Pozdrav svima,
nov sam na forumu i temi. Naidjoh prije nekih 10ak dana na temu i iscitao sam je detaljno, neke stvari i po dva puta.
Prvi put sam zaradio upalu prostate krajem 2015.g, sa 38 godina.; tada nisam ni pretpostavljao cemu ce sve ovo da vodi. Radili su mi samo analizu urina, koji je bio sterilan, a urolog mi je dao nitrofurantoin. Pocelo je sve tako sto sam prilikom jedne ejakulacije osjetio jak bol i naravno problemi sa ucestalim mokrenjem. Medjutim, taj bol prilikom ejakulacije je brzo prosao, imao sam ga svega par puta, ali su se javili drugi simptomi, za koje se neki urolozi iscudzavaju kad im se pomenu, a sada na forumu vidim da ima jos ljudi sa slicnim simptomiima - o tome cu kasnije.
Da ne duzim pricu, nakon 2 mjeseca pijenja razlicitih antibiotika promijenio sam urologa i novi mi je rekao da imam hronicni prostatitis i dao da uradim spermokulturu u kojoj je nadjen cini mi se Streptokok. On je tada promijeniio terapiju, i cini mi se propisao Cefaleksin i negdje u martu su moji problemi prosli. Nazalost pri zadnjem kontrolnom pregledu mi je tada 2016.g. insistirao da uradi rektalni ultrazvuk prostate i napravio analnu fisuru uredjajem - lijecis jedno - pokvaris drugo. Mislio sam da je moj problem sa prostatom prosao, kada su problemi sa fisurom zalijeceni (nikad to nisam potpuno izlijecio) nastavio sam sa normalnim zivotom, ne znajuci da sam u stvari nacet, i da je to ccista sreca sto mi je bilo bolje.
Prolaze 4 godine, i osim povremenih simptoma kada se nahladim nisam osjecao neke probleme sa prostatom.
Problemi krecu prosle godine negdje u martu. Krecu tako sto pocinjem osjecati jezu s nogu. Tada sam pretpostavio da mi se bolest vratila. U periodu 2015/2016 sam najvise i imao s tim problema. Prakticno ledene noge; osjecaj kao da ste stali bosom nogom na plocicu i to u kupatilu koje se ne grije.
Ovaj put to krece blago, nije toliko izrazen problem. Pocinjem ponovo nositi carape po noci kada spavam a na posao oblacim po dvoje carape.Nemam neke posebne probleme sa mokrenjem. Problemi postaju sve izrazeniji, sada kupujem cipele broj i po vece i nosim vunene carape pa preko njih obicne (da se narod ne iscudjava). Tada je ujedno i lockdown i ne razmisljam o odlasku kod ljekara - ionako se sve raspada u zdravstvu, kontam samo im jos ja falim. U aprilu pijem amoksicilin na svoju ruku (sto sam imao u kucnoj apoteci). Kada se krecem problemi sa hladnim nogama nestaju, ali posto radim kancelarijski posao sjedenje je nesto sto ne mogu izbjeci. Osim toga drugih simptoma nisam imao.
Dolazi maj i sad se vec lakse moze i doci do doktora i odlazim kod urologa, daje mi da radim spermokulturu i nalazi mi enterococus veliki broj. Urin cist. Ostali nalazi dobri (PSA 1, prostata blago uvecana nista posebno), jedino u pregledu sedimenata urina nalaze leukocite (rezultat 3 a treba da bude <2). Dobijam amoksicilin sa klav.kiselinom. Pijem neko vrijeme ali nista.
Onda ide niz mijenjanja urologa i antibiotika. U antibiogramu spocetka imam razne bakterije (Enterococus, Enterobacter, Eserihija, Klebsiela) ali od kraja avgusta do sada samo Eserihiju. Niije mi potpuno jasno da li je Eserihija bila sve vrijeme prisutna kada su otkrivali ove druge bakterije, ali zadnje 3-4 analize jedino prijavljuju Eserihiju.
Pio sam ciprofloksacin, cefaleksin, amoks. sa klav.kiselinom... ali jedino sto mi je na kratko pomoglo u avgustu bile su injekcije gentamicina (garamicin). Njih sam dobio jer je taj jedan novi urolog prilikom pregleda ustanovio da je kao prostata u losem stanju i da moram na injekcije da se ne bi pogorsalo. Nakon tih injekcija ja zaista jedno 20ak dana nisam imao simptome, a i nalaz je bio sterilan (prilikom tog pregleda mi je ponovo povrijedjena fisura koju kao sto sam rekao nisam nikada potpuno izlijecio). Medjutim, nakon tih 20d Eserihija je ponovo tu. Odlazim kod tog urologa ponovo on mi krece ponovo davati iste lijekove kao i ranije.
U oktobru mijenjam urologa, odlazim u Tuzlu u med.Institut Bayer kod dr Bazardzanovica, jer sam dobio preporuke od nekih ljudi. Kod njega idem s antibiogramom sperme da je Eserihija osjeljiva na Ciprofloksacin i on mi to daje da pijem. Od njega cujem da se moraju piti bar 6 sedmica ovi antibiotici i da krace ture (do tada sam sve antibiotike pio po 10 dana) samo ubijaju slabije bakterije. Ne da mi djavo mira pa u toku pijenja tih antibiotika ponovo dam nalaz sperme i 9ti dan kako sam poceo piti na antibiogramu pise da je sada Eserihija rezizetentna na Cipro (R). On mi onda daje Amikacin injekcije, pa nakon toga njih da nastavim sa Levofloksacinom. Sve bez uspjeha. Krajem novembra dobijam koronu i zaglavljujem u bolnici usljed losih parametara i obostrane upale pluca. Zakljucujem da nema lijeka. Zaboravio sam da kazem da sam pio sve moguce i nemoguce napitke:
X Cajeve (Vrbovica, Rujevina, Uva, Kopriva, Persun....)
X Suplemente (vitamine, minerale,...)
X Cudesne kapi od vise madjionicara...
X Iz Rusije dobio Galavit za imunitet - kod nas zabranjen
X Medove u raznim kombinacijama (polen, kopriva, propolis...)
X Tople kupke (svako vece gotovo)
X Redovne ejakulacije
X ....
Ja sam spreman da zivim sa ovim. Ali ne znam kako da se nosim sa ovim simptomom hladnih nogu. Kada mi je lose moram da stavim noge u vrelu vodu da mi bude bolje. Ako napolju ili u nedovoljno toplom prostoru stojim ili sjedim vrlo brzo ne mogu da podnesem hladnocu. Kupio sam izuzetno tople velike cipele (2 broja vece) u kojima nosim dvoje vunene carape - ali i dalje problem hladnoce ne mogu adekvatno da rijesim. Prolazim kroz razne faze, nekada mi je malo bolje, a nekada moram da legnem pod toplu deku i da vreo termofor stavim pod stopala. Problemi su svakodnevni. Nekada sumnajm da ovo nema veze sa prostatom, ali evidentno je da imam bakterije. Drugi simptom mi je nesto cesce mokrenje, ali to je nista. Neko mi je rekao da mi kao trbusna arterija niije u redu pa da su mi zato noge hladen. Snimao sam ultrazvukom trbusnu arteriju i navodno je u granicama.
Samo da dodje ljeto, da se bar malo zgrijem