Protiv BEOGRADIZACIJE!

Naravno da Beograđani nisu krivi za to što se dešava - nadam se da to niko ne misli.
Jer,

Naravno, krivica je i grada što je do toga došlo, ali se postavlja pitanje šta je "grad". Ako je grad bio Smiljko Kostić i njemu slični, koji su radili kao im centar kaže, onda da, kriv je grad, a ispred tog grada, po istom principu, najveću krivicu ima VELEGRAD (tj. centar).

P.S. Naravno da je suština priče u lošim pojedincima, a ne lošim gradovima...
Sustina je u tome da je ovo besmislena tema, koju je otvorila osoba ogorcena zbog toga sto se nije snasla u Beogradu. A ovo o cemu ti pricas je nesto sto apsolutno stoji i radi se o problemu koji ce kod nas dugo postojati, a to je jaka centralizovana vlast. Decentralizacija jedan je od preduslova jake demokratske drzave, medjutim Srbija jos uvek nije spremna na istu, jer nema jasnog plana. Svima su usta puna decentralizacije i svi izbacuju neke prazne floskule, a sustinski niko do sada nije dao konkretan predlog za resavanje problema. Kada neke politicare, koji kao jedan od ciljeva navode decentralizaciju, priupitate kako cete to uciniti, odgovaraju, tako sto cemo dati vlast narodu i lokalnim predstavnicima. I tu je kraj objasnjenja koncepta decentralizacije. Kada to cujem, ne znam da li da se smejem ili da placem.

Морам да се не сложим са неким констатацијама. Сматрам да ово није нимало бесмислена тема, напротив. Да не буде забуне моје 4 генерације живеле су и живе у Београду. Дакле, познајем га још од малена што би се рекло.
Елем, Београд као и сваки главни град било које земље мора имати много више да понуди од осталих мањих градова, почевши од културних, спортских и образовних институција, што је и логично с'обзиром на своју величину и број популације. Но то никако не сме да искључи и остала места по Србији, наравно не у толико великом броју јер су она логично мања.
Међутим, непобитна је чињеница да су сви остали градови у Србији ( о селима да и не говоримо!) тотално запостављени и полако одумиру, док су многа потпуно нестала!.
То није почело од јуче, то траје деценијама, полако али сигурно.
Прво се почело за миграцијама село-град, захваљујући изгардњи фабрика и погона у којима су се запошљавали људи како из тих градова тако и околних села. То је резултовало и повећањем послова у самој администрацији. Села временом почињу да пусте и изумиру. Граде се друштвени станови и деле - бесплатно или за мале отплате. Бољи услови живота у бившој СФРЈ, сигуран посао, добре плате - све је то утицало на људе и њихово схватање да је лепше и лакше живети и радити у граду него ли на селу - што и јесте истина.
Управо та лоше вођена политика "индустријализације земље" у то време није узимала битну чињеницу у обзир, а то је, да је Србија првенствено ПОЉОПРИВРЕДНА ЗЕМЉА са веома богатим природним ресурсима и знатним рудним богатством. Годинама се није улагало у пољопривреду, тако да и оно мало становништва које је остало постепено је почело да напушта своја огњишта. И тако су се српска села, ти хранитељи наше земље постепено гасили.
Сада када те фабрике и погони или више не постоје ( мислим и на друге градове по Србији, где их је такође било и где се упошљавало хиљаде и хиљаде радника, административаца итд.) или су приватизовани, добили смо масу незапослених људи са породицама који једва састављају крај са крајем, а неки су на ивици егзистенције.
И шта се догађа даље то сви знамо. Продаје се све буд зашто "некима тамо", а они НЕМАЈУ НАМЕРУ да улажу у Србију већ у своје џепове. А где онда пласирају тај новац? Па наравно у метрополу и баш их заболе за остатак Србије.
Зато немојте кињити ове људе који живе у тим већ "аветињским градовима". Ставите се у њихов положај бар за тренутак. И они имају породице, и децу и они морају да живе. Нико од нас није привилегован.
Постоји начин и решење за те проблеме али некима то наравно не пада на памет.

Poslednja izmena:
Ma realno šta mene u mom selu Vračar baš briga šta radi onaj tamo u Bor, Smederevo, Paraćin ili slično.
Meni je sve bitno blizu. Kad nije odem kolima do onoga što jeste. Kome se ne svidja u taj Beograd pa nek neide. Pi majku mu, zaglaviše mi se opanci u liftu.

Svi bi oni da dodju u Beograd, svi bi oni na asvalt, svi bi oni da zidaju kuće, svi bi oni da drže i neku stoku oko kuće jer su navikli... I naprave čobaniju očas posla...
Da ne pominjem kako bi da ne rade nista, da budu velika gospoda dok imanja propadaju... Lezi lebu da te jedem...

Fala bogu pa ih nema po centru grada jer ne mogu u stanovima da izdrze vala i skupo al zato drze periferiju :lol:

izvini molim te, ali kaluđerica, borča, krnjača i ostala okolna sela se ne računaju u beograd...osim na papiru.

a protiv seljizacije :hahaha: beograda jedino rešenje je sto iljada evra kvadrat/ar za one kojima ne piše bg u krštenici za mesto rođenja

Svi bi oni da dodju u Beograd, svi bi oni na asvalt, svi bi oni da zidaju kuće, svi bi oni da drže i neku stoku oko kuće jer su navikli... I naprave čobaniju očas posla...
Da ne pominjem kako bi da ne rade nista, da budu velika gospoda dok imanja propadaju... Lezi lebu da te jedem...

Fala bogu pa ih nema po centru grada jer ne mogu u stanovima da izdrze vala i skupo al zato drze periferiju :lol:

kad si ti tu sto ne bi i oni na koje mislis ,bar imaju stvarno drzavljanstvo.

izvini molim te, ali kaluđerica, borča, krnjača i ostala okolna sela se ne računaju u beograd...osim na papiru.

a protiv seljizacije :hahaha: beograda jedino rešenje je sto iljada evra kvadrat/ar za one kojima ne piše bg u krštenici za mesto rođenja

Kakve seljizacije? Dakle ti mislish da su svi van Bg-a seljaci a??????? Znaci zbog takvih kao ti cemo jos malo i Vojvodinu izgubiti, ali ako vala. Ostacete sami bez ikog drugog da uzivate.

Kakve seljizacije? Dakle ti mislish da su svi van Bg-a seljaci a??????? Znaci zbog takvih kao ti cemo jos malo i Vojvodinu izgubiti, ali ako vala. Ostacete sami bez ikog drugog da uzivate.

ma nije to u pitanju, problem je malograđanštija... Ima je i u Beogradu, na periferiji i po celoj srbiji... Ona je problem, nista drugo ;)
Znam mnogo dobrih ljudi po celoj Srbiji ;)

Mislim na ljude koji su rodjeni u Srbiji, ove krvozedne izbeglice ne bih ni komentarisao... Devastiraju sve sto dotaknu :(

Дотерало је цара до дувара, па народ мора да бира - или Србију, или Београд.

Зашто је Београд опасан по Србију?
Зато јер у њему живи 80% српске аристократије.

Зашто је српска аристократија опасна по Србију?
Зато јер их осим привилегија, личне користи, слатког живота и моћи, ништа друго и не интересује.

Зашто српска аристократија има такав однос према српском народу?
Зато јер представља 2-3 генерацију сељака која се стиди себе и свог порекла, због чега презире и мрзи све Србе.
Управо из тог разлога су током последњег рата и подржавали геноцид над Србима.
Управо из тог разлога сада учествују у окупационом режиму и подржавају отцепљење Космета и Војводине (а ускоро ће и Санџака).

Ако се Београд - као антисрпско језгро, убрзо не растури, онда од Србије ништа неће ни остати.

Poslednja izmena:
nisam rekao da su baš svi. a što bi izgubili i vojvodinu. šta smeta što neću da mi svako dolazi u bg da ordinira?

Ko ti bre ordinira? Dolaze ljudi ne bi li zaradili neki dinar jer nisu u mogucnosti to da urade u svom mestu. Mislio sam na to voje zadrto shvatanje po kome su svi iz unutrasnnjosti seljaci, a vi ste mi jel'te neka gospoda. I ako u tom Bg-u ima mozda 2% eogradjana. Ovi svi se doselili i postali veci Beogradjani od Beogradjana.

nek zarađuju nemam ništa protiv, al' nek se ponašaju normalno. recimo, da se češće kupaju da ne smrde po gradskom prevozu, da ne čačkaju nos na sred ulice, da ne bacaju smeće na sred ulice, da ne pljuju po ulicama...i sve ono na šta su navikli da rade dok su živeli na njivama.

strogo davanje drzavljanstva kao i revizija datih za nelojalne, odnosno za one koji patoloski mrze i srbiju i srbe iz srbije resice mnoge plobleme.
a ne ovako kako jedan ovde rece, seljaci iz sumadije/u negativnom znacenju/ , zaboravljajuci pritom da se obraca potomcima onih koji su strvorili ovu srbiju ,onima koji su u najvecem broju slucajeva i prikljucak za vodu ,struju,telefon,crep,ciglu posteno i krvavo platili za razliku od nekih koji dodjose u beograd sa kamena iz nama bratskih republika pa sve to posteno besplatno platise o trosku sumadije,vojvodine i...
lako je biti jugoslovenski gospodin o trosku nase drzave srbije kada to sve srbijanac, odnosno opanak i vojvodjanske caksire sve placaju.

Ko ti bre ordinira? Dolaze ljudi ne bi li zaradili neki dinar jer nisu u mogucnosti to da urade u svom mestu. Mislio sam na to voje zadrto shvatanje po kome su svi iz unutrasnnjosti seljaci, a vi ste mi jel'te neka gospoda. I ako u tom Bg-u ima mozda 2% eogradjana. Ovi svi se doselili i postali veci Beogradjani od Beogradjana.

Super ali ako mene ne mrzi da papirić zgužvam i stavim u dzep a on ga nonsalantno lansira na trotoar, da kenj@ju i šoraju po haustorima i iza zgrada dok se ja sabijam do kuće, da se dozivaju preko pola ulice dok ja samo mahnem i prodjem, dok ja trošim sapun i kalodont a on mi nesto objasnjava unoseći se u lice...

Znaš kako se transformišu kad odu preko da gastarbajteriču bre, čupaju i dlake iz nosa kad se vrate nazad :lol:

strogo davanje drzavljanstva kao i revizija datih za nelojalne, odnosno za one koji patoloski mrze i srbiju i srbe iz srbije resice mnoge plobleme.
a ne ovako kako jedan ovde rece, seljaci iz sumadije/u negativnom znacenju/ , zaboravljajuci pritom da se obraca potomcima onih koji su strvorili ovu srbiju ,onima koji su u najvecem broju slucajeva i prikljucak za vodu ,struju,telefon,crep,ciglu posteno i krvavo platili za razliku od nekih koji dodjose u beograd sa kamena iz nama bratskih republika pa sve to posteno besplatno platise o trosku sumadije,vojvodine i...
lako je biti jugoslovenski gospodin o trosku nase drzave srbije kada to sve srbijanac, odnosno opanak i vojvodjanske caksire sve placaju.

Ko umije njemu dvije :hahaha:
De si bio kad je Tito delio? :P

To je tzv. sindrom Varsavizacije.Prvi put je primjeceno u Poljskoj da se samo glavni grad razvija, a sve ostalo je provinscija i sve ostalo zaostaje.Pogledajte okruzenje Hrvatska - Zagreb, Bugarska - Sofija, Rumunija, Slovenija, Crna Gora itd.Cak i GB uporedite Lomdon i Liverpul. Ili Francusku Pariz i Lil.

Poslednja izmena:
Juce sam procitao jedan dobar clanka u Blicu bas o potrebi za decentralizacijom,napisao ge je A.Jugovic funkcioner SPO-a i mnogim stvarima iz tog clanka sam bio prosto sokiran....:rtfm::rtfm:

АЛЕКСАНДАР ЈУГОВИЋ: ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА
(Блиц) - Сви се залажу за децентрализацију власти само док нису на власти. Поштено, децентрализација одговара грађанима Србије, али властодршцима никако. Ретко ко је спреман да се одрекне привилегије да располаже великом количином новца, а самим тим и власти. Али сва је срећа да без децентрализације власти никада нећемо ући у ЕУ. То ће отприлике бити једини мотив да се учини то и такво добро по грађане Србије. Где смо ми, а где су остали?

Данашња Шпанија има 17 региона, 50 округа и близу 10.000 општина са својим буџетима и политиком развоја (у општини живи просечно око 4.500 становника). Француска има 22 региона, 101 департман и скоро 40.000 општина (са просечно око 2.000 становника). Мала Словенија има шест региона и око 200 општина, а Хрватска 20 жупанија и близу 500 општина. Србија нема ниједну функционалну регију, а број општина (167) исти је као и пре четири деценије. Средином деведесетих и тим општинама антиуставним ударом одузета је имовина, отето право на приходе, чак и право на премер и катастар.

Општине су просјаци који чекају милостињу београдских властодржаца.

У „кругу двојке” окреће се три четвртине укупног српског капитала. У београдској општини Савски венац доходак по глави становника већи је од 25 до 30 пута него у Бајиној Башти, Мајданпеку, Кладову, Медвеђи… Поређења ради, однос између најбогатијих и најсиромашнијих општина у Белгији, Холандији, Великој Британији, Француској мањи је од два пута.
:banovati::banovati:

Више од две трећине државне територије Србије (не рачунајући Косово и Метохију) има статус презрене провинције. Нити се гради, нити се запошљава, нити се рађају деца. Србија јужно од Београда умире. Празне се и нестају читава села и градови. Из старих и напуштених кућа чују се вапаји за помоћ, али нема ко да их чује. Уваљени у удобне фотеље са дебелим вратима и зидовима канцеларија, господари судбине обичног човека (радника, професора, лекара…) не примећују да овако више не може. Они би да одлучују о својим пројектима, заборављајући на најважнији, божји пројекат који се зове живот.:dash::dash:

Back