Prosečan IQ u evropskim drzavama?

Развијеност долази од ресурса, што ћемо ускоро имати прилику да уочимо.
Не од интелигенције, јер кад имаш ресурсе лако ћеш је увести а ако ти зафали ресурса можеш да их отмеш.
Nisu resursi dovoljni.Inteligencija je neophodna jer ce budala lako sve raspickati.

Да резимирамо, Србија је дубоко подијељена у овим тренуцима, власт је таква каква је и ти на иснову тога тврдиш да је емоционална и социјаална интелигенција код Србаља много мања него у западној европи, дакле Нијемци су показали много већу интелигенцију у трећем рајху јер су много боље и љепше "стајали у редовима". Емоцинална интелигенција не би требало да је омеђена границама и административним линијама већ да се несметано шири и надограђује кроз емпатију као једним од основних алата, па да ли је то стварно врста интелигенције која је развијена у западном друштву.
Prosto, ako narod u velikom procentu nema socijalnu svest, nije puno inteligentan.To je za zajednicu egzistencijalni uslov.

@Kataphraktoi @38imak @aleksije radicevic @mario80 @Enigma
Što više upoznajem Šumadince sve više uviđam da su Hrvati, Šiptari i Bošnjaci ljudine za njih. Dosta Šumadinaca sam upoznao i sreo u životu, samo njih 4-5 su valjali kao ljudi. Jedan Kragujevčanin se družio sa mnom na prošlom ljetovanju u Turskoj, išao je za mnom kao kuče iako sam nisam došao sam već sa partnerkom. Kad sam mu plaćao piće i ubijao dosadu na plaži i van nje (lik je došao sam) onda sam bio 'drug', 'burazer' i sl. Kad smo se rastali u Srbiji (išli smo autobusom, oko 80 ljudi) nije mi ni mahnuo rukom, a kamoli da mi pruži ruku. Istih takvih ljigavih Šumadinaca sam još sretao u životu.
Kriminalno su smešni ljudi koji na osnovu svog ličnog iskustva donesu opšti zaključak o milion+ ljudi (koji sa tim njihovim skromnim ličnim iskustvima ne dele ništa osim relativne geografske blizine)

To su ljudi koji ne znaju statistiku i oni svim zemljama na svetu spuštaju prosečan IQ.

Poznaješ li ti nekog takvog?

Prosečan IQ u evropskim drzavama?​

Here We Go Again GIF by MOODMAN

Kriminalno su smešni ljudi koji na osnovu svog ličnog iskustva donesu opšti zaključak o milion+ ljudi (koji sa tim njihovim skromnim ličnim iskustvima ne dele ništa osim relativne geografske blizine)

To su ljudi koji ne znaju statistiku i oni svim zemljama na svetu spuštaju prosečan IQ.

Na ovom forumu se redovito donose opšti zaključci o milion+ ljudi o "bosančerosima" i Prekodrincima na osnovu ličnog iskustva,češće i ne ličnog iskustva.Poznaješ li ti nekog takvog na forumu?

Tako su pojedinci, pre svega vlasnici veliki rudarskih kompanija učinili sa Afrikom, spustili im IQ do nivoa majmuna pa eksploatisali njihova rudna bogatstva dok i dan danas milionima dece u tim zemljama umire od gladi. Malo čudno da baš te zemlje koje su držali te ljude u zoološkim vrtovima i silom ih oteli sa svojih ognjišta da budu roblje, sebi daju za pravo da podignu svoj IQ iznad drugih što traje već vekovima.
Znao sam čoveka koji je imao (sad je pokojni) rudnik dijamanata u Africi. Toliko nesreće je doživeo i on i deca kroz život I na kraju ga bolest polako pojela u velikim mukama.
Sve tuɗe što se otme je prokleto i niko od tih, iako se predstavljaju uspešnim nije srećan.
Ja putujem po svetu i mnogo više vremena provodim sa strancima različitih zanimanja i mogu reći da je IQ u Srbiji prilično visok među narodim do najmlađih naraštaja, osim onih koji baš nemaju moralni kompas, a toga ima u svakoj državi na svetu.

Prosto, ako narod u velikom procentu nema socijalnu svest, nije puno inteligentan.To je za zajednicu egzistencijalni uslov.

Да би се бавио било каквим мерењем, мораш прво одстранити што више утицаја који кваре модел распореда.

Код нас је толико систематских утицаја , лажних друштвених и медијских, да се не може вршити мерење само са случајним грешкама!

Tako su pojedinci, pre svega vlasnici veliki rudarskih kompanija učinili sa Afrikom, spustili im IQ do nivoa majmuna pa eksploatisali njihova rudna bogatstva dok i dan danas milionima dece u tim zemljama umire od gladi. Malo čudno da baš te zemlje koje su držali te ljude u zoološkim vrtovima i silom ih oteli sa svojih ognjišta da budu roblje, sebi daju za pravo da podignu svoj IQ iznad drugih što traje već vekovima.
Znao sam čoveka koji je imao (sad je pokojni) rudnik dijamanata u Africi. Toliko nesreće je doživeo i on i deca kroz život I na kraju ga bolest polako pojela u velikim mukama.
Sve tuɗe što se otme je prokleto i niko od tih, iako se predstavljaju uspešnim nije srećan.
Ja putujem po svetu i mnogo više vremena provodim sa strancima različitih zanimanja i mogu reći da je IQ u Srbiji prilično visok među narodim do najmlađih naraštaja, osim onih koji baš nemaju moralni kompas, a toga ima u svakoj državi na svetu.
Problem je što je merenje IQ-a toliko kompleksna i kulturološki subjektivna stvar da je praktično nemoguće napraviti bilo kakvo objektivno merenje na nivou svetske populacije. Tomovi knjiga su napisani o tome, a onda dođe neki dokoni novinar iz zapadnjačkog lista koji u potrazi za klikovima objavi ovakvo smeće od mape iz uvodnog posta.

To što stoji na mapi je potpuno besmisleno.

Možeš napraviti test na kom će odlično proći ljudi koji imaju visoko formalno zapadnjačko obrazovanje, a možeš napraviti test na kom će bolje proći dete iz Afrike koje nikada nije išlo u školu.

Ti možeš člana Mense baciti u afričku džunglu gde je vrlo verovatno da će se klinac koji tamo živi i koji ima IQ po evropskim merilima 75 bolje snaći od tog lika iz Mense - neće ga pojesti tigar i uspeće da se snađe za vodu i hranu.

A šta je inteligencija drugo nego sposobnost shvatanja, prilagođavanja novim situacijama i rešavanja novih problema na osnovu prethodnog znanja.

E to prethodno znanje je ključ nerazumevanja ovde na ovoj temi - nijedan čovek na svetu nema isto "prethodno znanje" i svako se najbolje snalazi u svojoj sredini. Zato je svaki IQ test stvar kompromisa. To što neko zna da posle kruga, trougla, kvadrata ide petougao uopšte ne znači da će se bolje snaći kad ode da se cenka na pijaci. A nekome cenkanje više znači nego poznavanje geometrijskih figura.

Zato su te nasumične izjave "prosečan IQ u Srbiji je X, a u Burundiju Y" totalno besmislene i bezvredne.

Problem je što je merenje IQ-a toliko kompleksna i kulturološki subjektivna stvar da je praktično nemoguće napraviti bilo kakvo objektivno merenje na nivou svetske populacije. Tomovi knjiga su napisani o tome, a onda dođe neki dokoni novinar iz zapadnjačkog lista koji u potrazi za klikovima objavi ovakvo smeće od mape iz uvodnog posta.

To što stoji na mapi je potpuno besmisleno.

Možeš napraviti test na kom će odlično proći ljudi koji imaju visoko formalno zapadnjačko obrazovanje, a možeš napraviti test na kom će bolje proći dete iz Afrike koje nikada nije išlo u školu.

Ti možeš člana Mense baciti u afričku džunglu gde je vrlo verovatno da će se klinac koji tamo živi i koji ima IQ po evropskim merilima 75 bolje snaći od tog lika iz Mense - neće ga pojesti tigar i uspeće da se snađe za vodu i hranu.

A šta je inteligencija drugo nego sposobnost shvatanja, prilagođavanja novim situacijama i rešavanja novih problema na osnovu prethodnog znanja.

E to prethodno znanje je ključ nerazumevanja ovde na ovoj temi - nijedan čovek na svetu nema isto "prethodno znanje" i svako se najbolje snalazi u svojoj sredini. Zato je svaki IQ test stvar kompromisa. To što neko zna da posle kruga, trougla, kvadrata ide petougao uopšte ne znači da će se bolje snaći kad ode da se cenka na pijaci. A nekome cenkanje više znači nego poznavanje geometrijskih figura.

Zato su te nasumične izjave "prosečan IQ u Srbiji je X, a u Burundiju Y" totalno besmislene i bezvredne.
Ti testovi inteligencije su zabava za dokone, neuspešne itd. Verovatno postoje korisni testovi koji se rade kada treba da se rangiraju polaznici nekog besplatnog kursa ili za neke specifične poslove itd, ostalo je palamudjenje. Zamisli Teslu kako razmišlja o kojeficijentu inteligencije... više verovatno je da bi čitao Treće oko.

Ako inteligenciju definišemo kao sposobnost snalaženja individue u datim uslovima, dolazimo do zaključka da su u Srbiji najinteligentniji oni koji su režim (uz režim ovako ili onako): botovi, režimski uposlenici 99% po državnim službama, kriminalci pod okriljem i zaštitom države, ... i td.

Taj procenat slobodomislećih u Srbiji je koliki? Manji, a da li su oni inteligentniji? Manje snalažljiviji, brojno manje?

Zanemarimo konstataciju da su testovi inteligencije glupost i irelevantno polje za zaključke iz uvodnog posta.
Prihvatimo i pretpostavimo da su radjena neka istraživanja. OK. Ljudi se bave svim i svačim.
Na kom uzorku?
Na uzorku većine ovde.
I opet ćemo samo na osnovu samo zdravog razuma doći do zaključka da su ovi iz prve rečenice bili reper za zaključak.
Vrlo paradoksalno. I kontradiktorno.

kud ga nadje? hahahaha

Back