Citirao sam nekoliko prevoda (pa i hrvatski prevod - Kršćanska sadašnost)
posti,ma necu lakse mi je kod js oni ne poste
Većina Adventista sedmog dana hrane se onako kako je Bog na početku stvaranja definisao:
Gen 1:29 I još reče Bog: Evo,
dao sam vam sve bilje što nosi seme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose seme; to će vam biti za hranu.
Ako mislite na potpuno uzdravanje od hrane, onako kako je Isus u pustinji kušanja postio... kada dođe potreba, svaki hrišćanin zna gde je izvor snage i gde može da nađe pomoć - samo Bog može da pomogne u tim trenucima i tada hrišćanin posti (bez hrane... a ponekad i bez vode)!
Est 4:15 Tada reče Jestira da odgovore Mardoheju:
Est 4:16
Idi, skupi sve Judejce što se nalaze u Susanu, i postite za me, i ne jedite ni pijte za tri dana ni danju ni noću; i ja ću sa svojim devojkama postiti takođe, pa ću onda otići k caru, ako i nije po zakonu, i ako poginem, neka poginem.
KONTEKST
Est 4:1 A Mardohej doznav sve šta bi, razdre haljine svoje i obuče se u kostret i posu se pepelom i pođe po gradu vičući iza glasa gorko.
Est 4:2 I dođe do pred vrata careva, jer ne beše slobodno ući na vrata careva u kostreti.
Est 4:3 I u svim zemljama, u koje god mesto dođe reč careva i zapovest njegova, bi velika žalost među Jevrejima i post i plač i jauk, i mnogi u kostreti i pepelu ležahu.
Est 4:4 I dođoše devojke Jestirine i dvorani njeni, i javiše joj: i carica se ožalosti veoma, i posla haljine da preobuku Mardoheja i da skinu s njega kostret; ali on ne primi.
Est 4:5 Tada dozva Jestira Ataha, dvoranina carevog, kog joj beše dao da joj služi, i zapovedi mu za Mardoheja da razbere šta mu je i zašto.
Est 4:6 I otide Atah k Mardoheju na ulicu gradsku koja beše pred vratima carevim.
Est 4:7 I Mardohej mu kaza sve što mu se dogodilo i za srebro što je obrekao Aman dati u carevu riznicu za Judejce da ih istrebi;
Est 4:8 I prepis od zapovesti koja bi proglašena u Susanu da se istrebe, dade mu da je pokaže Jestiri i javi, i da joj naruči da otide k caru i da ga umilostivi i da ga moli za svoj narod.
Est 4:9 I vrativši se Atah kaza Jestiri reči Mardohejeve.
Est 4:10 A Jestira reče Atahu i zapovedi mu da kaže Mardoheju:
Est 4:11 Znaju sve sluge careve i narod po zemljama carevim da ko bi god, čovek ili žena, ušao k caru unutra u dvor ne budući pozvan, jedan je zakon za nj, da se pogubi, osim kome bi car pružio zlatnu palicu, taj ostaje živ; a ja nisam zvana da uđem k caru, ovo je trideset dana.
Est 4:12 I kazane biše Mardoheju reči Jestirine.
Est 4:13 A Mardohej opet poruči Jestiri: Nemoj misliti da ćeš se mimo sve Judejce izbaviti u domu carevom.
Est 4:14 Jer ako ti zaćutiš sada, doći će pomoć i izbavljenje Judejcima s druge strane, a ti i dom oca tvog poginućete; i ko zna nisi li za ovako vreme došla do carstva.
Est 4:15 Tada reče Jestira da odgovore Mardoheju:
Est 4:16 Idi, skupi sve Judejce što se nalaze u Susanu, i postite za me, i ne jedite ni pijte za tri dana ni danju ni noću; i ja ću sa svojim devojkama postiti takođe, pa ću onda otići k caru, ako i nije po zakonu, i ako poginem, neka poginem.
Est 4:17 Tada otide Mardohej i učini sve kako mu zapovedi Jestira.
Praznuj nedelju, ma kakvi lakse mi je kod subotara u mraku dohvatiti nesto zensko.
Nemate argument pa morate da koristite rečnik OPADANJA! (kakav otac takva i deca)
Kakve su to ALUZIJE!? KAKO VAS NIJE SRAMOTA! Vi sebe posle nazivate hrišćanima???
Pricesti se, ma sta je to ,to su izmislili popovi ......
Večera Gospodnja se poštuje kao uspomena na Hristovu žrtvu...
1Co 11:23 Jer, ja sam od Gospoda primio ono što sam i vama predao: Gospod Isus je one noći kada je izdan uzeo hleb
1Co 11:24 i, zahvalivši Bogu, izlomio ga i rekao:
"Ovo je moje telo za vas. Činite ovo meni u spomen."
1Co 11:25 Tako je uzeo i čašu posle večere i rekao:
"Ova čaša je novi savez mojom krvlju. Kad god je pijete, činite to meni u spomen."
1Co 11:26 Jer, kad god ovaj hleb jedete i ovu čašu pijete, Gospodnju smrt objavljujete dok on ne dođe.
Adventisti sedmog dana NE VERUJU da se hleb pretvara u bukvalno - doslovno telo Hrista...
TO JE SPOMEN (SIMBOL)!
Ispovedi se, ma ne to je za slabe ,mi subotari pricamo nase vulgarnosti direktno Bogu.
Ako sam zgrešio prema nekome, moja je dužnost da popravim štetu i da tražim oproštaj od te osobe, a tek nakon toga imam prava da izađem pred Boga da tražim oproštenje!
Ali moj lični greh (recimo gnev) ispovedam samo Bogu, a ne ljudima!
PRIZNAJEM BOGU DA SE GNEVIM I TRAŽIM DA MI PROMENI MOTIVE...
tražim da mi da krotost i zato se molim one koji me mrze!
Molitva pomaže! Probajte svi... Bog nelažni je obećao da će nam dati...
NOVO SRCE
Eze 36:26
I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno.
Eze 36:27
I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete.
Luk 11:9
I ja vama kažem: ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se.
Luk 11:10 Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvara mu se.
Luk 11:11 Koji je među vama otac u koga ako sin zaište hleba da mu da kamen? Ili ako zaište ribe da mu da mesto ribe zmiju?
Luk 11:12 Ili ako zaište jaje da mu da skorpiju?
Luk 11:13 Kad dakle vi, zli budući, umete dobre dare davati deci svojoj,
koliko će više Otac nebeski dati Duha Svetog onima koji ištu u Njega
Isus Hrist