Prozimanje mistike i nauke

Prica o Lucifaru (ovo "c" treba citati kao "ch" tj. Cizma) je vezana za sam pocetak ljudske istorije, a da bi se valjano ispricala trebalo bi mi mnogo vremena ( jer sporo pisem). U Sumerskim spisima je poznat kao EN.KI. ili EA (otuda naziv za Zemlju Gea ili u danasnjem engleskom earth), u Egiptu kao Oziris, drugde kao Zernebogus (crni bog), Nikola (osvajac naroda), Tor ... Bio je prvorodjeni sin (ali nezakoniti) onog koji je poznat kao Bog Otac tj. Anu ili EL, Odin, Uran itd. i posle njegove smrti je dosao u sukob sa svojim polubratom (po ocu) koji je poznat kao EN.LIL. , IL, Set, i koji je bio drugorodjeni ali zakoniti sin. U pocetku je pobedjivao, ali je njegova civilizacija unistena Potopom, a on sam ili ubijen , ili poginuo. Posto pobednik pise istoriju, on je kasnije okarakterisan kao olicenje zla, mada mu pristaje i nadimak Lucifar ( "onaj koji daje svetlost", far je izvor svetlosti) jer je uspostavio prvu civilizaciju na Zemlji. Sunce je izvor svetlosti pa je ono postalo simbol za Lucifara (Enkija), i on je bio postovan u Rimskom carstvu i slavljen 25. decembra kada Sunce "pobedjuje" tamu. Njegova boja je CRVENA i to je boja svih luciferijanskih organizacija od tada do dana danasnjeg (templari, teutonci, iluminati, rozenkrojceri, crvena masonerija, komunisti, ...), dok je Enlilova boja PLAVA (sinja) i to je boja svih organizacija koje slede njegovu stranu (Priorat Siona). Enki je sedeo levo od Anua pa su njegove organizacije levicarske , revolucionarne, jer je i sam Lucifar hteo da promeni postojeci sistem nasledjivanja, a Enlil je sedeo desno od Anua pa su njegove organizacije desnicarske, konzervativne, za postovanje postojecih prava i pravila, monarhisticke.

Obersturmfuehrer:
kao neko ko se bavi istorijom na bilo koji nacin mora da su ti poznati fosilni ostaci....
eto ti jedne cinjenice...

kao sto sam rekao, ne izdize se celokupna povrsina zemlje, kao sto i to uzdizanje nije bilo jednako u svim periodima istorije...takodje imas razne vrste planina, od veoma mladih, do veoma starih, sto upucuje na to da nemaju istu strukturu, a samim tim i da to njihovo uzdizanje ne moze da se uzme kao konstanta velicina za SVE planine na zemlji kroz CEO period istorije....

Kakve veze imaju fosilni ostaci sa dokazivanjem evolucije? Mozda mislis da je dokazano da su stari koliko im se pripisuje? Cak i da su zaista toliko stari (a nisu) to nema veze sa evolucijom (pretvaranje jednih vrsta u druge) kao sto ni buducim generacijama ostaci danasnjih ljudi na grobljima nece dokazivati nista vise od toga da su ti ljudi nekada ziveli na ovoj planeti i umrli.
Svi planinski venci na Zemlji sadrze SVE geoloske slojeve u sebi sto znaci da su se izdigli u isto vreme i to POSLE talozenja geoloskih slojeva.

Šta Evolucija jeste a šta nije?
Evolucija nije...

...”samo teorija”.
...teorija da je život nastao “iz ničega”.
...teorija o nastanku univerzuma (Velikim Praskom ili na bilo koji drugi način).
...teorija “da je čovek nastao od majmuna”.
...prazna priča bez praktičnog značaja.
...teorija oko koje se ni naučnici ne slažu.
...teorija čije je vreme prošlo.

Evolucija je...

...teorija i činjenica. često se može čuti tvrdnja da “evolucija nije dokazana, jer da jeste, onda bi bila zakon evolucije, a ne teorija evolucije”. U svakodnevnom govoru, ljudi koriste reč “teorija” da označe neku maglovitu ideju koju imaju o nekoj stvari ili događaju. U nauci reč “teorija” označava sistem objašnjenja, model koji najbolje odgovara svim činjenicama. Reč “zakon” označava kratku formulu ili definiciju neke naučne činjenice.
Otud imamo Teoriju Gravitacije, Mikrobiološku Teoriju Bolesti, i Teoriju Evolucije. Teorija evolucije je jedna od najbolje dokazanih ideja u modernoj nauci, i predstavlja kamen temeljac moderne biologije, biohemije i medicine.
...teorija o razvoju života na Zemlji. Evolucija počinje od prvog bića sposobnog za reprodukciju, i nema direktne veze sa nastankom života. Mi još uvek ne znamo kako je prvi jednoćelijski organizam na Zemlji nastao; time se bavi druga oblast nauke, poznata kao abiogeneza, koja je još uvek velikim delom tek u povoju.
Za evoluciju, međutim, to nije ključno pitanje. Prvi organizam je mogao nastati abiogenezom (tj. iz nežive materije, kroz kompleksne hemijske reakcije), mogao ga je stvoriti Bog, mogli su ga doneti vanzemaljci. Ono što je do danas neoborivo dokazano je da je život počeo od jednoćelijskih organizama, i da se razvio do današnjeg nivoa kroz procese evolucije.

...teorija o razvoju života na Zemlji. Mada je Teorija Velikog Praska veoma dobro dokazana, ona nema uticaja na evoluciju. Kao i sa abiogenezom, evolucija se ne bavi analizom odakle je nastao univerzum: kroz Veliki Prasak, tako što ga je Bog stvorio, na neki potpuno deseti način...što se tiče evolucije, ta pitanja nisu važna. Ono što je važno za evoluciju je već navedeno u prethodnom odgovoru: da je život počeo od jednoćelijskih organizama, i da se razvio kroz procese evolucije. Ako bi se Teorija Velikog Praska pokazala netačnom, to ne bi imalo nikakvog uticaja na dokaze da se evolucija zaista dogodila.

...teorija po kojoj je čovek nastao razvitkom iz drugacijih formi života, isto kao i svi ostali organizmi na svetu.
Ukratko, moderni čovek, Homo sapiens sapiens, je potomak vrste koju moderna nauka zove Homo heidelbergensis. Većina naučnika smatra da je H. heidelbergensis nasledio vrstu Homo erectus, koja je opet nastala od Homo ergaster, mada jedna manja grupa naučnika smatra da je verovatnije da je H. heidelbergensis nastao direktno od H. ergaster-a.
Homo ergaster je nastao od Homo rudolfensis-a (od koga se takodje izdvojila davno nestala vrsta Homo habilis), koji je najverovatnije nastao od vrste nazvane Australopithecus afarensis. Idući dalje, nalazimo Australopithecus anamensis-a, i dolazimo do mesta na kome fosili postaju toliko retki da ih nemamo dovoljno za iole definitivne zaključke. Po trenutno postojećim fosilnim dokazima, prethodnik A. anamensis-a je Ardipithecus ramidus, za koga je moguće da je (po drugoj naslednoj liniji) takođe i predak današnjih šimpanzi (Pan troglodytes).

...teorija koja ima svakodnevnu praktičnu primenu u nauci.
Moderna biotehnologija zavisi velikim delom od bioinformatike, a bioinformatika je skoro u potpunosti bazirana na teoriji evolucije. Potraga za genima koji su povezani sa nekim odredjenim bioloskim procesom može trajati više godina...ili nekoliko sati, uz pomoć bioinformatičkih alata koji porede genetski razvoj kroz vreme preko dijagrama evolucije. Mnogi moderni lekovi i tretmani su nastali na osnovu ovakvih analiza, i predstavljaju još jedan dokaz evolucije: da evolucija nije istinita, bioinformatička analiza bi davala besmislene rezultate, i oni bi bili neupotrebljivi za razvoj bilo čega.
Pored bioinformatike, evolucija se sve češće primenjuje u laboratorijama za optimizaciju ili pronalaženje rešenja za neki biohemijski problem. Uz pomoć tzv. “usmerene evolucije”, naučnici danas proizvode nove proteine i organske supstance koje imaju široku upotrebu u industriji i nauci.

...teorija koja je univerzalno prihvaćena. Još uvek se vode rasprave o tačnim mehanizmima evolucije – koji od osnovnih mehanizama koliko utiče, i kako su se tačno razvili određeni biološki i biohemijski sistemi; ali osnovno pitanje, da li je razvoj bio evolutivni ili nekakav drugačiji, je davno rešeno u korist evolucije.

...teorija čiji se detalji istražuju sve više iz godine u godinu. Pored više od sto profesionalnih časopisa posvećenih evoluciji, svake godine se objavljuje više stotina knjiga na temu evolucije, i na hiljade originalnih naučnih radova.

Sveta685:
Kakve veze imaju fosilni ostaci sa dokazivanjem evolucije? Mozda mislis da je dokazano da su stari koliko im se pripisuje?

kako nemaju?????
ako pogledas njihovu starost, osobine fosila, pa sve to lepo pratis kroz istoriju, dobijas lepo i jasnu sliku stvaranja novih organa, odbacivanja nepotrebnih, stvaranja novih vrsta....

Sveta685:
Svi planinski venci na Zemlji sadrze SVE geoloske slojeve u sebi sto znaci da su se izdigli u isto vreme i to POSLE talozenja geoloskih slojeva.

ovo jednostavno nije tacno....neke planine su od cistog granita i stare milionima godina, npr planina Cejen u koju je smesten glavni USA stab za odbranu, dok su neke i dalje u fazi rasta i vrlo su mlade na geoloskoj skali, tako da se kroz njih jedva prokopa tunel....

Sveta685:
Naravno da se desio- oko 2.100. pne.
pravi biblijski potop, sa sve nojevom barkom i zivuljkama u njoj?

Obersturmfuehrer:
kako nemaju?????
ako pogledas njihovu starost, osobine fosila, pa sve to lepo pratis kroz istoriju, dobijas lepo i jasnu sliku stvaranja novih organa, odbacivanja nepotrebnih, stvaranja novih vrsta....

ovo jednostavno nije tacno....neke planine su od cistog granita i stare milionima godina, npr planina Cejen u koju je smesten glavni USA stab za odbranu, dok su neke i dalje u fazi rasta i vrlo su mlade na geoloskoj skali, tako da se kroz njih jedva prokopa tunel....

pravi biblijski potop, sa sve nojevom barkom i zivuljkama u njoj?

ako je planina Cejen od granita kako je utvrdjena njena starost od "miliona godina" obzirom da je granit nastao kada i planeta Zemlja.
Pravi Biblijski potop, a prica o Noju sadrzi elemente stvarnog dogadjaja jer je do detalja pon avljaju u svim delovima sveta.

Uporedna embrionologija je nesto cemu bi trebalo posvetiti paznje. Ako bi uzeo malo i proucava embrion i faze i oblike kroz koje prolazi dok je jos u razvoju mogao bi se zacuditi. ;-)

Ti uzmi onaj link i proveri pa mi reci sa cime se ne slazes?

Sveta685:
ako je planina Cejen od granita kako je utvrdjena njena starost od "miliona godina" obzirom da je granit nastao kada i planeta Zemlja.
znas ti odlicno sta sam ja hteo da kazem, da sam hteo da je tacno lociram u nekom vremenu to bih i uradio, ovako sam stavio nepreciznu odrednicu - milioni, ali neka ti bude nek budu milijarde ako cemo da sitnicarimo.....sem toga, imas i "novoformirane" granite, iz magme, koji mozes da vidis kako se stvrdnjava i stvara....

Sveta685:
Pravi Biblijski potop, a prica o Noju sadrzi elemente stvarnog dogadjaja jer je do detalja pon avljaju u svim delovima sveta.

e, pa, moracu da te razocaram, ali prica o Noju je bajka i nista vise. Ono sto je u toj prici spomenuto je uglavnom fizicki NEMOGUCE. Dakle - bajka...
a to sto se prica o potopu ponavlja u drugim delovima sveta (ne do detalja, to si izmislio), ima jedan razlog koji se cini najverovatnijim - meteor.....

proximo:
Ajde prepravicu pitanje da ne bude da odma skacemo na coveka. Neka bude stvaranje bilo kog zivog bica.

u teoriji evolucije postoji jedan termin - Kambrijumska eksplozija , koji oznacava iznenadnu pojavu svih vrsta zivih bica bez ikakvih prethodnika od kojih bi mogli nastati. Tada se odjednom pojavilo osamdeset i neko KOLO zivih bica (danas ih ima pedeset i nekoliko) . Kambrijumska eksplozija daje samo dve logicne mogucnosti:
1. sva ta ziva bica su stvorena na ovoj planeti
2. sva ta ziva bica su doneta na ovu planetu
izaberite odgovor.

Sveta685:
u teoriji evolucije postoji jedan termin - Kambrijumska eksplozija , koji oznacava iznenadnu pojavu svih vrsta zivih bica bez ikakvih prethodnika od kojih bi mogli nastati. Tada se odjednom pojavilo osamdeset i neko KOLO zivih bica (danas ih ima pedeset i nekoliko) . Kambrijumska eksplozija daje samo dve logicne mogucnosti:
izaberite odgovor.

neee
vidis kako izvrces cinjenice...
on oznacava iznenadnu pojavu FOSILA zivotinja i njihovig predaka....
sem toga, nisi rekao kada se desila ta 'eksplozija'...meni se cini da je to bilo jako davno...

Obersturmfuehrer:
znas ti odlicno sta sam ja hteo da kazem, da sam hteo da je tacno lociram u nekom vremenu to bih i uradio, ovako sam stavio nepreciznu odrednicu - milioni, ali neka ti bude nek budu milijarde ako cemo da sitnicarimo.....sem toga, imas i "novoformirane" granite, iz magme, koji mozes da vidis kako se stvrdnjava i stvara....

e, pa, moracu da te razocaram, ali prica o Noju je bajka i nista vise. Ono sto je u toj prici spomenuto je uglavnom fizicki NEMOGUCE. Dakle - bajka...
a to sto se prica o potopu ponavlja u drugim delovima sveta (ne do detalja, to si izmislio), ima jedan razlog koji se cini najverovatnijim - meteor.....

Granitne stene nisu magmatske.
Nisam ni rekao da je prica o Noju istinita vec da je zasnovana na nekom istorijskom dogadjaju ( a sto se tice detalja - svuda se pominje da se napio posle sadnje vinograda). Sveto pismo kaze da je Noje imao tri sina i da od njih vode poreklo svi narodi sveta. To je simbolika, ali je tacno da celokupno stanovnistvo Zemlje vodi poreklo od TRI genetske grupe.

izaberite odgovor.

U prvoj godini faxa sam imao seminraski na temu " Poreklo zivota na zemlji".
Kambrijska eksplozija nije samo pojava vec i razvoj zivih bica po stanistima, rasprostranjivanje eksplozija zivota dakle geometrijskom progresijom.
Postavio si dva izbora.
Za prvi izbor su pokusali Miler i Oparin da pronadju objasnjenje teorijom koacervata koja se donekle pokazala i ok.
Sto se tice drugog izbora, to se zove teorija panspermije. Dolazak zivota iz svemira na nasu zemlju.
Ali to samo premesta pitanje sa jednog mesta na drugo. I dalje ostaje odakle zivot zar ne?;-)

Sveta685:
Granitne stene nisu magmatske.
koliko ja znam jesu...
a brza pretraga po googlu mi je i potvrdila to...

Sveta685:
Nisam ni rekao da je prica o Noju istinita vec da je zasnovana na nekom istorijskom dogadjaju ( a sto se tice detalja - svuda se pominje da se napio posle sadnje vinograda). Sveto pismo kaze da je Noje imao tri sina i da od njih vode poreklo svi narodi sveta. To je simbolika, ali je tacno da celokupno stanovnistvo Zemlje vodi poreklo od TRI genetske grupe.

kakvi bre vinogradi i kakvo napijanje?

Obersturmfuehrer:
neee
vidis kako izvrces cinjenice...
on oznacava iznenadnu pojavu FOSILA zivotinja i njihovig predaka....
sem toga, nisi rekao kada se desila ta 'eksplozija'...meni se cini da je to bilo jako davno...

Naravno-FOSILA. Ne postoje FOSILI njihovih potencijalnih predaka, a morali bi biti ako su postojali pre njih.Zato se i zove eksplozija. A sto se tice vremena, naravno da je to po njima bilo jako davno- po najnovijim misljenjima pre 530 miliona godina ( ranije je figurirala brojka od 600 miliona godina, ali sta zna dete sta je 70 miliona godina- uhvati i odnese)
P.S. verovatno je i tih 600 miliona godina dobijeno nepogresivom radiometrijskom metodom.

Sveta685:
Naravno-FOSILA. Ne postoje FOSILI njihovih potencijalnih predaka, a morali bi biti ako su postojali pre njih.Zato se i zove eksplozija. A sto se tice vremena, naravno da je to po njima bilo jako davno- po najnovijim misljenjima pre 530 miliona godina ( ranije je figurirala brojka od 600 miliona godina, ali sta zna dete sta je 70 miliona godina- uhvati i odnese)
P.S. verovatno je i tih 600 miliona godina dobijeno nepogresivom radiometrijskom metodom.

e vidis, upravo zato je i tesko govoriti o preciznom pojavljivanju fosila, upravo zbog nesavrsenosti radio medote. to naravno ne znaci da je ona neupotrebljiva, ali moze da ih smesti u period koji ima veliku toleranciju.

Sveta685:
1. u pravu si- pomesao sam sa bazaltnim, ali ne menje glavnu pricu.
2. sto raspravljamo, ako ne poznajes temu?

a nesto mi i bazalt smrdi na magmu :)
nego, stvarno ne mogu da obracam paznju na to ko se gde zapio i od cega i da to uzimam kao relevantan podatak...
prvo, ne znam ni da li je to tacno, ako imas neki izvor, daj ga...

Back