteva novo ispitivanje i dijagostiku, eventualnu terapiju, a opsesivnokompulsivni fenomeni posebnu eksploraciju i otkrivanje da li se radi o sekundarnim karakteristikama Epi ili zasebnom entitetu.

Tako da - nema tu nista otprilike. Ako zelis pomoc batali se citanja strucne literature za medicinare i javi se psihijatru na detaljnu dijagnostiku i lecenje koje ti lekar odredi. Kada to zavrsis, ukoliko bude bilo uslova i indikacija javi se nekom psihoterapeutu na psihoterapiju.

Ja vec dugo hocu nesto da pitam a nikako....Imam problem sa generalnom anksioznoscu, pre oko godinu dana sam isla na terapije i prekinula sam jer mi je bilo bolje,međutim imam utisak da mi uopste nije dobro,ali osecam da lekovi nisu resenje. Nemam pojma kome da se obratim,a nema cak ni kod koga da se raspitam. Treba li mi psihijatar, psihoanaliticar ili...ko? i kako doci do nekoga ko moze da mi pomogne?

Ja vec dugo hocu nesto da pitam a nikako....Imam problem sa generalnom anksioznoscu, pre oko godinu dana sam isla na terapije i prekinula sam jer mi je bilo bolje,međutim imam utisak da mi uopste nije dobro,ali osecam da lekovi nisu resenje. Nemam pojma kome da se obratim,a nema cak ni kod koga da se raspitam. Treba li mi psihijatar, psihoanaliticar ili...ko? i kako doci do nekoga ko moze da mi pomogne?

O fobijama, panikama, strahovim vec je sve ispricano na ovoj temi. Kreni od pocetka, svi odgovori dati su. Vrati se onome ko je ucinio da ti bude bolje. Sama si odgovorna za svoju nedovrsenu terapiju i svoje novo pogorsanje.

poslednjih godinu i po dana sam u nekoj vrsti depresije, bezvoljnosti, imam 'napade' nekakve čudne lennjosti i pospanosti (ali ne klasičan osećaj, već jako loš osećaj 'pritiska' na kapke.. i celo telo). To je kulminiralo krajem decembra, kada sam i otišla kod psihijatra (a da pre toga mesec dana nisam izlazila iz kuće, iz straha da će mi se svi smejati..) i po povratku kući mi je bilo mnoogo gore... Preko noći sam se jedva izborila sa mislima o samoubistvu... Depresija je skoro prošla, ali i dalje imam te 'napade' nedostatka vazduha- i to se dešava kako pogledam u knjigu ili bar pomislim na ispit.. Doktorka mi na sve kaže- to će proći vremenom.. Ništa nisam dobila od lekova, a ne znam kako da 'izbacim' te 'napade gušenja'.. Na uputu mi piše F41.1, napadi anksioznosti, napetost (osećala sam jedno vreme jak pritisak u glavi), strah od oca.. na sledećem pregledu: izražena ambivalencija, ambitendencija, bazična nesigurnost.. Ima još, ali ne znam da li da pišem.. :))

iii ja moram spremiti ispite da ne bih prelazila na skolovanje po novom.. sta god to znacilo, mozda mi se ponisti sve do sad :) paiz nova prva god. itd., a to sto mi smeta je taj nedostatak vazduha i uznemirenost- pa mi se zavrti u glavi i ne mogu da se skoncentrisem... a onda krenu strahovi i tako u krug... uzas! a nista ne smem da pijem sama na svoju ruku-tacnije i ne znam sta bih :)
jedino sto mislim da mi je resenje je da izbacim iz glave to da MORAM da zavrsim, tj. naucim do tad i tad.. ali tesko mi je zato sto stalno osecam krivicu (e)..
al' sam ti objasnila- valjda ces nesto izvuci.. :)

Ovo je prva poruka,
inzenjer, 45 godina
Pre pet godina sa doziveo mobing u preduzecu. Napustio sam ga i otisao na drugi posao. Ali posle toga nisam vise kao sto sam bio. Ne mogu da radim normalno, imam stalni strah da ce mi se nesto ruzno dogoditi na poslu. Ne mogu o svom poslu normalno da govorim umesto kvlitetne strucne terminologije koristim majstorski zargon, izvrcem reci na sastancima i zvucim dosta neozbiljno i prosto.U novoj sredini sam upozoravan na to od starijih kolega. Izgledam neuredno, ne izlazim i ne interesuje me ni posao niti mnoga od prethodnih interesovanja. Ne mogu ni u cemu da osetim zadovoljstvo. Bojim se kad me neko gleda dok radim, narocito kolege iste struke i potencijalnih znanja.
Ko me je znao pre 7 - 8 godina ne bi me vise prepoznao. Bojim se muskaraca a radim u pretezno muskim sredinama. Ne znam da li je problem psihijatrijski, i da li i mogu vise da budem kao nekad. Nemam ni jedan problem sa telesnim zdravljem (glavobolje,san, apetit, ...). Godinu posle dozivljenog javio sam se psihijatru zbog nesanice i straha dobio terapiju od par nedelja. Problem se umanjio i od tada realno iscezao, ali tada nisam razgovarao o potencijalnom uzroku problema. Kao srednjoskolac (u drugom) sam imao problem koji je opisala clan vesta (poruka) 859 22.05.2007. za svog sina i resio ga napustanjem skole. Probleme slicne ovim opisanim sam imao i nekoliko godima posle tadasnjeg dogadjaja. Nisam se javljao nikom strucnom, niti postavljao pitanja. Da li se obratiti terapeutu i kako se postaviti prema tome. Da li postoje pravila ponasanja da se mobing izbegne jer mislim da je uzrok strah od mobinga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back