Promena vere?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.765
Imam jedno hipoteticko pitanje.......npr. ako ti preti opasnost da te hrvati ili muslimani seku zivog na komade nozem ili da ti vade oci, ako ne promenis veru, tj. primis katolicanstvo ili islam......i ti to uradis da bi spasao zivot i izbegao groznu smrt......da li je to po vama u Bozijim ocima izdaja i moze li takav Srbin opet sebe nazvati pravoslavcem i moliti se Bogu koga se "odrekao" ?

Uzmes "Zitije Svetih" i vidis sta su neki od njih doziveli u svom Ispovedanju Vere i to Ti je to sto se tice Pravoslavlja , ali kod Muslimana postoji ta "dozvola da se odrekne i vere radi fizickog odrzanja", a kada prodje opasnost "sve je po sistemu puj pike ne vazi " "mir , mir niko nije kriv ... kupus i pecenje i tako to ..." ...

Imam jedno hipoteticko pitanje.......npr. ako ti preti opasnost da te hrvati ili muslimani seku zivog na komade nozem ili da ti vade oci, ako ne promenis veru, tj. primis katolicanstvo ili islam......i ti to uradis da bi spasao zivot i izbegao groznu smrt......da li je to po vama u Bozijim ocima izdaja i moze li takav Srbin opet sebe nazvati pravoslavcem i moliti se Bogu koga se "odrekao" ?
Ako pretpostavimo da Bog zna sve, onda sigurno zna da li je neko promenio veru samo formalno, a u sustini ostao ono sto je bio.

Mnogi koji se nisu deklarativno odrekli pravoslavlja (ili neke druge vere) ne drze u praksi do pravila koja vaze za tu zajednicu.
Ne drze se ljudi ni osnovnih stvari, pa se ne dovodi u pitanje njihova pripadnost pravoslavlju (deset Bozijih zapovesti, post, ispovest, pricesce...).

Mnogi su iskreni vernici iako se ne pridrzavaju forme.

Mnogi se pridrzavaju forme, ali sustinski nisu ono sto vernik treba da bude.

Svaki greh se prasta ako je pokajanje iskreno, ovo nije izuzetak.

Poslednja izmena:
Zašto Vas interesuju hipotetička pitanja odricanja od Hrista? Planirate odricanje?

Ali ako ste se odrekli Hrista i želite da mu se vratite, On će Vas prihvatiti. Takav je Bog. On je naš roditelj. Voli nas!

Problem je više u onome ko se odrekao...

Mali broj ljudi donese odluku da se pokaje. Zato što to zahteva promenu. Nastaje razdor u porodici. Među prijateljima.

Nastaje otvoreni rat protiv grešnika koji se kaje...

Mat 10:36 I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi.

Poslednja izmena:
Ovde se postavlja pitanje da li je Bog nemilosrdni sudija ili beskrajna ljubav, da li je Bogu draze da kazni ili da vidi da se gresnik pokajao, da li je vaznije da se neko drzi forme po svaku cenu ili sta nosi u srcu i sta cini za druge.

Mnogo je konfuzije u shvatanjima i verovatno svako ima svoje tumacenje.

- - - - - - - - - -

Dalji je od Boga onaj ko se deklarise kao vernik, a u sustini je ateista, nego navedeni primer.
Psiholoski su mnogo slicnija dva vernika razlicitih religija nego vernik i ateista.

Poslušajte reči samog Isusa Hrista...

Karadžić
Mat 10:28 I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti; nego se bojte Onog koji može i dušu i telo pogubiti u paklu.
Mat 10:29 Ne prodaju li se dva vrapca za jedan dinar? Pa ni jedan od njih ne može pasti na zemlju bez oca vašeg.
Mat 10:30 A vama je i kosa na glavi sva izbrojana.
Mat 10:31 Ne bojte se, dakle; vi ste bolji od mnogo vrabaca.
Mat 10:32 A koji god prizna mene pred ljudima, priznaću i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima.
Mat 10:33 A ko se odrekne mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima.
Mat 10:34 Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Mat 10:35 Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene:
Mat 10:37 Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
Mat 10:38 I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.
Mat 10:39 Koji čuva dušu svoju, izgubiće je; a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći će je.
Mat 10:40 Koji vas prima, mene prima; a koji mene prima, prima Onog koji me je poslao.
Mat 10:41 Koji prima proroka u ime proročko, platu proročku primiće; a koji prima pravednika u ime pravedničko, platu pravedničku primiće.
Mat 10:42 I ako ko napoji jednog od ovih malih samo čašom studene vode u ime učeničko, zaista vam kažem, neće mu plata propasti.

Poslednja izmena:
Ako si sam,pa i da razmisljas ili sa odbijes i ode glava,ali ako je porodica u pitanju.Pomisli,vekovima su to ljudi radili.Budi koje hoces vere,ali budi covek.Znam da bi neko rekao niposto,ali uvek postoji ALI.

Poslušajte reči samog Isusa Hrista...

Karadžić
Mat 10:28 I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti; nego se bojte Onog koji može i dušu i telo pogubiti u paklu.
Mat 10:29 Ne prodaju li se dva vrapca za jedan dinar? Pa ni jedan od njih ne može pasti na zemlju bez oca vašeg.
Mat 10:30 A vama je i kosa na glavi sva izbrojana.
Mat 10:31 Ne bojte se, dakle; vi ste bolji od mnogo vrabaca.
Mat 10:32 A koji god prizna mene pred ljudima, priznaću i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima.
Mat 10:33 A ko se odrekne mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima.
Mat 10:34 Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Mat 10:35 Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene:
Mat 10:37 Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
Mat 10:38 I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.
Mat 10:39 Koji čuva dušu svoju, izgubiće je; a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći će je.
Mat 10:40 Koji vas prima, mene prima; a koji mene prima, prima Onog koji me je poslao.
Mat 10:41 Koji prima proroka u ime proročko, platu proročku primiće; a koji prima pravednika u ime pravedničko, platu pravedničku primiće.
Mat 10:42 I ako ko napoji jednog od ovih malih samo čašom studene vode u ime učeničko, zaista vam kažem, neće mu plata propasti.

Savremeni srpski prevod
Mat 10:28 Ne bojte se onih što ubijaju telo, a ne mogu da ubiju i dušu. Nego, više se bojte onoga koji može da uništi i dušu i telo u paklu.
Mat 10:29 Zar se dva vrapca ne prodaju za jedan asarion? A nijedan od njih ne pada na zemlju bez vašega Oca.
Mat 10:30 Pa vama je i sva kosa na glavi izbrojana.
Mat 10:31 Ne bojte se, dakle; vi više vredite od mnogo vrabaca."
Mat 10:32 "Ko god mene prizna pred ljudima, priznaću i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.
Mat 10:33 A ko god se mene odrekne pred ljudima, i ja ću se njega odreći pred svojim Ocem, koji je na nebesima."
Mat 10:34 "Nemojte da mislite da sam došao da na zemlju donesem mir. Nisam došao da donesem mir, nego mač.
Mat 10:35 Došao sam da okrenem 'čoveka protiv njegovog oca, kćer protiv majke, snahu protiv svekrve.
Mat 10:36 Čoveku će njegovi ukućani biti neprijatelji.'
Mat 10:37 Ko oca ili majku voli više nego mene, nije me dostojan. Ko sina ili kćer voli više nego mene, nije me dostojan.
Mat 10:38 Ko ne nosi svoj krst i ne ide za mnom, nije me dostojan.
Mat 10:39 Ko nađe svoj život, izgubiće ga, a ko izgubi svoj život radi mene, naći će ga."
Mat 10:40 "Ko vas prima, mene prima; a ko prima mene, prima Onoga koji me je poslao.
Mat 10:41 Ko prima proroka zato što je prorok, dobiće proročku nagradu; a ko prima pravednika zato što je pravedan, dobiće pravedničku nagradu.
Mat 10:42 I ko samo čašom hladne vode napoji jednog od ovih malih zato što je moj učenik, istinu vam kažem: neće izgubiti svoju nagradu."

Knjiga Dao

Knjiga o putu

1.

Dao koji se može izraziti nije večni dao.
Ime koje se može nadenuti nije večno ime.
Početak neba i zemlje naziva se nepostojanje.
Postojanje je majka svih bića.
Stoga, težnja ka nepostojanju
vodi viđenju čudesne suštine,
a stremljenje ka postojanju
vodi viđenju prostornih međa.
I prvo i drugo su od iskona jedno,
a razlikuju se jedino po nazivu.
Njihovo jedinstvo nazvano je tajnom.
Još dublja tajna tajne
jeste kapija kroz koju dopiru sva čuda.

2.

Neka se i sav svet ushiti lepotom lepog,
ružnoću ružnog umanjiti neće.
Sve i da se čitav svet okrene dobrom,
rđavom neće sagledati kraja,
jer postojanje i nepostojanje
rađaju jedno drugo.
Teško se i lagano upotpunjuju.
Dugačko i kratko oblikuju jedno drugo.
Visoko i duboko smenjuju se.
Pre i posle se nadovezuju.
Takav je i uzvišeni čovek.
On je delotvoran, a ne dela.
On podučava a ne priča.
On se ne opire svim bićima u nastajanju.
On stvara, a ipak ne namiče.
On dela, a ne vezuje se.
Kada je delo okončano više se njime ne bavi.
Zbog toga ostaje uvek u centru zbivanja.

3.

Kada se niko ne razmeće svojim umećem,
nema ni razloga za raspre među ljudima.
Kada je blago daleko od očiju
ni lopovi se oko kuće ne šunjaju.
Kad nisu okruženi predmetima žudnje
mir se useljava u srca ljudi.
Tome se priklanja i uzvišeni čovek:
on prazni ljudska srca, a puni njihove stomake.
On slabi njihovu volju, a jača njihove kosti.
Čini da zavlada neznanje i stanje bez želja,
motreći dobro
da se oni što znaju ne usude da delaju.
Uistinu, on ne čini ništa,
a sve dolazi na svoje mesto.

4.

Dao večito teče,
a ipak se u svom toku nikada ne preliva.
On je kao bezdan, preteča svih stvari.
On ublažuje njihovu žestinu
i raspetljava njihovu zamršenost.
On prigušuje njihovu blistavost
i sjedinjuje se sa njihovom prašinom.
Tako nedokučiv, a ipak tako stvaran.
Ne znam čiji je to sin,
jer izgleda da je stariji i od samog boga.

5.

Nebo i zemlja nisu dobrostivi.
za njih su ljudi poput žrtvenih slamenih pasa.
Uzvišeni čovek nije dobrostiv.
Za njega su ljudi poput žrtvenih slamenih pasa.
Prostor između neba i zemlje nalik je svirali:
prazan, a ipak ne propada.
Kada se uzburka, iz njega izranja mnoštvo stvari,
ali izlišno je gubiti reči na to.
Bolje je negovati ono unutra.

6.

Duh doline nikada ne umire.
nazvan je ženom.
Kapija tajnovitog ženstva
nazvana je koren neba i zemlje.
Neometena,
kao da večno odoleva i deluje bez upinjanja.

7.

Nebo je večno i zemlja postojana.
Takvi su otuda što ne žive za sebe.
Zato će zanavek živeti.
Takav je i uzvišeni čovek.
On ne mari za sebe i njegovo sopstvo se širi.
On se prepušta stihiji i tako svemu odoleva.
Nije li tako: ne želeći ništa za sebe postiže sve?

8.

Najviša vrlina je poput vode.
vrlina vode ogleda se u tome
što bezazleno koristi svim bićima.
Počivajući tamo gde ljudi ne zalaze
bliska je daou.
Vrlina stanovanja
znači boraviti na pravom mestu.
Vrlina razmišljanja ogleda se u dubini.
Vrlina davanja ogleda se u ljubavi.
Vrlina govora ogleda se u istini.
Vrlina vladanja ogleda se u poretku.
Vrlina rada ogleda se u spretnosti.
Vrlina kretanja ogleda se u tačnosti.
A besprekoran je samo onaj
koji se oslobodio samovažnosti.

9.

Jedna kap prelije čašu i sve upropasti.
Nož koji se odveć naoštri ne reže dugo.
Palatu krcatu blagom niko ne sačuva.
Bogatstvo, otmenost i oholost još
neodoljivo privlače zlo.
Kada konac delo ukrasi,
Vreme je za povlačenje.
takav je dao neba.

10.

Možeš li naučiti svoju dušu da obujmi jedno,
a da se ne rasprši?
Možeš li steći jedinstvenu moć,
a pri tom zadržati blagost deteta?
Može li se tvoj unutrašnji vid
pročistiti od svih nečistoća?
Možeš li voleti ljude i vladati zemljom,
a da te niko ne zna?
Možeš li, kada se kapije neba otvore i zatvore,
da prhneš poput ženke ptice?
Možeš li jasnoćom i čistotom u sebi
proniknuti u sve ne čineći ništa?
Stvarati i hraniti;
hraniti, a ne posedovati;
delati, a ne vezivati se;
razvijati se, a ne vladati;
u tome se krije tajna života.

11.

Svakom točku glava je sred,
gde trideset prečki postavi se u red.
A prazan prostor među njima
čini da donose korist svima.
Vešta ruka grnčara iz starine
strpljivo oblikuje vrč iz gline.
Kakva je vajda od puste gline,
ako u njoj nema šupljine?
Odaje razne kada se čine,
za prozore i vrata izvedu se praznine.
Tako i praznina postane oruđe,
jer bez nje niko ne može da uđe.
Zato, čega ima može služiti.
Ali i čega nema itekako će svrsi poslužiti.

12.

Pet boja zaslepe čulo vida.
Pet tonova zagluše čulo sluha.
Pet začina otupe čulo ukusa.
A ljudska srca polude ako za lovinom odveć žude.
I zabasati znaju ako za blagom odveć haju.
Otuda uzvišeni čovek,
ako već mora daje volju za nevolju da ugodi telu.
Ali ne veruje očima
i zapostavlja sve drugo osim nužnog.

13.

Milost čoveka pogruži, koliko i strava.
čast nevolju nosi koliko i ličnost.
Šta znači:
milost čoveka pogruži koliko i strava?
Milost čoveka unizi.
Kada se na njega spusti, on i dalje cepti od straha.
U tome je smisao:
milost čoveka pogruzi koliko i strava.
Šta znači:
čast nevolju nosi koliko i ličnost?
Nevolje me saleću kada ističem sebe.
Kad ne bih imao ličnost
kakva bi me nevolja snašla?
Zato:
ko poštuje svet u sebi na njemu je vera sveta;
ko u sebi svet ljubi, svet mu se podaje.

14.

Za njim se obzire, a ne da se videti:
ime mu je seme.
Osluškivati se može, ali se ne može dočuti:
ime mu je tajnovito.
Ko za njim posegne, dosegnuti ga neće:
ime mu je malo.
Tako neraskidivo vezani, to troje čine jedno.
Jedno, u svom zenitu, nije svetlost,
na najnižoj tački nije tama.
Iznenada grune,
a ne poremeti red, ovo bezimeno,
i tada nanovo uroni u nepostojanje.
Neki ga zovu bezoblični oblik,
Slika ništavila, tama haosa.
Kad mu hrliš u susret, ne nazireš mu lika;
kada za njim vijaš ne vidiš mu leđa.
Ko stremi da prigrli pradrevni dao,
da bi ovladao sadašnjim trenutkom,
mora poznavati i drevni početak.
A to postiže samo ako sledi
neprekinutu nit daoa.

15.

Istinski učitelji iz starine
drugovahu s nevidljivim silama tajanstva.
Tako duboki su bili
da niko ni upoznati ih nije stigao.
I tako nedostupni da pitanje i sad lebdi,
behu li pričina ili zbilja.
Oprezni, kao preko zaleđene reke da gaze;
obazrivi, ko da im susedi ne misle dobro;
snebivljivi, nalik na učtive goste;
nestvarni poput pahuljice na dlanu;
jednostavni kao netaknuta priroda;
široki behu poput doline;
i nedokučivi kao mutna duboka reka.
Ko može da dotakne dno a da ne zamuti vodu
lagano i mirno ko što su umeli oni?
Ko može da pronađe smirak,
strpljivo i polako, kao što su znali oni?
Kome je stalo do ovakvog dhao-a
on ne žudi za obiljem,
jer jedino tako može da ostane skroman,
izbegne privlačnost novog
i do savršenstva krajnjeg se vine.

Knjiga Dao 1-15

Ima Prica u Novom Zavetu o "Bludnom sinu" i to bi moglo da bude deo odgovora na pitanje ove @Teme , ali i onaj deo o Apostolu Petru i njegovom trikrakom odricanju od Hrista i o Hristovom tri puta ponovljenom pitanju :
- Volis li me ?
A onda i odgovoru koji je usledio i ono :" ...Isus Hristos zeli i moli se Ocu svome za apostole "da svi jedno budu, kaoTi, Oce, sto si u meni i ja u tebi, da i oni u nama jedno budu" (Jovan17,21). ".

Ovde ima dusekorisnih Pouka koje nam je uputio Pocivsi Patrijarh Pavle :

http://ss.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Message?msgId=2639

Moj Vam je iskreni savet da počnete da čitate Sveto pismo i da se upoznate sa svojim Tvorcem i Spasiteljem Isusom Hristom.

Kada to budete učinili i kada mu uzratite ljubavlju na Njegovu ljubav onda će odanost biti prirodna posledica Vaše zajednice sa svojim Spasiteljem.

Moj Vam je iskreni savet da počnete da čitate Sveto pismo i da se upoznate sa svojim Tvorcem i Spasiteljem Isusom Hristom.

Kada to budete učinili i kada mu uzratite ljubavlju na Njegovu ljubav onda će odanost biti prirodna posledica Vaše zajednice sa svojim Spasiteljem.
U uvodnom postu se pitanje odnosi i na islam i na katolicanstvo. Da li po tvom misljenju ima razlike da li se iz pravoslavlja prelazi u jednu ili drugu veru?

Da li je podela na religije stvar Bozanska ili ljudska, a Bog jedan?

Citao sam Bibliju i sve se to svodi na veru,slogu,ljubav,vernost,ne povredjivati drugog.i jos toha st sada momentalno ne mogu da se setim.medjutim pitanje je bilo sasvim drugof tipa/Opet kazem veruh u sta hoces,samo ostani i budi covek.

Može čovek da bude rođen u Srbiji i da bude pravoslavni vernik. Ili može da se rodi nekoliko stotina kilometara zapadnije i da bude musliman. A može da se rodi još malo dalje i da bude katolik.

Koja je logika da ako se rodim u nekoj sredini, a možemo se roditi u Japanu, Kini, Indiji, Africi... da moram automatski da budem budista, ateista, hinduista, animist (obožavanje spiritualnih bića - demona)? Meni to nije logično uopšte.

Mene interesuje šta je istina.

I onda kada počnete da tražite odgovor na to pitanje, pre ili kasnije morate da se suočite sa izjavama Isusa Hrista.

Isus je tvrdio da je poslat od Oca nebeskoga.
Da je jedno sa Ocem.
Da ima vlast da prašta grehe (Judejci su smatrali da je hula na Boga ako neko izgovori takve reči, jer su znali da samo Bog može da oprašta grehe. I onda im je Isus odgovorio...

Luk 5:23 Šta je lakše? Reći: 'Opraštaju ti se gresi', ili reći: 'Ustani i hodaj'?

Jasno je da je lakše reći opraštaju ti se gresi nego reći oduzetom čoveku da ustane da hoda. Ali u nastavku čitamo da je Isus izlečio oduzetog čoveka...

Luk 5:20 Kad je Isus video njihovu veru, reče: "Čoveče, opraštaju ti se gresi."
Luk 5:21 Tada učitelji zakona i fariseji pomisliše: "Ko je ovaj što huli? Ko, osim jedinoga Boga, može da oprašta grehe?"
Luk 5:22 Ali, Isus je znao o čemu razmišljaju pa im reče: "Zašto tako mislite u svom srcu?
Luk 5:23 Šta je lakše? Reći: 'Opraštaju ti se gresi', ili reći: 'Ustani i hodaj'?
Luk 5:24 Ali, da znate da Sin čovečiji ima vlast na zemlji da oprašta grehe..." Onda reče oduzetome: "Tebi govorim! Ustani, uzmi svoju postelju i idi kući."
Luk 5:25 I čovek odmah ustade pred njima, uze ono na čemu je ležao i ode kući, slaveći Boga.
Luk 5:26 I svi se silno zadiviše pa počeše da slave Boga i, puni straha, da govore: "Danas smo videli nešto neverovatno!"

Znate kada čitate ovakve reči, onda Vam postaje jasno da je Isus bio ono što je tvrdio da je bio. .

Tvorac! Zakonodavac! Milostivi Bog ljubavi.

I On je to sve činio da bi nas vratio u svet koji su naši praroditelji odbacili.

Tako nešto nećemo naći u svim drugim religijama.

Vidimo da Isus voli ljude. Vidimo da prašta sve grehe i zločincima. Vidimo da je moćan da zaustavi buru mora. Da stvori život. Da bude prijatelj.

Vidimo Božje srce.

I kada to vidite. Osetite. Doživite. Onda je izdaja mnogo veća nego kada ništa od toga niste znali.

Vi očekujete od Vašeg supruga da stoji životom za Vas i Vašu porodicu. I sa pravom to očekujete. To rade životinje za svoje potomstvo.

Ali i naš Tvorac i Spasitelj isto tako ima srce kao i mi. On je nama dao osećanja koja i On ima.

I kako se onda On oseća ako se mi kurvamo sa Sotonom?

Kakav je to izgovor... da me ne bi ubili. Ne mogu da podnesem da me muče. I slično...

A Hrist je mogao da podnese drugu smrt za Vas? Znate šta je druga smrt? To je pravedna kazna za sve grehe koje ste učinili. Ta kazna će snaći sve nepravedne.

Biblijska proročanstva - 6. Kraj grehu

Joh 8:32 I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti.

Isus Hrist

Poslednja izmena:
Copy-paste iz subotarske Biblije. Gluposti i nebuloze. Jad i beda. Nikoga ne zanima.

:bljak: :pop2:

farting_smiley.gif
:pop:

h040.gif
:pop3:

Takav srbin moze da ocekuje samo da ce ostati u veri koju je primio. Desavalo se da, po oslobodjenju od turaka, ljudi masovno prihvate pravoslavlje na jugu Srbije, ali je puno njih i otislo za Tursku. Tako da su sanse da se vrati na pravoslavlje veoma male.
Ne moze sebe nikako nazivati srbinom iz prostog razloga sto postoji i bosna i hrvatska kojima bi pripao u slucaju promene vere.

Za vrijeme drugog svjetskog rata su ustaše upale u selo moga oca i djeda i pod prijetnjom oružja ih poveli na unijaćenje .
Neki to zovu pokrštavanje što je pogrešno . Ritual je obavio pop Sidonije Šolc . Niko nije smio ni da pisne pa ni moj djeda
koji je bio solunski dobrovoljac. Njemu su ustaše tom prilikom počupale brkove . Htjeli su ga posebno poniziti jer je bio
poznata srbenda a imao brkove kao Kraljević Marko na koje je bio ponosan .Prime formalno katoličanstvo a moj djeda po
povratku kući iskopa sakrivenu pušku koju je donio iz prvog svjetskog rata i pravac u šumu . Tamo se priključi partizanima .
Poslije nekog vremena uhvate u zasjedu neke ustaše i tog popa kad su krenuli da unijate u drugom selu . Ustaše pobiju
a ovog Sidonija Šolca živog ogule da pokažu svima kako će proći oni koji pokrštavaju Srbe . Poslije tog događaja ustaše
zapale očevo selo .Događaj je istinit a opisan je u knjizi " Magnum crimen " mada tamo nema ništa o guljenju naživo iako je
tako bilo .
Što se tiče odricanja od boga , katolici , pravoslavci , muslimani i Jevreji vjeruju u istog boga pa o tome ne treba ni polemisati .
Ja sam ateista ali bih pod prijetnjom smrću bio i katolik i pravoslavac i musliman da spasim glavu . Poslije toga bih svojim
mučiteljima nastojao da naplatim i dug i kamatu da im pokažem da njihov bog uopšte nije veliki kakvim ga oni zamišljaju .

Poslednja izmena:
Ako pretpostavimo da Bog zna sve, onda sigurno zna da li je neko promenio veru samo formalno, a u sustini ostao ono sto je bio.

Mnogi koji se nisu deklarativno odrekli pravoslavlja (ili neke druge vere) ne drze u praksi do pravila koja vaze za tu zajednicu.
Ne drze se ljudi ni osnovnih stvari, pa se ne dovodi u pitanje njihova pripadnost pravoslavlju (deset Bozijih zapovesti, post, ispovest, pricesce...).

Mnogi su iskreni vernici iako se ne pridrzavaju forme.

Mnogi se pridrzavaju forme, ali sustinski nisu ono sto vernik treba da bude.

Svaki greh se prasta ako je pokajanje iskreno, ovo nije izuzetak.

A ako pretpostavimo da je svemoćan onda se postavlja pitanje zašto ne štiti one koji veruju u njega nego dozvoljava raznim psihopatama da ih muče i maltretiraju?

Veliko je delo za coveka , umreti za veru. Posvedociti Boga zivotom svojim - takvi postaju sveti.
Obican zivalj je obican zivalj.Jaci se pokaju i vrate, slabi konvertiraju.Prave kompromise,kombinacije...

U vreme konvertiranja, mnogi su uzimali drugu veru samo formalno. No javno su morali postovati njihove obicaje.I vreme je cinilo svoje.

Jedno zrno padne na kamen...drugo , sa povrsine, brzo proklija ali brzo i uvene...a ono koje umre u zemlji dosta roda daje.

Ko je spreman da umre za svoju veru i Boga- taj se dokazao .

- - - - - - - - - -

A ako pretpostavimo da je svemoćan onda se postavlja pitanje zašto ne štiti one koji veruju u njega nego dozvoljava raznim psihopatama da ih muče i maltretiraju?

Kako ces iskaliti celik ako ne prodje kroz vatru?

Mislim da Boga to ne zanima jer ne poznaje ni mujage ni katolike ni pravoslavce, a znam šta bih ja uradio - ako glava zavisi od toga onda bih prihvatio promenu. POgotovo bi odvratno bilo ako bi se trebalo poturčiti :bljak:

Kad opasnost prođe, ili bih se vratio u staru "veru" ( kakve veze vera ima sa svim tim ? :D Nema 3 vernika na celom svetu ), odnosno klub...a ako me neće , onda bih se ili nekako odrekao te nametnute "vere" ili bih se "učlanio" u budiste ili bilo šta...samo da ne ostanem u vezi sa tom nametnutom "verom"

Fuj, bilo je odvratno i razmišljati o ovome, ali sam napisao kako jeste

Ma sta mu vredi tom ustasi ako promenim svoju srpsku vijeru i uzmem njegovu. Moja dusa je "zakovana" u pravoslavlju i nju ne mogu poturciti ili pokatoliciti. Sto znaci, oni mogu formalno da me prevedu "na svoje" neko vreme dok im ne pobegnem ili dok im ne zabijem noz u ledja (ako vec moram da poginem) ili noz u srce.....svejedno. Promenio bih veru ako su takve okolnosti, da bih sutra mogao da ih pobijem kada pobegnem. Na zalost.....moram da priznam pred svima vama......niti sam heroj niti sam svetitelj.....tesko da bih pod takvim okolnostima ispao djakon Avakum.

I Petar je tako mislio. I zato se odrekao svog najboljeg i najvećeg prijatelja.

Srećom pa se odmah pokajao.

Luk 22:54 Tada ga uhvatiše, odvedoše i uvedoše u prvosveštenikovu kuću. A Petar je išao za njima na odstojanju.
Luk 22:55 Kad su naložili vatru nasred dvorišta i seli zajedno, i Petar sede među njih.
Luk 22:56 A jedna sluškinja ga ugleda kako sedi kod vatre pa ga zagleda i reče: "I ovaj je bio s njim!"
Luk 22:57 Ali, on poreče govoreći: "Ne poznajem ga, ženo."
Luk 22:58 Malo posle ga ugleda jedan pa reče: "I ti si jedan od njih!" A Petar reče: "Čoveče, nisam."
Luk 22:59 Kad je prošao otprilike jedan sat, jedan drugi odlučno izjavi: "Ovaj je zaista bio s njim jer je Galilejac."
Luk 22:60 A Petar reče: "Čoveče, ne znam o čemu govoriš." I upravo tada, dok je on još govorio, oglasi se petao.
Luk 22:61 A Gospod se okrenu i pogleda Petra i Petar se seti reči koje je Gospod izgovorio: "Pre nego što se petao danas oglasi, ti ćeš me se tri puta odreći",
Luk 22:62 pa izađe napolje i gorko zaplaka.

Ovo je bilo kajanje. Pravo kajanje!

Zašto je ovo bilo pravo kajanje a Judino kajanje nije bilo pravo kajanje? Već samo ogromna krivica koja je pritiskala njegovu grešnu dušu? Pročitajte...

Poslednja izmena:

Back