Prosečan IQ u evropskim drzavama?

"Стајање у ред" је одраз дисциплине и самодисциплине (како кад) , а није само по себи пројава интелигенције, поготово у неким различитим примјерима.
Кад се само сетим какве редове под конац су некада имали Немци, сви као један у општој глупости.

To sam i ja našla al rekoh da ne kvarim atmosferu :D
50.Montenegro98.65 1237 99.15 (1013) -0.5

Najgore mi je što se moj rezultat piše Crnoj Gori, a posvećen je Srbiji.

IMG_20251117_235545.jpg

Srbin srpskom rodu svome ovaj IQ posvjećuje etc

Ne živim ni u Beogradu. U Beogradu nema ni 10% Šumadinaca. Beograđani su moderni melting pot Srba iz raznih krajeva bivše Jugoslavije. Ne gotovim ni Beograđane.
Можда људи капирају да си мргуд и шириш негативну енергију, па те заобилазе из здравствених разлога.
Моја мајка је таква, добра душа, спремна свима помоћи али џаба, мргуд и смарач, једач позитивне енергије.

To mi lici na zenu koja spocitava muzu: - Gde bi mi bio kraj da se za tebe nisam udala.
Духовито, али ипак фула суштину, друштво које је у опасности од биолошког и културног истребљења, нема баш много времена да размишља о финесама бонтона као доконе фрајле између педикира и вечере коју им је припремила слушкиња или робиња.😉

Inteligencija se razvija upravo kroz sistem vaspitanja i obrazovanja, koji je daleko bolji na zapadu nego u Srbiji.

Mi smo i dalje jako neobrazovani i vaditi se 2025. godine na to sto pre 100 godina nismo imali uslove za obrazovanje kao Austrija, je malo neprimereno, da ne kazem, malo glupo.

I Tesla je uspeo sve sto je uspeo na trulom zapadu, a ne na Balkanu, da je ostao ovde - niko ne bi nikada ni cuo za njega.

Pricu oko ingeligencije ne treba svoditi na genetske budalastine vec na ono sto se moze uraditi kroz drustveni sistem, a ovaj pokazatelj da u Srbiji ljudi imaju nizu inteligenciju od vecine zemalja razvijenog zapadnog sveta, ne znaci da su Srbi genetski glupi, vec je to pokazatelj loseg vaspitno-obrazovnog sistema.

I umesto da se to tako shvati i nesto promeni i unapredi, mi cemo opet da, u skladu sa sopstvenom emocionalnom inteligencijom, kazemo "ma evo vam qratz, mi smo najbolji, mi imamo Teslu i Djokovica, nebeski smo narod a vi ste se bogatili na nas racun, sisajte nam....".
Tipicno samodestruktivno ponasanje, sa kojim mora da se prestane ako zaista ne mislimo da sami sebe unistimo.
Ти још ниси схватио да је статистика из увода лажна?

Духовито, али ипак фула суштину, друштво које је у опасности од биолошког и културног истребљења, нема баш много времена да размишља о финесама бонтона као доконе фрајле између педикира и вечере коју им је припремила слушкиња или робиња.😉
.Pravila opstanka su nesto drugo.Prirodna stvar.
Ako ti je zajednica stit i kuca koja te brani od uljeza ,onda ne radis protiv nje.

Ako si pak spreman da je prodas za sendvic, cemu se mozes nadati?

Nema okupirane zemlje bez domacih izdajnika.Jos ako se izdaju za patriote...

Džabe ove rasprave, činjenica je da se u celom svetu obrazovanje sve više spusta kriterijume osnovnog znanja. Kao da su neki shvatili da je bolje po elitu da imaju glupe podanike. Nije da se tešim, samo pratim stanje u obrazovanju po svetu..
Са ким је лакше управљати, са оним што више зна и свестранији је или оним што мање зна па самим тим има и већи степен зависности?

Godinama sam u toj priči o IQ, napose s Amerikancima, pa znam argumente za i protiv, a sam sam formirao stajalište.

A to je: tu ima nešto, no nije baš sve tako.

U biti, imate 3 vida inteligencije: matematička (brojke), verbalna (slova) i prostorna (kao geometrija, ali nije baš to, nego više snalaženje u prostoru).

Metaforički iskazi tipa socijalna inteligencija, muzička...to su samo metafore. IQ test je ovo i ništa do ovo. Muzika, likovnost, sportske sposobnosti, analitičko mišljenje/filozofija.....to je druga priča, to nije IQ.

U biti glavni problem s IQ je /g/, kojeg dobiju kao jedan broj, opravdavajući to tzv. faktorskom analizom koja nalazi korelaciju, solidnu, između tri vida inteligencije.

I tu je moj glavni prigovor- ima niz ljudi vrlo verbalnih, no nesposobnih za matematičko mišljenje (i obratno), pa onda neki prosjek nema smisla. Jedna brojka, po mom sudu, nije dostatna.

S druge strane, ti testovi daju dobar prikaz talenta za brojke i slova, i uz psihometrijske druge testove, korisni su za upućivanje za pekar, lekar, apotekar ...

Nisam ni gledao uvod.
Znam iz drugih izvora da je prosecan IQ u Srbiji nizak.
Примети се да ти не треба много да опљунеш по Србији и Србима.
Чак се и убицама на суду уважавају олакшавајуће околности ако их има.
Ти си попут Стаљина, не уважаваш ни једну а не да их има, прегршт.

To bih i ja voleo da znam.

Moj lični utisak je da nacija koja je tako birala i tako se ponaša ne može imati u proseku visok ni iq ni eq.
Problematična je i osobna, a kamoli kolektivna inteligencija. Lynn, kog svi napadaju kao rasista, išao je suprotnim putom, krenuo dobro i došao do apsurda.

Naime brz oporavak Japana poslje rata naveo ga je da ode tamo i testira i dobio da su Japanci inteligentniji od bijelaca za neka 4 boda (104 prema 100). Onda je razgranao mrežu testiranja po svijetu, nešto rafinirao, no dobio je besmislice iako je tvrdio da je isključio kulturu- no, to nije moguće.

Npr. po tim testovima Nepalci, ovi kojih kod nas ima na baušteli, imaju prosječni IQ 45- što je nemoguće. Ispod 60 si idiot koji se ne može brinuti o sebi ni recimo brisati guzicu.

Psihometrija je korisna i nije za odbacivanje, ali valja ju ozbiljno validirati.

Back