Prozimanje mistike i nauke

Vidusa:
Sve od Boga blagodatne darove kroz vjeru primamo na mistican nacin pocev od misticnog ociscenja krstenjem pa dalje kroz Svete Tajne.
Posebna i cuvena grana mistike u Pravoslavlju je isihazam i vrsni podviznici ovog reda dozivljavali su prosvjetljenja koja se granice sa onim svijetom.

PS Ne treba mijesati mistiku sa magijom i okultizmom koji se greskom pripisuju mistici!
Nije istina. Primamo darove na jasan i razumljiv način. Mističan je samo za onoga ko neume da čita poruke. A krštenje je samo Sveta Tajna a ne mistika.

Obersturmfuehrer:
sto se mene tice krstenje nije ni sveta tajna ni mistika....
bolje da procitas neku knjigu, odgledas film, poslusas dobru muziku, nego da se krstis...
U Hrišćanstvu Krštenje je Sveta Tajna. Negirati je na način koji si uradio ti je isto kada bi ti neko rekao: "Što se mene tiče Fizika nije ništa. Bolje je otići na pecanje nego je učiti"

hahhaa :)
sad sam gotov....
nego, ozbiljno tako mislim.....taj obred, i uopste sve obrede vezano za hriscanstvo, a i svaku drugu religiju ne shvatam ozbiljno u smislu produhvljenja, ili neceg slicnog....
ja sve to radim na drugi nacin, dakle, nema boga na nebu, ali ima medju nama....i to je to....

koja je razlika ako sam ja dobar, i postujem pravoslavnu crkvu ili ako sam ja dobar ako ne postujem nista :)

(to dal sam ja dobar ili ne, to je druga prica ;) )

Obersturmfuehrer:
hahhaa :)
sad sam gotov....
nego, ozbiljno tako mislim.....taj obred, i uopste sve obrede vezano za hriscanstvo, a i svaku drugu religiju ne shvatam ozbiljno u smislu produhvljenja, ili neceg slicnog....
ja sve to radim na drugi nacin, dakle, nema boga na nebu, ali ima medju nama....i to je to....

koja je razlika ako sam ja dobar, i postujem pravoslavnu crkvu ili ako sam ja dobar ako ne postujem nista :)

(to dal sam ja dobar ili ne, to je druga prica ;) )
To je stvar ličnih sloboda koja se nikome ne može osporiti. Moj prigovor oko Krštenja i Svete Tajne samo odbrana nauke kojase zove Veronauka. Nju ne možemo osporavati kao što i "oni" ne mogu osporavati Nauku.

Teološke fakultete imaš svukuda u svetu pa i u Beogradu. I Bogoslovija se studira. Od volje ti je da li ćeš ga priznati ili ne, kao što je i Vidusi od volje hoće li Nauku priznati ili ne. Ništa ne menja na stvari. Sve ide svojim tokom, sa nama ili bez nas.:wink:

bas to i kazem - licna sloboda....naravno, ta slovoda ne podrazumeva to da sam ja 'slobodan' da uzmem iz prodavnice sta mi treba....
to podrazumeva da sam ja slobodan da ucim o sebi i o univerzumu i o bogu na nacin na koji ja to zelim....eto, ja ne zelim da mi neko sugirera neke stvari, pa se tako i ponasam, ne samo kad je ovo u pitanju, nego i kad su neke obicne stvari u pitanju...

Obersturmfuehrer:
bas to i kazem - licna sloboda....naravno, ta slovoda ne podrazumeva to da sam ja 'slobodan' da uzmem iz prodavnice sta mi treba....
to podrazumeva da sam ja slobodan da ucim o sebi i o univerzumu i o bogu na nacin na koji ja to zelim....eto, ja ne zelim da mi neko sugirera neke stvari, pa se tako i ponasam, ne samo kad je ovo u pitanju, nego i kad su neke obicne stvari u pitanju...
To nebih rekao. Kada učiš, knjiga te upućuje na rešenje koje ima na poslednjoj stranici. Dakle, već učenjem imaš unapred odredjeni cilj kome ćeš doći praćenjem sugestija. I ne kaže se: sugirera, nego sugerira. Daću ti patent: sugirerisanje kao nova Naučna metoda.:-D :-D :-D
c040.gif

ok, zato necu procitati jednu knjigu, niti slusati jednu pricu....
poslusacu sve sta imaju da kazu, procitacu knjige koje razni ljudi preporuce pa cu doci do nekog zakljucka....

sigurno se necu orijentisati na samo jednu stranu price...

eeeee, bas je to ocigledan primer onoga o cemu ja govorim....
dakle, ne moze meni on da kaze: "Vidi, burazeru, Bog je napravio piramidu, i on je ugradio sebe u nju."
Ako on zeli da ja (ili bilo ko) takve izjave shvatim ozbiljno mora da ih podrzi necim, a ne raznim doskocicama tipa "Svi gledaju, ali mnogi ne vide"......

Obersturmfuehrer:
eeeee, bas je to ocigledan primer onoga o cemu ja govorim....
dakle, ne moze meni on da kaze: "Vidi, burazeru, Bog je napravio piramidu, i on je ugradio sebe u nju."
Ako on zeli da ja (ili bilo ko) takve izjave shvatim ozbiljno mora da ih podrzi necim, a ne raznim doskocicama tipa "Svi gledaju, ali mnogi ne vide"......
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D A najmanje on vidi.

Sva nauka proistekla je iz mistike, jer svi naucnici srednjeg vijeka preko antickih filozofa bavili su se mistikom kako kroz alhemiju, tako i kroz druge grane mistike.
Neupuceni i neobrazovani ovo ne razumiju niti poznaju.

Upuceni i obrazovani bi rekli da je nauka nastala iz kritike mita i kritike mistike a ne iz same mistike. To je velika velika razlika.

v.v.ilic:
Kada bih hteo da odredim najveću glupost koju si ovde izvalio nebih mogao da se opredelim. Tvoje misli treba ukoričiti a tebe...
Ti i Insect koliko god mislili da su neka vaša rezonovanja pametna (čak genijalna), meni (koliko vidim, ima ih još) izgledaju sasvim suprotna. Proximo, Obersturmfuehrer i stnco su mnogo obazriviji i olako ne donose sudove ni kad se radi o nečemu što smatraju glupostima.

Slijedi citat Proxima sa Astronomije.
“ Naucnik ne proucava prirodu samo zato sto je to korisno, on je proucava jer u tome oseca i najvece zadovoljstvo, a ovo oseca jer je priroda predivna. Da ona to nije, nebi bila vredna upoznavanja, a ako nebi bila vredna upoznavanja, zivot nebi bio vredan zivljenja. Naravno, ja ovde ne govorim o lepoti koja deluje na cula, lepoti vrlinskoj I pojavnoj; I ne da potcenjujem ovakvu lepotu, daleko od toga, ali ona nema nista sa naukom. Govorim o dubljoj lepoti koja dolazi iz harmonicnog poretka njenih sopstvenih delova, a koji nasas inteligencija moze razumeti.”
Ni Proximo se ne može oteti utisku da iza lepote harmoničnog poredka stoji inteligentna svjesnost. Sama suština njena (Apsolut, Božanstvo, Duh, Reč, Misao, inteligentna sila) nama je nepoznata, mistična i ta mistika se mijenjala kroz vjekove. Nije se sve, pogotovu kad se radi o živom svijetu, pukim slučajem, samo od sebe i ni iz čega, složilo u ovakvu harmoničnu lepotu! Nauka, pogotovu danas, ne može poreći da je svaki živi organizam, ustvari, jedna savršena mašina, konstruisana od djelova tako međusobno povezanih u cjelinu, da se inteligentna svijest, kao njen konstruktor, više nego očigledno, sama nameće.

proximo:
Imas li nesto o tome, o masonima? Znas li neku knjigu ili nesto bas me interesuje sta su ti ljudi? Vladari iz senke?

Uhaa ... velika tema, ali završi molim te prvo svoju ... Ima materijala danas, ali ima mnogo i đubreta, svi nešto hoće da štampaju u fazonu zavera td ... zatim problem kod svih nas, je da smo ograničeni vremenom ... sa zadovoljstvom ću ti dati spisak ili šta da ti kažem dođi, nosi pa čitaj ;) ... ali je iscrpljujuće na poseban istraživački način, pa zarazno, pa se prosvetliš, pa svoja znanja počneš da klasifikuješ prema novim vidicima, pa vidiš šta je lokomotiva civilizacije, pa , ..., pa kad završiš ono što si započeo ...

... nadam se da mi ne zameraš, jer i Ja sam rastrzan obavezama ...

-----------
proximo:
Upuceni i obrazovani bi rekli da je nauka nastala iz kritike mita i kritike mistike a ne iz same mistike. To je velika velika razlika.

Hm... ima mnogo đubreta na tržištu informacija, izdavaštva i nerazumevanja. Civilizacije su podupregnute Nečim i nekim ljudima koji ne žive jednostavno kao mi i ne tupe i ne vrte se u krug.
... dakle moć reprogramiranja (izlazak iz programske mrtve petlje) je neka vrsta Naše veličine i to u samom vrhu nepoznate kreacije ...

manifestacija: veliki civilizacijski preokreti

Obersturmfuehrer:
znaci covek moze da radi dobro, ali moze raditi BOLJE ako radi po bozijoj volji?
ili moze raditi bolje ako je bolji covek, a ateista?
i koja je poenta BIRANJA dobrog ili loseg, samo da te ne bi strefilo zlo, ili postoji neki drugi razlog?

i kad je to u istoriji civilizacije bilo koga zadesilo zlo zato sto je radio lose?

btw, i mene zanima ono oko raznih bogova, a nisam uspeo da nadjem odgovor na to pitanje....
Pa, baš ovo boldovao, mene je uvijek (i kad sam bio ateista), navodilo na pomisao da Bog postoji.
A razlog? Ako čovjek, u svemu oko sebe, vidi Boga i svakog momenta komunicira sa Njim (živim), šta će mu bolji razlog? Sveti Oci pominju nadzemaljsko ushićenje koje su doživljavali kao dar od Boga. Inače, Isus je obećao vernicima večnost. Sama ta večnost verniku nije ni toliko mnogo bitna, niti je može, u potpunosti, shvatiti. Verniku je značajnija ova neprekidna komunikacija sa Bogom, a do nje se dolazi iskrenom verom. Oni koji ne veruju (ateisti) ne mogu uspostaviti tu komunikaciju, iako ih Bog neprestano kontaktira. Ono što ateisti ne znaju a misle da je vera, to je ta komunikacija sa Bogom.

stnco:
Nisi ti mene uopste razumeo, ili mozda ne zelis da me razumes. Jasno je meni da TEBI Bog daje znake i da si TI ubedjen u postojanje zivog Boga, pa to se vidi iz svakog tvog posta. Problem je sto si ubedjen da je taj Bog izvan tebe. Zasto izbegavas da odgovoris na moje pitanje? Mene interesuje kako se taj Bog, koji se tebi javlja, nije javio ljudima za vreme politeizma ili konkretnije, kako se nije javio ljudima u Rimskom carstvu sve do neke, cini mi se 290 g. nase ere, kada je car Konstantin "motkom" naterao svoje podanike da vide te znake pored puta i da tek od tada pocinje isti taj tvoj Bog da im se javlja?
A šta je bilo za tih 290 g. i prije. Kada je nastao i koliko je primjenjivan u praksi Stari zavet?
stnco:
Ovo ti ne moras da pricas nama vec lopovima i ubicama kojih ima na sve strane i da znas da nema zakona "Covek bi coveku postao vuk" bez obzira sto tvoj Bog "sve vidi".
Ne zaboravi odgovor na gornje pitanje!

Hvala ti lepo i na ovome. Ja se pitam samo za koga je tvoj Bog bolje radio, za majku cije je dete usmrtio pijani vozac ili za pijanog vozaca (slucaj iz Beograda pre neku godinu). Ili mozda i majka i vozac nisu bili vernici pa nastrada nevino dete. Razmisli malo o svemu ovome.
Ne zaboravi odgovor na pitanje!
Ja sam, davno, razmislio. Koliko god neki neće da vide, sve što se događa pod kontrolom je neke inteligentne sile. Ta sila je baš odgovorna što čovjek čovjeku nije (u potpunosti) vuk. U živoj prirodi, bez čovjeka, vlada monogo viša harmonija, nego zajedno sa čovjekom. Razlog - čovjekova slobodna volja, koja mu nije, baš najbolji, prijatelj.
Ko si ti da spočitavaš Bogu pravednost? Šta ti znaš o Božjoj pravdi? Koje su tvoje moći da se suprostaviš Bogu? Taj vazduh koji svakog dana udišeš, ta hrana koju svakog dana jedeš, ta voda koju svakog dana piješ - odakle ti? Jesu li se, isključivo ljudi, pobrinuli da bi imao svega toga u izobilju? I ta misao koja ti svakog časa pada na pamet je li ona, isključivo, samo tvoja? I, da znaš, na tebi je da razmišljaš.
Apsolutno je nebitno je li Bog jednina ili množina. (Odgovor na pitanje koje toliko potenciraš, i još sam ga ranije dao).

ristob:
Ti i Insect koliko god mislili da su neka vaša rezonovanja pametna (čak genijalna), meni (koliko vidim, ima ih još) izgledaju sasvim suprotna. Proximo, Obersturmfuehrer i stnco su mnogo obazriviji i olako ne donose sudove ni kad se radi o nečemu što smatraju glupostima.

ristob:
Zahvaljujem na ozbiljnosti posta.
Ponoviće se svaki put. Iščekivanje i priželjkivanje nagrade treba eliminisati (koliko je god moguće). Ono što je najglavnije kod istinskog vernika to je njegova direktna komunikacija (sada i u bilo kom momentu) sa Bogom i sve što dobija odNjega odnosi se na ovozemaljski život. Zvučaće vam čuano da je verniku nagrada u vidu večnog života u drugom planu - skoro i ne pomišlja na to, jer i ne zna šta je to u suštini. Naravno, ima veru u Hristovo obećanje.

??? Bad cop good cop taktika?

Primecujem bes u tvom postu. Ali nije ni vazno svi smo mi onakvi kakvim smo (se) stvor(ili)eni.

Razlika izmedju genijalca i ludaka je u stepenu shvacenosti od sredine. :)

E, v.v.ilicu-u sada nas u isti kos trpaju a secam se vremena kada smo se mi krvili. ;) :D

Ni Proximo se ne može oteti utisku da iza lepote harmoničnog poredka stoji inteligentna svjesnost.
Docicemo do toga. Lepo zapazanje Ristob.;-)

Uhaa ... velika tema, ali završi molim te prvo svoju ... Ima materijala danas, ali ima mnogo i đubreta, svi nešto hoće da štampaju u fazonu zavera td ... zatim problem kod svih nas, je da smo ograničeni vremenom ... sa zadovoljstvom ću ti dati spisak ili šta da ti kažem dođi, nosi pa čitaj ... ali je iscrpljujuće na poseban istraživački način, pa zarazno, pa se prosvetliš, pa svoja znanja počneš da klasifikuješ prema novim vidicima, pa vidiš šta je lokomotiva civilizacije, pa , ..., pa kad završiš ono što si započeo ...

... nadam se da mi ne zameraš, jer i Ja sam rastrzan obavezama ...

No problemo. Kad zavrsim to sto sam poceo poslaces mi ako mozes to sto imas. Sad sam preko okeana tako da nemogu bas doci po to.
Ne zameram ti nista samo se opusti i posveti se obvezama da ih nebi bilo kasnije jos vise ako se zapostave.;-)

ristob:
Pa, baš ovo boldovao, mene je uvijek (i kad sam bio ateista), navodilo na pomisao da Bog postoji.
A razlog? Ako čovjek, u svemu oko sebe, vidi Boga i svakog momenta komunicira sa Njim (živim), šta će mu bolji razlog? Sveti Oci pominju nadzemaljsko ushićenje koje su doživljavali kao dar od Boga. Inače, Isus je obećao vernicima večnost. Sama ta večnost verniku nije ni toliko mnogo bitna, niti je može, u potpunosti, shvatiti. Verniku je značajnija ova neprekidna komunikacija sa Bogom, a do nje se dolazi iskrenom verom. Oni koji ne veruju (ateisti) ne mogu uspostaviti tu komunikaciju, iako ih Bog neprestano kontaktira. Ono što ateisti ne znaju a misle da je vera, to je ta komunikacija sa Bogom.

Hm...daa...redovno se čujemo...ćaskamo i tako to...:lol:
Btw. bilo je jače od mene...:lol:

ristob:
A šta je bilo za tih 290 g. i prije. Kada je nastao i koliko je primjenjivan u praksi Stari zavet?

Ja sam, davno, razmislio. Koliko god neki neće da vide, sve što se događa pod kontrolom je neke inteligentne sile. Ta sila je baš odgovorna što čovjek čovjeku nije (u potpunosti) vuk. U živoj prirodi, bez čovjeka, vlada monogo viša harmonija, nego zajedno sa čovjekom. Razlog - čovjekova slobodna volja, koja mu nije, baš najbolji, prijatelj.
Ko si ti da spočitavaš Bogu pravednost? Šta ti znaš o Božjoj pravdi? Koje su tvoje moći da se suprostaviš Bogu? Taj vazduh koji svakog dana udišeš, ta hrana koju svakog dana jedeš, ta voda koju svakog dana piješ - odakle ti? Jesu li se, isključivo ljudi, pobrinuli da bi imao svega toga u izobilju? I ta misao koja ti svakog časa pada na pamet je li ona, isključivo, samo tvoja? I, da znaš, na tebi je da razmišljaš.
Apsolutno je nebitno je li Bog jednina ili množina. (Odgovor na pitanje koje toliko potenciraš, i još sam ga ranije dao).
Ja sam mocan onoliko koliko znam, i dovoljno sam mocan da mogu da govorim protiv Bozije pravde i nepravde, protiv Boga il za Njega.Ja ne razmisljam o Bozijoj pravdi jer je Bog nemocan, i kao sto vidis JA se mocno suprostavljam Bogu jer znam ISTINU. ISTINA je da ste vi vernici umislili Boga i pokusavate da ga unovcite na "religijskoj pijaci" (ops, sta li mi je sad ovo), i to, koliko vidim, kod nas veoma uspesno, jer mnogi dobro zive uz "Boziju pomoc i od Boga" (nemoj ovo "mnogi" da zloupotrebis jer mislim na popove.)
A sto se tice hrane , vazduha...i ostalog, sve to moze da se jednostavno objasni i na drugi nacin bez Boga, samo to vi vernici ne vidite.
A ovo oko mnozine i jednine, e tu si izvrdao odgovor. Znas, tu mnozinu (Bogova) ljudi su izmisljali pa ako ti je to isto sa danasnjom jedninom (Bog) onda smo ti i ja istomisljenici, jer ja odavno tvrdim da je i ovaj jedan izmisljen, samo to neces ti eksplicitno da priznas, nego pokusavas da navedes tvrdnje tvoje brace vernika, koji su o Bogu pisali pre x-hiljada godina, u vreme kada nista drugo nisu ni znali nego za Boga. Srecom doslo je drugo vreme , vreme nauke, vreme istine i vreme kada covek slobodno moze da misli ne sputan Bogom. U nekoj sam knjizi procitao (ako insistiras potrudicu se da nadjem i u kojoj) sledece: "Covek je najvecu pobedu izvojevao kada je pobedio Bogove"!
I nemoj mnogo da brines za moju dusu posle ovih, kako bi vi vernici rekli, jeretickih reci, jer ja licno nisam zabrinut. I na kraju u prevodu: Neka tako bude (dobro znas sta sam preveo).

Insect:
??? Bad cop good cop taktika?

Primecujem bes u tvom postu. Ali nije ni vazno svi smo mi onakvi kakvim smo (se) stvor(ili)eni.

Razlika izmedju genijalca i ludaka je u stepenu shvacenosti od sredine. :)

E, v.v.ilicu-u sada nas u isti kos trpaju a secam se vremena kada smo se mi krvili. ;) :D
Nismo se krvili Bogzna kako. Bio je samo sukob mišljenja. Problem je u njemu koji nas je svrstao u isti koš. Brzopleto donosi zaključke, čitajući napisano a ne gleda pisca. :lol: :lol: :lol: Istina je takodje da mi spadamo u isti koš. Reagujemo na "umne" izjave burno, bez obzira sa koje strane dolaze. Ja ponekad volim i da pisca ošamarim
n034.gif
da bi se osvestio. Ti to radiš isto. Nije pogrešio. ;) ;)

ristob:
I tebi bih mogao da dodelim nagradu. Ti neznaš šta čitaš, još manje znaš šta pišeš. Bog ti se javlja a ti si slepac pa Ga nevidiš. Nas hoćeš da ubediš u suprotno.Hajde, sakrij se
c018.gif

Back