Otkrivenje 21
9 I dođe k meni jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša napunjenijeh sedam zala pošljednjijeh, i reče mi govoreći: hodi da ti pokažem nevjestu, jagnjetovu ženu.
Otkr. 4:1, Otkr. 17:1
10 I odvede me u duhu na goru veliku i visoku, i pokaza mi grad veliki, sveti Jerusalim, gdje silazi s neba od Boga,
Jezek. 40:2, Jezek. 48:1, Jezek. 48:33, Otkr. 17:3
11 I imaše slavu Božiju; i svjetlost njegova bijaše kao dragi kamen, kao kamen jaspis svijetli,
12 I imaše zid veliki i visok, i imaše dvanaestora vrata, i na vratima dvanaest anđela, i imena napisana, koja su imena dvanaest koljena Izrailjevijeh.
Jezek. 48:31
13 Od istoka vrata troja, i od sjevera vrata troja, od juga vrata troja, i od zapada vrata troja.
Jezek. 40:23
14 I zid gradski imaše dvanaest temelja, i na njima imena dvanaest apostola jagnjetovijeh.
Mat. 10:2, Gal. 2:9, Efes. 2:20, Jevr. 11:10, Otkr. 18:20
15 I onaj što govoraše sa mnom, imaše trsku zlatnu da izmjeri grad i vrata njegova i zidove njegove.
Amos 7:7, Zah. 2:1, Otkr. 11:1
16 I grad na četiri ugla stoji, i dužina je njegova tolika kolika i širina. I izmjeri grad trskom na dvanaest hiljada potrkališta: dužina i širina i visina jednaka je.
Jezek. 40:47, Jezek. 42:20, Jezek. 48:16, Jezek. 48:20, Zah. 2:2
17 I razmjeri zid njegov na sto i četrdeset i četiri lakta, po mjeri čovječijoj, koja je anđelova.
Otkr. 13:18
18 I bješe građa zidova njegova jaspis, i grad zlato čisto, kao čisto staklo.
19 I temelji zidova gradskijeh bijahu ukrašeni svakijem dragijem kamenjem: prvi temelj bijaše jaspis, drugi sapfir, treći halkidon, četvrti smaragd,
Isa. 54:11
20 Peti sardoniks, šesti sard, sedmi hrisolit, osmi viril, deveti topaz, deseti hrisopras, jedanaesti jakint, dvanaesti ametist.
21 I dvanaest vrata, dvanaest zrna bisera: svaka vrata bijahu od jednoga zrna bisera: i ulice gradske bijahu zlato čisto, kao staklo presvijetlo.
Otkr. 22:2
22 I crkve ne vidjeh u njemu: jer je njemu crkva Gospod Bog svedržitelj, i jagnje.
1 Car. 8:27, Isa. 66:1, Jovan 4:23, 1 Kor. 13:12
Crkva nece postajati u tom gradu jer ce Bog biti njihova Crkva i Isus
23 I grad ne potrebuje ni sunca ni mjeseca da svijetle u njemu; jer ga slava Božija prosvijetli, i žižak je njegov jagnje.
Isa. 24:23, Isa. 60:19
U tom gradu Sunce i Mesec nece biti potrebni jer Slava Bozija osvetljava citav grad i Isus delimicno
24 I narodi koji su spaseni hodiće u vidjelu njegovu, i carevi zemaljski donijeće slavu i čast svoju u njega.
Isa. 60:3, Isa. 66:12, Mih. 4:13
I narodi koji budu spaseni zivece u tom svetlu
25 I vrata njegova neće se zatvorati danju, jer ondje noći neće biti.
Isa. 60:20
I nikada se nece zatvarati vrata tog grada jer Noc vise nece postojati
26 I donijeće slavu i čast neznabožaca u njega.
27 I neće u njega ući ništa pogano, i što čini mrzost i laž, nego samo koji su napisani u životnoj knjizi jagnjeta.
Psal. 69:28, Isa. 35:8, Dan. 12:1, Zah. 14:21, Filib. 4:3, 2 Pet. 3:13, Otkr. 3:5, Otkr. 13:8, Otkr. 20:12
U tom gradu nece uci nista Zlo ni Gresno, nego samo oni koji budu zapisani u Isusovj Knjizi Zivota
U ovom delu se opisuje izgled Svetog Grada