Prokletstvo srpskih tvrdjava

..... Za ostatak price cu se nadovezati na tvoju. Jedan drug mi je pricao kako je ( takodje za vreme komunizma ) vojska istrazivala tvrdjavu i dosli do tog tunela. Bio je zatvoren, iz njega su se culi neki zvuci, i resili su da ne idu unutra. Medjutim neki pas im je uleteo unutra i izasao posle par sati sav krvav i ,,iscepan". Tada je prolaz ponovo zatvoren i vise se nisu vracali.

Ja sam cuo neku pricu na tu foru!

Legenda, mit ili istina o Safikadi, djevojci iz priče o vječnoj ljubavi, koja je zarad svoje ljubavi prema turskom vojniku koji je morao otići u bitku stala pred top zaklinjući mu se na vjernu ljubav i tako pošla u smrt (mada istini najviše odgovara legenda o djevojci koja se oglušila na zapovjed austro-ugarskog vojnika o zabrani ulaska u tvrđavu i koja je zbog svog prkosa i stradala) može poslužiti za formiranje novog imidža tvrđave kao mjesta gotovo kultnog okupljanja romantičara i zaljubljenih. Navodni Safikadin grob nalazi se u blizini bedema, i danas služi kao neosveštani paganski oltar brojinm zaljubljemnim dušama koje na dan zaljubljenih ovde dolaze zapaliti svjeću ili ostaviti cedulje sa napisanom željom. Priča o Safikadi nažalost do danas nije potvrđena kao istinita, niti za nju postoje naučne osnove, ali je 1971. godine u svoje 3 verzije ipak uključena u monografiju grada Banja Luke.

IZVOR: http://www.skyscrapercity.com/archive/index.php/t-202989.html

KALEMEGDAN
Najveća misterija Beograda je skrivena na Kalemegdanu. Beogradska tvrđava krije dve hiljade godina istorije koje nažalost zbog svega što se nalazi ispod tog mesta neće moći da bude istraženo u potpunosti. Sve što je tokom dva milenujuma bilo poslednji krik tehnike u vojnom smislu nalazilo se na kalemegdanskom rtu, od Rimljana pa do Srba. Epicentar misterioznih priča je Rimski bunar kog neki nazivaju i pupak sveta tj. mesto odakle je mitski junak Orfej silazio u podzemni svet. No, bunar zapravo nije rimski nego austrijski, (zidan od 1717. do 1731. godine), a daleko je od toga da bude pupak! Put do dna bunara koji je dobok 51 metar, od dvestotinak stepenika i popločan je bizarnim pričama, a u njemu su mnogi lakoverni lovci na blago, ali i neki nesrećnici okončali svoj život. Koliko je ovaj prostor zanimljiv najbolje govore reči čuvenog filmskog majstora „napetosti“ Alfreda Hitchcocka koji je svojevremeno izjavio da takav prostor za njega predstavlja inspiraciju. Malo dalje i niže od bunara je Nebojšina kula ili Kula Nebojša. Naziv je izveden iz negacije glagola „bojati se“ pa je jasno zašto je tako mistična. Legenda kaže da je prvobitna NK bila poslednja neosvojiva linija odbrane Beograda za vreme despota Stefana, a nešto kasnije tokom borbi sa Turcima vinula se u vazduh i odletela u Donji grad, tako da je Osmanlije nikada nisu zauzeli. Ukoliko se manemo legendi osnovni podatak je da su Kulu Nebojša sagradili Mađari, a Turci je kasnije artiljerijom srušili. Ipak, najveću misteriju NK čini ono što se događalo za vreme turske vladavine gde je smrt našlo mnogo neposlušnih hrišćana iz Osamanskog carstva (grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere). Tako je kula postala jedan od najmračnijih simbola Beograda i samim tim velika tajna.

Više o beogradskim temama pročitajte u novom broju besplatnog gradskog vodiča Singidunum Weekly.

IZVOR:

http://www.dominomagazin.com/article/4819

Ima jos interesantnih stvari na sajtu, ali nemaju veze sa temom pa ih nisam kopirala

Evo jedne legende iz mog kraja. Ne znam koliko ste upuceni, ali u niskoj tvrdjavi postoji stara, veoma ostecena dzamija koja se danas koristi valjda kao galerija, nisam siguran ali nije ni bitno. Naime ispod te dzamije postoje katakombe koje su nekada za vreme osmanlijskih osvajanja sluzile kao zatvor i sobe za mucenje zatvorenika. Nakon odredjenog vremena, na naredbu turskog pase, u te katakombe su zive pokopane dvadesetak majki sa tek rodjenom decom i nad njima je sagradjena dzamija. Kasnije se protezala prica da se jesenjim nocima jasno mogao cuti plac beba koji je odzvanjao zidovima dzamije,Cak je bilo i prica da se u sumrak na bedemu tvrdjave pojavljuje zena sa detetom u narucju i peva mu uspavanku. Danas pored te dzamije postoje iskopine koje zaista podsecaju na zatvor, pa samim tim je vrlo moguce da se tako nesto zaista i desilo, znajuci kakva su zverstva osmanije cinile dok su bile na ovim prostorima.

Ovako, nacuo sam nesto o nekakvom prokletstvu zamaka i tvrdjava na tlu Srbije, pogotovo onih iz srednjovekovnog perioda. U Uzicu, gde ja zivim, nalazi se tvrdjava koju je podigao Nikola Altomanovic u 14. veku, a u kojoj su, navodno, pre nekih 50ak godina, 2 arheologa upala u stari bunar (koji se nalazi na vrhu tvrdjave), a zatim su komunisti taj bunar zatrpali, kako, navodno, niko vise ne bi upao u njega. Nakon toga nije ni bilo ozbiljnijih arheoloskih iskopavanja. E sad, ja cesto posecujem tvrdjavu, ali sam jednom, dok sam se peo na vrh (tada nikoga nije bilo u krugu od nekih 500 metara), cuo neodredjen i cudan zvuk kojji sada ne mogu da opisem, jer ga se ne secam. Okrenuo sam se i nisam video nista. Nastavio sam dalje, i cuo isti zvuk, samo malo glasnije, a u pozadini tog zvuka ili kako vec neko rezanje. Izvor zvuka kao da je bio na 2-3 metra od mene, ali nista nisam video. Nakon toga sam pobegao, i nisam se peo u zamak nekoliko meseci...
Zanima me da li neko zna nesto vise o ovoj temi, jer sam cuo i da su i na drugim tvrdjavama ljudi dozivljavali cudne stvari. Da li zaista postoji neko prokletstvo, ili je sve plod moje maste i maste drugih ljudi?

ja sam iz Uzica i zanima me je l mislis na Stari grad?
mislim, logicno da mislis, al koji zamak je u pitanju?
ja ne znam ni za kakav zamak

Legenda, mit ili istina o Safikadi, djevojci iz priče o vječnoj ljubavi, koja je zarad svoje ljubavi prema turskom vojniku koji je morao otići u bitku stala pred top zaklinjući mu se na vjernu ljubav i tako pošla u smrt (mada istini najviše odgovara legenda o djevojci koja se oglušila na zapovjed austro-ugarskog vojnika o zabrani ulaska u tvrđavu i koja je zbog svog prkosa i stradala) može poslužiti za formiranje novog imidža tvrđave kao mjesta gotovo kultnog okupljanja romantičara i zaljubljenih. Navodni Safikadin grob nalazi se u blizini bedema, i danas služi kao neosveštani paganski oltar brojinm zaljubljemnim dušama koje na dan zaljubljenih ovde dolaze zapaliti svjeću ili ostaviti cedulje sa napisanom željom. Priča o Safikadi nažalost do danas nije potvrđena kao istinita, niti za nju postoje naučne osnove, ali je 1971. godine u svoje 3 verzije ipak uključena u monografiju grada Banja Luke.

IZVOR: http://www.skyscrapercity.com/archive/index.php/t-202989.html

Ne samo za safikadu,ima i prica da ko god da je uspio uci u tvrdjavu Kastel,da se vise nikad nije vratio,da se cuju svakakvi zvuci iz tvrdjave i svasta nesto...

za koprijan ili kurvin grad postoje mnoge legende koje govore o tome kako je grad dobio ime najlogičnija je da je po legendi sazidao neki srpski velikaš da bi u njemu živela njegova supruga koju je on oslepeo zbog neverstva što se praktikovalo u tom vremenu nad nevernim suprugama velikaša
inače je na takvom položaju da kontroliše ulaz u nišku kotlinu iz pravca leskovca
na suprotnom brdu je crkva iz tog vremena posvećena neznam kom svecu a inače smatra se jednom id kultnih mesta u okolini naime brdo na kome se crkva nalazi zove se kumiga (kukumiga)a malo dalje od crkve stoji šuplji kamen kroz koji kad se provučeš na dan tog sveca prema narodnom verovanju leči neke bolesti strahove i td

Maglic....
MAGLIC_TVRDJAVA.jpg

bio sam
ima duhova

Bio sam nocu..Presli smo skelom reku Ibar i popeli se do Maglica....I ako okolo zidina ima reflektora, u tvdjavi je mrak...Unutra se se cuju cudni krici, koji se mesaju sa duvanjem vetra...Oko ponoci se mogu videti belkaste senke ili sta vec, kako jezde sa zidina....Veoma neprijatno iskustvo....:eek:

Ali vredi doživeti, pretpostavljam :) ..
E sad, postavlja se pitanje, da li mogu da ih vide samo oni sa osetljivijim astralnim čulima, ili svi ...

1. Kako znas da se to ne cuje duvanje vetra
2. Kako znas da te belkaste senke nije prasina koju je podigao vetar ili dim
3. Kako znas da te neko ne zaje*ava
4. Da li si koristio psihoaktivne supstance?

Isao sam da proveri price u narodu...Nisam ni pusio a kamoli nesto uzimao...Kazem sta sam doziveo...Idi na turisticku turu i zamoli skeledziju neka te nocu preveze....Pa se sam uveri...

Back