Prozimanje mistike i nauke

ne mora, vera u boga, ne mora...
samo sto se onda moramo odluciti sta je to bog?
neko ko je stvarno u stanju da materijalizuje stvari i na tom nivou utice na nas zivot, ili nesto totalno 'metafizicko' sto ce svako da dozivi na svoj nacin....

Bi2:
Ne izmišljaj ! Ne izvrći moje reči da me ne bi ovi ljudi pljuvali bez potrebe. Postoji i post u kom pitam, da li da Proxima pozovemo "kod nas" kako bi nam čovek sa njegove tačke gledišta pojasnio neke nedoumice. To nikako nije bio "uput" da ti ideš kod njega!
"Ide" svako gde god hoće, pa i ti.
Što se ostatka posta tiče, koji nema veze ni sa temom ni pameću, mogu ti reći javno da ja gazim i na petu, i na tabane, ali najviše na - glavu. Ostatak objašnjenja sam ti poslala na pp, jer neću privatnim prepucavanjima da gušim temu.
Prirodnjaci, izvinite... ;)
pozz
P.S. Kako možeš da nazivaš "bebama" ljude koji drugačije od tebe gledaju na stvari?
Čitao sam ih na drugim temama o čemu svjedoči pomenuti citat. Ni ja neću ugušiti ničiju temu. Neka oni nastave da se zabavljaju.
Pa, pogriješio sam. Nijesi me ti poslala, samo si pomenula Proksima. Eto - javno se izvinjavam i tebi i njima.
Obrazloženje:
Iako sam bio svjestan da će biti posledica, ipak sam izrekao laž. Kazna je odmah uslijedila.

Obersturmfuehrer:
neko ko je stvarno u stanju da materijalizuje stvari i na tom nivou utice na nas zivot, ili nesto totalno 'metafizicko' sto ce svako da dozivi na svoj nacin....

Pošteno, ne znam.
Ko sam ja da tandrljam o Bogu i da ubedjujem ljude oko sebe da li On postoji, ili ne?
Mogu samo da imam svoj lični stav o tome, moju "veru". Da, ja verujem da postoji: nešto, neka sila, neka ravnoteža na ovom svetu. Da li je to Bog, kakvim ga prikazuje Biblija, da li je to Stvoritelj svega oko nas, pa i nas samih,.otkud znam. Jedno je sigurno, da to znam, ne bih tandrljala ovde, niti bih znala da postoji neki Forum.. :lol:
pozz
(Btw, kaže moj sin da si "kralj".. ;) )

ristob:
Čitao sam ih na drugim temama o čemu svjedoči pomenuti citat. Ni ja neću ugušiti ničiju temu. Neka oni nastave da se zabavljaju.
Pa, pogriješio sam. Nijesi me ti poslala, samo si pomenula Proksima. Eto - javno se izvinjavam i tebi i njima.
Obrazloženje:
Iako sam bio svjestan da će biti posledica, ipak sam izrekao laž. Kazna je odmah uslijedila.

Reče li ti da imam jezik gori od Isidore Bjelice?.. :lol:

Obersturmfuehrer:
Da vas ne bih napustio podvijenog repa:
Bog je prisutan svuda, u svakom čovjeku, ali i izvan njega. Bog vidi ljudske misli i, shodno njihovim sadržajima, matetijalizuje ih kroz konkretne živote. To se odnosi za sve - i one koji vide i one koji ne vide i one koji neće da vide. U Bibliji je opisano kuda vodi dobro, a kuda vodi zlo. Na čovjeku je da bira po slobodnoj volji.

Obersturmfuehrer:

Setila se alapača još nečeg... :lol:

Zaista ne znam ko je stvorio pticu, niti ko je jednu pticu poslao, ili je ona slučajno došla malom Leonardu na usta ( al, davim sa Leonardom.. :roll: ), i zašto je baš repom dotakla njegova usta ? I zašto je njega taj dodir, ta slika, proganjala sve dok nije seo i napravio prvi projekat onog čuda za letenje? Zašto ta ptica nije svojim repom dotakla usta nekog čobančeta u blizini, nego baš njega?
E, sad to nešto metafizičko što spominješ...Svako ko posmatra ljude, život oko sebe primećuje da retko ko ima i konzervu i ključ u isto vreme. Imaš ljubav, nemaš pare. Imaš zdravlje, nemaš pare. Imaš pare, nemaš mladost.Uglavnom, kroz život shvataš da nemaš ono do čega ti iskreno nije ni stalo. A, obično onima što imaju sve u isto vreme, život je kratak. Recimo, Džon-Džon Kenedi, eto, on mi trenutno pade na pamet. Ili, naš Arkan. Od koga, od čega zavisi to da ja ne mogu imati sve što želim u isto vreme, opet - nemam pojma.

Bi2:
Setila se alapača još nečeg... :lol:

Zaista ne znam ko je stvorio pticu, niti ko je jednu pticu poslao, ili je ona slučajno došla malom Leonardu na usta ( al, davim sa Leonardom.. :roll: ), i zašto je baš repom dotakla njegova usta ? I zašto je njega taj dodir, ta slika, proganjala sve dok nije seo i napravio prvi projekat onog čuda za letenje? Zašto ta ptica nije svojim repom dotakla usta nekog čobančeta u blizini, nego baš njega?
E, sad to nešto metafizičko što spominješ...Svako ko posmatra ljude, život oko sebe primećuje da retko ko ima i konzervu i ključ u isto vreme. Imaš ljubav, nemaš pare. Imaš zdravlje, nemaš pare. Imaš pare, nemaš mladost.Uglavnom, kroz život shvataš da nemaš ono do čega ti iskreno nije ni stalo. A, obično onima što imaju sve u isto vreme, život je kratak. Recimo, Džon-Džon Kenedi, eto, on mi trenutno pade na pamet. Ili, naš Arkan. Od koga, od čega zavisi to da ja ne mogu imati sve što želim u isto vreme, opet - nemam pojma.
Potvrđuješ mene - zavisi od duhovnoh sadržaja u tvojoj glavi.

ristob:
Potvrđuješ mene - zavisi od duhovnoh sadržaja u tvojoj glavi.

A, ne. Moji "duhovni sadržaji" konstantni su u mojoj glavi, i ne podležu uticaju drugih.. :twisted:
U nešto verujem, u Bibliju - ni slučajno. Lepo, jasno i glasno kažem - ne znam.
Ne silujem sagovornika svojim razmišljanjima i hoću da čujem i drugu stranu. Uostalom, zbog toga sam i predložila da čujemo i Proximovo mišljenje, koji je otišao sa naše teme zbog silovanja sa citatima iz Biblije koje je ipak pisao samo čovek, bez ikakvih dokaza.

Ristob poenta je bila da Proximo,ako želi,postuje na temi "Istorijski Isus" i odgovori na neka pitanja koje je Kapernaum postavio.Nikako da analizira bibliju jer to nije njegov domen.
Kapernaum:

Pokušavam iscrpno da prenesem moje poznavanje ove materije (što u svakom slučaju ne znači da to dobro radim) ali bih želeo da čujem drugu stranu i njihove argumente o nastanku svemira, zvezda, planete, ljudi , životinja itd

Bi2:
O intelektu., očigledno.
O tome da ljudi ne kapiraju da je pojam vera vezan za nešto što ne mora imati nikakav dokaz kao osnovu, dok naučnici, istoričari, ne počinju razgovor koji nema -dokaze..
pozz
Pojam čovjekove vere daje sledeći citat iz Biblije:
11.23. Jev. po Marku - Имајте веру Божју; јер вам заиста кажем: ако ко рече гори овој: Дигни се и баци се у море, и не посумња у срцу свом, него узверује да ће бити као што говори: биће му шта год рече.
A, dokazano je, i kod nevernika, da imanjem bezgranične vere (možda nekome zvuči bolje - nade) postiže se (praktično) i nemoguće. Vernici tvrde da se o ostvarenju (matrijalizaciji) toga (i svega drugog) brine Bog. Bog nije fikcija u glavama ljudi (zabludelih) nego realnost preko koje se i mi realizujemo.

proximo:
Vidis, u prvu ruku je podjednako moguce da smo mi u pravu a ti u zabludi ali to cemo jedni drugima tesko dokazati.
Komunikacija sa bogom? Obracanje coveka bogu je molitva a obracanje boga coveku to je vec sizofrenija i halusciniranje. Ali primer koji si ti lepo opisao daje jednu lepotu religiji da sacuva moral i samo to. Cela biblija je nesto sto za mene nema nikakvu vrednost vecu od jednog finog literalnog dela. Ali 10 " Bozijih zapovesti", to je vec nesto. Ja sam ateista ali tih 10 bozijih zapovesti koje bih mogao nazvati znacima na stazi zivota su jedno prelepo i mudro oruzje za ocuvanje svesti i morala. Ne govorim o nekom uzvisenom duhovnom nivou vec samo o oceku koji nosi svest i rasudjuje sto je dobro sto ne.
(Ovo sam ranije htio prokomentarisati). Zašto ih iščašivati iz Biblije? Nje to samo 10 Božjih zapovseti nego čitava Biblija i sva Žitija svetaca od Hrista na ovamo.

A ovdje sam, mirne duše, u lijepoj uspomeni, mogao napustiti Proxima i njegovo društvo.
v.v.ilic:
Bog je u nama i svugde oko nas. Njega ne treba iskušavati niti proveravati. Mnogi ovde koji ti se suprotstavljaju osetili su njegovu bezgraničnu ljubav ali Ga nisu prepoznali. Što si zbog toga razočaran ili se ljutiš? Ti si samo zalutao na jednu temu koja je dotakla Boga ali Njemu ovde nije mesto. Otvori novu, ako hoćeš ozbiljnu razmenu mišljenja u kojoj neće biti provokacija i tuče.
Ne ljutim se ni na koga. Samo sam pokušavao iskreno da razgovaram. (Mislim da su moje teze revolucionarne i za nauku i za Crkvu, ali to je već gordost).

Molim te @ristob nemoj da odes sa teme a da ne odgovoris na moje pitanje. Evo ponavljam ga: Zasto su ljudi izmisljali bogove (mislim na vreme politeizma) i zasto se u to vreme taj tvoj jedini Bog nije prikazao ljudima nego su se "mucili" izmisljajuci ih. A vec sam video da nemas dokaze da i ovaj tvoj Jedini nije izmisljen, vec nam navodis citate iz Biblije koju su vernici napisali. To mi nekako ovako izgleda: ti tvrdis da postoji Bog i to je jedini dokaz da stvarno postoji a kada ti ne poverujemo ti navodis iste tvrdnje drugih vernika:D.

ristob:
Pojam čovjekove vere daje sledeći citat iz Biblije:
11.23. Jev. po Marku - Имајте веру Божју; јер вам заиста кажем: ако ко рече гори овој: Дигни се и баци се у море, и не посумња у срцу свом, него узверује да ће бити као што говори: биће му шта год рече.
A, dokazano je, i kod nevernika, da imanjem bezgranične vere (možda nekome zvuči bolje - nade) postiže se (praktično) i nemoguće. Vernici tvrde da se o ostvarenju (matrijalizaciji) toga (i svega drugog) brine Bog. Bog nije fikcija u glavama ljudi (zabludelih) nego realnost preko koje se i mi realizujemo.

Dobro, bre, Ristob, ajd kaži pošteno. Kako si ti živeo tolike decenije bez Biblije, dok te nije tresnuo onaj malj? I, da li bi se ti naljutio na nekog, u tom periodu, da te je nazvao zabludelim čovekom?

Citat:
Original postavio proximo
Pa, k_ panje je vestacki proces odvajanja nepozeljnog materijala iz njegove osnovice uz pomoc prirodnih izraslina na krajevima prstiju operatora. Princip je sledeci, u jednu ruku uzeti osnovicu ( materijal koji se obradjuje) stegnuti jako, zatim, drugom rukom zahvatiti sto veci radijus vrhovima prstiju ( naravno pri tome stegnuti zube kako bi se izbegao nezeljeni efekat bola koji ce i te kako biti prisutan ) i polako poceti sa zabadanjemi u materijal. Nakon nekog vremena ako ste se dobro
" zarili" u materijal, mozete povuci prema sebi. Naravno morate to uraditi veoma polako i pazljivo ukoliko ne zelite da materijal iz vas ne izvadi vase nokte.

Pa, vi ste još u pelenama. Ko li me samo uputi na vas?

Citat:
Original postavio Bi2
E, moj, Ristob. Sve mi se čini da nisi trebao da se seliš ovamo...

Pa, ti si me uputila na ove bebe. Koliko se ne varam ti gaziš petu, a dadel je davno kupio vjenčanicu. (Ja se nudim za kuma).

Heh, tek sam sada video ovaj post. Da, ja jesam beba. Pogotovu u ocima coveka koji ne zna iz kog razloga je napisan takav post. Ne nameravam niti da ga menjam niti da ga brisem jer bas takav njegov sadrzaj i bas takav jedan momenat u kome je napisan odgovara jednom mom drugom postu na drugoj temi u kojoj ti nisi ostavio nikada ni jedan post. Zato deluje tako. ;-)
No nebitno.
Vidim da ste me se danas napominjali. Od mene ste tamo na temi istorijski isus ocekivali da kazem o nastanku sveta sa stanovista nauke?
Razmisljam da otvorim temu Astronomija i da opisem Big Bang, korak po korak, formulu po formulu. Tako da bi to izgledalo kao obostrana usluga i vama na forumu istorijski isus i ljudima ovde na temama prirodnih nauka. U glavi imam jedna lep koncept kako bih to izveo ali polako.

Sto se tice religije i boga, nisi mi odgovorio na pitanje zasto je potrebno verovati u njega?

Ja cu dati svoje misljenje i svoj stav ( naravno nemora niko da se slaze sa tim to nije moj problem ).
Da bih ziveo jednostavno i s mirom u srcu, meni nije potrebno nista natprirodno niti bilo ko svemoguc osim mene samog. Ja sam svoj " Bog" i ja kontrolisem svoj zivot. Nista drugacije ne priznajem jer nista durgacije za mene nebi imalo smisla a pogotovu zivot po necijem sablonu koji moram da sledim. ;-)
Dakle, ja sam slobodan covek, prihvatam sve ljude onakvi kakvi su, ne ocekujem da se iko menja zbog mene ili mojih reci i ne ocekujem da ljudi uvek podrze ono sto imam da kazem ili uradim. Svi ljudi su za mene jednaki i to je jedan od mnogih principa kojih se drzim. Drugi je svakako taj da postujem svaciju slobodu i izbor na religiju, misljenje, osecanje i delovanje sve dok to ne ugrozava mene kao licnost, kao muskarca ( znam da cete razumeti zasto kazem kao muskarca ), kao zivo bice.;-)

Dogma, sa autoritetom na vrhu.
Polazni teoloski postulati sistemi znanja su definisana sa dva razlicita kanala preko kojeg se stice znanje a to su vera i razum.
Preko vere se znanje dobija iz svetog pisma u kome se tvrdi da su sadrzani osnovni pogledi na materiju.
Razum prima podatke preko nasih cula i interpretira ih. Posto, navodno obe vrste dolaze od boga koji opet ne moze biti u kontradikciji sa samim sobom ta dva nacina primanja znanja moraju da se slazu. Ako se ne slazu, sveto pismo je tacno. Zamisli molim te.
Ovakav postulatorni sistem predstavlja kako mi to zovemo,, svetu semu,, cije su karakteristike:
sredjen, kompletan i zatvoren sistem, dalje iza sistema postoji apsolutni autoritet u koga se nesme sumnjati. Iz takvog postulatornog sistema sledi metod ciji osnovni zadatak jeste da brani sistem, a sama odbrana je svedena na nekoliko ogranicenja i to:
- smisla ima i prihvata se samo ono sto ulazi u svetu semu,
-odbija se ono sto se ne slaze sa svetom semom pa makar se radilo i o cinjenicama
-svako drugo ucenje se u potaji osudjuje i smatra pogresnim.
Sve ovo je struktura dogme sto je u sustini religija. Bog je svemocan, u njega ne treba sumnjati, on je bezgresiv i td.

S moje tacke gledista to je jedan cvrsto vezan povez preko ociju koji nam namecu od malena. Onaj ko srecnije zivi sa povezom on ga zadrzava a onaj ko postane svestan toga da nevidi dalje od onoga sto mu servira dogma ( religija ) bori se protiv te zaslepljenosti i odbacuje taj povez.

Ja sam svoj davno odbacijo, vidim cak i sebe.
Opet napominjem, ovo je moj stav i ne mora da bude onih koji se slazu samnom. ;-)

ristob:
Čitao sam ih na drugim temama o čemu svjedoči pomenuti citat. Ni ja neću ugušiti ničiju temu.Neka oni nastave da se zabavljaju.
Malo pojašnjenje.
Igru je Bog dao (ugradio u gene) djeci i mladima da bi im time naznačio smisao. I odrasli osjećaju taj smisao dok posmatraju njihovu igru. Da se baš radi o naznačavanju smisla svedoči što igra nije karakteristična samo za ljude nego i životinje. I kroz igru mladunaca životinja čovjeka ispunjava smisao. Sigurno da i same životinje osjećaju taj smisao, odnosno ljepotu igre. Inače, ako je igra kod djece svrsishodna, kakve bi onda svrhe bila igra mladunaca životinja? Možda je i kod biljaka nešto slično.
I ovo je jedan od dokaza postojanja Boga.

stnco:
Molim te @ristob nemoj da odes sa teme a da ne odgovoris na moje pitanje. Evo ponavljam ga: Zasto su ljudi izmisljali bogove (mislim na vreme politeizma) i zasto se u to vreme taj tvoj jedini Bog nije prikazao ljudima nego su se "mucili" izmisljajuci ih. A vec sam video da nemas dokaze da i ovaj tvoj Jedini nije izmisljen, vec nam navodis citate iz Biblije koju su vernici napisali. To mi nekako ovako izgleda: ti tvrdis da postoji Bog i to je jedini dokaz da stvarno postoji a kada ti ne poverujemo ti navodis iste tvrdnje drugih vernika:D.
Mojim postovima je već odgovoreno na ova pitanja. Evo, sada, odgovaram svima.
Kao ateisti, s apsolutnim nepoznavanjem Biblije, ni bilo koje religije, samo mi se nametnulo da prihvatim sugestiju Paola Koelja da Bog komunicira sa ljudima ostavljajući im znakove na putu. Kad sam se ubijedio da je to stvarno istina (što mogu svi) sam Bog me doveo (bukvalno) u Crkvu. Po krštenju sam se upoznao sa Biblijom. Kako sam se već bio ubijedio u postojanje (živog) Boga (Njegova suština, jednina ili množina je nebitna), lako mi je bilo da se ubijedim u istinitost navoda iz Biblije. Moja znanja o Hrišćanstvu (pravoslavnom) produbilo je čitanje žitija Svetaca. Time sam produbio način komuniciranja sa Bogom. Molitva je misaono obraćanje vernika Bogu. Postoji i misaono obraćanje Boga verniku. Dakle, postoji i direktna komunikacija Boga sa čovjekom i nije šizofrenija. Daljim saznanjima sam došao do zaključka, a što opet potvrđuje Bibliju, da su ljudi slobodni da mapiraju svoj mozak mislima po sopstvenoj volji a Bog samo materijalizjuje te sadržaje iz njihovih glava.Činiti Božju volju po Bibliji znači odabrati (raditi) dobro, ili još bolje, prepustiti Bogu da on uradi što je za nekoga najbolje. Ako se ne odabere dobro, slijedi zlo by default. To su Božji zakoni. Možemo se buniti zašto su baš takvi ali na našu štetu. Zašto bi nam bilo lošije da živimo s Bogom nego bez Njega?

znaci covek moze da radi dobro, ali moze raditi BOLJE ako radi po bozijoj volji?
ili moze raditi bolje ako je bolji covek, a ateista?
i koja je poenta BIRANJA dobrog ili loseg, samo da te ne bi strefilo zlo, ili postoji neki drugi razlog?

i kad je to u istoriji civilizacije bilo koga zadesilo zlo zato sto je radio lose?

btw, i mene zanima ono oko raznih bogova, a nisam uspeo da nadjem odgovor na to pitanje....

ristob:
Malo pojašnjenje.
Igru je Bog dao (ugradio u gene) djeci i mladima da bi im time naznačio smisao. I odrasli osjećaju taj smisao dok posmatraju njihovu igru. Da se baš radi o naznačavanju smisla svedoči što igra nije karakteristična samo za ljude nego i životinje. I kroz igru mladunaca životinja čovjeka ispunjava smisao. Sigurno da i same životinje osjećaju taj smisao, odnosno ljepotu igre. Inače, ako je igra kod djece svrsishodna, kakve bi onda svrhe bila igra mladunaca životinja? Možda je i kod biljaka nešto slično.
I ovo je jedan od dokaza postojanja Boga.

Mrzi me da kopam da vidim na sta se ovo tacno odnosilo ali da odgovorim na pitanje kako sam ga ja razumeo. Svrha igre kod dece jeste da razvije njihove mentalne i fizicke sposobnosti. Ne vidim zasto smatras da bi kod zivotinja trebalo da bude ista drugacije? Na kraju krajeva i mi smo samo zivotinje. Vise zivotinje posto imaju slozeno ponasanje kao posledicu slozenosti njihovog mozga moraju da postupno uce kako se treba ophoditi prema svetu oko sebe.

Potezati pitanje sta zivotinje osecaju a posebno da li osecaju smisao je vrlo nezgodno. Da bi nesto spoznalo smisao ono mora imati visu svest. A koliko znam zivotinje ni po bioloskom ni po crkvenom ucenju nemaju svest u smislu te vise, razumne svesti.

Biljke koje se igraju?! Ili biljke koje osecaju smisao?! Ne znam sta je od ovoga cudnije. Biljke mozda osecaju stimulise (sense, detect, feel) ali nikako ne osecaju (contemplate, reflect, think) smisao.

Sta god tebi taj smisao bio. Smisao svacijeg zivota je njegov unikatni smisao koji svako od nas odredjuje. Ako zelis da budes dron ti slobodno izvoli ali ja ipak biram da biram.

ristob:
Kao ateisti, s apsolutnim nepoznavanjem Biblije, ni bilo koje religije, samo mi se nametnulo da prihvatim sugestiju Paola Koelja da Bog komunicira sa ljudima ostavljajući im znakove na putu. Kad sam se ubijedio da je to stvarno istina (što mogu svi) sam Bog me doveo (bukvalno) u Crkvu. Po krštenju sam se upoznao sa Biblijom. Kako sam se već bio ubijedio u postojanje (živog) Boga (Njegova suština, jednina ili množina je nebitna), lako mi je bilo da se ubijedim u istinitost navoda iz Biblije. Moja znanja o Hrišćanstvu (pravoslavnom) produbilo je čitanje žitija Svetaca. Time sam produbio način komuniciranja sa Bogom. Molitva je misaono obraćanje vernika Bogu. Postoji i misaono obraćanje Boga verniku. Dakle, postoji i direktna komunikacija Boga sa čovjekom i nije šizofrenija. Daljim saznanjima sam došao do zaključka, a što opet potvrđuje Bibliju, da su ljudi slobodni da mapiraju svoj mozak mislima po sopstvenoj volji a Bog samo materijalizjuje te sadržaje iz njihovih glava.Činiti Božju volju po Bibliji znači odabrati (raditi) dobro, ili još bolje, prepustiti Bogu da on uradi što je za nekoga najbolje. Ako se ne odabere dobro, slijedi zlo by default. To su Božji zakoni. Možemo se buniti zašto su baš takvi ali na našu štetu. Zašto bi nam bilo lošije da živimo s Bogom nego bez Njega?
Nisi ti mene uopste razumeo, ili mozda ne zelis da me razumes. Jasno je meni da TEBI Bog daje znake i da si TI ubedjen u postojanje zivog Boga, pa to se vidi iz svakog tvog posta. Problem je sto si ubedjen da je taj Bog izvan tebe. Zasto izbegavas da odgovoris na moje pitanje? Mene interesuje kako se taj Bog, koji se tebi javlja, nije javio ljudima za vreme politeizma ili konkretnije, kako se nije javio ljudima u Rimskom carstvu sve do neke, cini mi se 290 g. nase ere, kada je car Konstantin "motkom" naterao svoje podanike da vide te znake pored puta i da tek od tada pocinje isti taj tvoj Bog da im se javlja?

ristob:
Ovo ti ne moras da pricas nama vec lopovima i ubicama kojih ima na sve strane i da znas da nema zakona "Covek bi coveku postao vuk" bez obzira sto tvoj Bog "sve vidi".
Ne zaboravi odgovor na gornje pitanje!

ristob:
Hvala ti lepo i na ovome. Ja se pitam samo za koga je tvoj Bog bolje radio, za majku cije je dete usmrtio pijani vozac ili za pijanog vozaca (slucaj iz Beograda pre neku godinu). Ili mozda i majka i vozac nisu bili vernici pa nastrada nevino dete. Razmisli malo o svemu ovome.
Ne zaboravi odgovor na pitanje!

Back